YÖK Başkanlığının Üniversitelere Kadro Verme Yetkisi Kaldırıldı...

Rocky-Marciano

Öğrenci
Her seferınde bu koklu degısımlerın koku elımızde kaldı :) Korkuyoruz artık

Finans ve insan kaynaklarına yapılan yatırımlar, bu belirsizliklerle heba oluyor maalesef. Bugün ortaokul öğrencileri yerleşme derdinde, ortaöğretim öğrencileri yerleşme derdinde, lisans ve lisansüstü öğrencileri yerleşme derdinde. Eğitim düzeyleri farklı ama sorunlar da belirsizlik de endişe de ortak.

agoodperson

Öğrenci
Alın bizlere bir soru daha,

Gitgide daha da dibe battığımız ekonomik durum sonucu kamu harcamaları üzerinde yapılması planlanan tasarruf, akademik personel alımı (olan Öğr. Üyesine olmaz, Arş. ve Öğr. Gör alımlarına olur) ve/veya halihazırda verilen yahut verilecek burslar (YÖK, KYK) gibi unsurları etkiler mi?

nanofly

Öğrenci
Bir kitapta Fransa'da üniversitelerin Milli Eğitim Bakanlığına bağlı olduğunu okumuştum. Ama bu model, bence, Türkiye'ye uymaz. Çünkü Türkiye'nin milli eğitiminin amacı ara iş gücünü yetiştirmektir.

Rocky-Marciano

Öğrenci
Alın bizlere bir soru daha,

Gitgide daha da dibe battığımız ekonomik durum sonucu kamu harcamaları üzerinde yapılması planlanan tasarruf, akademik personel alımı (olan Öğr. Üyesine olmaz, Arş. ve Öğr. Gör alımlarına olur) ve/veya halihazırda verilen yahut verilecek burslar (YÖK, KYK) gibi unsurları etkiler mi?

Şu konjonktürde etkilemesi muhtemel. Kamuda %30 tasarruf yapılması yönünde kararlar bakanlıklara tebliğ edildi. Vahdet Özkoçak'ın dediği gibi atamaların merkezi bir hal alarak MEB'e bağlanması durumunda, personel alımı planlaması da ona göre yapılır herhalde.

yasarayanoglu

Yardımcı Editör
Vay arkadaş düştüğümüz hale bak ilanlar neden verilmiyor noktasından mikro iktisadi çözümlemelere başladık memletimizinde bizimde sonumuz hayır olsun..

tumua

Araştırma Görevlisi
Güncelleme olarak girelim bunu da: Vahdet Kocak daha sonra ilanların bu hafta ya da haftaya yayınlanmaya başlayacağını meb'na geçişin ise Eylül'de olacağını yazmış. Şuan twiti bulacak zamanım olmadığı için kopyalayamadım. Bu demektir ki kadro talepleri oldukça fazla ki kadroları açacaklar ancak meb'na geçiş ve beklenilen sistem daha sonra bir sürecin ardından gelecek.

yasarayanoglu

Yardımcı Editör
Güncelleme olarak girelim bunu da: Vahdet Kocak daha sonra ilanların bu hafta ya da haftaya yayınlanmaya başlayacağını meb'na geçişin ise Eylül'de olacağını yazmış. Şuan twiti bulacak zamanım olmadığı için kopyalayamadım. Bu demektir ki kadro talepleri oldukça fazla ki kadroları açacaklar ancak meb'na geçiş ve beklenilen sistem daha sonra bir sürecin ardından gelecek.

Evet hocam ben tweeti buldum 9 Ağustos Perşembe akşamı ne zaman açılacak kadrolar sorusu üzerine "Gelen bilgi bu hafta veya önümüzdeki hafta kadroların serbest kalacağı Eylül ayı içerisinde MEB'e alınarak liyakat esaslı kadro atamalarının yapılması. Artık sorunların temeline inilmek ve oyun ortasında kural değiştirmemek isteniyor. Hepsi gerçekleşsin. Ülkemiz kazansın." yazmış Vahdet hoca.

agoodperson

Öğrenci
İlgili tweetleri ben de okudum.

Sürekli liyakat kavramından bahsediliyor, bu süper bir şey. Ancak ilgili değişikliklerin nasıl gerçekleştirileceği önemli. Bugüne kadar yapılan değişimlerin çoğunu ellerine yüzlerine bulaştırdılar çünkü. Yoksa liyakat, emek, hak, hukuk öyle güzel kavramlar ki...

