ALES Takıldığınız/Çözemediğiniz Sorular Bölümü Kullanımı

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

kaze

Doçent
teknolojiyi sizler kadar iyi kullanamamamın vesilesi ile 2010 YGS sınavı 12 ve 29. soruları hakkında çözüm rica edebilirmiyim ?

sevenkul

Öğrenci
... ile ... arasında kaç sayı var?

Merhaba, benim özetle şöyle bir sorum var: "3 ile 269 arasındaki sayılar" dendiğinde, 3 ve 269 bu sayılara dahil olur mu?

Bu tür dil oyunlarını hiç sevmiyorum. Pegem denemelerini çözüyorum ve iki farklı soruda "arasındaki" ifadesi iki ayrı anlamda kullanılmış ya da ben soruları yanlış çözüyorum:

Deneme 1, Say-2, Soru 31:
k bir doğal sayı 2[SUP]2[SUP]k[/SUP][/SUP] + 1 biçiminde yazılabilen asal sayılara fermat asal sayısı denir.
Buna göre 3 ile 300 arasında kaç tane fermat asal sayı vardır?
Cevap:3

Deneme 2, Say-2, Soru 12:
3 ile 269 arasında bulunan sayılardan kaç tanesinin pozitif bölenleri kümesi 3 elemanlıdır?
Cevap:6

Pcbaz

Öğrenci
Merhaba, benim özetle şöyle bir sorum var: "3 ile 269 arasındaki sayılar" dendiğinde, 3 ve 269 bu sayılara dahil olur mu?

Bu tür dil oyunlarını hiç sevmiyorum. Pegem denemelerini çözüyorum ve iki farklı soruda "arasındaki" ifadesi iki ayrı anlamda kullanılmış ya da ben soruları yanlış çözüyorum:

Deneme 1, Say-2, Soru 31:
k bir doğal sayı 2[SUP]2[SUP]k[/SUP][/SUP] + 1 biçiminde yazılabilen asal sayılara fermat asal sayısı denir.
Buna göre 3 ile 300 arasında kaç tane fermat asal sayı vardır?
Cevap:3

Deneme 2, Say-2, Soru 12:
3 ile 269 arasında bulunan sayılardan kaç tanesinin pozitif bölenleri kümesi 3 elemanlıdır?
Cevap:6

C. 31
k doğal dediği için küçükten büyüğe doğru değer verelim,
k=0, 2[SUP]2[SUP]0[/SUP][/SUP] + 1 = 3
k=1, 2[SUP]2[SUP]1[/SUP][/SUP] + 1 =2[SUP]2[/SUP] + 1= 5
k=2, 2[SUP]2[SUP]2[/SUP][/SUP] + 1 =2[SUP]4[/SUP] + 1= 17
k=3, 2[SUP]2[SUP]3[/SUP][/SUP] + 1 =2[SUP]8[/SUP] + 1= 257
k=4 için değer zaten 300 'den büyük olacaktır.

Buna göre aralığımız (3,300) olduğu için Çözüm Kümesi = {5,17, 257} 'dir.

Not olarak ekleyeyim hocam, karşılaştığım sorularda şunu gördüm; eğer uç noktaları dahil etmek istemişlerse, kafa karışıklığını önlemek için "3 ve 300 dahil" gibi bir not düşmüşler.

C. 12
Hocam öncelikle bize pozitif bölen sayısını vermişler. a asal sayı, b de pozitif tam sayı olmak üzere, X= a[SUP]b[/SUP] şeklinde yazılabiliyorsa X sayısının pozitif bölen sayısı 'b+1' dir.
Buna göre b+1=3 => b=2 'dir. O zaman soruda bizden karesi 3 ile 269 arasındaki asal sayıların kaç tane olduğunu sormuşlar. Bu kümeye de 2[SUP]2[/SUP], 3[SUP]2[/SUP], 5[SUP]2[/SUP], 7[SUP]2[/SUP], 11[SUP]2[/SUP], 13[SUP]2[/SUP] 'dir ki bunların sayısı da 6' dır.
Umarım yardımcı olabilmişimdir. Kolay gelsin :)

Son soruda bir şeyi gözden kaçırmışım. Onda düzeltme yaptım bu arada :)

ayaz

Öğrenci
Merhaba

Bir müzik marketteki cd raflarında pop,rock,jazz,arabesk,türk sanat müziği ve özgün müzik türlerinden cdler yerleştirilecektir.yerleştirmede aşağıdaki kurallara uyulacaktır:
1- her rafa 5 cd konacaktır
2- aynı raftaki cdlerin türleri birbirlerinden farklı olacaktır
3- rock ve jazz aynı rafta yer alamaz
4- türk sanat müziği ve özgün müzik cdlerinin arasında bir cd bulunacaktır
5- jazz cdsi arabesk cdsine göre daha solda yer alacaktır
6- pop cdsinin bir yanına ya jazz ya da arabesk cdsi konacaktır

Bir rafta tam ortada yer alan cdnin türü aşağıdakilerden hangisidir?

cimbom

Öğrenci
1,2,3,4,5,6,7 sayıları ile yazılabilen 7 basamaklı rakamları birbirinden farklı tüm doğal sayıların kaçında; 1 rakamı 2 rakamının sağında herhangi bir yerde, 3 rakamı da 2'nin solunda herhangi bir yerde bulunur?
a-56 b-372 c-480 d-840 e-2520

cevap: d

biyofizik

Profesör
1,2,3,4,5,6,7 sayıları ile yazılabilen 7 basamaklı rakamları birbirinden farklı tüm doğal sayıların kaçında; 1 rakamı 2 rakamının sağında herhangi bir yerde, 3 rakamı da 2'nin solunda herhangi bir yerde bulunur?

bu ne ya,inan böyle soruyu ilk defa gördüm ki matematiğime o kadar güvenirim kafam durdu resmen?

ayaz

Öğrenci
bir soru daha...

Bir sokaktaki yedi dükkan soldan sağa doğru yan yana 1'den 7'ye kadar numaralandırılmıştır. Bu dükkanlar 3 çiçekçi,2 berber ve 2 market olmak üzere şu kurallara göre sıralanacaktır.
-çiçekçilerin yan yana bulunması zorunludur
-berberlerin yan yana bulunması zorunludur
-marketler yan yana ya da ayrı ayrı bulunabilirler

1) marketler ayrı ayrı yerlerde bulunursa 3 çiçekçinin bulunacağı yerlerin numaraları aşağıdakilerden hangisi olamaz?
a)1,2,3
b) 2,3,4
c)3,4,5
d) 4,5,6
e) 5,6,7

2)marketlerden biri 3 numaralı yerde bulunursa ikincisi aşağıdaki yerlerden hangisinde bulunabilir?

a)1 b)2 c)5 d)6 e)7

M

Merve

Guest
ben de önce türk sanat müziği buldum..sonra tekrar denedm özgün müzik buldum....

irmcskn

Ordinaryüs Profesör Doktor

Karısık, karsımıza cıkma dedıgımiz bır permutasyon sorusu çeşidi. Belki çıkar dıye bı yerde görmüş not almıstım :))

Burda şöyle düşünülücek. 3 sayıyla ılgılenmış. bunlar 1,2,3 yerlerini vermiş. Yerlerini vermesi aklınızı karıstırmasın. cevap kaç sayı verıldıyse onun sayısı kadar tüm permütasyona bölmektir yani 7!/ 3! = 840 'dır. Burdaa sadece 1, 2'den sonra deseydi mesela ondada 7! / 2! diycektiniz. Sorunun mantıgı budur.

Örnek bir soru yazayım daha oturması için;

1,2,3,4,5 rakamları ile rakamları farklı 5 basamaklı doğal sayılar yazılıyor. Bu sayıların kaç tanesinde 1, 2'den ; 2, 3'ten önce gelir.

