Ebelik Maaşları 2023 – Temmuz Zammıyla Devlet ve Özel Maaşı

Anne ve çocuk sağlığı denince akla gelen şeylerden birisi de ebelik mesleğidir. Kültürümüzde kutsal görülen bu meslekte bebeğin dünyaya gelmesine en önemli görevi üstlenen bu sağlık çalışanları yüksek kazançlar kazanmakta ve mühim bir hizmeti de yerine getirmektedirler.

Üniversitelerin sayısal bölümlerinden alım yapan Ebelik bölüm puanlarına da yer vermeden önce Temmuz zammıyla birlikte devlette ve özelde ebelik maaşları 2023 yılında ne kadar oldu detaylıca listeledim. Ebe olmak isteyenlerin merak ettiği tüm soruların yanıtları güncel bilgiler eşliğinde sizlerle…

NOT: Maaşlar, Temmuz 2023 itibariyle açıklanan zam oranlarına göre güncellenmiştir.

Ebe Ne İş Yapar?

Ebeler yalnızca doğum değil kadın sağlığı ve aile için önemli bir vazife üstlenen sağlık personelleridir. Ebelerin görev tanımı ve sorumlulukları en genel hatlarıyla şu şekilde belirtilebilir;

  • Gebelik sürecini takip etmek,
  • Doğum öncesinde ebeveynlere doğum hazırlığı konusunda bilgi aktarmak,
  • Gebelik süresindeki oluşacak riskli durumları doğum uzmanı doktorlara veya ilgili uzmanlık alanındaki doktora sevk etmek,
  • Doğum esnasındaki ilaç tedariği ve uygulamasını sağlamak,
  • Doğumda ağrı yönetimini sağlayarak sürecin kolay atlatılmasını sağlamak,
  • Yenidoğanın bakımı konusunda ebeveynleri bilgilendirmek ve danışmanlık yapmak,
  • Düşük yapma, hamileliği sonlandırma, ölü doğum ve yenidoğan ölümü gibi konularda başta anne olmak üzere aileye danışmanlık ve destek olmak,
  • Yenidoğan veya annenin doğum ve sonraki süreçte yaşayabileceği tüm rahatsızlıklara, olağandışılıklara karşı müdahele, ilgili profesyonellerle iletişim sağlamada aracı olmak,
  • Yenidoğan aşıları ve tedavisinde de destek olmak,

Halk arasında saygın bir meslek olan, kazançları da bir o kadar iyi olan sağlık sektöründeki ebeler genellikle kadınlar tarafından tercih edilse de son zamanlarda erkeklerin de tercihleri arasında olmaktadır.

Sağlık sektörü dahil Sayısal Bölüm Meslekleri ve Maaşları hakkında detaylı bilgi edinmek için linkteki yazımıza mutlaka göz atın!

ebelik maaşları
ebe nasıl olunur – ebelik maaşları ne kadar

Ebe Nasıl Olunur?

Ebe olmak için üniversitelerin Sağlık Fakültelerindeki Ebelik Bölümü (4 yıllık Lisans) mezunu olmanız şarttır. Ebe olma şartları arasında yalnızca mezuniyet yeterli olmasıyla birlikte sağlık alanında çalışabilecek soğukkunlı, dikkatli, yardımsever karakterlerde olmak gereklidir.

Özelde ebe olmak için yalnızca mezuniyet yeterli iken devlette ebe olmak için diğer memuriyet şartlarında olduğu gibi KPSS puanı gerekmektedir. Fakat sağlık sektöründeki hızlı gelişimler ve artan nüfus nedeniyle istihdam açığının yüksek olduğu bu branşta KPSS alım şartları/puanları çok düşüktür.

Sağlık sektöründe adını günden güne daha çok duyduğumuz iş bulma olanaklarının yüksek olduğu Perfüzyonist Teknikeri nasıl olunur, kaznaçları ne kadardır öğrenmek için Perfüzyonist Maaşları yazımıza göz atmayı unutmayın.

ebelik maaşları
Ebelik Maaşları Ne Kadar 2023 Yılı

Ebelik Maaşları Ne Kadar 2023 Yılı Temmuz Zammı

Ebelik maaşları arasında döner sermeye, devlet-özel ayrımı, uzman ebelik gibi farklı kavramlar nedeniyle farklılıklar yer almaktadır.

  • Ebelik maaşları 2023 yılında 22.000 TL ile 27.000 TL arasındadır.
  • Alanlarına göre ebelik maaşları şu şekildedir:

Uzman Ebe Maaşı

Lisansüstü eğitim almış uzman ebeler, kıdem derecesinde de öne geçtiği için normal maaş üstüne ek ödenek hesaplanmış şekilde daha yüksek gelir sağlamaktadır. Uzmanlık unvanı alan ebeler kıdem derecesine göre döner sermayeden de daha fazla yararlanmak hakkı elde edebilir.

  • Bu durumda Temmuz zammıyla birlikte uzman ebe maaşı 2023 yılında 27.750 TL seviyelerinde olmaktadır.

