ALES Takıldığınız/Çözemediğiniz Sorular Bölümü Kullanımı

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

eylül

Öğrenci
bir ailenin 3 çocuğu vardır. bu ailenin çocuklarından birisinin erkek , diğerlerinin kız olma olasılığı nedir?
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Öncelikle kız ya da erkek olma olasılığına bakarsak: 1/2 dir. 3 çocuk olduğu için bu olasılık; 1/2. 1/2. 1/2= 1/8 olur.
Bu 3 çocuk 3 farklı sırayla doğmuş olabileceği için (k,k,e), (k,e,k), (e,k,k) = 3. 1/8 = 3/8 dir...
Diğer soruyu net olarak göremiyorum, o soruda yardımcı olamayacam:)

Pcbaz

Öğrenci
Hocam 1. soruda;
1. çocuğun erkek olma olasılığı (1/2).(1/2).(1/2)=1/8 dir. Buna göre 2. ve 3. çocuğun Erkek olma olasılığı da 1/8 'dir. Yani bu 3 durumu toplarsak 3/8 eder.
Yani EKK, KEK, KKE durumları var.

2. Soruda ise başlangıç noktamız her zaman H' ve varış noktamız N 'dir. Buna göre H' den sonra Sağ Sağ Sağ ve Aşağı Aşağı Aşağı permütasyonundan herhangi birini yaptığımızda HÜSEYİN yapmış oluruz. Tekrarlı permütasyon şeklinde düşüneceğiz yani; SSS ve AAA harflerinden anlamlı veya anlamsız kaç tane 6 harfli kelim yazılır sorusuyla bu soru aynı olmuş olur. Buna göre cevap 6!/3!.3! = 20 olur.

Umarım yardımcı olabilmişimdir.

eylül

Öğrenci
arkadaşlar yine yargıdan iki soru sormak istiyorum ben 1\4 buldum ama cvb:3\8
bir ailenin 3 çocuğu vardır. bu ailenin çocuklarından birisinin erkek , diğerlerinin kız olma olasılığı nedir?
2. soru:Ekli dosyayı görüntüle 733 cvb:20

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Öncelikle kız ya da erkek olma olasılığına bakarsak: 1/2 dir. 3 çocuk olduğu için bu olasılık; 1/2. 1/2. 1/2= 1/8 olur.
Bu 3 çocuk 3 farklı sırayla doğmuş olabileceği için (k,k,e), (k,e,k), (e,k,k) = 3. 1/8 = 3/8 dir...
Diğer soruyu net olarak göremiyorum, o soruda yardımcı olamayacam:)

gözkalemi

Öğrenci
Hocam bu soruda sol tarafları birbirine eşitlemek en kolayı olur kanımca;
Her iki tarafı a.b.c yaparsak 3 sayıya ait eşitlik elde edebiliriz.
a.b.c = 7.c/8

a.b.c= 8.a/9

a.b.c= 9.b/10

Buradan c.7/8 = a.8/9 = b.9/10 = k dersek c = k.8/7 , a= k.9/8 ve b= k.10/9 olur.
Dolayısıyla sıralama c>b>a 'dır. :)

ama doğru cevap c>a>b :(

Mustafa

Araştırma Görevlisi
Öncelikle 7/8, 8/9 ve 9/10 kesirlerini karşılaştıralım. Burada bir ardışıklık söz konusu olduğundan bu ardışıklığın kuralını bulmak için basitten başlayalım.
Elimizde 2 kesir olsun, 1/2 ve 2/3. Payda eşitlersek 1/2=3/6 ve 2/3=4/6 olduğunu görürüz. Burada 1/2<2/3 olduğu görülmekte. O halde bunu genelleyebiliriz ve 7/8 < 8/9 < 9/10 olarak yazabiliriz. Burada a,b,c ile ilgili pozitif reel sayı olduğu da verilmiş.Şimdi bunu harflerle temsili olarak yazalım:
a.b<b.c<a.c ve a,b ve c pozitif reel sayı olduğundan büyüklük küçüklük işaretini değiştirmeden sadeleştirmeleri yapalım. Elde edeceğimiz sonuç :
a<c ve b<a olacak. Bunu da b<a<c şeklinde yazarsak doğru yanıta ulaşmış oluruz.

gözkalemi

Öğrenci
Öncelikle 7/8, 8/9 ve 9/10 kesirlerini karşılaştıralım. Burada bir ardışıklık söz konusu olduğundan bu ardışıklığın kuralını bulmak için basitten başlayalım.
Elimizde 2 kesir olsun, 1/2 ve 2/3. Payda eşitlersek 1/2=3/6 ve 2/3=4/6 olduğunu görürüz. Burada 1/2<2/3 olduğu görülmekte. O halde bunu genelleyebiliriz ve 7/8 < 8/9 < 9/10 olarak yazabiliriz. Burada a,b,c ile ilgili pozitif reel sayı olduğu da verilmiş.Şimdi bunu harflerle temsili olarak yazalım:
a.b<b.c<a.c ve a,b ve c pozitif reel sayı olduğundan büyüklük küçüklük işaretini değiştirmeden sadeleştirmeleri yapalım. Elde edeceğimiz sonuç :
a<c ve b<a olacak. Bunu da b<a<c şeklinde yazarsak doğru yanıta ulaşmış oluruz.

hımm..

teşekkür ederim,saolun..

