ALES Sözel Konuları! ALES Sözel 1 Sözel 2 Farkı Nelerdir?

ALES Sözel Konuları! ALES Sözel 1 Sözel 2 Farkı Nelerdir?

Akademik kariyer hedefinize giden yolda kocaman harflerle karşınızda ALES yazısını görüyorsunuz! Sosyal Bilimlerin çoğu alanında belirtilen ALES Sözel konuları nelerdir, biliyor musunuz? Tarih, Edebiyat, Coğrafya, Dil Bilimi ve daha birçok alanda ALES Sözel puanı şartını gördüğünüzü biliyorum. Gelin, hep birlikte ALES Sözel konularını inceleyelim. Sağdan soldan duyduğunuz bu ALES Sözel 1 Sözel 2 farkı nedir, böyle bir ayrım var mı, bunların hepsini öğrenelim!

ALES Sözel 1 Sözel 2 Farkı Nelerdir? ALES Sözel 1 Sözel 2 Ne Demek?

Öncelikle bu konuya netlik getirmek istiyorum. ALES Sözel 1 Sözel 2 ayrımı kaldırılmıştır. Son yıllardaki uygulama yalnızca sözel ve sayısal soru ayrımına dayalıdır. Yani ALES Sözel puanına ihtiyacınız varsa Türkçe sorularına ağırlık vermeniz yeterlidir.

Eğer daha yüksek bir puan istiyorsanız mutlaka Matematik sorularına da göz atın! Adaylar bazen inanılmaz düzeyde kolay olan Matematik sorularıyla karşılaşabiliyor. Hatta size harika bir haberim daha var, matematik sorularında yalnızca Mat-1 konuları soruluyor. Dolayısıyla hatırladığınız kadarıyla da olsa en azından 10-20 soru işaretleyebilirsiniz. Bu sizi rakiplerinizin önüne taşıyacak bir taktiktir!

ALES Sözel Puanı İle Alan Bölümler

ALES Sözel Konuları - ALES sözel 1 sözel 2 farkı - ALES sözel soru dağılımı

ALES Sözel konuları size mucizevi şekilde kolay göründü, ALES’e girdiniz ve sözel puanınız yüksek geldi. Tebrikler! İşte size ALES Sözel ile alan bölümler:

  • İlahiyat
  • Türk Dili ve Edebiyatı
  • Tarih
  • Okul Öncesi Öğretmenliği,
  • Türkçe öğretmenliği,
  • Coğrafya,
  • Radyo-Televizyon ve Sinema
  • Halkla İlişkiler
  • İngiliz Dili ve Edebiyatı
  • Dil Bilimi
  • Halk Bilimi
  • Sanat Tarihi
  • Arkeoloji
  • Eğitim Bilimleri ile ilgili bazı bölümler
  • Gastronomi

Ancak dikkat etmeniz gereken önemli bir nokta var! Lisans dönemindeyseniz bilmelisiniz ki kendi alanınızın dışında yüksek lisans yapmanız biraz zor. Yani, lisans bölümünüzden tamamen farklı bir alandan yüksek lisans yapmanız çoğu zaman mümkün olmuyor. Bunun 2 sebebi var:

İlki, üniversiteler yüksek lisans programları açarken belli ön koşullar koyuyorlar ve bunu sağlamanızı bekliyorlar. Ön koşullarda belirtilen bölümlerin birinden mezun olmadan başvuru gerçekleştiremiyorsunuz. 2. sebep ise zorlanacak olmanız! Yüksek lisans döneminde 2 dönem ders görürsünüz, bu dersler o programın lisans dönemi derslerinin genişletilmiş halidir.

ALES’e nasıl çalışmanız gerektiğini biliyor musunuz? Hemen “ALES Nedir, ALES’e Nasıl Çalışılır?” yazımızdan öğrenin!

ALES Sözel Konuları Nelerdir?

ALES Sözel konuları denildiğinde elbette Türkçe sorularına yakından bakmamız gerekiyor. ALES günümüzde Türkçe ve Matematik olmak üzere iki ayrı alandan oluşmaktadır. Bizim bugünkü konumuz ALES’in Türkçe alanındaki konuları olacak. ALES Sözel konuları sırasıyla şöyledir:

  • Sözcükte Anlam.
  • Cümlede Anlam.
  • Karışık cümlelerden paragraf oluşturma
  • Paragraf.
  • Paragraf bütünlüğü kurma
  • Sözel Mantık.

Gördüğünüz gibi dil bilgisi veya yazım kuralları sorulmuyor. Bu yönüyle kolay bir sınav gibi görünüyor ancak durum tam olarak böyle değil. Sorulan paragraflar bir hayli uzun ve ağdalı cümlelerden oluşuyor. Türkçe alanında uzman dahi olsanız bazı paragraf sorularında zorlanabilirsiniz. Size tavsiyem çıkmış sorulardan ve ALES’e yönelik test kitaplarından faydalanmanız. Paragraf sorularını en kolay çözebileceğiniz yol, tecrübe edinmek!

ALES Sözel Mantık Soruları için bol tekrara ihtiyacınız olacak. Türkçe mantık sorularını içeren bir test kitabı alabilir ve YouTube‘dan Türkçe mantık sorularının çözümleriyle ilgili taktikleri öğrenebilirsiniz. Bu videoların bazılarında tablolama sistemiyle soru çözüm teknikleri verilirken, bazılarında Türkçe mantık sorularını birlikte çözebileceğiniz eğlenceli hocalar görebilirsiniz.

Yüksek Lisans mı yapmak istiyorsunuz? Öyleyse hemen üniversitelerin ön koşullarını “İlanlar” sayfamızdan öğrenin!

ALES Sözel Soru Dağılımı Nasıldır?

ALES Sözel puanıyla ilgili pek çok bilgi edindiniz. Hatta küçük taktikler bile aldınız! Son olarak ALES Sözel soru dağılımı ile ilgili detaylara inelim istiyorum. Bu bilgiler ortalama değeri veriyor, çünkü YÖK her ALES sınavında soru dağılımını değiştirebiliyor. 2022 ALES soru dağılımı aşağıdaki şekilde ön görülür:

Sözcükte Anlam 2-4
Cümlenin Anlam ve Yorumu 4-6
Paragraf (Konu Ana Düşünce) 35-40
Sözel Mantık 9-12
ALES Sözel Konuları – ALES Sözel Soru Dağılımı

ALES Puan hesaplaması için hemen tıklayın!

Gördüğünüz gibi soru dağılımında büyük ağırlık paragraf kısmına ayrılmıştır. Bu soru dağılımı birkaç rakam oynasa da değişmeyecek olan en önemli şey paragraf sorularının her zaman soruların neredeyse yarısını oluşturduğudur. Türkçe sorularını çözerken oldukça sakin ve sabırlı olmalısınız. Çünkü burada esasen ölçülen şey okuduğunuzu anlama becerinizdir.

Sözel Mantık soruları ALES Sözel Konuları denildiğinde en çekinilen başlık oluyor. Sözel mantık sorularını pek çok aday çözmeden geçiyor. Bu size ciddi bir taktik daha! Herkesin elediği konuların katsayısı çok daha yüksek olur. Sözel mantık sorularını çözdüğünüzde, herkesin çözebildiği sorulardan alacağınız puanın 1.5 veya 2 katını alırsınız.

Yani her sorunun puan değeri 1.0 iken, bir soruyu sınava giren adayların çoğunluğu yaptıysa artık o sorunun puanı 0.75’e düşer. Kimsenin yapamadığı bir soru ise 1.50 ve hatta 2.0 olur.

ALES ile ilgili daha fazla detaya ihtiyacınız varsa “ALES Ne İşe Yarar” yazımıza hemen göz atın!

ALES 1 2 3 Nedir? Öğrenmek için hemen tıklayın!

Yorum Bırak
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


İçindekiler