ALES Takıldığınız/Çözemediğiniz Sorular Bölümü Kullanımı

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

devran

Doçent
Devran arkadaşımızın 19. soruyu biraz yanlış anladığını düşünüyorum. cevap 6 ama düşünce tarzı , yol , yöntem yanlış gibi geldi bana. Benim sorudan anladığıma göre k kümesi 3 elemanlı değil 5 elemanlı bir kümedir. ve çözüm de yandaki resimde olduğu gibidir. yanlışsa düzeltin lütfen yine:Ekli dosyayı görüntüle 737
k kumesi elbet 3 elemanli degil 5 elemanli fakat 234 birbirinden ayrilmadigi icin 234 tek bir elaman oluyor yani A=(1,234,5) kumesi haline geliyor.dusunce tarzi yol yontem dogru :)senin yaptigin cozumde kume 3 elemanli oldugu icin olasi durumlari tek tek yazmissin ama kume 10 elemanli olsaydi neyapacaktin?10 ! kadar eleman mi yazacaktin tek tek?

devran

Doçent
bu tarz sorularda kok derecelerini esitliyosun,dereceler esit olduktan sonra buyukten kucuge siralamak kaliyor geriye;
2,3,5 sayilarinin okek i: 30 dur
ozaman x= kok icinde 30.dereceden 2^15
z= kok icinde 30 dereceden 3^10
y= kok icinde 30.dereceden 5^6

y<z<x den sonucuna ulastim

musteacher

Öğrenci
k kumesi elbet 3 elemanli degil 5 elemanli fakat 234 birbirinden ayrilmadigi icin 234 tek bir elaman oluyor yani A=(1,234,5) kumesi haline geliyor.dusunce tarzi yol yontem dogru :)senin yaptigin cozumde kume 3 elemanli oldugu icin olasi durumlari tek tek yazmissin ama kume 10 elemanli olsaydi neyapacaktin?10 ! kadar eleman mi yazacaktin tek tek?
affına sığınarak hala anlamadığımı belirtmek istiyorum yani sen de 18. soruda küme 10 elemanlı olsa da tek tek bulmayacak mıydın 2nin 3ten önce olduğu durumları?

musteacher

Öğrenci
bu tarz sorularda kok derecelerini esitliyosun,dereceler esit olduktan sonra buyukten kucuge siralamak kaliyor geriye;
2,3,5 sayilarinin okek i: 30 dur
ozaman x= kok icinde 30.dereceden 2^15
z= kok icinde 30 dereceden 3^10
y= kok icinde 30.dereceden 5^6

y<z<x den sonucuna ulastim
bu soruyu ben de böyle düşünmüştüm ama açıkçası 2 üzeri 15i bulmak zoruma gitti kaldı ki diğerlerini hesaplayayım demiştim. Ama yine de teşekkürler uğraşıların için , yine de daha kolay bir yolunu bilen arkadaşlar varsa eğer yardımlarını bekleyebilirim..

musteacher

Öğrenci
evet şimdi 234 ü kendi içinde yer değiştirerek 6 sonucuna varmadığını anladım:))) ama 2. kısımda haklıyım galiba.

Mustafa

Araştırma Görevlisi
bu soruyu ben de böyle düşünmüştüm ama açıkçası 2 üzeri 15i bulmak zoruma gitti kaldı ki diğerlerini hesaplayayım demiştim. Ama yine de teşekkürler uğraşıların için , yine de daha kolay bir yolunu bilen arkadaşlar varsa eğer yardımlarını bekleyebilirim..
Aynı mantıkla önce x ve z yi sonra x ve y yi ayrı ayrı karşılaştırırsan sonuca daha kolay ulaşabilirsin.

Mustafa

Araştırma Görevlisi
Merhaba Arkadaşlar. Ales 2007 Sonbahar Sayısal 2- 18. ve 19 soruları çözemedim. Bana ipucu verebilecek var mı?

A = {1, 2, 3, 4, 5} olmak üzere A kümesindeki rakamlarla
oluşturulabilecek beş basamaklı doğal sayıların
kümesi K olarak tanımlanıyor.

18. K kümesinin kaç elemanında 2 rakamı 3 rakamından
önce gelir?
(Örneğin 24 135 sayısında 2, 3 ten önce gelmiştir.)
A) 15 B) 30 C) 45 D) 60 E) 90

19. K kümesinin kaç elemanında 234 sayısı blok
olarak bulunur?
A) 3 B) 6 C) 12 D) 24 E) 36

Şimdiden teşekkürler.

18) Bu rakamları birer kez kullanarak 5! yani 120 sayı yazarız. Yazılan sayılar için 2 olasılık vardır, ya 2 rakamı 3ten sonra gelir ya da önce. O halde 120/2=60 durumda 2 rakamı 3 rakamından önce gelir.

19) 234 blok olarak 3 durumda konulabilir. Kalan 2 rakamın da kendi içinde yer değiştirmesi sonucu 3x2=6 durum oluşur.