Mustafa

Araştırma Görevlisi
HÜSE
ÜSEY
SEYİ
EYİN
Burada kaç tane HÜSEYİN vardır? sorusunu soran arkadaşımız için:

Buradaki harflerden HÜSEYİN ismini yazacağız. Sol üst köşedeki H harfinden başlamak mecburiyetindeyiz. Son nokta olarak N noktasına ineceğiz. Aslında bu soru H noktasından N noktasına kaç farklı şekilde gidilebilir tarzındaki sorularla aynı mantığa sahiptir. H noktasından N noktasına gitmek için 3 kez sağa ve 3 kez aşağıya inmek durumundayız. Toplamda yapacağımız hamle sayısı ise 6. Yapılacak 6 hamlede 3 sağ ve 3 aşağı gitme durumumuz:
6! / 3!.3! = 20'dir.

Kataruna

Öğrenci
ALES 2007 Sonbahar Sayısal 2- 18. ve 19. sorular

Merhaba Arkadaşlar. Ales 2007 Sonbahar Sayısal 2- 18. ve 19 soruları çözemedim. Bana ipucu verebilecek var mı?

A = {1, 2, 3, 4, 5} olmak üzere A kümesindeki rakamlarla
oluşturulabilecek beş basamaklı doğal sayıların
kümesi K olarak tanımlanıyor.

18. K kümesinin kaç elemanında 2 rakamı 3 rakamından
önce gelir?
(Örneğin 24 135 sayısında 2, 3 ten önce gelmiştir.)
A) 15 B) 30 C) 45 D) 60 E) 90

19. K kümesinin kaç elemanında 234 sayısı blok
olarak bulunur?
A) 3 B) 6 C) 12 D) 24 E) 36

Şimdiden teşekkürler.

musteacher

Öğrenci
HÜSE
ÜSEY
SEYİ
EYİN
Burada kaç tane HÜSEYİN vardır? sorusunu soran arkadaşımız için:

Buradaki harflerden HÜSEYİN ismini yazacağız. Sol üst köşedeki H harfinden başlamak mecburiyetindeyiz. Son nokta olarak N noktasına ineceğiz. Aslında bu soru H noktasından N noktasına kaç farklı şekilde gidilebilir tarzındaki sorularla aynı mantığa sahiptir. H noktasından N noktasına gitmek için 3 kez sağa ve 3 kez aşağıya inmek durumundayız. Toplamda yapacağımız hamle sayısı ise 6. Yapılacak 6 hamlede 3 sağ ve 3 aşağı gitme durumumuz:
6! / 3!.3! = 20'dir.
Teşekkürler rheuman

devran

Doçent
Merhaba Arkadaşlar. Ales 2007 Sonbahar Sayısal 2- 18. ve 19 soruları çözemedim. Bana ipucu verebilecek var mı?

A = {1, 2, 3, 4, 5} olmak üzere A kümesindeki rakamlarla
oluşturulabilecek beş basamaklı doğal sayıların
kümesi K olarak tanımlanıyor.

18. K kümesinin kaç elemanında 2 rakamı 3 rakamından
önce gelir?
(Örneğin 24 135 sayısında 2, 3 ten önce gelmiştir.)
A) 15 B) 30 C) 45 D) 60 E) 90

19. K kümesinin kaç elemanında 234 sayısı blok
olarak bulunur?
A) 3 B) 6 C) 12 D) 24 E) 36

Şimdiden teşekkürler.

A-) 2 rakaminin 3de once bulundugu durumlar ;

abcde gibi bir sayida 2, a.basamakta ise 3 b,c,d,e basamaklarinda olabilir: 1.4.3.2.1= 24 sayida 2 daha ondedir
2,b. basamakta iken 3 c,d,e basamaklarindan birinde olabilir: 3.1.3.2.1=18 sayida 2 daha ondedir
2,c. basamakta iken 3 d ve e basamaginda bulunabilir : 3.2.1.2.1= 12 sayida 2 daha ondedir
2 d. basamakta iken 3 sadece e basamaginda olabilir : 3.2.1.1.1= 6 sayida 2 daha ondedir

24+18+12+6= 60 sayida 2 daha ondedir

B-) 234 sayisini bir sayi gibi dusunursek kume 3 elemanli olur, 3 elemanli bir kumeden rakamlari yer degistirerek uretebilecegimiz sayilar 3 ! tanedir.
3!=3.2.1= 6 dir

Kataruna

Öğrenci

abcde gibi bir sayida 2, a.basamakta ise 3 b,c,d,e basamaklarinda olabilir: 1.4.3.2.1= 24 sayida 2 daha ondedir
2,b. basamakta iken 3 c,d,e basamaklarindan birinde olabilir: 3.1.3.2.1=18 sayida 2 daha ondedir
2,c. basamakta iken 3 d ve e basamaginda bulunabilir : 3.2.1.2.1= 12 sayida 2 daha ondedir
2 d. basamakta iken 3 sadece e basamaginda olabilir : 3.2.1.1.1= 6 sayida 2 daha ondedir

B-) 234 sayisini bir sayi gibi dusunursek kume 3 elemanli olur, 3 elemanli bir kumeden rakamlari yer degistirerek uretebilecegimiz sayilar 3 ! tanedir.
3!=3.2.1= 6 dir

Devran arkadaş çok sağol. Eline sağlık.

Kataruna

Öğrenci
ALES Sonbahar 2007 Sözel 78. soru

Arkadaşlar ALES 2007 Sonbahar Sözel 78. soruyu yanlış çözdüm. Bana ipucu verebilecek varsa çok sevinirim. Soru çok uzun olduğu için buraya alamadım.

musteacher

Öğrenci

3!=3.2.1= 6 dir
Devran arkadaşımızın 19. soruyu biraz yanlış anladığını düşünüyorum. cevap 6 ama düşünce tarzı , yol , yöntem yanlış gibi geldi bana. Benim sorudan anladığıma göre k kümesi 3 elemanlı değil 5 elemanlı bir kümedir. ve çözüm de yandaki resimde olduğu gibidir. yanlışsa düzeltin lütfen yine:Ekli dosyayı görüntüle 737

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...