2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu Madde 3/l): "(Değişik: 22/2/2018-7100/2 md.) Öğretim Elemanları: Yükseköğretim kurumlarında
görevli öğretim üyeleri, öğretim görevlileri ve araştırma görevlileridir."
2914 Sayılı Yükseköğretim Personel Kanunu Madde 3: " Ögretim elemanlarının sınıflandırılması :
Madde 3 (Değişik: 22/2/2018-7100/13 md.)
Bu Kanuna tabi öğretim elemanlarının sınıfları ile başlangıç dereceleri aşağıda gösterilmiştir.
A) Öğretim üyeleri sınıfı:
Bu sınıf; profesörler, doçentler ve doktor öğretim üyelerinden oluşur.
a) Profesörler, profesör kadrosuna atandıkları tarihi izleyen aybaşından itibaren birinci derecenin,
b) Doçentler, doçent kadrosuna atandıkları tarihi izleyen aybaşından itibaren üçüncü derecenin,
c) Doktor öğretim üyeleri, doktor öğretim üyesi kadrosuna atandıkları tarihi izleyen aybaşından itibaren beşinci
derecenin,
ilk kademe aylığını alırlar.
Yukarıdaki (a), (b) ve (c) bentlerine göre üst dereceye atananlar, bu dereceleri kazanılmış hak olarak aldıktan sonra
geçirecekleri her yıl için bir kademe ilerlemesinden yararlanırlar.
B) Öğretim görevlileri sınıfı:
Bu sınıf, öğretim görevlilerinden oluşur.
C) Araştırma görevlileri sınıfı:
Bu sınıf, araştırma görevlilerinden oluşur."
- - - Güncellendi - - -
Değerli hocam ilgili metin oldukça amatörce hazırlanmış, şöyle ki öğretim elemanı ile öğretim üyesi farklı şeylerdir, öğretim üyeleri "2547 sayılı Kanun" ve "Öğretim Üyeliğine Yükseltilme ve Atanma Yönetmeliği"ne göre atanırlar (ilgili kanun ve yönetmelik halen yürürlükte).
Metinde bahsi geçen ve yürürlükten kaldırılan "78 sayılı Yükseköğretim Kurumları Öğretim Elemanlarının Kadroları Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 5 inci maddesi" öğretim elemanı kadrolarında kullanım iznini kapsıyor. "2 No.lu Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi"nde bundan böyle izinlerin (Öğretim Elemanı) Cumhurbaşkanlığınca verileceği düzenlenmiş, yukarıda yazığım madde ile de "Öğretim Üyesi Dışındaki Öğretim Elemanı Kadrolarına Yapılacak Atamalarda Uygulanacak Merkezi Sınav ile Giriş Sınavlarına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin" (Halen yürürlükte) ilan ile ilgili 8.maddesinde 78 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye yapılan atfın 2.nolu Cumhurbaşkanlığı Kararnamesine yapılmış sayılacağı açıkça belirtilmiş.
Benim gördüğüm kadarıyla öğretim üyelerinin ilan ve atamalarına engel bir durum söz konusu değil. Kaldı ki bu saydığım hükümler çerçevesinde öğretim elemanı kadroları ile de ilgili bir yasal boşluk kalmamış.
- - - Güncellendi - - -
Hocam hatta daha önce görmediğim kadar yüksek sayılarda daha bugün Ankara Üniversitesi 47, Kocaeli Üniversitesi 33 öğretim üyesi alım ilanı yayınlamış.
Tüm arkadaşlarımdan hepimizin adına rica ediyorum hemen hemen hepimiz bir umutla bekleyiş içerisindeyiz ve buradan başka 2 satır birşeyler okuyabildiğimiz bir mecra maalesef yok. Bu nedenle lütfen emin olmadığımız hiçbirşeyi net bilgi şeklinde paylaşmayalım en azından duyum, öngörü, tahmin vs gibi paylaşımımız hakkında bilgi verelim.
2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu Madde 3/l): "(Değişik: 22/2/2018-7100/2 md.) Öğretim Elemanları: Yükseköğretim kurumlarında
görevli öğretim üyeleri, öğretim görevlileri ve araştırma görevlileridir."
2914 Sayılı Yükseköğretim Personel Kanunu Madde 3: " Ögretim elemanlarının sınıflandırılması :
Madde 3 (Değişik: 22/2/2018-7100/13 md.)
Bu Kanuna tabi öğretim elemanlarının sınıfları ile başlangıç dereceleri aşağıda gösterilmiştir.
A) Öğretim üyeleri sınıfı:
Bu sınıf; profesörler, doçentler ve doktor öğretim üyelerinden oluşur.
a) Profesörler, profesör kadrosuna atandıkları tarihi izleyen aybaşından itibaren birinci derecenin,
b) Doçentler, doçent kadrosuna atandıkları tarihi izleyen aybaşından itibaren üçüncü derecenin,
c) Doktor öğretim üyeleri, doktor öğretim üyesi kadrosuna atandıkları tarihi izleyen aybaşından itibaren beşinci
derecenin,
ilk kademe aylığını alırlar.
Yukarıdaki (a), (b) ve (c) bentlerine göre üst dereceye atananlar, bu dereceleri kazanılmış hak olarak aldıktan sonra
geçirecekleri her yıl için bir kademe ilerlemesinden yararlanırlar.
B) Öğretim görevlileri sınıfı:
Bu sınıf, öğretim görevlilerinden oluşur.
C) Araştırma görevlileri sınıfı:
Bu sınıf, araştırma görevlilerinden oluşur."