ALES Takıldığınız/Çözemediğiniz Sorular Bölümü Kullanımı

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

ayaz

Öğrenci
Bence bu soruda bir çelişki var. sıralama şu şekildede olabilir: türk sanar muzıgı ve özgun muzıgı yerlerı değişkendir. Belli bir yer veya kural vermemiş. İkisi arasında bir album olur demiş. Ama hangisi önce hangisi sonra dememiş. Mesela; 1,2,3,4,5 => Türksanat, jazz, özgün, Arabesk, Pop yada 1,2,3,4,5 = Pop, jazz, türksanat, arabesk, özgün ya özgün yada türksanat ıkısıde ortada olabilir.Soruda bence eksiklik var yada benim görmediğim bir nokta :)

İrem soruyu olduğu gibi yazdım.Şıklarda şu şekilde: a) özgün müzik b) arabesk c) jazz d) pop e) rock Doğru cevap da ''özgün müzik''miş.

Çözüm için teşekkür ederim (:)

irmcskn

Ordinaryüs Profesör Doktor
bir soru daha...

Bir sokaktaki yedi dükkan soldan sağa doğru yan yana 1'den 7'ye kadar numaralandırılmıştır. Bu dükkanlar 3 çiçekçi,2 berber ve 2 market olmak üzere şu kurallara göre sıralanacaktır.
-çiçekçilerin yan yana bulunması zorunludur
-berberlerin yan yana bulunması zorunludur
-marketler yan yana ya da ayrı ayrı bulunabilirler

1) marketler ayrı ayrı yerlerde bulunursa 3 çiçekçinin bulunacağı yerlerin numaraları aşağıdakilerden hangisi olamaz?
a)1,2,3
b) 2,3,4
c)3,4,5
d) 4,5,6
e) 5,6,7

2)marketlerden biri 3 numaralı yerde bulunursa ikincisi aşağıdaki yerlerden hangisinde bulunabilir?

a)1 b)2 c)5 d)6 e)7

1. sorunun cevabı C 2. sorunun cevabı E.

Ayaz şekil çizerek yapmalıısn. Ben bır tane ekledım ama anlarsın umarım.Kendine göre olasılıklara göre tablo olustur.
Ekli dosyayı görüntüle 847

1. Marketler ayrı ayrı bulunursa diyor. çiçekleri 3,4,5 nolu yerlere koyarsan 1,2 ve 6,7 boş kalır. berberler yanyana olmak zorunda gerıye kalan sayılara marketı koyarım yanyana gelmek zorunda kalır. bundan dolayı C sıkkı olmaz.

2. 3 nolu yere market koyarsak digerlerini kurala göre yerleştirirsek 4 ve 7 nolu yerlerde market olma ıhtımalı var. Soruda 4 u şıklara koymamış. 7 var.Bundan dolayı cevap E.

İrem soruyu olduğu gibi yazdım.Şıklarda şu şekilde: a) özgün müzik b) arabesk c) jazz d) pop e) rock Doğru cevap da ''özgün müzik''miş.

Çözüm için teşekkür ederim (:)

O zaman soruda hangisi olabilir demeli. Bu şekilde derse soru dogru olur. Cunku ya özgun muzık yada turk sana muzıgı olabılır. "Hangisidir" derse soruda sıkıntı olur. İyi çalışmalar :)

Son düzenleme:
M

Merve

Guest
en başa türk sanat ve özgün müziği koydum tabi arada bi cd var..jazz arabekse göre solda olacak dediğinden onu ortaya koydum..türk sanat jazz özgün oldu..pop cdsinin bir yanına jaz ya da arabeks dediğinden kalan 2sini de pop arabeks die sıraladım..yani t.sanat jazz özgün pop arabeks oldu...2. durumda özgün türk sanat die sıraladm jazz arabekse göre solda old. arabeksi ortaya koydum..pop cdsinin yanında da jaz ya da arabeks old.ilk 2 sırayı da jazz arabeks diye sıraladm jazz pop özgün arabeks türk sanat oldu... bilemiyorum anlatabildm mi...

ayaz

Öğrenci
en başa türk sanat ve özgün müziği koydum tabi arada bi cd var..jazz arabekse göre solda olacak dediğinden onu ortaya koydum..türk sanat jazz özgün oldu..pop cdsinin bir yanına jaz ya da arabeks dediğinden kalan 2sini de pop arabeks die sıraladım..yani t.sanat jazz özgün pop arabeks oldu...2. durumda özgün türk sanat die sıraladm jazz arabekse göre solda old. arabeksi ortaya koydum..pop cdsinin yanında da jaz ya da arabeks old.ilk 2 sırayı da jazz arabeks diye sıraladm jazz pop özgün arabeks türk sanat oldu... bilemiyorum anlatabildm mi...

teşekkür ederimm :)

ayaz

Öğrenci
1. sorunun cevabı C 2. sorunun cevabı E.

