“KYK kredi geri ödemeleri nasıl yapılır” sorusu mezuniyeti yaklaşan birçok üniversite öğrencisinin merakla yanıt aradığı bir sorudur.
KYK kredi imkanından yararlanan öğrenciler mezun olduktan sonra bu krediyi devlete geri ödemekle yükümlüdür. Çoğu öğrenci KYK kredi ödemelerinde erteleme ve taksitlerin nasıl olacağına dair soruları merak ediyor. Yazımızda sizin için KYK kredi geri ödeme nasıl yapılır ekranını ve ödeme planı gibi detaylara yer verdik.
İşte o detaylar…
KYK Kredi Borç Ödeme E-Devlet Ekranı
KYK kredi geri ödeme nasıl yapılır sorusunun ilk adımı geri ödemelerin hangi site üzerinden kontrol edileceğidir. Bu noktada en güvenilir platform ‘e-devlet’ üzerinden yapılan sorgulamalardır.
KYK başvurularının da e-devlet üzerinden alındığı bilinmektedir. Aslında başvuru esnasında açtığınız bu ekran tüm KYK sürecinizin resmi bir takibidir. Bu yüzden hangi eğitim programlarından hangi eğitim ödemelerinden yararlandığınızı e-devlet üzerinden kontrol edebilirsiniz.
KYK borç sorgulama T.C. kimlik no ile giriş için e-devlet ana sayfasından giriş yapmalısınız.
- E-devlet üzerinden Gençlik ve Spor Bakanlığı Öğrenim/Katkı Kredisi Geri Ödeme Sorgulama ekranına T.C. kimlik numaranız ve e-devlet şifrenizle giriş yapmalısınız.
KYK geri ödeme nasıl yapılır ilk adımı için ilgili ekrandan sorgulama sağladığınızda aldığınız yükseköğretim bilgileri ekranda görünecektir. Ekranda size ait yanlış ya da eksik bir eğitim bilgisi varsa güncelleme için ekran üzerinden yönlendirilen şekilde bilgilendirme yapmanızda fayda vardır.
- Bu ekran üzerinden ‘detay’ kısmına tıklayarak seçtiğiniz eğitimle ilgili tüm borç ekranınızı görüntüleyebilirsiniz.
Bu ekranda ödemeye başlayacağınız tarih, hangi aylarda ödemeniz olduğu ve miktarları gibi tüm bilgiler detaylı bir şekilde yer almaktadır.
KYK kredi geri ödeme nasıl yapılır sorusunun detaylarıyla devam edelim…
KYK Kredi Geri Ödeme Sorgulama Bilgileri
KYK kredi geri ödeme nasıl yapılır için bir diğer önemli husus kredinizin ne zaman hesaplanacağını bilmeniz ve ödeme planınızın buna göre hazırlanacağını bilmenizdir.
KYK kredi geri ödeme hesaplamaları öğrencilerin son kredi almasının ardından ödemeleri durdurur. Ardından yeni dönemde hesaplama işlemi sağlanır. Bunun için güncel olarak e-devlet üzerinden sorgulama ekranından kontrol sağlamanızda fayda vardır.
Ödeme planlarını aynı zamanda KYK kredisini ilk alacağınız zaman imzaladığınız banka sözleşme formunda da bulabilirsiniz. Size imzalatılan sözleşmede KYK krediniz bittikten sonra geri ödeme miktarınızı belirleyecek faktörler baştan madde olarak ibraz edilir.
Okuma Önerisi: İstanbul’da Burs Veren Kurumlar
KYK Kredi Geri Ödeme Hesaplama
KYK geri ödemesi için Ziraat Bankasıyla ilk sözleşme imzaladığınızda bilgiler sizinle paylaşılır. Geri ödeme hesaplamasının taksitleri ise doğrudan Ziraat Bankası tarafından belirlenir. Genelde 12 taksit olacak şekilde tüm borcunuz bölünebilir.
Geri ödeme için ödeyeceğiniz miktardaki en önemli belirleyici faktör TEFE oranıdır. Kredi aldığınız dönem ile ödeyeceğiniz dönemdeki tefe oranının farklı olabileceğini unutmamanızda fayda vardır.
KYK kredi geri ödeme nasıl yapılır sorusunun en önemli belirleyicisi toplam borcunuza uygulanan faizlerdir. Faizler güncel TEFE ve aldığınız toplam borca göre değişiklik gösterebilir.
KYK Kredi Geri Ödeme Faizi
KYK kredi geri ödeme nasıl yapılır diye sorulduğunda yanıttaki en önemli belirleyici ödeme miktarınıza uygulanacak faizdir.
Öğrenim kredisi geri ödenirken aldığınız toplam borçtan daha fazlasını ödemeyi kabul etmiş olursunuz. Alacağınız toplam borç eğitim sürenize göre hesaplanır ve sözleşmenizde bu sınırlar sizlere sunulur.
KYK geri ödemelerinde eğitim sürecinizde toplam aldığınız para ve tefe oranı hesaplanır. İkisinin toplanmasından elde edilen miktar sizin toplam borcunuzdur. Toplam borcunuz ödeme planınızdaki ödeme tarihlerinde ödemediğinizde gecikme faizine maruz kalabilir. Gecikme faizlerinden etkilenmemek için e-devlet üzerinden sunulan ödeme planındaki tarihleri dikkate almanızda fayda var.
KYK kredi geri ödeme nasıl yapılır sorusunu adım adım yanıtlamaya devam ediyoruz.
E-devlet ekranında geri ödeme planı sizin için Ziraat Bankası tarafından hazırlanmış olur. Ödeme planı kapsamında her ay ödeyeceğiniz miktar ve ödeme yapabileceğiniz son gün belirlidir. Son ödeme tarihinde ödemenizi gerçekleştirmediğinizde gecikme miktarı yansıtılır. Yansıtılacak gecikme zammını aynı ekrandan kontrol edebilirsiniz.
Okuma Önerisi: Öğrenciye Kredi Kartı Veren Bankalar
KYK Kredi Geri Ödeme Erteleme
KYK kredi geri ödeme borcunuzun taksitlendirmesini Ziraat Bankası otomatik oluşturur. Ancak bunun dışında KYK kredi geri ödemesi nasıl yapılır sorusunun bir diğer alternatifi borcunuzu ertelemenizdir.
KYK kredi geri ödemesi öğrenciler mezun olduktan 2 yıl sonra geri ödemeler başlar.
Ziraat Bankası ve Gençlik ve Spor Bakanlığı lisans eğitiminizden mezun olduğunuzda belirli şartlar dahilinde borcunuzu erteleme işlemi yapabilirsiniz.
KYK kredi geri ödeme nasıl yapılır erteleme şartları nelerdir işte cevabı…
KYK Kredi Geri Ödeme Şartları
KYK kredi kartı geri ödemeniz için lisans eğitiminin ardından ara vermeden direkt olarak yüksek lisans eğitimine başlarsanız kredi ödemenizi erteleme imkanı olabiliyor.
KYK kredi borcunuzu ertelemek için e-devlet üzerinden Gençlik ve Spor Bakanlığı Kredi Geri Ödeme Erteleme Başvurusu ekranından seçeceğiniz eğitim için borç erteleme imkanınız olabilir.
- SGK’da kaydı bulunmayanların (işsiz olanlar) borçları endeks (yurtiçi üfe) uygulanarak 1 yıllık erteleme yapılabilecek olup, 1 yılın sonunda tekrar erteleme talebinde bulunulabilecektir
- Ödeme dönemi askerlik dönemine rastlayanların borçları askerlik döneminin sonuna kadar endeks uygulanmadan ertelenebilecektir
- Öğrenimlerini normal öğrenim süresi içerisinde tamamladıktan sonra ara vermeden lisansüstü öğrenimine devam eden öğrencilerin borçları, lisansüstü öğreniminin normal öğrenim süresinin bitiminden itibaren 2 (iki) yıl sonrasına endeks (yurtiçi üfe) uygulanarak ertelenebilecektir
KYK Kredi Geri Ödeme Nasıl Yapılır?
KYK kredi geri ödemesi nasıl yapılır sorusunun cevaplarını genel hatlarıyla bildirdik. KYK kredi geri ödemesi öğrencilerin eğitim hayatları boyunca faydalandıktan sonra devlete geri ödemelerini sağlar. Geri ödemeler konusunda yine öğrencilerin mezuniyet durumları, iş bulma durumları ve eğitimlerine devam etme durumlarına göre değişiklik göstermektedir.
BONUS: KYK kredi geri ödemesi dönem olarak devlet tarafından faizleri silinebilir. Bu dönemsel ve hükümetin alacağı bir karardır.
KYK kredi geri ödemesi nasıl yapılır hakkında tüm bilgileri aktardık. Geri ödeme bilgilerinizi kontrol etmeyi unutmayın.
Benzer Yazılar
Daha Fazla Makale