Bir değişikliğin gelme ihtimali yüksek. Ancak köklü mü olur bilemem. Ülke için bunca dert varken bu konuyla ilgilenilir mi, ilgilenilirse buna ciddi bir vakit ayrılır mı bilmiyorum. Bugüne dek öyle saçma şeyler yapıldı ki, inanın çok korkuyorum.

Tweetleri okuduğumda, ısrarla bahsi geçenlerden çıkardığım sonuç, bir değişiklik olursa giriş sınavının etkisiyle ilgili olabilir. Liyakat deniyor, merkezi atama deniyor. Diğer oranlarla oynarlar mı yahut giriş sınavının oranını direk ALES'e mi verirler -ki bence saçmalık olur-, bilemiyorum. Ancak burada şöyle bir durum var, bu işi üniversitelerle anlaşarak yapmak, acele etmemek gerek. Hocalar hiç tanımadığı, akademisyenlikle alakası olmayan kişiyi sırf ALES puanı yüksek diye kabul etmek zorunda kaldığında onlara mobbing uyguluyor. Bunu yaşayan birçok arkadaş var.

Dediğim gibi, ben artık çok korkuyorum. Kadrolar 2 hafta içinde açılır mı bilmiyorum ancak açılır açılmaz, şehir ayrımı gözetmeden başvuracak, bu değişim gelmeden bir yere girmeye çalışacağım. Paramızın her geçen gün değer kaybettiği gibi, puanlarımız da değer kaybetmeden...

Konu dağılmasın derken konuyu en çok kendisi dağıtan kişi olarak, günaydın.

parafiskalite

Yardımcı Editör
Evet hocam ben tweeti buldum 9 Ağustos Perşembe akşamı ne zaman açılacak kadrolar sorusu üzerine "Gelen bilgi bu hafta veya önümüzdeki hafta kadroların serbest kalacağı Eylül ayı içerisinde MEB'e alınarak liyakat esaslı kadro atamalarının yapılması. Artık sorunların temeline inilmek ve oyun ortasında kural değiştirmemek isteniyor. Hepsi gerçekleşsin. Ülkemiz kazansın." yazmış Vahdet hoca.

Bu yazıdan benım anladıgım; Eylul’e kadar eskı usulde ılanlar verılıp, Eylul’den sonra farklı bır sıstemde atamaların gerceklesecegı oldu. Yanlıs mıyım ?

tumua

Araştırma Görevlisi
parafiskalite hocam gibi anladim ben de tweeti. Bence universiteler bir sekilde baski kurabildi ve meb’na gecisten sonra acilacak olan ilanlari daha erken actilar. ve meb’na gecis de oyle bir ayda olmayacak bence iyice uzun bir surec olacak ve bu gecis doneminde ilanlar eski usul yayinlanmaya devam edecek. Cunk bahsedildigi gibi merkezi bir sinavin 1 ay gibi bir surede hazirlanmasi ya da uzun surede hazirlanacaksa o surede univrsiteleri asistansiz/ ogr gorevlisiz birakmanin dogru olmayacagi anlasildi ilanlari acalim sonraki surecte meb’na baglariz gibi bir durum ortaya cikti.

agoodperson

Öğrenci
parafiskalite hocam gibi anladim ben de tweeti. Bence universiteler bir sekilde baski kurabildi ve meb’na gecisten sonra acilacak olan ilanlari daha erken actilar. ve meb’na gecis de oyle bir ayda olmayacak bence iyice uzun bir surec olacak ve bu gecis doneminde ilanlar eski usul yayinlanmaya devam edecek. Cunk bahsedildigi gibi merkezi bir sinavin 1 ay gibi bir surede hazirlanmasi ya da uzun surede hazirlanacaksa o surede univrsiteleri asistansiz/ ogr gorevlisiz birakmanin dogru olmayacagi anlasildi ilanlari acalim sonraki surecte meb’na baglariz gibi bir durum ortaya cikti.

Aşağı yukarı ben de benzeri anlamlar çıkardım hocalarım.

Ancak yeni bir merkezi sınav hazırlanacağını düşünmüyorum. ÖYP'ye benzer bir atama sistemi oluşturabilirler. ALES yine devam eder bence. Tabii bunlar sadece varsayım. Sonuçta henüz hiçbir kurumdan atamaların merkezileşmesi yahut liyakat esasına dair bir şey duymadık.