Ayaz şekil çizerek yapmalıısn. Ben bır tane ekledım ama anlarsın umarım.Kendine göre olasılıklara göre tablo olustur.
Ekli dosyayı görüntüle 847

1. Marketler ayrı ayrı bulunursa diyor. çiçekleri 3,4,5 nolu yerlere koyarsan 1,2 ve 6,7 boş kalır. berberler yanyana olmak zorunda gerıye kalan sayılara marketı koyarım yanyana gelmek zorunda kalır. bundan dolayı C sıkkı olmaz.

2. 3 nolu yere market koyarsak digerlerini kurala göre yerleştirirsek 4 ve 7 nolu yerlerde market olma ıhtımalı var. Soruda 4 u şıklara koymamış. 7 var.Bundan dolayı cevap E.

O zaman soruda hangisi olabilir demeli. Bu şekilde derse soru dogru olur. Cunku ya özgun muzık yada turk sana muzıgı olabılır. "Hangisidir" derse soruda sıkıntı olur. İyi çalışmalar :)

irm cevaplar DOĞRU.ben de tablo çizmiştim yoksa çıkılmıyor işin içinden.seninkiyle karşılaştırdım şimdi.nerede hatam olduğunu gördüm.çok teşekkür ederim. :)

cimbom

Öğrenci
çözümler için teşekkür ederim. irmcskn hocamın çözümü daha basit ve anlaşılır geldi. hocam bu tip soruların hepsinde doğru sonucu veriyor mu? çünkü çözüm süresi de kısa. eğer sınavda karşıma çıkarsa bu çözümü kullanmak en mantıklısı.

irmcskn

Çok güzel bir fırsatınız var matematıkçi eşinizin olması buyuk nimet sizin için.Eminim eşiniz ıspatıyla size anlatabilir. Ben matematikçi degilim.Sorunun türü karşıma çıkmıştı ve bu tarz soruları böyle çözmemız gerektıgını soylemıstı çözen kişi. Bende not aldım benzer sekılde çözunce sonuc dogru çıkıyor. Hem zamanda almıyor. İyi çalışmalar.

biyofizik

Profesör
Çok güzel bir fırsatınız var matematıkçi eşinizin olması buyuk nimet sizin için.Eminim eşiniz ıspatıyla size anlatabilir. Ben matematikçi degilim.Sorunun türü karşıma çıkmıştı ve bu tarz soruları böyle çözmemız gerektıgını soylemıstı çözen kişi. Bende not aldım benzer sekılde çözunce sonuc dogru çıkıyor. Hem zamanda almıyor. İyi çalışmalar.

tamam hocam ben acaba ispatını biliyosanız diye sordum.sonuçlar doğru çıkıyor ancak mantığını gerçekten anlamadım.neyse uğraşıp bulacağız artık.hoşçakalın.elinize sağlık

irmcskn

peki rakamları farklı demezse 7 nin 7. kuvvetini 3 3. kuvvetine mi böleriz?

işte o zaman karışır çünkü nasıl olduğunu bilmiyorum :)

tamam hocam ben acaba ispatını biliyosanız diye sordum.sonuçlar doğru çıkıyor ancak mantığını gerçekten anlamadım.neyse uğraşıp bulacağız artık.hoşçakalın.elinize sağlık

Yardımcı olmak çok isterdim ama bildiğimi paylaşıyorum hocam. Bende bi çok soruda formülleri kullanmam. Azıcık uzun olsada kesin sonuca ulastıgım ııcın mantıken çözmeyi tercih ederim.Demek istediğinizi anlıyorum yani.Ama permutasyon olasılık konuları başlı başına karışık konular oldugundan böyle ögrenmeyı tercıh ettım. Umarım yardımcı olabılıyordurum. İyi çalışmalar.

Mustafa

Araştırma Görevlisi
1,2,3,4,5,6,7 sayıları ile yazılabilen 7 basamaklı rakamları birbirinden farklı tüm doğal sayıların kaçında; 1 rakamı 2 rakamının sağında herhangi bir yerde, 3 rakamı da 2'nin solunda herhangi bir yerde bulunur?
a-56 b-372 c-480 d-840 e-2520

cevap: d
Bu tip sorular üzerinde tek bir özel durum düşünülerek cevaba gidilebilir. Şöyle ki 1 rakamının 2 rakamının sağında ve 3 rakamının solunda olduğu bir durum yazalım.
321 _ _ _ _

7 rakam kullanılarak 7! kadar sayı yazılabilir. Söz konusu 3 rakamın kendi içinde yer değiştirme olasılıkları 3! yani 6 tanedir. Bunlar
321
123
213
231
132
312
Bizden istenen durum ise bunlardan sadece 1 tanesidir ki o da 321 olma durumudur.O halde yazacağımız 7! sayının 1/6 sında 2 rakamı 1 rakamının solunda ve 3 rakamının sağındadır.
7! x 1/6 = 840 elde edilir.

biyofizik

Profesör
Bu tip sorular üzerinde tek bir özel durum düşünülerek cevaba gidilebilir. Şöyle ki 1 rakamının 2 rakamının sağında ve 3 rakamının solunda olduğu bir durum yazalım.
321 _ _ _ _

7 rakam kullanılarak 7! kadar sayı yazılabilir. Söz konusu 3 rakamın kendi içinde yer değiştirme olasılıkları 3! yani 6 tanedir. Bunlar
321
123
213
231
132
312
Bizden istenen durum ise bunlardan sadece 1 tanesidir ki o da 321 olma durumudur.O halde yazacağımız 7! sayının 1/6 sında 2 rakamı 1 rakamının solunda ve 3 rakamının sağındadır.
7! x 1/6 = 840 elde edilir.

işte bu ya ha şimdi oldu.yani sağında ya da solunda herhangi bir yerde olmayı kafana takma hallet diyosun :)
çok sağol hocam ya..

Mustafa

Araştırma Görevlisi
ya sayısalcı olmayıp alesten sonra bir daha sayısal yada matematik ileişi olayacak bir kişi ise bırak ezber yapsın soruyu yapıp geçsin de yeter üstad :)
kendince en mantıklısını yapıyor eğer sözelciyse arkadaş :)
Bu mantık bizi ezbere itiyor zaten, kısır döngü yani :)

biyofizik

Profesör
Bu mantık bizi ezbere itiyor zaten, kısır döngü yani :)

senin benim işim matematik ise ezber yapmamak istiyoz ama işi matematik olmayan kişi için en kolayı bu üstad.zira ben de hayatım boyunca bir daha tarih ve coğrafya görmek istemem zamanında ezberledik sonra da lanet ettik kapattık kapağını bir daha da açmam :)

cimbom

Öğrenci
Ben ezberden yapmamıştım. kendimce bi mantık yürütmüştüm. 7 üzeri 7 derken hepsinin hepsini alabildiği durumu kastetmiştim. 3 üzeri 3 derken de aynı mantık işte. ayrıca matematikçi olmadığım için ispat işine girmiyorum. o zaman kendi bilimime vakit kalmaz değil mi :) ayrıca bölümüm psikoloji ama matematiğim iyidir :)

açıklama için de teşekkür ederim.

biyofizik

Profesör
Ben ezberden yapmamıştım. kendimce bi mantık yürütmüştüm. 7 üzeri 7 derken hepsinin hepsini alabildiği durumu kastetmiştim. 3 üzeri 3 derken de aynı mantık işte. ayrıca matematikçi olmadığım için ispat işine girmiyorum. o zaman kendi bilimime vakit kalmaz değil mi :) ayrıca bölümüm psikoloji ama matematiğim iyidir :)

açıklama için de teşekkür ederim.

beni yanlış anlamanı istemem aman ha...
zira ben de aleste türkçe çözdüm bi daha da türkçeyle işim olmaz..zira bence de herkes kendi biliminin adamı olmalı :)

Mustafa

Araştırma Görevlisi
Rakamlar farklı demeseydi 3,2 ve 1 ile ilgili durumu şart koşamazdı.
Saygılar, kolay gelsin.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...