Bazı meslek gruplarının ismi sık duyulur ama içeriğiyle ilgili bilgiler çok yaygın değildir. Gassallık da böyle bir meslektir.
Gassal nasıl olunur, hangi bölüm mezunları bu mesleği yapabiliyor ve mesleğin çalışma şartları nelerdir birlikte inceleyelim.
Gassal Ne Demek
Az bilinen bir meslek olan gassal kelime anlamıyla ölüleri yıkayan kişi anlamına gelmektedir. Her dinin ölülerinin defnedilmesi farklıdır. Bu nedenle gassal ölüleri İslamiyet dinine göre yıkayıp, hazırlayan kişidir.
Gassal nasıl olunur sorusu da son zamanlarda oldukça merak edilen konulardan biri olmuştur. Gassal olabilmek için bazı şartları karşılamak ve bazı sınavlara girmek gerekmektedir.
Ölen kişileri bazı durumlarda cami imamları yıkasa da genellikle ölüleri yıkama işini bu iş için görevlendirilmiş olan gassallar yapmaktadır.
Gassalların ölüleri yıkarken bir çok noktaya dikkat etmesi gerekir. Bu noktada dikkat etmeleri ve göz önünde bulundurmaları gereken nokta ölüyü yıkama işlemini islamiyete uygun olarak yapmaktır.
Gassallar bu mesleğe başlamadan önce gerekli yerlerden uygulamalı olarak gassallık eğitimi almaktadır.
Gassal nasıl olunur ve gassal olmanın şartları nelerdir sorularını bu yazımızda sizler için yanıtlayacağız.
Gassal Olmanın Şartları Nelerdir
Gassal olabilmek için bazı gerekli şartlar vardır. Bu şartları karşılamanız halinde gassal olmanız mümkündür.
Gassal olabilmek için gereken şartlar şu şekildedir:
• İlk olarak kamu personeli sınavına girmek gerekir.
• Düşük puanlar gassal olabilmek için yeterlidir. Her ilçe için bir yılda 2 gassal alımı yapılmaktadır.
• Milli eğitime bağlı özel kurslardan eğitim alınması gerekir.
• Halk eğitim bünyesine bağlı kurslardan da eğitim alınabilir.
• Milli eğitimi kapsayan sınav ile beraber en az 45 puan alınması gerekir.
• Bu şartları karşılayan kişiler yeterli görülür ve gassal mesleğini yapabilir.
Diyanet Gassal Kursu
Cenaze hizmetleri olarak da geçen diyanet gassal kursu, cenaze defin işlemlerinin dini açıdan nasıl yapılması gerektiği konusunda bilgi sahibi olmak için açılmıştır.
32 saatlik gassallık kursunu tamamlayanlara sertifika verilmektedir. Diyanetin açmış olduğu gassallık kursu fiyatları ücretsizdir.
İlginizi çekebilir: İmam Maaşları
Gassal Kursu İstanbul
İnternette birçok kişi nasıl gassal olunur diye aratmaktadır. Bunun yanı sıra İstanbul’da gassallık kursu var mıdır sorusunu da merak etmektedir.
İstanbul’da gassal olabilmek isteyenler için diyanet tarafından açılan birçok kurs bulunmaktadır. Bu kurslara katılarak cenaze defin işlemleri hakkında hem bilgi sahibi olabilir, hem de uygulamalı olarak gassallık eğitimi alabilirsiniz.
Gassal Olmak İçin Nereye Başvurulur
Gassal nasıl olunur sorusuna yanıt verdik. Şimdi de gassal alımı için nereye başvurulmalıdır sorusuna yanıt verelim.
Gassal olabilmek için öncelikle kamu personeli seçme sınavı puanınız olmalıdır. Daha sonra açılacak olan kadrolara başvuru yapılabilir.
Eğer kamu personeli seçme sınavından en az 45 puan aldıysanız ve diyanetin açmış olduğu gassallık kursundan eğitim aldıysanız, tüm gassallık ilanlarına başvurabilirsiniz.
Gassal Olmak İçin Ne Mezunu Olmak Gerekir
Gassal olabilmek için ne mezunu olmak gerekir sorusu da oldukça merak edilmektedir. Gassal olmak için en az lise mezunu olmak gerekir. Ancak imam hatip lisesi mezunlarına gassal olmak için öncelik tanınır.
Kadın Gassal Nasıl Olunur
Kadınlar da ölüleri yıkama işini üstlenen kişi olan gassallık mesleğini yapmak istiyorlar. Merak edilen kadın gassal nasıl olunur sorusuna hemen yanıt verelim.
Kadınlar gassal olabilmek için öncelikle kamu personeli sınavından en az 45 puan almalıdır. Ardından Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı Diyanet gassal kurslarından gassal eğitimi alması gerekir. Gassal kursu İstanbul’da birçok semtte mevcuttur.
Okuma Tavsiyesi: Müftü Nasıl Olunur
Gassal Çalışma Saatleri Nasıl
Gassal olmak elbette kolay bir iş değildir ancak bu mesleğin çalışma saatleri diğer mesleklere göre oldukça azdır. Bu nedenle birçok kişi gassallık mesleğini yapmak istemektedir.
Gassal mesleğinin en büyük avantajı haftalık çalışma saatlerinin oldukça az olmasıdır. Gassal mesleğini yapan kişilerin haftada 8-10 saat çalışmaları yeterlidir.
Gassal mesleğini yapmanın getirdiği zorluklar nedeniyle çalışma saatleri oldukça düşüktür. Gassal mesleğini yapan kişiler devlet memuru olarak görülmektedir.
Gassal Maaşları
Gassal nasıl olunur sorusuna cevap verdikten sonra gassallık mesleği hakkında bir diğer merak edilen soru olan maaşlar hakkında da bilgi verelim. Gassallık ücretlerini paylaştık…
Gassal olmak isteyenlerin başlangıç olarak karşılaşacağı fiyatlar ortalama olarak aşağıdaki gibidir:
• Gassal mesleğine yeni başlayanların almış oldukları maaş 13.00 TL civarındayken, kıdemli gassal maaşları ise 15.000 TL civarında başlamaktadır.
Gassal İş İlanları
Gassallık sertifikası kazanıp gerekli şartları sağladıysanız, mesleğe nasıl başlayacağınızı düşünüyor olabilirsiniz. Hemen yanıtlayalım…
Gerekli şartları karşılıyorsanız gassal olabilmek için belediyelerin açmış olduğu gassal kadrolarına başvurmalısınız. Ya da İşkur gibi iş bulma kurumları üzerinden gassal ilanlarına başvurabilirsiniz.
Bizim ülkemizde vefat eden kişilerin defnedilmesi çok önemlidir. Ölen kişinin bir gassal tarafından islamiyete uygun koşullarda hazırlanarak yıkanması gerekir.
Bu yazımızda gassal nasıl olunur sorusunu yanıtladık. Gassal olabilmek için gerekli şartları taşıdıktan sonra ilgili yerlere başvurmak gerekir. Ardından gassallık mesleğini yerine getirebilirsiniz.
Bu mesleği yapmanın elbette zor yanları vardır. Ancak çalışma saatlerinin epey az olması gassal olmak isteyen kişilerin ilgilerini çekmektedir.
Benzer Yazılar
Daha Fazla Makale