
Evlendirme memuru olma şartlarını halk arasındaki diğer adıyla nikah memuru nasıl olunur yol haritasını sizlere detaylıca sundum. Temmuz zammıyla birlikte nikâh memuru maaşları da arttı. Yeni zam ile birlikte ayda ortalama 23.000 TL kazanan nikah memurlarının çalışma saatlerine ilişkin merak edilen tüm detaylar için tek yapmanız gereken tüm bilgileri dikkatlice okumak!
İşte nikah memuru olmak hakkında güncel bilgiler…
Nikâh Memuru Nasıl Olunur?
Nikah memuru nasıl olunur merak edenler için bu bölümde izlenmesi gereken adımları maddeler halinde sıralayacağım;
- 2 yıllık veya 4 yıllık bir üniversiteden mezun olmak,
- KPSS’den yeterli puanı almak (genellikle 80 veya üzeri),
- Bu puan ile devlette açılan kadrolara başvurmak,
- Devlet memuru olmaya haiz şartları taşımak,
- Verilen eğitim ve seminerleri başarıyla tamamlamak.
Bu listedeki adımlar ile evlendirme memuru olunabilmektedir. Fakat nikah memuru olmak isteyenlerin haiz olması gereken bir takım şartlar yer almaktadır. Bu şartları aşağıda maddeler halinde sıraladım.
Nikâh Memuru Olma Şartları Nelerdir?
2023 yılında Nikah memuru olma şartları şu şekilde belirlenmiştir;
- Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşı olmak,
- 18 yaşından büyük olmak,
- Devlet memuru olmaya engel bir sabıka kaydı yer almaması,
- Yüksek okul mezunu olmak (önlisans, lisans veya yüksek lisans),
- KPSS’den bu kadroya girecek yeterli puana sahip olmak,
- Belediye başkanı tarafından görevlendirilmek.
Bu şartları yerine getiren diksiyon ve hitabeti güçlü kişiler evlendirme dairesi aracılığı ile görevlendirilerek devlete bağlı çalışan nikah memuru unvanını almaktadır.
İlginizi çekeceğini düşündüğüm 2023 Mübaşir Maaşları Ne Kadar, Görevleri Nelerdir? yazımıza göz atarak en güncel bilgileri edinebilirsiniz.

Nikâh Memuru Maaşı 2023 Yılının Temmuz Zammıyla Ne Kadar Oldu?
Nikah memuru maaşları Temmuz zamlarıyla birlikte güncel olarak 22.600 TL oldu. Fakat evli ve çocuklu devlet memurlarına yansıyan ek ödeneklerle birlikte maaşları 23.500 TL’ye çıkabilmektedir.
Evlendirme dairesinde görev alan bir nikah memuru maaşı ortalama 23.000 TL olarak Temmuz 2023 zamları itibariyle belirlenmiştir.
Nikâh Memuru Çalışma Şartları
Nikah memurları diğer devlet memurları ile aynı haklara sahip olup çalışma gün ve saatleri farklılık gösterebilmektedir. Evlenmek üzerine belediyelerin evlendirme dairesine başvuran kişilerin evlilik tarihleri için haftaiçi, haftasonu veya resmi tatillerde olmak üzere her gün başvuru hakkı bulunmaktadır.
Ayrıca evlenilecek gün belirlendikten sonra belediyelerin nikah salonlarında veya özel düğün salonlarında nikah memurlarının, nikah kıyma işlemi gerçekleştirilmesi sağlanmaktadır. Bu durum neticesinde gün içinde sadece sabahları değil akşamları da çalışmaları gerekebilir.
Nikah memurları nikah kıyacağı mesafe ve saat değişkeni göz önünde tutularak haftada 40 saat çalışmaktadırlar. Bu durum günlere farklı ancak orantılı olacak şekilde pay edilmektedir.
Nikâh memuru olmak için ne okumalı?
2023 yılı itibariyle evlendirme memuru, yani nikah memuru olmak için herhangi bir ön lisans veya lisans bölümünden mezun olmak yeterlidir. Bazı alımlarda özel olarak Lisans mezuniyeti şartı yer alabilir. Bu durum ilgili kurumun alımına ilişkin özel bir durumdur.
Nikâh Memuru KPSS puanı 2023 Yılında Alım İçin Kaç Olmalı?
Nikah memuru olmak isteyen adaylar için açılan kadrolarda KPSS P3 puan türünden 60 puan alt sınırı yer almaktadır. Fakat başvuruların sıralamaya göre göz önünde bulundurulması neticesinde KPSS’den ortalama 80 puan almanız kadroya girmeniz için gerekmektedir. Adayların içinde ilk sıralarda olmanız için ne kadar yüksek puan alırsanız da kadro hakkı kazanma ihtimaliniz yükselecektir.
Mali Müşavir Maaşı 2023 – Yeminli ve Serbest Olma Şartları yazımıza göz atarak en güncel meslek bilgilerine kolayca erişebilirsiniz. Tek yapmanız gereken yazının üstündeki linke tıklamak!
Taşra ve Köylerde Nikah Memuru Nasıl Olunur? Müftü ve İmamların Nikah Kıyma Yetkisi
Diyanet İşleri Başkanlığı Genelgesi ile 2018 yılından itibaren taşra, köy ve ilçelerde nikah kıyma yetkisi müftü ve imamlara da verilmiştir. Resmi nikah kıyma yetkisinin belediye evlendirme daireleri haricinde diyanette görevli müftü ile ona bağlı imamlarca kıyılması mümkündür.
Köylerde ve ilçelerde görev alan imamların bağlı olduğu müftülükçe irtibata geçmesi yoluyla gerekli prosedürleri sağlayarak resmi nikah memuru olarak görev alması gerçekleşebilir.
Nikah Memurlarının Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?
Nikah memurlarının görevleri en genel hatlarıyla şu şekilde sıralanabilir;
- Evlenmek için başvuran kişilerin başvurularını incelemek,
- Evlenmek isteyen kişilerin dosyalarını hazırlamak ve takibini yürütmek,
- İl veya ilçe nüfus müdürlüklerine evlenmek isteyen kişilerin evlilik akdini bildirmek,
- Nikah kıymak ve nikah merasimini yürütmek,
- Evlenenen kişilerin kayıtlarını defterde tutmak ve muhafaza etmek,
- Bağlı olduğu evlendirme dairesindeki personelin çalışmasını ve evrak alışverişini koordine etmek,
- Uygun görüldüğü halde evlilik kayıtlarını teftiş ve incelemelerde sunmak.
Nikah Memuru Alımı 2023 Yılı
Nikah memuru olmak isteyen üniversite mezunu kişiler KPSS puanı ile belediyeler tarafından açılan nikah memurluğu kadrolarına başvurabilir. 2023 yılı nikah memuru alımları için yaşadığınız şehirde ya da çalışmak istediğiniz şehirlerdeki resmi ilanları takip ederek uygun kadrolara başvurabilirsiniz. Bu ilanlar belirli takvimler içerisinde yayınlanmaktadır.
Nikâh Memuru Olmak İle İlgili Sıkça Sorulan Sorular
Nikâh Memurluğu (evlendirme memurluğu) ile ilgili sıkça sorulan soruların cevaplarını 2023 güncel bilgileri eşliğinde derledim. İşte o sorular…
Nikah memuru olmak için ne okumak gerekir?
Önlisans ve lisans bölümlerinden birisini okuyarak belediye kadrosuna girmek yeterlidir.
Nikah memuru ne iş yapar?
Belediyeye evlenmek için başvuran kişilerin evrak denetlemesi ve nikah kıyma yetkisine sahip görevlilerdir.
Nikah memuruna ne denir?
Nikah memurlarının diğer adı evlendirme memurlarıdır. İki ismin de kullanımı halk arasında yaygındır.
Nikah memuru olmak için yaş sınırı var mı?
18 yaşından büyük, devlet memurluğu kanununca engeli olmayan herkes nikah memuru olabilir.
Evlendirme Dairesi memuru nasıl olunur?
Nikah diğer adıyla evlendirme memurları KPSS’den belirli bir puan alarak diğer adayları geçen kişilerin memuriyete kabulü ile gerçekleşir.
Yeni Başlayan Nikah Memuru Maaşı ne kadar olur?
Belediyelerdeki kadrolu devlet memurluğuna başlayan nikah memurları ortalama aylık 23.000 TL maaş almaktadırlar.
Emekli nikah memuru maaşı ne kadar?
Devlet memurluğundan emekli olan nikah memurlarının asgari ücretten yukarı olmak üzere yeni düzenlemeye göre 6.400 TL’den 8.200 TL’ye kadar çıkmaktadır. Eski devlet memurlarının prim ödemeleri bu maaşın artmasında etkendir.
Nikah memuru ile evlendirme memuru aynı mıdır?
Nikah memurlarının halk arasındaki diğer evlendirme memuru veya evlendirme dairesi memurudur.
Nikah memuru olmak için KPSS’den kaç puan almak gerekir?
KPSS’den 60 puan alt sınırı olmakla beraber ne kadar yüksek puan alınırsa sıralamada üstlerde yer alınması gerçekleşeceği için ortalama 80 puan civarında alınması nikah memurluğu (evlendirme memuru) atamalarında daha kolay yerleşmenizi sağlayacaktır.
Kimler resmi nikah kıyabilir?
Belediyelerce görevli evlendirme dairesi nikah memurları ile köy ve ilçelerdeki müftüler ve ona bağlı din görevlileri resmi nikah kıyma yetkisine sahiptir. Ayrıca mevzuat gereği nüfus müdürlüklerine ve dış temsilciliklere evlendirme yetkisi de verilmiştir.
Benzer Yazılar
Daha Fazla Makale