S

sedation

Guest
Her biri 4 seçenekli olan 7 sorudan oluşan testin cevap anahtarı arka arkaya gelen iki sorunun cevabı aynı olmamak koşuluyla kaç farklı şekilde hazırlanabilir? cevap:2916

Altı adet madeni para havaya atılıyor.Bu paralardan yarısının yazı gelmesi durumu kaç farklı şekilde gerçekleşir? cevap:20

0,1,5,7,9 rakamlarından 3ü kullanılarak birbirinden farklı 3 basamaklı doğal sayılar yazılıyor.Yazılan bu sayılardan en çok kaç tanesi 3 ile tam bölünür? cevap:14

şimdiden teşekkürler:)

devran

Doçent
1-) ilk secenek 4 farkli sekilde geriye kalan seceneklerin hepsi 3 farkli sekilde isaretlenebilir ; 4.3.3.3.3.3.3= 3^6 *4 =2916

2-) 6 paradan 3 tanesinin yazi gelme durumu ;

6 ! / (6-3)!.3! = 6.5.4/3.2.1 =20

3-) 3. soruda biraz dusunmem lazim :)

musteacher

Öğrenci
Her biri 4 seçenekli olan 7 sorudan oluşan testin cevap anahtarı arka arkaya gelen iki sorunun cevabı aynı olmamak koşuluyla kaç farklı şekilde hazırlanabilir? cevap:2916

Altı adet madeni para havaya atılıyor.Bu paralardan yarısının yazı gelmesi durumu kaç farklı şekilde gerçekleşir? cevap:20

0,1,5,7,9 rakamlarından 3ü kullanılarak birbirinden farklı 3 basamaklı doğal sayılar yazılıyor.Yazılan bu sayılardan en çok kaç tanesi 3 ile tam bölünür? cevap:14

şimdiden teşekkürler:)

3. soru:Ekli dosyayı görüntüle 739

irmcskn

Ordinaryüs Profesör Doktor
Merhaba. O soruda dıkkat etmenız gereken şey tablo olusturmak.

1|2|3|4|5|6|7|8|9|
R | | | A|R| |A|R| | Bunlar kesın olanlar. 3 RUS, 2 İng, 1 Kanada, 2 Alman, 1 japon varmış...

Soruda 9. sıraya Kanadalı olsaydı dıyor.. 2 ingiliz yanyana olmamalı bundan dolayı 6 sırada yalnızca İngiliz olabilir. Rusların yerleri belli zaten.. Japon gelirse iki ingiliz yanyana olur oda kurallara aykırı.. Yanlız I cvp.. Anlatabildim mi? tablo çizmekte bütün sır.

Son düzenleme:

Kataruna

Öğrenci
Merhaba. O soruda dıkkat etmenız gereken şey tablo olusturmak.

1|2|3|4|5|6|7|8|9|
R | | | A|R| |A|R| | Bunlar kesın olanlar. 3 RUS, 2 İng, 1 Kanada, 2 Alman, 1 japon varmış...

Soruda 9. sıraya Kanadalı olsaydı dıyor.. 2 ingiliz yanyana olmamalı bundan dolayı 6 sırada yalnızca İngiliz olabilir. Rusların yerleri belli zaten.. Japon gelirse iki ingiliz yanyana olur oda kurallara aykırı.. Yanlız I cvp.. Anlatabildim mi? tablo çizmekte bütün sır.

Çok teşekkürler İrem hocam.

Moderatör tarafında düzenlendi:

irmcskn

Ordinaryüs Profesör Doktor
Sözel mantık sorularında önemli olan tablo olusturmak. Bu sekılde cogu soruyu halledebılıyorsunuz. Sorularınızı yazarsanız her zaman yardım edeblırım.Birde dıkkat etmen gereken nokta tabloya sabıt olanları yazıp, degıskenlerı yerlestırınız. Mesela bu soruda sayılar sabit. 1.,2.,3.,... Ama ulkeler degısken. ! den 9 a kadar sayıları yazıp altına degıskenlerı yerlestırırız.. Diger soru tiplerindede böyle dusunursekk çözum kolay oluyor.. Kolay gelsin.

M

Merve

Guest
rica etsem şu sorulara da bakabilir misinz??
x katının x fazlası, y katının y fazlasına eşit olan sayı a dır. x#y old. göre, a kaçtır? (cevap -1)

3 üzeri 17 (üslü sayı) sayısının birler basamağında hangi rakam bulunur? (cevap 3)

teşekkür ederim.....

bilge baran

Öğrenci
ax+x=ay+y
ax-ay=y-x
a(x-y)=y-x ise a=-1 olur.

3üzeri1=3
3üzeri2=9
3üzeri3=27
3üzeri4=81
3üzeri5'in birler basamağı tekrar 3 oluyor, başa dönüyor yani...17/4=4. bir kalanını veriyor. 4 defa devrediyor yani.. dolayısıyla 3 olur

devran

Doçent
Arkadaşlar Ales 2008 Sonbahar Sayısal 2. bölümde 39. soruyu çözemedim. Geometri sorusu olduğu için buraya alamadım. Bana bir ipucu verebilecek olan var mıdır? Şimdiden çok teşekkürler.

Ales Sonbahar 2008 Sayısal bölümünün linki aşağıdadır kolaylık olsun diye:

ftp://dokuman.osym.gov.tr/2008ALESSONBAHAR/ales2008sonbaharsayisaltesti.pdf

http://www.ossmat.com/index.php/sin...3-2008-ales-sonbahar-sayisal-2-cozumleri.html
cozume buradan bakabilirsin

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...