Akademik camiada ve üniversitelerimizde verilecek kadro sayısı tırnak içerisinde sadece "Öğrenci sayısı" ile tespit edilecekse bu akademinin canına okur. Bir profesörün sadece bir asistanı olmaz, olmamalı! En azından 2 asistanı olmalıki ülkemizin ihtiyacı olan bilim insanları 2 şer 2 şer yetişsin. Biri olmazsa, diğeri olsun. Ben bu kanaatteyim. Haftada 20, 30 saat derse giren öğretim üyeleri ne bilim adamı yetiştirebilir, ne de bilim üretebilir. Evet öğrencilere yeter belki ama bilimsel gelişme sağlanamaz.
Dolayısıyla, yeni yönetmelik sadece öğrenci sayısına göre hoca belirlemek üzerine çıkarsa, ki bu kuvvetle muhtemel, hepimize geçmiş olsun demektir.
Son yapılan bir araştırma gösteriyor ki, ülkemizde 120 bin öğretmenin daha atanmasına ihtiyaç var, ayrıca üniversitelerimizde hoca başına düşen öğrenci sayısı 40, 50 arasında değişiyor. Yüksek lisans bölümlerinde bir hocanın 6, 7 tane öğrenciye tez danışmanlığı yaptığını hepimiz biliyoruz. Bu böyle olmaz! Ya öğrenci kontenjanları düşürülecek ki bilim insanları rahatlasın, ya da hoca alımlar artacak.
Sizlere bir soru sormak istiyorum, bir yüksekokul düşünün, iki bölümü var, 4 er sınıftan toplam 8 sınıf var ve her sınıfta 40 öğrenci var. Toplam 320 öğrenci yapar. 320 öğrenciye kaç hoca düşmeli? Gelişmiş ülkelerde en az 32 hoca düşer ki her 10 öğrenciye bir hoca düşsün değil mi? Ama bu örneğini verdiğim yüksekokulda görev yapan toplam hoca sayısı 6 arkadaşlar sadece 6. Dışardan ve diğer bölümlerden hoca devşirerek idare ediyorlar.