
Binalar tasarlayan, restore eden mimarlardan biri olmak isteyenlerin sayısı gün geçtikçe artmaya başladı. Haliyle mimar olmak isteyenler, mimar maaşlarını da merak ediyor. Temmuz ayında belirlenen zamlardan sonra mimar maaşları ne kadar oldu? Güncel detaylar için doğru yerdesiniz!
Mimarların görevleri saymakla bitmez. Peki mimar kime denir? Size mimar mesleğinin tüm ayrıntılarını aktaracağım. Siz de “mimar olmak istiyorum” diyor musunuz? Özel ve kamuda mimarlar ne kadar maaş alır öğrenmek istiyorsanız, vakit kaybetmeden yazının devamını okumanızı tavsiye ederim…😊
Mimar Kime Denir?

Mimar maaşları kadar; mimarlık nedir, mimar kime denir sorularına en doğru cevabı arayan yüzlerce insan olduğuna eminim. Size mimar maaşları gibi merak edilen diğer konulardan önce mimarın tanımından bahsetmek istiyorum. Peki mimarlığın tanımı nedir?
Mimarın tanımı şöyle; inşa edilen yapıların planlarını hazırlayan ve bu planları gerçekleştiren kişiler olarak yapılmaktadır. Bu meslekte görev yapan kişiler, aklınıza gelebilecek tüm binaların ne şekilde yapılacağını ve fiziki şartlarını tasarlayıp planlayan çalışanlardır.
Sadece inşaat anlamında değil mimarlar aynı zamanda yeniden düzenlenmesi gereken yapılarda ve restore edilecek binalarda da görevler üstlenmektedir. Mimarlar devlette, özel sektörde faaliyet gösteren şirketlerde ya da kendi ofislerini açıp bağımsız olarak çalışabilme imkanına sahip kişilerdir.
Temmuz 2023 Mimar Maaşları

Mimar maaşları, birçok meslekte olduğu gibi kıdeme göre değişiklik gösterir. Mimarların maaşları başlangıçta asgari ücret olabiliyor. Ancak kıdem, dil bilgisi ve bilgi birikiminize göre 70.000 TL’ye kadar maaş alabilir. Mimar iken kazanacağınız ücretler tecrübenize, becerilerinize ve çalıştığınız kuruma göre büyük farklar yaratmaktadır.
Tabi bu durum kamu ve özele göre değişebiliyor. Size kamu mimarlarının maaşları ve özel sektörde çalışan mimarlarının maaşlarının ne kadar olduğunu aktaracağım.
Kamuda Mimar Maaşları Ne Kadar?
Kamuda görev yapan mimarların maaşları, meslekle ilgili en fazla merak edilen konulardan biri. Temmuz ayında gelen zamlar ile birlikte kamuda mimar maaşları şu şekildedir;
- Yeni başlayan, 8/1 memurluk derecesine sahip mimarlarda 28.000 TL,
- 5 yıl deneyimli, 6/3 memurluk derecesine sahip mimarlarda 28.300 TL,
- 10 yıl deneyimli, 4/2 memurluk derecesine sahip mimarlarda 29.400 TL,
- 15 yıl deneyimli, 2/1 memurluk derecesine sahip mimarlarda 30.500 TL,
- 20 yıl deneyimli, 1/3 memurluk derecesine sahip mimarlarda 30.900 TL,
- 25 yıl deneyimli, 1/4 memurluk derecesine sahip mimarlarda 31.500 TL
Söz konusu maaşlara enflasyon farkı, aile yardımı, çocuk yardımı, görev, proje tazminatlarının yanı sıra yabancı dil bilgisi ve eğitim düzeyi nedeniyle verilen tazminatlar eklenmemiştir.
Kamu personelinin maaşları toplu sözleşme ile her yılın Ocak ve Temmuz aylarında olmak üzere yılda 2 defa artmaktadır.
Hostes olmak istiyor ve 2023 hostes maaşları hakkında en güncel bilgiyi mi arıyorsunuz? Akademik Personel web sitemizdeki yazıyı ziyaret etmenizi öneririm.

Özel Sektörde Mimar Maaşları Ne Kadar?
Özel sektör şirketlerinde çalışan mimar maaşları, şirketlerin uyguladıkları maaş politikalarının yanı sıra çalışanın deneyimi ve donanımına göre değişiklik göstermektedir.
Bu durum şirketlere göre değişebilir. Ancak deneyimsiz ve mesleğine yeni başlayan mimarların maaşları 2023 yılının Temmuz ayı itibariyle ortalama 11.500 TL – 17.000 TL arasında değişmektedir.
Başarılı işlere imza atan ve alanında deneyimli olan mimarların maaşları da otomatikman artış göstermektedir. Nitekim günümüzde özel sektörde faaliyetlerini sürdüren şirketlerin bünyesinde görev yapan deneyimli ve başarılı mimarlar aylık 70.000 TL‘ye kadar yükselen tutarlarda maaşlar alabilmektedir.
Mimarların Görevleri Nelerdir?

Mimarların görevleri ve sorumlulukları bir yapının tasarlanışından planlamaya uygun bir şekilde inşa edilmesine kadar geçen süreçte pek çok görevden oluşmaktadır. Genel olarak mimarların görevleri şu şekilde sıralanıyor:
- Mesleğinin gerektirdiği teknik ve sosyal gelişmeleri yakından takip etmek,
- Yapıların dışına ve içine aynı oranda özen göstermek,
- Restore edilecek yapıların sorunlarını incelemek,
- İnşaat sırasında kullanılan malzemeleri kontrol etmek,
- Yapıların inşaatındaki tüm süreçlerde koordinasyon sağlamak,
- Planladıkları yapıların inşa sürecini takip etmek.
Mimarların Çalışma Şartları

Mimarların çalışma koşulları, mimar maaşları kadar araştırılan bir diğer konu. Size madde madde mimarların çalışma şartları hakkında merak edilenleri araştırdım:
- Mimarlar, genellikle ofis ortamında çalışmalarını sürdürürler.
- Etüt çalışması sırasında da sahada çalışırlar.
- Şantiyenin zor koşulları sebebiyle mimar maaşları üzerinde görev tazminatları olur.
- Mimarların iş yoğunluğu görev yaptıkları kuruma göre değişiklik gösterebilmektedir.
- Çalışma saatleri 3 saatte olabilir, 23 saatte.
Özellikle erkeklerin mimar maaşları kadar merak ettiği bir diğer meslek Asteğmen maaşları. En güncel maaş bilgilerini öğrenmek için Akademik Personel web sitemizdeki yazıyı ziyaret edin!
SIKÇA SORULAN SORULAR
Benzer Yazılar
Daha Fazla Makale