Tarih Öğretmenliği Maaşı 2023 TEMMUZ ZAMMI

Tarih Öğretmenliği bölümü tercih eden üniversite öğrencilerinin en çok merak ettiği soru tarih öğretmenliği maaşının ne kadar olduğu! Tarih öğretmenliği atamalarıyla ilgili az olduğuna ya da olmadığına dair söylentilere rağmen üniversitelerde en çok tercih edilen bölümlerden birisi olmaya devam ediyor. Peki enflasyon ile birlikte değişen tarih öğretmenliği maaşı beklentileri karşıladı mı? Güncel Tarih Öğretmenliği maaşı ne oldu?

Yıl içerisinde tarih öğretmenliği bölümüne yerleşen ya da tarih öğretmeni olan herkes için bu yazıyı kaleme aldık. Bu yazıda nelerden mi bahsedeceğiz? Tarih Öğretmenliği maaşının kafa karıştırıcı çeşitli varyasyonlarını ele alacağız. Bu konu özelinde hangi bölümlerin okunduğu, tarih öğretmenliği bölümlerinin nerede ve nasıl olduğu gibi bir çok farklı konuya değineceğiz. Detayları yazının devamında bulabilirsiniz.

Tarih Öğretmeni Ne Kadar Maaş Alıyor?

Tarih Öğretmenliği Maaşı

Her yıl sonunda mezun öğrenci sayısı verilerine bakıldığında en çok mezun veren bölümlerden bir tanesi Tarih Öğretmenliği oluyor. Bu kadar çok mezunun olması akıllara tarih öğretmenliği maaşlarının ne kadar olduğu sorusunu haliyle getiriyor.

Tarih Öğretmenliği maaşı bulunduğunuz kuruma, lise ya da orta öğretim düzeyine göre farklılık göstermektedir.

  • Temmuz 2023’te TÜİK tarafından açıklanan enflasyon rakamları sonrasında gelen zamlar da, 1/4 derece öğretmen maaşlarının 15.970 TL’den 26.760 TL’ye yükseldiği duyurulmuştur.

Devlette Tarih Öğretmeni Maaşı

Tarih Öğretmenliği Maaşı
Tarih Öğretmenliği Maaşı
  • Devlet okullarında beklenen kadrolu tarih öğretmenliği maaşının en az 22.100 TL olacağı, ek ders ya da kıdeme göre daha fazla yükseleceği öngörülüyor.
  • Kıdemli Tarih Öğretmenleri maaşının 26.760 TL’ye yükseldiğini fakat ders sayısına göre değişiklik göstereceğini de ayrıca belirtmemiz gerekmektedir.
  • Devlet okullarında çalışan Sözleşmeli Tarih Öğretmenleri ise 11.450 TL maaş almaktadırlar. Günümüzde kadrolu ve sözleşmeli Tarih Öğretmenlerinin arasındaki fark çok merak edilmektedir. Detaylı bilgi için Sözleşmeli Öğretmen yönetmeliğini okumanızı tavsiye ederiz.
  • Aynı zaman da Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı devlet okullarında Ücretli Tarih Öğretmenliği maaşlarının, 30 saat ders veren öğretmenler de 9.050 TL civarında olduğunu fakat ücretli tarih öğretmenlerinin girdikleri ders sayısı kadar ücret aldığını baz aldığımızda bu ücretin değişiklik göstereceğini de söylememiz gerekmektedir.

Özelde Tarih Öğretmeni Maaşı

Özel sektörde Tarih öğretmeni olanların maaşlarında ise çok fazla değişkenlik mevcut.

  • Yeni mezun olmuş, özel sektörde çalışan tarih öğretmenlerinin başlangıç ücreti 12.000 TL civarındadır.
  • Tecrübe ve kıdemine göre bu maaş 17.000 TL’ye kadar yükselmektedir.
  • Tarih özel ders ücretleri de 100 TL – 300 TL arasında değişmektedir.

Tarih Öğretmeni Olabilmek İçin Hangi Bölümler Okunmalı

Tarih dersi yıllar boyunca en temel dersler arasında yer almıştır. Bu yüzden eğitim sektörünün olmazsa olmaz branşları arasındadır. Tarih Öğretmenliği hem çalışma saatleri hem de yıllık tatilleri açısından rahat meslek grubunda görülmektedir. Öyleyse bu meslekle hayatını geçirmek isteyenler hangi bölümleri okumalıdır?

  • Eğitim fakültelerinin Tarih Öğretmenliği Bölümü
  • Edebiyat ya da Fen Edebiyat Fakültelerinin Tarih bölümleri (Tarih bölümü okuyan öğrenciler mezun olduktan sonra Pedagojik Formasyon sertifikası alarak ya da Öğretmenlik Meslek Bilgisi Tezsiz Yüksek Lisans Programını bitirerek çeşitli kurumlarda Tarih Öğretmenliği yapabilirler.)

Tarih Öğretmenliği Programı Bulunan Üniversiteler

Tarih Öğretmenliği bölümü, eğitim fakültelerinin 4 yıllık programları arasında yer almaktadır. Ülkemizde ise çok fazla sayıda eğitim fakültesi bulunuyor. Fakat her eğitim fakültesinde Tarih branşı bulunmamaktadır. Hatta az sayıda üniversitenin eğitim fakültesi bünyesinde yer aldığını bu noktada söylememiz gerekmekte. Bu üniversitelerin bulundukları şehri, fakülte isimlerini ve taban puanlarını aşağıda sizler için sıraladık;

ŞehirOkulFakülteTaban Puanı
İstanbulMarmara ÜniversitesiAtatürk Eğitim Fakültesi390
AnkaraGazi ÜniversitesiGazi Eğitim Fakültesi387
İzmirDokuz Eylül ÜniversitesiBuca Eğitim Fakültesi374
KonyaNecmettin Erbakan ÜniversitesiAhmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi361
ErzurumAtatürk ÜniversitesiKazım Karabekir Eğitim Fakültesi349
DiyarbakırDicle ÜniversitesiZiya Gökalp Eğitim Fakültesi349
VanVan Yüzüncü Yıl ÜniversitesiEğitim Fakültesi341

Tabloda gördüğünüz taban puanları her yıl sınava giren öğrenci sayısına göre ve başarı puanlarına göre değişkenlik göstermektedir. Yüksek Öğretim Kurumlarının güncel puan tablolarından detaylı olarak inceleyebilir ve takip edebilirsiniz.

Tarih Öğretmenliği Maaşı
Tarih Öğretmenliği Maaşı 2022-2023

Tarih Öğretmenliği Bölümünde Yer Alan Dersler

Tarih kısaca, geçmişte kurulmuş olan uygarlıkları, toplumları ve kültürleri inceleyen bilim dalına denilmektir. Tarih öğretmenleri ise bu bilim dalını orta öğretim ve lise düzeyindeki öğrencilere anlatmakla görevlidir.

Tarih öğretmenleri bu eğitimi üniversitede alırken çeşitli tarih ve eğitim bilimi dersleri almaktadırlar. Bu derslerin isimleri, zorluk ve kolaylık derecelerini tarih öğretmeni olmak isteyenler çok merak etmektedir. Tarih Öğretmenliği bölümünde yer alan bazı dersleri aşağıda sizler için listeledik;

DerslerDersler
Eğitime GirişOsmanlı Türkçesi
Eğitim SosyolojisiBüyük Selçuklu Tarihi
Sosyal Bilimler ve TarihEğitimde Araştırma Yöntemleri
Eski Çağ Tarihi ve MedeniyetiYeni Çağ Dünya Tarihi
Orta Asya Türk TarihiSınıf Yönetimi
Bilişim TeknolojileriÇağdaş Dünya Tarihi
Eğitim PsikolojisiTarih Öğretim Programları
Eğitim FelsefesiTürk Yenileşme Tarihi
Öğretim TeknolojileriTarih Öğretiminde Materyal Tasarımı

Bu dersler isim, konu ve sayı bakımından her üniversitede farklılık gösterebilir. Hangi üniversitenin Tarih Öğretmenliği Bölümü ders içeriğine bakmak isterseniz, üniversitenin kendi web sayfalarından daha detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.

Tarih Öğretmeninde Olması Gereken Özellikler

Öğretmenlik meslek grupları içinde en kutsal sayılandır. Tarih Öğretmeni ise branşının yüksek zorluk seviyesi ile birlikte görevini başarıyla gerçekleştirmekle sorumludur. Hem tarih bilimine hakim olmak hem de her yaş grubundan kişiye hitap etmesi bu hususta çok önemlidir. Bu yüzden Tarih Öğretmeni olacak kişilerde bazı özelliklerin olması gerekmektedir. Peki ya bunlar neler?

  • Bilgi aktarım yeteneğinin gelişmiş olması
  • Sosyal Bilimlere ve Tarihe meraklı olma
  • Araştırmayı sevmeli
  • İletişi kuvvetli, hoşgörülü ve anlayışlı olabilme
  • Dikkati ve sabırlı olması
  • Sözel kabiliyetinin iyi derecede olması
  • Her yaş grubundan insanla anlaşabilmesi
  • Çözüm odaklı yapıda olma

Tarih Öğretmeni İş Olanakları

Tarih Öğretmenliği mezunu olduktan sonra sanılanın aksine sadece tarih öğretmenliği yapmanız gerekmiyor. Bir çok farklı alanda ve meslek gruplarında yer alabilir, kendinizi geliştirebilirsiniz. Öyleyse Tarih Öğretmeni olarak hangi iş olanaklarına sahipsiniz göz atalım;

  • Milli Eğitim Bakanlığına bağlı devlet okullarında öğretmenlik (Kamu Personel Seçme Sınavına (KPSS) girip atama puanına sahip olan öğretmenler)
  • Milli Eğitim Bakanlığına bağlı devlet okullarında orta öğretim düzeyinde ki öğrencilere ücretli Sosyal Bilgiler Öğretmenliği
  • Üniversitelerde öğretim görevlisi
  • Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünde Osmanlı Tapularının çevirmenliği
  • Özel sektörde (Özel okullar, dershaneler, etüt merkezleri vs.) öğretmenlik
  • Gazete ve dergilerde ya da araştırma merkezlerinde görev almak
  • İlgili yayınevlerinde editörlük

Tarih Öğretmenliği maaşı güncel ücretlerini ve tarih öğretmenliği mesleği ile ilgili bilgileri sizler için bu şekilde derledik. Diğer branşların maaşını ya da başka meslek gruplarının maaşını merak ediyorsanız web sitemizde İş-Yaşam kategorisinde yer alan maaş bilgisi kısmına göz atabilirsiniz.

Yorum Bırak
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


İçindekiler