Ağustos’ta gerçekleşen ALES sınavına 150.975 kişi katıldı!
ALES(Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitim Sınavı) akademi yolunda atılan ilk adım. ALES matematik konuları ve soru dağılımlarını güncel sınavlara göre analiz ettik. İşte detayları…
ALES Sayısal Puan Türü Nedir?
ALES sınavı birçok öğrencinin akademik hayata geçmek için atlaması gereken bir basamak. Bu sınav yapısı gereği belirli puan skalasını hedef olarak gösterir.
Bu sınav puanıyla başvuru yapacağınız her kurumun istediği puan aralığı değişiklik gösterebilir. Bununla birlikte ALES puanıyla başvuru yaparken ‘puan türünüz’ oldukça önemlidir.
ALES Sayısal puan türü matematik kısmında cevaplandırdığınız sorulardan hesaplanır. Gireceğiniz bölüm bu puan türünü baz alıyorsa matematik sorularına ağırlık vermeniz gerekir.
ALES Matematik Konuları Nelerdir?
ALES matematik konuları kendi içerisinde 3 ana başlıkta ayrılmıştır. ALES sınavı matematik bölümünde ilk olarak temel matematik, sayısal mantık ve geometri soruları yer alır.
Bu üç ana başlık kendi içerisinde farklı konu başlıklarına ayrılır.
ALES Matematik Konuları 2023
ALES sayısal puan türünü oldukça etkileyen matematik sorularında belirli bir dağılım söz konusudur. ALES matematik konuları, üniversite sınav sürecinde eğitim sistemi içerisinde öğrencilere öğretilen temel matematik bilgilerini kapsar.
ALES matematik konuları:
- Temel Kavramlar
- Çözümleme
- Bölme-Bölünebilme
- Asal Çarpanlar
- EBOK-EKOK
- Rasyonel Sayılar
- Sıralama
- Basit Eşitsizlikler
- Mutlak Değer
- Üslü Sayılar
- Özdeşlikler ve Çarpanlara Ayırma
- Köklü Sayılar
- Denklemler
- Oran-Orantı
- Sayı ve Kesir Problemleri
- Yaş Problemleri
- İşçi ve Havuz Problemleri
- Hareket Problemleri
- Yüzde, Kar-zarar ve Faiz Problemleri
- Karışım Problemleri
- Kümeler
- İşlemler
- Olasılık
ALES matematik konuları başlıkları bu şekildedir. Sınavda temel matematik becerileri ölçülür. Temel yetkinlik ölçülmeye çalışılıyor olsa da sorular problem çözme becerisini sınayan nitelik ve zorluktadır.
ALES Sayısal mantık konuları:
- Grafik yorumlama ve tablo okuma
- Şekil, yetenek ve sayı dizeleri
- Mantıksal muhakeme problemleri
ALES Geometri konuları:
- Açılar
- Uzunluk ve Alan
- Geometrik şekillerde benzerlik vb.
- Dörtgenler
- Çember
- Katı cisimler
- Daire
- Analitik geometri
Öneri İçerik: Eğlenceli Matematik
ALES Matematik Soru Dağılımı
ALES sınavında matematik alanında 50 soru sorulmaktadır. Bu 50 soru temel matematik, geometri ve mantık sorularından oluşmaktadır.
Bu üç ayrı konu başlığının her sene 50 soru içerisindeki soru dağılımı değişiklik gösterebilmektedir. Bu zamana kadar birçok kez yapılan ALES sınavı matematik konuları soru dağılımı geçmiş ve güncel sınavlardan hareketle ortalama değerlere sahiptir.
ALES matematik konuları soru dağılımı:
Temel Kavramlar 3-4 Bölme-Bölünebilme Kuralları 1 EBOK-EKOK 1 Birinci Dereceden Denklemler 0-1 Rasyonel Sayılar 1 Üslü Sayılar 1 Köklü Sayılar 1 Özdeşlikler ve Çarpanlara Ayırma 1 Basit Eşitsizlikler 4 Mutlak Değer 2 Oran – Orantı 0-1 Problemler 11-12 Kümeler 1-2 İşlem – Modüler Aritmetik 1 Permütasyon – Kombinasyon – Olasılık 2-3 Tablo – Grafik Yorumlama 5-6 Sayısal Mantık 14-15 Geometri 10-12
ALES matematik konuları dağılımları ortalama olarak değişiklik gösterir. Genel olarak her konudan 1 soru sorma eğiliminin yanı sıra basit düzeyde sorular yerine bilgi ve muhakeme isteyen konularda bir yada iki fazla soru sorarak dengeleme sağlanabilir.
Her sene soru dağılımlarında değişiklik söz konusu olur.
ALES Matematik Soruları
ALES matematik soruları her sene ÖSYM tarafından ilgili dönemdeki sınav tamamlandıktan sonra açıklanır. ÖSYM resmi web sitesi üzerinden daha önceki yıllarda çıkmış sorulara erişebilirsiniz.
- ÖSYM çıkmış sorular ekranı üzerinden geçmiş sorulara ulaşabilirsiniz.
Çıkmış sorular üzerinden çalışmak her zaman çok avantajlıdır. Bu sayede ilgili ÖSYM’nin ALES matematik konuları için soru sorma tarzını öğrenmiş olursunuz.
ÖSYM resmi kaynakları dışındaki çıkmış soruların güvenirliğine dikkat etmenizde fayda vardır. Zira ÖSYM kurallarınca kurum izni olmadan soruların çoğaltılması, basılması ve yayınlanması yasaktır.
ALES Matematik Çözmek Zorunlu Mu?
Eğer başvuru yapacağınız kurum ilgili ilan için ‘sayısal puan’ türünden alım yapıyorsa matematik sorularını çözmek zorunludur.
ALES sınavında kurumun istediği puan barajından bağımsız olarak başarılı olabilmeniz için 55 puan almanız zorunludur.
55 puan puanın altındaki sıralamalar, puan türüne bakılmaksızın başarısız sayılmaktadır.
Aynı zamanda eşit ağırlık ve sayısal puanlamanın hesaplaması için matematik önemli bir kat sayıya sahiptir. Bu yüzden sınava giren adayların matematik sorularını çözmesi 55 alt puan barajı ve başvuru sıralaması için gereklidir.
Öneri İçerik: ALES Puan Hesaplama Aracı
ALES Matematik Konuları Kitap Önerisi
ALES matematik çalışmak için güncel bilgilerinizi tazelemek isteyebilirsiniz. ALES çalışmak için birçok farklı yayınevinin online ve basılı kaynağı bulunur.
ALES matematik kitap önerisi:
- Palme Yayıncılık
- Pegem Akademi
- Paraf Yayınları
- Kolektif Yayınları
- Yargı Yayınevi
- Benim Hocam
ALES Matematik Konuları İçin Online Kaynaklar
ALES çalışmak için basılı yayınların yanı sıra her an her yerde elinizin altında olacak online kaynakları da tercih edebilirsiniz.
Son yıllarda sınava olan ilgilinin artmasıyla birlikte online kaynaklarda da artış görülüyor.
ALES matematik online kaynak önerileri:
- Udemy
- Khan Academy
- Uzaktan Eğitim (YouTube Kanalı)
- Matematikçi Hoca (YouTube Kanalı)
- ALES Matematikçi (YouTube Kanalı)
ALES çalışması bakımından online kaynaklarda kendi ders çalışma tarzınıza uygun olarak örnekleri çoğaltılabilir. Önemli olan daha önce çıkmış soruları incelemek ve konulara hakim olmaktır.
ALES matematik konuları başlık olarak belli ancak soru dağılımı olarak değişiklik göstermektedir. Gireceğiniz seneye yakın sorulara sınav öncesi göz atmanız faydalı olabilir. Başarılar dileriz 🙂
Benzer Yazılar
Daha Fazla Makale