
Fiziksel sağlığımız kadar ruhsal sağlığımız için devreye giren psikologlar, son yıllarda bir hayli talep görüyor. Özellikle psikolog maaşları en sık araştırılan konular arasında. Temmuz 2023 zamlarıyla birlikte psikolog maaşları da güncellendi!
Sizde “psikolog nasıl olunur?” sorusuna bir cevap arıyorsanız, bu yazıda bulacaksınız. Psikologların görevlerini ve psikologların iş imkanları hakkında en detaylı bilgiyi sizler için araştırdım.
Peki devlette ve özel sektörde psikolog maaşları ne kadar? Gelin birlikte psikolog mesleği hakkında merak edilen sorulara ışık tutalım…
Psikolog Nedir?

Psikolog kelimesi ruh bilimci anlamına gelir. Bir danışanın davranışlarını, kararlarını, tercihlerini, tavırlarını inceler. Ardından psikoloji biliminin dinamikleri çerçevesinde bu incelemeleri değerlendirerek birtakım veriler elde ederler.
Psikologlar Ne İş Yapar?

Bireylerin ruhsal durumunda yaşadığı sorunların üstesinden gelmek istedikleri problemlerin çözümünde önemli adımlar atılmasını sağlayan psikologlar bu tür sorunlarda çözümler üretmeye çalışmaktadır.
Psikologlar günümüz iş prensiplerine ve düzenine göre hem özel sektörde faaliyetlerini sürdüren kurum ve kuruluşlarda hem de kamu hizmeti sunan devlete bağlı kurumlarda iş imkanı bulabilmektedir.
Ayrıca en çok araştırılan hemşire maaşları hakkında detaylı bilgiye web sitemizden ulaşabilirsiniz.
Psikolog Nasıl Olunur?

Psikolog maaşlarına geçmeden önce psikolog olmak için en yapmanız gerektiği hakkında detayları irdeleyelim. Herkes, psikolog nasıl olunur sorusunu merak ediyor.
Psikolog olmak için Fen-Edebiyat Fakültelerinin Psikoloji bölümünden mezun olmanız gerekiyor. Klinik-uzman psikolog gibi alt bölümlerden birine karar verdiyseniz, ardından 2 yıl yüksek lisans yapmanız şart.
Hemen okuyun: Psikoloji taban puanları
Temmuz 2023 Psikolog Maaşları

Psikolog mesleği kadar araştırılan bir diğer konu da psikolog maaşlarının ne kadar olduğu. Devlette çalışan psikolog ile özelde çalışan psikolog maaşları farklı olabiliyor.
Uzman psikolog maaşları gibi merak ettiğiniz tüm detayları sizler için başlıklarda anlatacağım.
Mutlaka incelemelisiniz: Doktor maaşları
1. Özel Sektörde Psikolog Maaşları

2023 yılının Temmuz ayıyla birlikte özel sektörde psikolog maaşları da merak konusu haline geldi. Özellikle görevine yeni başlayan psikologların, ne kadar maaş aldıkları araştırılıyor.
Özel sektörde çalışma hayatına yeni başlayan deneyimsiz psikologlar, ortalama 15.500 TL civarında bir maaşla çalışmaktadır.
Öte yandan psikoloğun mesleki hayatında geçirdiği deneyimi ve uzmanlığı ile maaşlarında doğal olarak artış olmaktadır.
Özel şirketlerde uzman ve tecrübeli psikolog olarak görev yapan personelin aylık kazancı 40.000 TL’yi geçebilmektedir.
2. Devlette Çalışan Psikolog Maaşları

2023 devlette çalışan psikolog maaşları da merak edilen bir diğer konuydu. Kamuda görevine yeni başlayan memur bir psikolog, 23.000 TL ‘den çalışmaya başlar.
Yükseköğretim Kurumu’ndan (YÖK) alınan mezun bilgileri ile Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan (SGK) alınan istihdam verilerinin birleştirilmesi sonucu analizler yapılmasıyla elde edilen ortalama maaş bilgileri şu şekilde yansımaktadır:
- Devlette kamu görevlisi olarak istihdam edilmiş bir psikolog ortalama 25.800 TL maaş almaktadır.
- Kamuda görev yapan sözleşmeli memur psikoloğun aldığı maaşlar Temmuz 2023 zammıyla birlikte memurun mesleki deneyimi ve uzmanlığına göre 27.300 TL’ye kadar çıkabilmektedir.
3. Uzman Psikolog Maaşları

Uzman psikologlar, üniversitelerin ilgili bölümlerinden mezun olduktan ve yüksek lisanslarını tamamladıktan sonra uzman psikolog olabilirler.
Devlette uzman psikologlar ortalama 26.300 TL alırken bu kazanç özelde 40.000 TL ‘ye kadar çıkabilmekte ve bu seviyeyi da geçebilmektedir.
Psikolog maaşları kadar araştırılan bir diğer soru da 2023 diyetisyen maaşları ne kadar sorusu. En güncel maaş bilgisi için akademik personel web sitemizi inceleyin!
Psikolog Maaşları Neye Göre Belirlenir?

Psikolog maaşlarını yukarıda sizler için madde madde sundum. Peki bu maaşlar neye göre belirleniyor? Eminim siz de bu sorunun cevabını merak etmişsinizdir. Gelin psikolog maaşları neye göre belirlenir sorusunun cevabına birlikte göz atalım:
- İngilizce veya farklı dil sevyesi
- Ünvan Derecesi ( Klinik, uzman..)
- Daha önceki kurum referansları
- Mezun olunan okul
- Mezun olunan okuldaki derece
- Melekte deneyim ve tecrübe durumu
- Cv’de geçmiş referanslar
Psikologların Görevleri

Fiziksel sağlığımız kadar ruh sağlığımızı emanet ettiğimiz psikologların da bir dizi görevleri vardır. Sizlere madde madde psikologların görevlerini sunacağım. O görev ve sorumluluklar şu şekilde:
- Bir psikoloğun kendini geliştirebilmesi için psikolojik destek çalışmalarına katılması gerekir
- Danışanının psikolojik analiz ve değerlendirmeleri yapmak ve raporlamak.
- Danışanın anlattığı olay örgüsünü inceleyerek neden ve sonuç ilişkisini kurmak.
- Mesleğinin gerektirdiği testleri uygulamak ve danışanlarla paylaşmak.
Psikologların İş İmkanları

Psikologların iş imkanları hem özel sektörde hem de devlet kurumlarında yaygın bir şekilde bulunmaktadır. İşte psikologların iş imkanları:
- Psikologlar devlet hastanelerinde,
- Polikliniklerde,
- Özel muayenehaneler gibi sağlık kurumlarında
- Özel sektörde fabrikalarda,
- Şirketlerde,
- İş merkezlerinde
- Cezaevlerinde,
- Adliyelerde,
- Adli tıp servislerinde,
- Okullarda ve üniversitelerde de psikologlara çalışma imkanı sunulmaktadır.
Psikologların Çalışma Koşulları ve Saatleri
Psikologların çalışma şartları ve mesai saatleri, özel sektör ya da devlet koşullarına göre değişmektedir. Ancak her iki koşulda da psikologlar kendilerine ait ofislerde, nezih bir ortamda görevlerini yerine getirmektedir.
Donanımlı ofislerde görev yapan psikologlar devlette 09.00-17.00 saatleri arasında mesaileri vardır. Özel sektörde çalışma saatleri genellikle 09.00 – 18.00 aralığında olur.
Benzer Yazılar
Daha Fazla Makale