3 sayıyla ilgilenmiş. cvp 5!/3!=20 dir. Umarım anlatabilmişimdir. İyi çalışmalar.

biyofizik

Profesör
İnsanın matematikçi eşi olunca kopye alıyor çözüm biraz uzun kardeş şöyle ki:

en sola 3 yanına 2 koyarsak 7 tane çizgi çizdiğinde kalan 5 yere 5!=120 sayı olur.
en sola 3 yanını boş bırak diğer yanına 2 koyarsak; 3-2---- bu durumda 3'ün sağına 1 hariç (4,5,6,7) gelir yani 4 sayı gelir, 'nin sağına geçince ise artık burada 1 kullanılabilir ama 3'ün sağında bir rakam harcandığı için oraya da 4 rakam gelir ve yanlarına 3,2,1 sayı gelir. yani 4*4*3*2*1=96
tekrardan kaydırırsak 3--2--- diye düşününce ; 3'ün sağına 1 hariç 4 sayı, onun yanına halen 1 gelemez 3 sayı,'nin sağına geçince ise artık 1 kullanılabildiğinden yine 3 sayı ve 2,1 sayı diye devam eder yani 4*3*3*2*1=72 böyle devam eder..
daha sonra da 3'ü artık sağa kaydırmaya başla yani -3------ diye devam ederken ;
-32---- dersek başa 1 hariç 4 sayı ,'nin sağına 1 de eklendiğinden 4 sayı sonra 3,2,1 yani 4*4*3*2*1=96 bu da aynı şekilde devam eder gider kusura kalma hepsini yazmadım artık maalesef soru çözümü böyle uzun yani bu soruyu sınavda boş bırak bu kadar zamanda 5 tane soru çöz demek istemişler :))

biyofizik

Profesör
Karısık, karsımıza cıkma dedıgımiz bır permutasyon sorusu çeşidi. Belki çıkar dıye bı yerde görmüş not almıstım :))

Burda şöyle düşünülücek. 3 sayıyla ılgılenmış. bunlar 1,2,3 yerlerini vermiş. Yerlerini vermesi aklınızı karıstırmasın. cevap kaç sayı verıldıyse onun sayısı kadar tüm permütasyona bölmektir yani 7!/ 3! = 840 'dır. Burdaa sadece 1, 2'den sonra deseydi mesela ondada 7! / 2! diycektiniz. Sorunun mantıgı budur.

Örnek bir soru yazayım daha oturması için;

1,2,3,4,5 rakamları ile rakamları farklı 5 basamaklı doğal sayılar yazılıyor. Bu sayıların kaç tanesinde 1, 2'den ; 2, 3'ten önce gelir.

3 sayıyla ilgilenmiş. cvp 5!/3!=20 dir. Umarım anlatabilmişimdir. İyi çalışmalar.

abla hele biraz daha açsana inan kavrayamadım..yani tamam bu bir formül olabilir de formülün ispatı nedir?sana zahmet ona bir açıklık getirebilir misin?

irmcskn

Ordinaryüs Profesör Doktor
Merhaba

Bir müzik marketteki cd raflarında pop,rock,jazz,arabesk,türk sanat müziği ve özgün müzik türlerinden cdler yerleştirilecektir.yerleştirmede aşağıdaki kurallara uyulacaktır:
1- her rafa 5 cd konacaktır
2- aynı raftaki cdlerin türleri birbirlerinden farklı olacaktır
3- rock ve jazz aynı rafta yer alamaz
4- türk sanat müziği ve özgün müzik cdlerinin arasında bir cd bulunacaktır
5- jazz cdsi arabesk cdsine göre daha solda yer alacaktır
6- pop cdsinin bir yanına ya jazz ya da arabesk cdsi konacaktır

Bir rafta tam ortada yer alan cdnin türü aşağıdakilerden hangisidir?

Bence bu soruda bir çelişki var. sıralama şu şekildede olabilir: türk sanar muzıgı ve özgun muzıgı yerlerı değişkendir. Belli bir yer veya kural vermemiş. İkisi arasında bir album olur demiş. Ama hangisi önce hangisi sonra dememiş. Mesela; 1,2,3,4,5 => Türksanat, jazz, özgün, Arabesk, Pop yada 1,2,3,4,5 = Pop, jazz, türksanat, arabesk, özgün ya özgün yada türksanat ıkısıde ortada olabilir.Soruda bence eksiklik var yada benim görmediğim bir nokta :)

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...