Geçmişten Günümüze Fransa’nın Yöresel Kıyafetleri!

Geçmişten Günümüze Fransa’nın Yöresel Kıyafetleri!

Dünyada henüz daha keşfedilmemiş o kadar çok güzellik var ki… Yeni yeni şeyler gördükçe, öğrendikçe insan hayran kalıyor. Bildiğimiz gibi her ülkenin kendine özgü inancı, yaşa biçimi, yöresel yemekleri ve yöresel kıyafetleri var. Bizler de bugün Fransız modasına bir yolculuğa çıkalım dedik. Sizler de Fransa’nın yöresel kıyafetleri nelerdir, Fransa’nın yöresel kadın kıyafetleri, yöresel erkek kıyafetleri ve yöresel çocuk kıyafetlerinin özelliklerini merak ediyorsanız haydi takılın peşime!

Fransa’nın Yöresel Kıyafetlerinin Genel Özellikleri

Fransa’nın yöresel kıyafetleri genellikle bölgelere göre değişiklik göstermektedir. Fakat genel olarak yöresel kıyafetlere baktığımızda beyaz önlükler, dantelli bluzlar, diz boyu pantolonlar, diz boyu çoraplar, renkli renkli çiçekler ve alevlendirilmiş kaportalar gibi ortak birtakım parçaların olduğunu görürüz.

Fransa’nın Yöresel Erkek Kıyafetlerinin Genel Özellikleri

Fransa’nın yöresel erkek kıyafetleri genel olarak altı temel parçadan oluşmaktadır:

  • Chemise keten bir fantazi,
  • Pantolon etekleri diz boyu olan bir pantolon,
  • Bir çift hortum veya diz boyu çorap,
  • Küçük, kısa bir yelek
  • Alt bacakların üzerine giyilen koruyucu jartiyer,
  • Capote veya justacorp (kıyafetin tamamı boyunca giyilen ve büyük kelepçeleri olan ağır bir palto).

18. yüzyıla kadar Fransız erkekleri üzerlerine sıradan bir tişört giyiyorlardı. 18. yüzyılda bunun yerine önceki kıyafetleri ile aynı tuvalden uzatılmış olarak geniş bluzlar giymeye başlamışlardır. Bu tarz geniş bluzlar ceket ile beraber giyilmeye oldukça uygun olduğu için hemen kabul görmüştür.

19. yüzyılın başlarında ise artık Fransız köylü erkekleri dizlerinin altına dikilmiş tozluklar veya çoraplar ile birlikte diz boyu pantolon giymeye başlamışlardır.

Fransa’nın Yöresel Kadın Kıyafetlerinin Genel Özellikleri

Fransa’nın yöresel kadın kıyafetleri genel olarak dört parçadan meydana gelmektedir:

  • Jüpon (eteklerin daha düzgün durmasını sağlamak için üretilmiş bir etek veya askılı bir şekilde olan kadın iç giysisi),
  • Gömlek olarak bir fermuar veya kısa bir yelek,
  • Fichu (boynun ve omuzların etrafına giyilen kare bir bez parçası),
  • Şapka veya başörtüsü.

Kadınların yöresel kıyafetleri başlangıçtan bugüne kadar hemen hemen aynı süregelmiştir. Fırfırlarla veya katlarla süslenmiş olan geniş bir etek ve ceket. Bu iki parçaya tamamlayıcı olarak da önlük ve omuzlara bağlı bir eşarp kullanılmıştır. Başta ise bir şapka veya başörtüsü bulunmaktadır. Bu kıyafet sadece dışarıda değil evin içinde de giyilen bir kıyafettir.

19. yüzyılın ortalarına doğru Fransız kadınları bazı ortak aksesuarları da kıyafetlerine eklemeye başladılar. Bu aksesuarlar şunlardır: Şemsiye, beyaz eldiven, eşarp, manşon ve atkı.

Fransa’nın Yöresel Çocuk Kıyafetlerinin Genel Özellikleri

Fransa’nın yöresel çocuk kıyafetleri, yetişkinlerin yöresel kıyafetlerinden çok da farklı değildir. Kız çocuklarının giymiş olduğu yöresel kıyafet, yetişkin yöresel kadın kıyafetlerinde yer alan eteklerden biraz daha kısa etek, şapka, gömlek ve önlükten oluşmaktadır. Erkek çocuklarının ise yetişkin yöresel erkek kıyafetlerinin aynısıdır.

Fransa’nın Yöresel Kıyafetinin Tarihi

Fransa'nın Yöresel Kıyafetleri
Fransa’nın Yöresel Kıyafetleri

Fransa’nın yöresel kıyafetinin tarihi 17. yüzyıla dayanmaktadır. Fransız köylüleri o zamanlarda kıyafetlerini pamuk ipliğini kullanarak yün, kumaş ve tuvalden yapmışlardır. Fransız devriminden sonra ise artık kıyafetlerini ipek ve kumaştan yapmaya başlamışlardır.

Fransa’nın bu güzel atmosferinde üniversite okumak istemez miydiniz? Hemen “Fransa’da Üniversite Okumak” yazımızdan detayları öğrenin.

Fransa’nın Yöresel Kıyafeti Nedir?

Fransa'nın Yöresel Kıyafetleri
Fransa’nın Yöresel Kıyafetleri

Fransa’nın yöresel kıyafetlerinden biri Breton bölgesinde giyilen korsaj, dantel ve takılı korse parçalarından oluşan bir kıyafettir. Korsaj, vücudu baştan aşağı saran ve kadınlara özgü bir kıyafettir. 16. ve 18. yüzyıllarda Avrupa’da yaygın olarak kullanılmıştır.

Breton, günümüzde Fransa sınırları içerisinde yer alan bir bölgedir. Bu bölge geçmişte krallık ve dükalık olarak kullanılmıştır. Manş Denizi ve Biscay Körfezi ile çevrili bir yarımada konumundadır.

Fransa’nın yöresel kıyafetlerinden bir diğeri ise, Gaskonya bölgesinde giyilen kıyafettir. Bu bölgede kadınlar bağcıklı dikişlerle siyah ceket, mavi etek ve saçta bağlanmış şeritlerden oluşan bir kıyafet, erkekler ise pantolon, geniş kemer, çorap ve deriden yapılmış ayakkabı parçalarından oluşan bir kıyafet giymektedirler.

Fransa’nın Yöresel Kıyafetleri Hâlâ Giyiliyor Mu?

Fransa'nın Yöresel Kıyafetleri
Fransa’nın Yöresel Kıyafetleri

Fransa’nın yöresel kıyafetleri, 21. yüzyılda hâlâ giyilmeye devam ediyor. Yurtseverler tarafından eski gelenekler yaşatılmaya çalışılıyor. Ülkede bazı festivaller ve karnavallar düzenlenerek eski gelenekler canlandırılmaya çalışılıyor. Bu festivaller içerisinde, en iyi kostüm yarışmasını içeren festivaller de yer alıyor. Özellikle bu karnaval ve festivaller Bretonya, Provence ve Savoyard bölgelerinde oldukça fazla yapılmaktadır.

Fransa’nın yöresel kıyafetleri, Bretonya, Provence ve Savoyard bölgelerinde düzenlenen karnaval ve festivallerde dans eden gruplar için özel olarak dikilmektedir.

Fransa’da gezmek istiyorsunuz ancak pasaport işlemlerinizi nasıl takip edeceğinizi merak ediyor musunuz? Hemen e-devlet üzerinden pasaport başvurunuzu yapın!

Fransa’nın şehirleri ve muhteşem sokakları için daha fazla bilgiye ne dersiniz? Hemen “Fransa’nın En Güzel Şehirleri” yazımıza göz atın, fikir sahibi olun!

“Fransa’nın Meşhur Yemekleri” hakkında muhteşem bir tanıtıma davetlisiniz! Hemen tıklayın!

Fransa’nın muhteşem sokaklarında gezerken denemeniz gereken pek çok şey olacak! Hadi, hemen “Fransa Sokak Lezzetleri” hakkında bilgi edinin!

Fransa tarihi yerler noktasında beklentinizin çok üzerinde kalıyor! Hemen tıklayın, Fransa’nın tarihi yerlerini birlikte öğrenelim!

Fransa’da çalışmak ister miydiniz? Tüm detayları “Fransa’da Asgari Ücret” yazımızdan hemen öğrenin!

Daha fazla Yurt dışı eğitim tanıtımı yazılarını web sitemizdeki “Yurt Dışı Eğitim” kategorimizde bulabilirsiniz!

Yorum Bırak
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


İçindekiler