Zabıta Maaşları: Zabıta Memuru Maaşı Ne Kadar Oldu?

Çoğu kez sokaklarda işportacıların kaçtığına şahit olduğumuz veya bir restoran ve işletmede denetim esnasında gördüğümüz zabıta memurları aslında ne iş yapmaktadır? Üniformalı meslekler arasında yer alan bu görevli kişiler devlet memuru statüsünde haklara sahiptir.

Peki, zabıta maaşları 2025 yılında ne kadar oldu? Sizin için araştırdık…

zabıta maaşları
Zabıta Maaşı Güncel

Zabıta Maaşları 2025’te Ne Kadar Oldu?

Zabıta maaşları 2025 yılının Ocak ayında yapılan zamma göre  41.827 TL ile  48.519 TL arasında değişmektedir.

Bu maaş aralığı göreve bu yıl başlayan zabıta maaşı ve kıdemli veya amir seviyesinde zabıta maaşı olarak değişiklik göstermektedir.

Zabıta maaşları belediyelerce ödendiği için büyükşehir belediyelerinde daha yüksek olabilmektedir. Bunun yanı sıra kurum politikası gereği taban sınır bulunan belediyelerde zabıta maaşı diğer illere göre daha yüksek olmaktadır.

En yüksek zabıta maaşı ödeyen belediyeler başlıca şunlardır:

  • İstanbul Zabıta Maaşı: 41.827 TL
  • İzmir Zabıta Maaşı: 41.827 TL
  • Ankara Zabıta Maaşı: 41.827 TL

Öneri içerik: Yeni Polis Maaşları

İBB Zabıta Maaşları (İstanbul Büyükşehir Belediyesi)

Yeni zamlar ile birlikte İBB Zabıta Maaşları 41.827 TL olarak belirlenmiştir. Bu maaş kıdem yılına göre ve rütbe unvanına göre değişim göstermektedir. İstanbul Büyükşehir Belediyesinde görevli bir zabıta amiri 48.519 TL maaş almaktadır.

Kadrolu Zabıta maaşları

Kadrolu zabıta maaşları en düşün taban ücretten 41.827 TL ile 48.519 TL arasında değişmektedir. Ortalama kadrolu zabıta maaşı 44,616 TL olmaktadır.

Kadrolu zabıtalar devlet memuru statüsünde yer aldığı için memur zamlarının tamamından aynı oranda kazanç elde etmektedirler.

Ayrıca kadrolu zabıta memurlarında eğitim seviyesi, medeni durumu, görev yaptığı ile veya hizmet süresi gibi etkenler de maaşlarını etkilemektedir.

Lise Mezunu Zabıta Maaşları

Lise mezunu zabıta maaşı derece olarak en düşük kazanç aralığında yer almakta olup aylık 41.269 TL olmaktadır.

En düşük eğitim seviyesinde zabıta memuru alımında dışarıdan üniversite bitiren (açık öğretim vb.) kişiler mezun olduğu eğitim seviyesinden maaş alımı hesabına dahil edilmektedir.

Son zamanların en çok merak edilen işlerinden olan Bekçilik hakkında merak edilen tüm detaylar… Bekçi Nasıl Olunur? 2025 Güncel Bekçi Olma Şartları Neler? yazımıza göz atarak aradığınız her şeyin güncel cevaplarına erişin!

Önlisans Zabıta Maaşları

Önlisans mezunu zabıtalar, başlangıç düzeyinde diğer eğitim derecelerine göre daha düşük olsa da genel memur maaşları açısından iyi düzeydedir.

Önlisans zabıta maaşı 2025’te şu şekildedir:

  • Ön lisans zabıta maaşları 41.827 TL’den başlamaktadır.

Lisans Mezunu Zabıta Maaşları

Lisans mezunu zabıtlar, KPSS’den lisans türünde sınava girmekte olup derece olarak daha yüksek seviyede göreve başlamaktadır. Ayrıca amir olmak gibi unvan atlamalarında da artık gerekli şartlar arasındadır.

Lisans mezunu zabıta maaşları 2025’te şu şekildedir:

  • Lisans mezunu seviyesinde zabıtalar aylık 42.942 TL maaş alarak göreve başlamaktadırlar.

Yeni Başlayan Zabıta Maaşları

Yeni başlayan zabıta maaşı 2025 yılında 41.269 TL olarak belirlenmiştir. Bu maaşlar lise mezunu olup göreve bu yıl başlayan zabıta memuru kazancı üzerinden hesaplanmıştır.

Önlisans veya lisans mezunu maaşları bu rakam üzerinden artış göstermektedir.

İlginizi çekebilir: Subay Maaşı

Emekli Zabıta Maaşı

Her meslekte ve görevde olduğu gibi görev süresindekine nazaran emekli olunca zabıta maaşları da düşmektedir. Ocak ayında yapılan zamlarla beraber emekli maaşlarına da artış yapılmıştır.

Bekar Zabıta Maaşları ile Evli Zabıtalar Arasında Fark Var Mı?

Bekar zabıta maaşları ile evli zabıtalar arasında belirli bir miktar fark olmaktadır. Bunun yanı sıra çocuk sahibi olmaları veya eşlerini çalışıp çalışmaması da maaşlarına yansıyan ödenekler arasında olmaktadır.

Örneğin 41.500 TL bekar zabıta alırken, evli ve çocuklu bir zabıta 32.500 TL gibi bir ücret alabilmektedir.

Uzman Çavuş Maaşları 2025- Uzman Çavuş Nasıl Olunur? yazımıza göz atarak diğer mesleklerin güncel kazançlarını ve çalışma şartlarını öğrenebilirsiniz…

zabıta maaşları
zabıta nasıl olunur?

Zabıta Nedir?

Zabıta maaşları 2025 bilgilerini verdikten sonra ilgili mesleği detaylı olarak yakından tanıyalım.

Zabıta veya uzun adıyla zabıta memuru bir şehirdeki ticari işleyişe ait denetimleri yapmak ve kontrolü sağlamak için görevlendirilmiş personeldir.

Kolluk kuvvetleriyle (polis, jandarma) farkı silah taşıma yetkileri bulunmamaktadır. Ancak ceza kesme, denetleme, mal ve ürünlere el koyma yetkisine sahiptir.

Ayrıca zabıta memurları, şehirdeki tüm kültürel etkinliklerde düzen ve kontrolü sağlamakla görevli olup, kolluk kuvvetleriyle birlikte ortak çalışmalar da yürütmektedir.

Bunun yanı sıra Trafik Zabıta gibi alt kollar içerisinde de trafiğin işleyişine katkı sunmak gibi görevleri de yer almaktadır.

İlginizi çekeceğini düşündüğümüz Gardiyan Maaşları 2025 – İnfaz Koruma Memurluğu Şartları yazısını sizler için bu kısma ekliyoruz. Gardiyan nedir, nasıl olunur merak ediyorsanız okumanızı tavsiye ederiz.

zabıta maaşları
zabıta ne iş yapar, görev ve yetkileri nelerdir

Zabıta Ne İş Yapar?

Belediye zabıtalarının görev tanımları ilgili kanunca belirlenmiş olup Resmi Gazetede Belediye Zabıta Yönetmeliği başlıklı duyuru ile belirli kılınmıştır.

Yönetmelikte belirtildiği üzere Zabıtaların yetki, görev ve sorumlulukları şu şekildedir:

  • Bulundukları kentlerdeki idari işleyişe katkı sağlamak
  • Gıda sektöründe hizmet veren restoran, dükkan ve tüm satış şirketlerinin denetim, temizlik ve kontrolünü sağlamak
  • İzinsiz ve vergisiz satış yapan kişileri tespit etmek ve denetlemek
  • Ruhsatsız iş yerlerini tespit etmek, cezai işlem uygulamak
  • Semt pazarlarında işleyişi ve kontrolü sağlamak
  • İzinsiz şekilde kamusal alanlarda ilan, afiş veya reklam çalışmalarını tespit etmek ve engellemek
  • Şehirdeki konserler, sergiler dahil tüm kültürel aktivitelerde işleyiş ve güvenlik gibi alanlarda kolluk kuvvetleri (polis veya jandarma) birlikte çalışmak
  • Trafik denetimleri sağlamak ve araç trafiğini kolaylaştırıcı şekilde planlar yapmak

Başlıca görev ve sorumlulukları arasında yer alan bu liste haricinde belediyelerin veya valiliklerin talebi doğrultusunda bir şehrin tüm idari işlerine yardımcı olmak gibi önemli bir pozisyonda çalışmaktadırlar. Görev ve sorumluluklar itibariyle de zabıta maaşları değişiklik gösterebilmektedir.

Göreve Sözleşmeli Er olarak başlayıp ilerleyen illerde Zabıta, İtfaiye gibi görevlere geçiş yapmak mümkün! Sözleşmeli Er Maaşı 2025’de Ne Kadar? yazımızı okuyarak öncelikle bu mesleğin kazançlarını öğrenebilirsiniz. Zabıta Nasıl Olunur?

Belediye zabıtlarında iki farklı istihdam biçimi vardır. Bunlar Kadrolu Zabıtalar ve Sözleşmeli Zabıtalar.

Kadrolu zabıtalar devlet memuru statüsünde iken, sözleşmeliler belediyelerin kendi yetkileri çerçevesinde istihdam ettiği personeller olup, yıl sonu sözleşmeleri bittiğinde veya belediyenin değişiminde sözleşmelerinin iptal edilebileceği kişiler olmaktadır.

Sözleşmeli belediye zabıta memuru olmak, belediyelerin açtığı ilanlara başvurmak yeterlidir. Belediye bünyesinde görev alan zabıta maaşları genel anlamda iyi seviyededir.

Bu kadrolar için genellikle özel şartname yer almamaktadır. Kadrolu zabıta memuru olmak içinse bir takım şartlar yer alır. KPSS puanı olmadan başvurunun olmadığı zabıtalık mesleği için detaylı şartları beraber inceleyelim…

Zabıta Olma Şartları

Belediyede kadrolu zabıta olma şartları şu şekildedir:

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak
  • 25 yaşından büyük olmamak (belirtildiği ilan göre değişebilir)
  • En az lise mezunu bir tahsil sahibi olmak
  • KPSS (Önlisas) türünden en az 65 puan almak
  • Yapılacak sözlü mülakatta en az 70 puan almak,
  • Askerliğini tamamlamış veya muaf olmak
  • Erkeklerde en az 1.75 m boyunda olmak ve Kadınlarda 1.65 boyunda olmak
  • Kamu haklarının hiçbirinden mahrum olmamak
  • Sabıka kaydında herhangi bir yüz kızartıcı suç olmamak

Bu şartlarını yerine getiren adaylar mülakatı da başarıyla geçtikten sonra kadrolu bir şekilde devlet memuru statüsünde zabıta memuru personeli unvanıyla göreve başlamaktadır.

Üniformalı meslekler arasında ülkemizde saygınlığı her daim devam eden Astsubay olma şartlarını ve kazançlarını öğrenmek için; “Astsubay Maaşları – Yeni Mezun, Kıdemli Kazançları 2025″ yazımıza mutlaka göz atın!

Zabıta Çalışma Şartları

Zabıta Yönetmeliği gereğince zabıtalar 24 saat çalışıp 48 saat istirahat veya 12 saat çalışıp 24 saat istirahat edecek şekilde çalışma koşulları düzenlenmiştir.

Bunun yanı sıra bu saat döngüleri sabah ve akşam mesaisi olacak şekilde belirlenmiştir.

zabıta alımı 2024 ilanları ve gerekli evraklar listesi
zabıta alımı 2024 ilanları ve gerekli evraklar listesi

Zabıta Alımı Ne Zaman Gerçekleşiyor?

Zabıta alımları Resmi Gazete aracılığı ile belirli sürelerde Belediyeler tarafından duyurulmaktadır. Resmi gazete yayımlanan ilana göre 2025 yılında da zabıta alımı yapılacaktır.

Zabıta maaşları kadar alım ilanları da önemli olduğundan İŞKUR ve diğer kamu memur alım ilanları aracılığıyla personel alımlarını takip etmeniz önemlidir.

Bunun haricinde İŞKUR Resmi sitesinden de yayınlanan ilanlarda zabıta memuru alımlarını takip edebilirsiniz. Bu alımlarda gerekli başvuru şartları ve tarihleri duyurulan metin içerisinde yer almaktadır.

Yayımlanan iş ilanlarındaki zabıta alımlarında istenen belgeler ise şu şekildedir:

  • Nüfus Cüzdanı Örneği
  • İlana dair başvuru dilekçesi
  • KPSS Puan Sonuç Belgesi
  • Kapsamlı Sağlık Raporu
  • Adli Sicil Kaydı
  • Mezuniyet Belgesi (lise, önlisans veya lisans)
  • Askerlik Belgesi (erkek adaylar için)
  • Biyometrik fotoğraf (son 6 ay içerisinde çekilmiş, adet ilanda belirtilecektir)

Bu belgeler ile başvuran adaylar evraklar incelendikten sonra sözlü mülakata çağrılarak son aşamaya geçecektir.

Zabıta maaşları yazısını burada sonlandırıyoruz. Konuya dair sorularınızı yorum kısmında bizlerle paylaşabilirsiniz.

Zabıta Memur Mu İşçi Mi?

Zabıtaların devlete bağlı olarak çalıştığı bilinmektedir. Fakat memur mu işçi mi statüsünde çalıştıkları sıkça araştırılanlar arasında yer almaktadır.

Bu kapsamda zabıtalar il veya ilçe belediyelerine bağlı olarak görev alırken memur yada işçi olarak çalışabilirler. Memur olarak çalışan zabıtalar gerekli KPSS puanını alarak atanmaktadır.

Sıkça Sorulan Sorular

Zabıta maaşı ile ilgili sıkça sorulan sorular şöyledir:

Zabıta silah taşıyor mu?

Hayır. Zabıtaların silah taşıma ruhsatları yoktur.

Zabıta işçi mi memur mu?

Zabıtalar, memur statüsündelerdir. Devlet memurları kanununa göre maaşları ve özlük hakları belirlenmektedir.

Yorum Bırak
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir