ALES Takıldığınız/Çözemediğiniz Sorular Bölümü Kullanımı

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

yessim

Öğrenci
1.sorunun cevabı olarak : önden arkaya doğru toplam 20 sıra varsa yirmi terimlidir diye farzettim. en son sırada kaçtane koltk olduğunu bulmak ıcın terim sayısı formulu kullandım.
(terim sayısı=(son terim - ilk terim)/artış miktarı + 1). n 'e son terım dersek (n-20)/2+1=20(terim sayısı) deyip buradan son terımı 58 olark buldum. 20+22+24.....+58 e kadr devam eden sayılar elde ettim. toplamdaki koltuk sayısını bulmak ıcın terimler toplamı=terim sayısı* (son terim + ilk terim)\2 kullanarak
20*(58+20)/2 = 780 bldm umarm doğrudur. Diğerlerine henüz bakamadım.

relaxy

Doçent
Arkadaşlar Ales Sınav Giriş Yerleri belli oldu, sınava girecek olan herkese şimdiden hayırlı olsun :)

ege-tan

Öğrenci
1.sorunun cevabı olarak : önden arkaya doğru toplam 20 sıra varsa yirmi terimlidir diye farzettim. en son sırada kaçtane koltk olduğunu bulmak ıcın terim sayısı formulu kullandım.
(terim sayısı=(son terim - ilk terim)/artış miktarı + 1). n 'e son terım dersek (n-20)/2+1=20(terim sayısı) deyip buradan son terımı 58 olark buldum. 20+22+24.....+58 e kadr devam eden sayılar elde ettim. toplamdaki koltuk sayısını bulmak ıcın terimler toplamı=terim sayısı* (son terim + ilk terim)\2 kullanarak
20*(58+20)/2 = 780 bldm umarm doğrudur. Diğerlerine henüz bakamadım.

Bu çözüm ve sonuç doğru.Soru bütünlüğü için bu cevabı ben de yakaladımsa da yer ettim.Diğer sorularda takıldım,onlara da zaman ayıralım.Tşk.

yessim

Öğrenci
2. sorunun cevabı olark : 3.sıradan alınan koltuklarn çnumaralarının ardışık olduğunu fark edıyorsa biri çift diğeri tek numaralı koltuktadırlar. yani 3.sıranı en ortasında çift ve tek sayıların birleştiği yerde oturmaktalar. koltuklar 20+22+ diye artığı ıcın 3.sırada 24 koltuk vardır. Yağni çiftten ve tekten 12 şer sayı vardır. birinci ve ıkıncı sıradaki syıları aşağıya doğru incelersek (çarpraz şekılde) 20 şer artarak sıralandığını görürüz (2,22) ; (4, 24) ; (1, 21); (21,41) gibi... buna bakarak 3.sıranın ilk başındaki sayıyı 22 +20=42 buluruz. yağni 42+44+46 şeklınde devam eder. 12 tane çift sayı olmak zorunda olduğu ıcın 12.terımı buluruz. n'e son terım dersek terımsayısı formulunden (n-42)/2=12 deyip n yi 66 buluruz. Aynı şekılde tek sayılar ıcınde 21+20=41, 3.sıradaki ilk tek sayıdır. 12. tek sayıyı bulmak için (n-41)/2=65 buluruz. bu durumda 3.sıranın göruntusu:
42+44+.....66+65+63+.....41 haline gelir. cevap 66,65 olark bulunur.
3. sorunun cevabıda sayılar yukardan aşağı doğru çapraz halde 20 şer artarak ilerlediğinden
, 3, 1
,25,23,21
,47,45,43,41 şekle 20 şer artarak yerleştirirsek 23. nolu koltğn tam arkasına 45 gelir. umarım doğrudur :)

yessim

Öğrenci
cvp linki çok net okunmuyor, anlayamadım bu yüzden ordaki yaklaşımı. üçüncü sorunun cevabının 47 olmasıyla ılgılı de hiç bir mantk yürütemedm, benim şablon artimatik olarak doğru görünüyor. Umarm yürüten biri çıkar nerede problem görürüz :)

Lavinia27

Öğrenci
1 üzeri 5 + 2 üzeri 5 + 3üzeri5 + ......+ 9üzeri5 toplamı 5'e bölündüğünde kalan kaçtır? cevap: 0

4+44+444+....+4444444444 toplamının 11 ile bölümünden kalan kaçtır? cevap:9

esra44

Öğrenci
İstanbuldan Ankaraya 4, Ankaradan Sivasa 3 değişik yolla gidilebilmektedir. Buna göre gidiş ve dönüşte Ankaraya uğramak şartıyla kaç farklı yoldan İstanbuldan Sivasa gidip dönülebilir.

Cevap :81 teşekkür ederim

esra44

Öğrenci
A= {1,2,3,4,5,6} kümesinin elemanları ile yazılabilecek 6 basamaklı sayıların kaç tanesinde tek sayılar azalan srırayla yer alır. teşekürler

cevap :120

ades1234

Öğrenci
a negatif, b pozitif bir tamsayı olmak üzere;
I. a/b
II. a.b
III.a-b
IV.a+b işlemlerinden hangilerinin sonucu her zaman negatif bir tamsayıdır? ben I,II ve III diye düşündüm ama cevap II ve III müş... I'in neden olamayacağını açıklarsanız sevinirim...

ibulut

Doçent
a negatif, b pozitif bir tamsayı olmak üzere;
I. a/b
II. a.b
III.a-b
IV.a+b işlemlerinden hangilerinin sonucu her zaman negatif bir tamsayıdır? ben I,II ve III diye düşündüm ama cevap II ve III müş... I'in neden olamayacağını açıklarsanız sevinirim...

mesela a=-1 b=2 a/b=-0.5 sonuç negatif ama tamsayı değil

ozmenerhan

Öğrenci
çok sağol hocam teşekkür ederim. yalnız bişe sorucam ilk soruda kuvvetleri neden dikkate almadık? yani kuvvetler 3-4 fln olsa da aynı şekilde mi çözülür?

Kuvvetleri dikkate aldık hocam mesela 1^5=1 2^5=32 3^5=243 4^5=1024 bir sayının beşinci kuvettinin beşe bölümünden kalan, sayının kendisinin beşe bölümünden kalana eşiit oluyor.... eğer üstler farklı olsaydı o zaman iş değişirdi...

kolay gelsin..

Lavinia27

Öğrenci
Kuvvetleri dikkate aldık hocam mesela 1^5=1 2^5=32 3^5=243 4^5=1024 bir sayının beşinci kuvettinin beşe bölümünden kalan, sayının kendisinin beşe bölümünden kalana eşiit oluyor.... eğer üstler farklı olsaydı o zaman iş değişirdi...

kolay gelsin..

hımm doğru anladım şimdi. çok teşekkür ederim tekrar.

ege-tan

Öğrenci
Merhaba,

Sınava az bir zaman kala sayısal alandan sınava girecek arkadaşlar sınav anında nasıl bir yöntem izliyorlar.Her bölüme 1 saat ayırmak yetmiyor,ayrıca pratik olmak mümkünse de takıldığım ve zaman alan sorular yüzünden süreyi etkili kullanamayabiliyorum.

Birkaç denemelerde çözemediklerimi seri olarak paylaşmak istiyorum.

http://b1205.hizliresim.com/x/b/5mtbt.jpg

ozmenerhan

Öğrenci
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...