Ülkemizde her yıl büyüyen sağlık hizmetlerinde önemli bir yere sahip olan Odyometri, istihdam konusunda iyi bir seçenek sunmaya devam ediyor! Hem sağlık kurumlarında hem de özel eğitim kurumlarında giderek ihtiyacın arttığı bu meslekte, Odyometri maaşları ve iş olanakları 2024 yılında da en çok araştırılan üniversite bölümleri arasındadır. Peki, Ocak zamları maaşlara nasıl etki etti?
Yalnızca TYT’den puan alarak Önlisans mezuniyeti sayesinde ayda ortalama 17.002 Lira kazandıran Odyometri teknikerliği önü açık sağlık bölümleri arasında görülmeye de devam etmektedir. Peki bu meslekte çalışanlar ne iş yapar? Özelde ne kadar kazanır? İşte merak edilen tüm soruların cevapları…
Odyometri Nedir?
Odyometri maaşlarına geçmeden önce bölüm hakkında bilgi vermek istiyoruz. Günümüzde oldukça popüler olan Odyometri bölümü nedir? İşte yanıtı…
Odyometri işitme kalitesinin ölçülmesi ve işitme fonksiyonlarındaki değerlendirmeyi sağlamak amacıyla sağlık merkezlerinde uygulanan bir testtir. Bu testte birkaç farklı metodla uygulanan işlemlerde kişinin duyma, duyduğunu algılama seviyeleri ölçülerek raporlanır.
Kelime anlamı olarak işitme bilimi demek olan odyoloji mezunlarına odyolog denmektedir. Bu meslek grubunun bağlı olduğu çalışma disiplendiriden birisi olan önlisans (2 yıllık) eğitiminde ise odyometri denilmekte olup bu bölümden mezun kişilere odyometrist veya odyometri teknikeri denilmektedir. Çoğu zaman karıştırılsa da odyoloji 4 yıllık, odyometri 2 yıllık bir bölüm adlandırmasıdır.
Önerilen içerik: Ağız ve Diş Sağlığı Teknikeri Maaşı
Odyometri Maaşları 2024 – Yeni Ücretler
Odyometrist maaşları, 2 yıllık sağlık bölümleri arasında tercih yapmak isteyen öğrencilerin gündeminde! Sizler için odyometri maaşı bilgilerini araştırdık. İşte detaylar…
Odyometri maaşları 2024 yılı itibariyle şu şekildedir:
- Devlette Odyometrist Maaşı: 34.000 TL – 36.000 TL
- Özel Hastanelerde Odyometri Maaşı: 17.002 TL- 25.000 TL
- Özel Kurumlarda Odyometri Maaşları: 17.002 TL – 22.500 TL
- İşitme Cihazı Satış Noktaları: 17.002 TL – 20.000 TL
Odyometri maaşları 2024 yılı kazançlarıyla ortalama 17.002 TL ile 36.000 TL arasında değişiklik gösterebilmektedir. Bu kazanç devlette 34.000 TL ile 36.000 TL arasında değişkenlik gösterirken makas özel sektörde biraz daha açılmaktadır.
Odyometri Sağlık Teknikeri maaşı listesinde değişkenlerin başında en önemli etken olarak prim usulü çalışan şirketler yer almaktadır. İşitme cihazı satan bazı özel şirketler satış başına prim verdiği için çalışanları bu oranda daha yüksek kazanabilmektedir.
Ayrıca odyometri teknikeri olarak işitme cihazı satan bir şirket açmak veya bayilik alarak büyük bir markanın satışlarını yapmak da çok yüksek kazanç sağlayan imkanlar arasındadır. Odyometri teknikeri maaşları ile ilgili tüm detayları aktarmaya devam edelim…
Sağlık personelleri arasında yer alan Perfüzyonist Maaşları 2024 yılında ne kadar? Bu bölümün şartları ve iş tanımı nelerdir? Öğrenmek için linke tıkla!
Odyometri Teknikeri Ne İş Yapar?
Odyometri Maaşlarından sonra diğer konulara bakalım.Odyometri Teknikeri (veya odyometristler) çeşitli sağlık ve hizmet kuruluşlarında sağlık kurumlarında odyometri testleri yapmak, işitme sağlığı konusunda yardımcı eleman olarak çalışmak, işitme cihazı satışı yapmak gibi görevlerde çalışabilmektedir.
Odyometri bölümü mezunu odyometristler (veya diğer adıyla odyometri teknikerleri) için geniş bir çalışma sahası yer almaktadır. Odyometri iş imkanları şu şekildedir;
- Devlete bağlı hastaneler,
- Özel hastaneler,
- İşitme engelliler okulları,
- Rehabilitasyon eğitim merkezleri,
- İşitme cihazı satan firmalar,
- İşitme cihazı satış mağazası açmak.
Ülkemizde nüfusa bağlı olarak hızla artan sağlık kurumları ve özel eğitim merkezlerinin yanı sıra işitme sağlığı konusunda artan bilinç ile bu meslek tanımına her geçen gün ihtiyaç da artmaktadır. Odyometri maaşları da bu doğrultuda artırılmaktadır.
Odyometrist Nasıl Olunur?
Odyometrist olmak isteyenler devlet veya vakıf üniversitelerinde sadece TYT puanı alarak yeterli puanı almak kaydıyla yerleşmektedir. Odyometri önlisans bölümü mezuniyetinden sonra odyometrist veya odyometri teknikeri unvanı alınmaktadır. Odyometri maaşları bakımından en iyi kazanç sağlayan mesleklerden birisidir.
Devlette odyometrist olmak için ise KPSS Önlisans sınavına girmeniz gerekir. KPSS Önlisans sınavı da çift yıllarda gerçekleşmekte olup 2024, 2026 ve 2028 yıllarında yapılacaktır. Bu sınavdan aldığınız puan 2 yıl geçerli olup, bu süre içinde açılan kadrolara başvurabilirsiniz.
Odyometri KPSS alım puanı ortalama 84 puan olup yıllık ortalama 110 kişi atama gerçekleşmektedir. Siz de belirttiğim bu puan değerinde bir KPSS puanı alarak devlette odyometrist (odyometri sağlık teknikeri) olabilirsiniz.
Özelde çalışmak isteyen Odyometri Sağlık Teknikeri mezunları İŞKUR üzerinden de açılan iş ilanlarına başvurabilir.
İlginizi çekeceğini düşündüğüm 2024 Paramedik Maaşları Ne Kadar, Görevleri Nelerdir? yazımıza göz atarak sağlık hizmetlerindeki diğer alanlar hakkında kapsamlı bilgi edinebilirsiniz.
Odyometri Bölümü Hakkında Detaylar
Kelime anlamı olarak işitme bilimi demek olan odyoloji mezunlarına odyolog denmektedir. Bu meslek grubunun bağlı olduğu çalışma disiplendiriden birisi olan önlisans (2 yıllık) eğitimine ise odyometri denilmekte olup bu bölümden mezun kişilere odyometrist veya odyometri teknikeri denilmektedir. Çoğu zaman karıştırılsa da odyoloji 4 yıllık, odyometri 2 yıllık bir bölüm adlandırmasıdır.
Odyometri bölümüne yerleşmek için TYT sınavına girmek yeterlidir. İkinci sınav aşaması olan AYT puanı olmadan da yalnızca TYT ile herhangi bir üniversitede odyometri okuyabilirsiniz. Odyometri maaşları, başlangıç aşamasında en iyi kazancı elde edebileceğiniz mesleklerden birisidir.
Odyometri bölümünde açıköğretim veya uzaktan eğitim yer almamaktadır. Bu durum da bölümün istihdam ve kalitesini korumaya devam etmektedir. Her yıl ortalama 2400-2500 arasında kişi bu bölümü tercih etmektedir ve şuan için yaklaşık 20 bin mezuna sahiptir.
2 Yıllık Sağlık Bölümleri yazımız içerisinde Odyometri dahil sektördeki birçok bölüm ve meslek hakkında bilgi alabilirsiniz.
Odyometri DGS Geçiş Bölümleri
Ayrıca Odyometri bölümünden DGS ile geçiş yapılacak bölümler de bulunmaktadır. Lisans tamamlama ile iş alanınızı da genişletebilirsiniz. Odyometri DGS geçiş bölümleri şu şekildedir;
- Odyoloji,
- Dil ve Konuşma Terapisi,
- Fizik,
- Fizik Mühendisliği,
- Acil Yardım ve Afet Yönetimi,
- Sağlık Yönetimi,
- Özel Eğitim Öğretmenliği,
- Optik ve Akustik Mühendisliği.
Odyometri maaşlarıyla ilgileniyorsanız üniversiteleri inceleyelim…
Odyometri Bölümü Olan Üniversiteler
Odyometri Bölümü olan üniversiteler devlet, özel ve KKTC olmak üzere üç farklı başlık altında YÖK Atlas Sisteminden Odyometri Programı olan tüm üniversiteler başlığı altında yayımlanmıştır. Bu bölüm şuan için açıköğretim veya uzaktan eğitim üzerinden okunmamaktadır. Odyometri Bölümü taban puanlarına da bu sistem üzerinden ulaşabilirsiniz.
Sıkça Sorulan Sorular
Odyometri maaşları 2024 verileriyle ilgili olarak sıkça şu sorular sorulmaktadır:
Odyometri iş imkanı var mı?
2 yıllık sağlık bölümü olan odyometri teknikerliği, günümüzde önü açık meslekler arasında gösterilmektedir. Özellikle hastane, özel kuruluşlar, iş sağlığı ve güvenliği gibi sektörler olduğu müddetçe iş imkanının yüksek olacağı söylenebilir. Belirlenen alanlar, hayatın olağan akışı içerisinde sürekli var olacak kurumları ifade ettiği için odyometri önü açık bir meslektir.
Odyometri maaşları ne kadar oldu?
Odyometrist maaşına ortalama olarak %49 oranında zam yapılmıştır. Devlette başlangıç maaşları 34.000 TL iken özelde başlangıç maaşı ortalama 20.000 TL’dir.
Benzer Yazılar
Daha Fazla Makale