ALES Takıldığınız/Çözemediğiniz Sorular Bölümü Kullanımı

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

xoxo

Öğrenci
Boyları eşit iki mumdan birinci 4 saatte ikinci 6 saatte yanarak tamamen bitmektedir. Mumlar yandıktan kaç saat sonra boyları eşit olur ? cvp= 12/5

Boyları eşit iki mumdan birinci 4 saatte ikinci 6 saatte yanarak tamamen bitmektedir. Mumlar yandıktan kaç saat sonra boyları eşit olur ? cvp= 12/5

Hocam bana biraz mantık hatası var gıbı geldı. ılk cumle tamam ama ikinci cumleden anlamamız gereken eşit boydakı bu ıkı mum yakıldıktan kac saat sonra boyları esıt olur mu?

- - - Güncellendi - - -

sorum: http://img426.yukle.tc/images/4216image.jpg

şimdiden teşekkürler arkadaşlar

cevap B

çünkü hocam sayılar sıfırdan farklı oldugundan A şıkkında a,b ve c nın karelerı pozıtıf olacagından sonuc pozıtıf bır sayıdır. C sıkkında b=-1 c=1 desek parantez içini sıfır yapabılırız ama a sıfırdan farklı olması gerektıgı ıcın sonuc yıne sıfırdan farklı olacak, D şıkkında a=-1 b=1 diyip parantez içlerini sıfır yapabilriz ama c sıfırdan farklı olması gerektıgınden sonucata sıfırdan farklı olacak, E şıkkında a=1 diyip parantez ıcını sıfır yapabılırız ama b ve c sıfırdan farklı olacagından karelerı de sıfırdan farklı pozitif olacak,dolayısıyla karelerı toplamı da. ama B sıkkına baktıgımızda a=1, b=1 ve c=1 dersek sonuc sıfır cıkabılır. bıze a,b,c bırbırınden farklı olacak demıyor, sıfırdan farklı reel sayı olsun yeter yanı.

xoxo

Öğrenci
A={ a,b,c,d,e,f,g } kümesinin elemanları kullanılarak biri 3 elemanlı diğeri 4 elemanlı iki ayrık küme oluştrmak iateniyor. Buna göre, a ve b elemanları aynı kümede bulunmayak biçimde bu iki küme kaç farklı şekilde oluşturulabilir? CVP= 20

relaxy

Doçent
A={ a,b,c,d,e,f,g } kümesinin elemanları kullanılarak biri 3 elemanlı diğeri 4 elemanlı iki ayrık küme oluştrmak iateniyor. Buna göre, a ve b elemanları aynı kümede bulunmayak biçimde bu iki küme kaç farklı şekilde oluşturulabilir? CVP= 20

a ve b'yi küme dışı tutup, kalan 5 elemandan 5'in 2'lisi ve 5'in 3'lüsü alınır a ve b ayrı ayrı kümelere eklenir dolayısıyla, 10+10'dan 20 bulunur...

xoxo

Öğrenci
iki basamaklı ardaşık 5 çift doğal sayının rakamları toplamı 34tür. buna göre bu sayıların en küçüğü kaçtır? cvp=28

iki basamaklı ardaşık 5 çift doğal sayının rakamları toplamı 34tür. buna göre bu sayıların en küçüğü kaçtır? cvp=28

hocam ardışık 5 çift sayı dediğinden dolayı çift basamaklı sayıların son basamakları 0,2,4,6 ve 8 olacak. bunların toplamı 20 dir. 34-20=14. geriye kalan bu 14 ise çift basmaklı sayıların ilk sıradaki rakamlarının(yani onlar basamağındaki rakmaların) toplamıdır. onlar basamağıdaki sayılar 1 olsa (yani 10-12-14,..) toplamda 5 ardşık çift sayı oldugu için toplamları 5 yapar. bu degıl. onlar basamagındakı sayılar 2 olsa (yanı 20-22-24-..) toplamları 10 eder. bu da degıl. onlar basamagındakı sayılar 3 olsa 15 eder, bu da degıl. demekki bı kısmı 2 ile baslıyor, bir kısmı da 3 ile. burdan sonrakı kısımda şıklardan giderdim, deneme yanılma ile 28 çıkardı zaten. ama eger matematıksel dusunursek 2x+3y=14 ve x+y=5 denklerını cozerız. x=1 ve y=4 cıkar. yanı 2 ıle baslayn 1 sayı var, 3 ıle baslayan 4 sayı var. ardasık olacagı ıcın de 28-30-32-34-36

m3sut

Öğrenci
Matematik sorularında hangi soruları şıklardan giderek yapacağın çok önemlidir. Zaman kazanılmak isteniyorsa bu iyi kullanmalıdır.
Her soruyu şıklardan çözmeye çalışırsak olmaz. Fakat bazı soruları matematiksel olarak çözmek şıklardan giderek çözmekten daha uzun sürmektedir. Bunun ayrımını soruya bakar bakmaz anlayabilmemiz gerekiyor.

pmk

Öğrenci
selamlar,

işçi sayısı: 4 8 5 12

yukarıdaki tabloda bir fabrikada çalışan işçilerin sayısı ile çalışanların yaşları gösterilmektedir. Bu iş yerinden seçilen 16 kişinin yaş ortalaması 20'dir. Buna göre, geriye kalanların en az kaçı 22 yaşındadır?

cevap: 8

Şimdiden çok teşekkür ederim.

- - - Güncellendi - - -

1 soru daha:

5 basamaklı 8x23y sayısı 36 ile kalansız bölünebildiğine göre xin alabileceği değerler toplamı nedir? cevap: 32

relaxy

Doçent
selamlar,

yukarıdaki tabloda bir fabrikada çalışan işçilerin sayısı ile çalışanların yaşları gösterilmektedir. Bu iş yerinden seçilen 16 kişinin yaş ortalaması 20'dir. Buna göre, geriye kalanların en az kaçı 22 yaşındadır?

- - - Güncellendi - - -

1 soru daha:

5 basamaklı 8x23y sayısı 36 ile kalansız bölünebildiğine göre xin alabileceği değerler toplamı nedir? cevap: 32

1. soru için : eğer 20 yaşındaki 8 kişiyi seçersek yaş ortalaması 20 olur, yaş ortalaması 18 ve 22 olanlardanda 4'er tane seçersek yaş ortalaması yine değişmeyecek ve 16 kişi seçerek 20 yaş ortalaması sağlamış olacağız, dolayısıyla 22 yaşındaki 12 kişiden 4 kişi seçtiğimize göre geriye kalanlar 8 kişidir...

2. soruyu yazarak açıklamak zor olacak :D

muhibbi

Öğrenci
pmk hocam 2. sorunun cevabının 32 olduğuna emin misiniz?

aynı şeyi ben de merak ediyorum :)

- - - Güncellendi - - -

selamlar,

- - - Güncellendi - - -

1 soru daha:

2.soruda 36 ile kalansız bölünebiliyorsa 9 ve 4 ile kalansız bölünüyor demektir.. 4 ile bölünebilme kuralına dayanarak 8x23y sayısının son iki hanesinin 4'e kalansız bölünebilmesi gerekir. Bu durumda y sadece 2 ve 6 olabilir.
y değerini 2 kabul edersek sayımız:
8x232 olacaktır. 9 ile bölünebilme kuralına göre sayıların toplamı 9 ve 9'un katları olmalı. Öyleyse: 8+2+3+2=15 x'in alabileceği değer: 3 olur.
y değerini 6 kabul edersek sayımız:
8x236 olacaktır. Öyleyse 8+2+3+6=19 x'in alabileceği değer: 8 olur.
Değerler toplamı= 8+3=11
Nasıl 32 olmuş ben de anlamadım? :)

m3sut

Öğrenci
2. soruyuda ben açıklıyayım.

36 ile tam bölündüğü için 9 ve 4'e de tam bölünecektir. 4 ile bölünme kuralına bakacak olursak son iki rakamının 4'e bölünmesi gerekiyor. Bunundan dolayı sayımız 8x232 ve 8x236 şeklinde olur. Buradan sonrada 9 ile bölünme kuralı olan yani sayının rakamlarının toplamı 9'a bölünmesi gerekiyor. Bu kural sayesinde de 8x232 sayısında x yerine 3 yazabiliriz. 8x236 sayımızda ise x yerine 8 yazabiliriz. 3+8=11 çıkar cevap.

Bende bu açıklamayı yazacaktım ama cevap 32 diyince yazmadım.

muhibbi

Öğrenci
2. soruyuda ben açıklıyayım.

36 ile tam bölündüğü için 9 ve 4'e de tam bölünecektir. 4 ile bölünme kuralına bakacak olursak son iki rakamının 4'e bölünmesi gerekiyor. Bunundan dolayı sayımız 8x232 ve 8x236 şeklinde olur. Buradan sonrada 9 ile bölünme kuralı olan yani sayının rakamlarının toplamı 9'a bölünmesi gerekiyor. Bu kural sayesinde de 8x232 sayısında x yerine 3 yazabiliriz. 8x236 sayımızda ise x yerine 8 yazabiliriz. 3+8=11 çıkar cevap.

Bende bu açıklamayı yazacaktım ama cevap 32 diyince yazmadım.

cevap anahtarında bir hata vardır sanırım :)

pmk

Öğrenci
Hocam evet 32 diyor şimdi tekrar kontrol ettim.. şıklarda başka 12, 18, 15 ve 28 diyor.

pmk hocam 2. sorunun cevabının 32 olduğuna emin misiniz?

- - - Güncellendi - - -

Çok sağolun gayet mantıklı.

1. soru için : eğer 20 yaşındaki 8 kişiyi seçersek yaş ortalaması 20 olur, yaş ortalaması 18 ve 22 olanlardanda 4'er tane seçersek yaş ortalaması yine değişmeyecek ve 16 kişi seçerek 20 yaş ortalaması sağlamış olacağız, dolayısıyla 22 yaşındaki 12 kişiden 4 kişi seçtiğimize göre geriye kalanlar 8 kişidir...

2. soruyu yazarak açıklamak zor olacak :D

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...