Ayrıca, ülke şu anda ciddi bir ekonomik buhran içerisinde. Bunun hane halkına etkileri 1-2 ay içinde tam olarak yansıyacak. Ben hala hal böyleyken bu konuların (akademide likakat ve merkezi atama) gündeme geleceğini düşünmüyorum. Bence olay şu, bir makinada şeklini, rengini beğenmedikleri bir parça vardı, çektiler ve yapı aksamaya başladı. Kendileri makinanın aksayacağının (kadro ilanlarının verileceği bir yer kalmaması) farkında değillerdi. Etraftan uyarılar geldi, şimdi oraya aynı olmasa da benzer bir parça ekleyecekler. Oraya uyacak parçayı bulmayı geciktiriyorlar, etraftan da sürecin hızlandırılması için ısrarlar geliyor. Bu tweetlerde bahsedilen ise tamamen makinanın değiştirilmesi. Fabrika elden gidiyor, makinayla uğraşırlar mı sizce?

erdal34

Araştırma Görevlisi
ALESin son hali 5 yıl mı şimdi ? Kusura bakmayın arkadaşlar,sürekli değişiyor.Sorup duruyoruz.

- - - Güncellendi - - -

Ha şimdi ilan çıkar,çıkacak derken ortada kaldık.Vahdet hocaya göre önümüzdeki hafta ilanlar çıkacak,hadi inşallah .Başka duyumu olan varsa,içimize su serpsin

F

Focault45

Guest
Evet. Ales gecerlilik suresi 5 yil mi artik? Örnegin 2014 sonbahar doneminde ales e giren kisinin ales i hala gecerli mi? Bilgisi olan var mi acaba?

Varuna

Öğrenci
Geçtiğimiz hafta, "bu hafta bir açıklama yapılacakmış" denmişti... Ben akademisyenlerin öğretmen statüsüne geçeceğine, KPSS isteneceğine inanmak istemiyorum dünyanın en saçma uygulaması olur. Ayrıca geçmişe yönelik yaptırım da uygulanamadığı için Akademi içerisinde farklı kadrolara sahip insanlar yığını oluşuyor. Örneğin 50/d'ye geçilmesine rağmen 33/a kadroya sahip araştırma görevlileriyle aynı ortamda fakat eşit olmayan şartlarda çalışılıyor. 33/a kadrolu bir araştırma görevlisi "benim yerim sağlam" düşüncesiyle pek de kendini yorma gereği duymazken 50/d liler arasında yaratılan %20'lik başarı diliminde olma zorunluluğu kaygan zeminde olma hissini doğuruyor. Keşke eşit şartlar sağlansa... Neyse bunlar benim kişisel görüşlerim ve yine konu ile ilgisi yok. Artık bir açıklama gelsin lütfen bakın atamalar yapılsın demiyorum belki ekonomik önlemler ilk Üniversitelerden başlamıştır, ağırdan alınıyordur, kısıtlamaya gidilecektir vs. Fakat bunca eğitimli insana "insanlık" gereği bir açıklama yapılmalı. Kadrolar askıya mı alındı? Bütçe kısıtlamasına mı gidildi? Bir yıl sonraya mı sarktı? Bütçeye göre mi karar verilecek?

mtz

Öğrenci
Evet. Ales gecerlilik suresi 5 yil mi artik? Örnegin 2014 sonbahar doneminde ales e giren kisinin ales i hala gecerli mi? Bilgisi olan var mi acaba?

Yök İletişim Merkezi durum belirsiz, netleşince duyuru yaparız dedi. Sınava kadar yine değişir, sınav sonrasi bir bakarız bir değişiklik daha olur mu olur, ben artık hiçbir şeye şaşırmıyorum.

F

Facault45

Guest
Aynen hicbir degisiklige sasirmamamiz gerekir. Her turlu duruma hazirlikli olmaliyiz. Bu bizi daha direncli yapar. Sürekli degisiklik olucak mi diye beklemek bizleri yipratir.

yasarayanoglu

Yardımcı Editör
2457 yerine MEB öğretmenleri gibi 657 mi tabi olacağız artık?

bu konuda fikri olan?

Hocam ilanlar açılsın biz de hakkımızla bir kadroya yerleşelim de hangi kanuna tabi olacağımız şöyle dursun :) şaka bir tarafa akademik personelin 657'ye tabi olacağını düşünmüyorum zaten yapılan çalışmada YÖK'ün atamalarla ilgili biriminin MEB'e bağlanması yönünde yani duyumlar bu yönde..

Son düzenleme: