Yardımcı Doçent Doktor Nedir? Nasıl Olunur?

Doktor kadrolarına başvuru şartları nelerdir, atama süresi kaç yıldır, öncesinde ve sonrasında hangi unvanlara sahip olunur, Yrd. Doç. Dr. kadrolarına talep ne derecededir ve görevleri nelerdir gibi soruların cevaplarını bu yazımızda vereceğiz.

Yardımcı Doçent Doktor Nedir? Nasıl Olunur?

Yrd. Doç. Doktor Nedir? Nasıl Olunur?

2547 Sayılı Kanun’a baktığımızda kanun öğretim üyelerini profesörler, doçentler ve yardımcı doçentler olarak tanımlamıştır. Her mesleğin kanunda yer alan kodu farklılık göstermektedir. Yard. Doç. için ise 2547 sayılı kanun geçerlidir.

Buna göre kadrosunun bir öğretim üyesi kadrosu olduğunu söylemek mümkündür. Kanunda tanımı yapılırken “Doktora çalışmalarını başarı ile tamamlamış, tıpta uzmanlık veya belli sanat dallarında yeterlik belge ve yetkisini kazanmış, ilk kademedeki akademik unvana sahip kişidir.” ifadesi kullanılmıştır. Burada çok sorulardan biri de  yardımcı doçent doktor arasındaki farka açıklık getirelim.

Öneri İçerik: Türkiye’nin En İyi Tıp Fakülteleri Nelerdir? İLK 10 ÜNİVERSİTE!

Aslında burada unvanın sonuna eklenen doktor ifadesi doktoranın tamamlanmasıyla alınmaktadır. Diğer bir ifadeyle, doktora sonrası yardımcı doçentliğe atananlar yardımcı doçent doktor olurken sanatta yeterlilik aşamasını geçenler ise yardımcı doçent olarak anılmaktadır.

Bir sonraki aşama doçentliktir, bir önceki aşama ise genellikle araştırma görevlisi doktorluktur. Fakat Yrd. Doç. için araştırma görevliliği yapmış olma zorunluluğu yoktur. Örnek olarak, aldığı bir bursla doktora çalışmalarını yürüten biri de doktorası bittikten sonra kadrosuna başvurabilir.

 Yardımcı Doçent İlan Şartları

Kadrolar belli zamanlarda rektörlük tarafından ilan edilmekte ve ilgililerin başvurması beklenmektedir. Gerekli değerlendirmeler seçilen öğretim üyeleri tarafından yapıldıktan sonra uygun bulunan kişinin ataması rektör tarafından yapılır. Yardımcı doçentlik kadrosuna atanmak için temel iki şart vardır ve kanunda bu iki şart açıkça belirtilmiştir.

  1. Doktora veya tıpta uzmanlık unvanını veya Üniversitelerarası Kurulun önerisi üzerine Yükseköğretim Kurulunca tespit edilecek belli sanat dallarının birinde yeterlik kazanmış olmak,
  2. Fakülte, enstitü veya yüksekokul yönetim kurullarınca, biri o dilin öğretim üyesi olmak üzere seçilecek üç kişilik bir jüri tarafından; sınava girenin kendi bilim alanında Türkçeden yabancı dile, yabancı dilden Türkçeye 150 – 200 kelimelik bir çeviriyi kapsayan yabancı dil sınavını başarmak

Burada 2. maddede belirtilen dil sınavının kolay sayılabilecek bir sınav olduğunu ve adayların zorlanmadan geçtiğini yakın çevremizdeki akademisyenlerden bilmekteyiz. Fakat yine de sınavın bir standardı yoktur ve okuldan okula değiştiği için adayın zor bir sınavla karşılaşma olasılığı da vardır. Adayın sınavdan önce söz konusu okuldaki sınavın zorluğu konusunda bilgi alması yararına olacaktır.

Öneri İçerik: Öğretim Görevlisi Maaşları 2023

Yardımcı Doçentlik Daimi Bir Kadro Mudur?

Yardımcı Doçentlik kadrosu daimi bir kadro değildir. Üniversiteden üniversiteye değişse de genellikle 3 yıl süre ile atamalar yapılır, bu üç yılın sonunda ilgili kişiden geçirdiği 3 yılda yaptıkları çalışmalara dair dosya hazırlaması istenir ve ataması bir dönem (3 yıl) daha yenilenebilir. Doçentlik sınavını geçip doçent olana kadar adayın sözleşmesi bu şekilde yenilenerek devam edebilir.  Doçentlikten sonra ise daimi kadroya geçmiş olur.

yardımcı doçent
Yardımcı Doçent Nedir? Yardımcı Doçent Ne İş Yapar?

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Yardımcı Doçentlerine ulaşarak merak ettiklerinizi sorabilirsiniz.

Küçük üniversitelerde genellikle kadro sıkıntıları yaşanmamakta bir kişi doktorasını bitirdikten birkaç ay sonra yardımcı doçentlik kadrosuna atanabilmektedir fakat özellikle büyük üniversitelerde kadrolara ciddi bir talep vardır ve kadro sayısı talebe göre oldukça yetersiz gelmektedir.

Pek çok araştırma görevlisi doktorasını tamamladıktan birkaç yıl araştırma görevlisi doktor olarak kadronun açılmasını beklemektedir. Bazı üniversitelerde bazı bölümlerde zaman zaman 5-10 tane araştırma görevlisi doktorun kadro beklediği olabilmektedir. Böyle durumlarda adayın birkaç yıllığına araştırmacı olarak yurtdışına ya da yurtiçinde başka bir kuruma gitmesi hem süreyi verimli kullanmasını sağlayacak hem de yayınlarını artırma fırsatı bulacağı için atanma şansını artıracaktır.

Öneri İçerik: Nurofen Cold Flu Ne İşe Yarar?

Yardımcı doçent doktorlar öğretim üyesi oldukları için tek başına ders açabilme ve ders verebilme yetkisine sahiptirler. Derslerin yanı sıra bir yandan da bilimsel çalışmalarını yürütmek (makale yazmak, konferansa gitmek vs.) ve akademik kariyerlerine devam etmek zorundadırlar. Bölüm başkan yardımcılığı, koordinatörlük, komisyon başkanlığı gibi idari görevler de verilebilir.

Merak ettiğiniz soruları sorabilirsiniz. Cevapları en kısa sürede sizlere ulaştıracağız…

Yorum Bırak
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir