ALES Takıldığınız/Çözemediğiniz Sorular Bölümü Kullanımı

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

irmcskn

Ordinaryüs Profesör Doktor
Cvp 1)

1223334444...9999999991010...10

önce tek rakamları toplayarak 1+2+3... 9 yapalım buda 45 yapar. Sonra 10' ların basamak sayısını toplarsak 20 yapar. 45+20 = 65 olur. (Burda kafanızı karıstıran sey 10 u sadece 1 defa alacak gıbı dusunmenız ama bu soruda tekrarlanmasını gerektıgı sölendıgı ıcın 10 u 10 defa alırız.)

CVP 2)

Doğru cvp aşagıda verilmiştir. Sizi yanıltmayayım :)

CVp 3) bu torbada toplam 7 bilye vardır. 2 durum düşünecegız. 1. durum ılk cekılen bılye siyah olsun. 2. çekılen bilyede siyah olmalı ise.. 4/7 . 3/6 olur durum.

ıkıncı durumda ise bırıncı bılye sarı olsun 2. bılye ise yıne sıyah olmalı durum = 3/7 . 4/6 olur.. her iki çarpımı toplarsak eger 12/42 + 12/42 = 4/7 olur cevap

( toplar tekrar atılmadıgı için paydayı 1 eksıltıyoruz. )

Umarım yardımcı olmusumdur. Hatam olduysa düzeltilecektir. Kolay gelsin.

Son düzenleme:

uveyik

Öğrenci
Cvp 1)

CVP 2)

137 basamaklı sayıyı bulmak ıcın önce tek basamaklıları ssayalım oda 1+2+3.... 9 = 45 tane 1 basamaklı vardır. 137-45 = 92 tane ıkı basamaklı sayı varmıs. son sayı 92 nın yarısı olan sayıdır. o zaman 92/2 = 46 son sayımızdır. o zaman 1.ler basamagımız 6 dir.

65 basamaklı sayı 10 ların oluşturdukları ile bitiyor. 11 de 22 basamak, 12 de 24 basamak, 13 de 26 basamak, 14 de 28 basamak daha ekleniyor....

65+22+24+26=137 dolayısıyla 13 lerde bitiyor ve cevap 3.

uveyik

Öğrenci
Merhaba,

Sınava az bir zaman kala sayısal alandan sınava girecek arkadaşlar sınav anında nasıl bir yöntem izliyorlar.Her bölüme 1 saat ayırmak yetmiyor,ayrıca pratik olmak mümkünse de takıldığım ve zaman alan sorular yüzünden süreyi etkili kullanamayabiliyorum.

Birkaç denemelerde çözemediklerimi seri olarak paylaşmak istiyorum.

http://b1205.hizliresim.com/x/b/5mtbt.jpg

Mat-1 Sözel-1 Sayısal-2 sırasıyla çözüyorum, hem kafa dinleniyor, hem de türkçeyi anlayabiliyorum. Denemelerde süre yetişiyor, bir kaç durum denedim, kendimi heycanlandırıp girdim :D pis motive oldum, sonra sakin kafayla girdim, farketmiyor, bir de hissettiğimi işaretliyorum zaman kazandırsın diye, bu beni yanıltıyor :D sayısalda sonucu fatih marka sınav kalemi yazmadıkça işaretlememeye dikkat ediyorum :D

irmcskn

65 basamaklı sayı 10 ların oluşturdukları ile bitiyor. 11 de 22 basamak, 12 de 24 basamak, 13 de 26 basamak, 14 de 28 basamak daha ekleniyor....

65+22+24+26=137 dolayısıyla 13 lerde bitiyor ve cevap 3.

Çok düz mantık gitmişim. Sınavda olsaydım sınav sonrası kendimden nefret ederım :))

sidneh

Profesör
Mavi taralı bölge, y ekseni etrafında 360 derece döndürülüyor. Turuncu olan da döndürme sonucu ortaya çıkan şekil.

irmcskn

3 hafta sonra acıklanır en ıyı ıhtımal. Son zamanlarda OSYM sınav sonuclarını acıklarken epey bekletır oldu. En son acıklanan tus bıle 28 gun sonra acıklandı. ustelık 9000 kısının gırdıgı bır sınavdı.

Puskuut

Öğrenci
Değerli arkadaşlarım,

Sitenin varlığından uzun zamandır haberdar idim ancak yeni üye olabiliyorum. Oluşumun birçok kişiye yardımcı olduğunu ve onları yönlendirdiğini görmek güzel. Bazı konularda yalnız üzüldüğüm belirli noktalar var. Kaçımız cevaplar ve optik formlar açıklandıktan ve görüntülendikten sonra sorulara tek tek bakma gereği duydu bilmiyorum ama ben baktığımda sözelde bariz hatalı soru gördüm ve ÖSYM'nin maalesef bu soruyu iptal etmediğini görünce bir kez daha üzüldüm çünkü bir soru bile bizim için çok önemlidir. Bunun ilk olmadığını hepimiz biliyoruz; 2011 Sonbahar sınavında da hatalı bir soru vardı ve o soru beni tam 15 dakika uğraştırdı, sonra cevaplar açıklanınca baktım ki soru iptal edilmiş. Benim giden 15 dakikamı geri veren biri elbette yok. Ben o sınavdan 89,3 almıştım sözel puanından ve o boşa giden 15 dakikam olmasaydı rahatlıkla 10 matematik sorusu daha çözerdim ki bu da rahatlıkla 91 ve 92 alabileceğimi gösterir. Bunun çok önemli olduğunu bir kere daha vurgulamak istiyorum çünkü, ben bir-iki puanlarla bir çok üniversitenin ön elemesini kaçırdım, haliyle geleceğimle ilgili bir mevzuda benim dışımda gelişen bir olayın beni etkilemesi hoş olmuyor. Bu olay sadece benim problemim değil, hepimizin problemidir. Üstelik bu seferki sınavda soru da iptal edilmemiş. Soru da şuydu:

“Depresyon, sinir sisteminin gribidir ve tedavisi şarttır.”
diyen bir doktor böyle bir benzetme yaparak,
depresyonla ilgili aşağıdakilerden hangisini
anlatmak istemiş olabilir?

A) Yaygın olarak görülebileceğini
B) Tedavisinin güç olduğunu
C) İlaçla tedavi edilebileceğini
D)Ciddi bir hastalık olduğunu
E) Sinir sistemi hastalığı olduğun

ÖSYM, cevap olarak da "yaygın bir hastalık olarak görülebileceğini" ibaresinin yer aldığı şıkkı yani "A" şıkkını göstermiştir. Bizi bu çıkarıma götüren bir yargı bulunmamaktadır. Doğru cevap: "ciddi bir hastalık olduğuna" ibaresinin yer aldığı şıktır çünkü "tedavisi şarttır" kısmından ciddi bir hastalık olduğunu rahatlıkla çıkarabiliriz. Birçok Türkçe öğretmeni ile paylaştım bu soruyu ve onlar da doğru cevabın "ciddi bir hastalık olduğuna" olması gerektiğini söylediler.

Bu sorunun yanlış olduğunu belirten e-postalar atarsak ÖSYM'ye belki bir şeylerin değişmesini sağlayabiliriz. Lütfen bu tip durumlar karşısında sessiz kalmayalım.
Başka yanlış olduğunu düşündüğünüz sorular varsa lütfen paylaşınız.

pmk

Öğrenci
Merhaba,

yapamadığım bazı sorular:

1. 6 doktor, 4 hemşire arasından rastgele seçilen 4 kişiden 2sinin doktor, 2sinin hemşire olma olasılığı kaçtır? (cevap: 3/7)

2. Bir araç bir yolu V hızıyla gidip aynı yoldan 2V hızıyla geri dönüyor. Buna göre, aracın gidiş dönüş ortalama hızının V türünden eşiti hangisidir? (Cevap: 4V/3)

3. (4x-12)/(x+1) kesrinin bir tam sayı olabilmesi için x in alabileceği kaç farklı tamsayı değeri vardır? (cevap: 10)

Şimdiden teşekkürler.

2) ortalama hız toplam yolun toplam zamana bolunmesı ıle bulunur. gıderken X kadar yol gıden arac donerken de X kadar yol alır vetoplam 2X yol almıs olur. Gıderken X=VT1 formulunde T1=X/V bulunur; dönerkende X=2VT2 formulunden T2=X/2V bulunur. T1 + T2= 3X/2V dir. Ortalama hız da buradan 2X in 3X/2V ye bölümüdür. BU işlemin sonucu da 4V/3 dür

- - - Güncellendi - - -

3) 4X-12 yi X+1 e bölersek ortaya 4-16/X+1 çıkar. Ynai bize 16 yı tam bolen sayıları soruyor. Bunlarda -17, -9, -5, -3, -2, 0, 1, 3, 7 ve 15 dir. Toplam 10 tanedir. -1i almadık dikkat et cunku paydayı sıfır yapıyor :)

- - - Güncellendi - - -

1) 6 doktordan 2 sinin secilmesi 6nın 2li permutasyonudur. bu da 15 eder. 4 hemsıreden 2 hemsırenın secilmesi de yıne aynı sekılde 4 un 2lı kombınasyonudur 6 eder. toplam 10 kısıden de 4 kısının secılmesı 10 nun 4lusur bu da bu da 210 eder. sonuctada 15 ve 6 yı carpıp 210 a bolerız. bu da 3/7 sonucunu verır. nasıl anlatcagımı ıyı bılemedıgımden bu soruyu en sona bıraktım.

emne

Öğrenci
Ben fen bilimleri kısmından giriyorum sınava ama sorunun cevabı a da olabilir bence. Ben şöyle düşündüm, grip salgın görülen bir hastalık olduğuna göre yaygın şekilde görülebilir. Tedavisinin şart olması ille de ciddi bir hastalık olduğunu göstermez, çünkü bilinen grip çok ciddi bir hastalık değildir.

xoxo

Öğrenci
1))

3ax=4by=6cz=24

8/a+6/b+4/c=7/2 ise x+y+z= ? cvp =7/2

2))2,4 ve 6 sayıları ile doğru, 8 sayısı ile ters orantılı 4 tane pozitif tam sayının toplamı 194 olduğuna göre en küçük ve en büyük sayının toplamı kaçtır? cvp =98

hawk9

Öğrenci
3ax=4by=6cz=24

8/a+6/b+4/c=7/2 ise x+y+z= ? cvp =7/2

3ax=24 ve 4by=24 ve 6cz=24 ise,
x=8/a ve y=6/b ve z=4/c zaten verilmiş bunlar.

- - - Güncellendi - - -

2,4 ve 6 sayıları ile doğru, 8 sayısı ile ters orantılı 4 tane pozitif tam sayının toplamı 194 olduğuna göre en küçük ve en büyük sayının toplamı kaçtır? cvp =98

sayılar 2k, 4k, 6k ve k/8.
2k+4k+6k+k/8=194
97k/8=194
k=16
en büyük 6k=96
en küçük k/8=2
toplam 98.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...