Devlette Ebe Maaşı

  • 2023 yılı Temmuz ayı itibariyle devlette ebe maaşları 22.000 TL’den başlamaktadır.
  • Bu rakam döner sermaye, ek ödenekler veya uzmanlık harici göz önünde bulunarak hesaplanmıştır.
  • (9/1) Kademeli ebe maaşlarının aldığı bu rakam ayrıca kıdem yılına göre de artış göstermektedir.

Adli Ebelik Maaşı

Yurtdışındaki ülkelerde adli vakalara bağlı gelişen tüm olaylarda uzmanlık eğitimi seviyesindeki ihtisasla adli ebelik branşında yetişen kişiler ortaya çıkmıştır. Bizim ülkemizde de bu branş henüz yeni şekillenmekte olup adli ebelik uzmanları yer almaktadır.

Lisans mezunu ebeler, yüksek lisans veya doktora seviyesinde eğitim aldıktan sonra adli ebelik unvanına erişebilmektedirler. Adli ebelik maaşı 23.500 TL ila 34.000 TL aralığında yer almaktadır.

2 yıllık sağlık bölümleri arasında kazançları gayet yüksek olan Odyometri Maaşları yazımıza göz atarak siz de sağlık sektöründeki diğer meslekler hakkında kapsamlı bilgi edinebilirsiniz…

Doğuda Ebe Maaşı

Ülkemizde çeşitli etnik grupların ve milletlerin de yaşadığını göz önünde bulundurursak Ebelik dahil birçok sağlık hizmetinde ikinci bir etnik dili bilen kişiler bu durumda bir sıfır öne çıkıyor. Son yıllarda yaşanan göç dalgasının da etkisiyle başta Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde Arapça ve Kürtçe bilen sağlık memuruna ihtiyaç artmıştır.

Özel hastanelerin birçoğu bu bölgelerde alanında uzman personel ararken bölgedeki yoğun nüfusa sahip kültürlerin de dillerini bilen kişilere öncelik veriyor. Bu durumda Türkçe haricinde ekstra bir dil bilen sağlık memurları normalden 2-3 kat daha yüksek maaş alabiliyor.

Doğuda ebe maaşları da ortalama 17.500 TL ile 30.000 TL (özel hastane) arasında değişmektedir. Devlette ise net maaşına yansıyan döner sermaye ile ortalama 30.000 TL doğuda ebe maaşı olmaktadır.

Ebe Maaşları Döner Sermayeli

Ebe maaşları çalıştığı hastanenin döner sermaye gelirinin pay edilmesiyle de artmaktadır. Bu rakam hastanenin bulunduğu konuma göre yoğunluğuna bağlıdır. Hastane personelinin farklı oranlarda pay edilerek aldığı bu ek ödenekler ay sonunda maaşına yansımaktadır. Ebe maaşları döner sermayeli olarak devlette 22.000 TL’ye ek olarak en yüksek 24.500 TL aralığında değişim gösterir.

ebelik maaşları
ebelik bölümü puanları 2022-2023

Ebelik Bölümü Puanları 2023

Sağlık sektörünün en sık tercih edilen branşları arasında olan Ebelik her sene ülkemizdeki Sağlık Fakültelerinden binlerce mezun vermektedir. Mezun sayısının yüksek olmasına rağmen ülkemizde nüfusun yüksek olması, belirli bölgelerdeki yoğunluk ve sağlık sektörünün düzenli şekilde büyümesi halen daha istihdam açısından iyi bir tercih olmaya devam etmektedir.

Ebelik bölümü tercih edecek kişiler için de YÖK Atlas Ebelik Programı Puan Tablosunun linkini bu kısma ekliyorum. Link üzerinden devlet üniversitelerinde veya özel (vakıf) üniversitelerinde ebelik bölümü puanlarına ilişkin detaylı bilgi alabilirsiniz.

Ebelikle haricinde sağlık sektöründeki diğer maaş bilgilerine ulaşmak için Hemşire Maaşları yazımıza mutlaka göz atmalısınız!

Ebelik İle İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Ebelik Ataması Var Mı?

Ebelik atamaları her yıl gerçekleşmekte olup, istihdam açığının yüksek olduğu sağlık branşları arasındadır.

Ebelikte zorunlu hizmet var mı?

Ebelik dahil sağlık hizmetlerinde zorunlu hizmet süresi 2 yıl olarak belirlenmiştir.

Ebeler nasıl atanır?

Ebelik mezunları özel sektörde çalışmak için mezuniyet harici bir şart aranmazken, devlette KPSS sınavına girerek atamaları gerçekleştirilir. İstihdam açığı yüksek olan bu alanda KPSS’den alım şartları yani puanları da bi hayli düşüktür.

Her yıl kaç ebe mezun oluyor?

Ülkemizde her yıl ortalama 1600 kişi üniversitelerin ebelik bölümünden mezun olmaktadır.

Ebe ne iş yapar, ebe olmak için gerekli şartlar nelerdir ve güncel ebe maaşları ne kadar tamamı hakkında detaylı bilgi içeren devlet memuru bir ebenin anlatımını ek bilgi olması amacıyla bu kısma ekliyorum.

ebelik maaşları 2023 gğncel bilgileri ve ebelik çalışma şartlarını içeren detaylı örnek video
Yorum Bırak
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


İçindekiler