YÖK Başkanlığının Üniversitelere Kadro Verme Yetkisi Kaldırıldı...

A

Akademik 007

Guest
ogulhan hocam karar verin dün resmi gazetede yayınlanacağını söyleyip bügün ortak web sitesinde diyosunuz

kaderizm_89

Öğrenci
Bir vakıf üniversitesinin personel daire başkanıyla görüştüm ilanlar cikacak mi diye sordum. 'Ilanlar norm kadroya kadar beklemede' gibi birsey soyledi. İlanların beklemeye alındığını söyledi. Bu ne demek oluyor yani yeni yönetmelik çıkana kadar mi demek istedi?

onuronur

Öğrenci
Sıkıntı şurada; YÖK'ün kadro verme yetkisi kaldırılmasına rağmen üniversiteler öğretim üyeleri için zaten ellerindeki kadroları açıyorlardı (Temmuz ayından önce aldıkları kadroları). Fakat YÖKSİS kapalı olduğundan öğretim görevlisi ve araştırma görevlisi ilanı açamıyorlardı. Peki ya ellerinde kadro kalmamışsa? İlanlar iptal edilene kadar birçoğunu kullanmışlarsa? Şimdi dendi ki; "YÖK'ten izin almadan kadrolarınızı biz norm kadro yönetmeliği yayınlayana kadar açın". Fakat üniversitenin elinde kadro yok, YÖK de yeni kadro veremiyor. O zaman üniversitelerin norm kadro yönetmeliğini beklemekten başka çaresi yok. Yani arkadaşlar anlaşılan norm kadro yönetmeliği çıkana kadar en az 2 ay daha beklemek zorunda olunacak gibi görünüyor. Çünkü rektörler ve personel daire başkanları ileride mahkemeyle uğraşmak istemeyeceklerdir. Şimdi birini alsalar, ilerde YÖK iptal etse; kazanılmış hakkı üzerinden aday kişi gidip dava açacaktır.

Bu arada sorun sadece öğretim görevlisi ve araştırma görevlisi alımlarında değil. Öğretim üyeliği için de durum aynı. Yani tüm öğretim elemanları için durum aynı. Milli Savunma Üniversitesi hariç öğretim üyesi ilanı açan üniversite yok. Açılanlar önceden alınmış kadrolar. Elinde kadro bulunmayan üniversiteler norm kadro yönetmelik bekleyecekler.

Son düzenleme:

Akademi11

Öğrenci
Sıkıntı şurada; YÖK'ün kadro verme yetkisi kaldırılmasına rağmen üniversiteler öğretim üyeleri için zaten ellerindeki kadroları açıyorlardı (Temmuz ayından önce aldıkları kadroları). Fakat YÖKSİS kapalı olduğundan öğretim görevlisi ve araştırma görevlisi ilanı açamıyorlardı. Peki ya ellerinde kadro kalmamışsa? İlanlar iptal edilene kadar birçoğunu kullanmışlarsa? Şimdi dendi ki; "YÖK'ten izin almadan kadrolarınızı biz norm kadro yönetmeliği yayınlayana kadar açın". Fakat üniversitenin elinde kadro yok, YÖK de yeni kadro veremiyor. O zaman üniversitelerin norm kadro yönetmeliğini beklemekten başka çaresi yok. Yani arkadaşlar anlaşılan norm kadro yönetmeliği çıkana kadar en az 2 ay daha beklemek zorunda olunacak gibi görünüyor. Çünkü rektörler ve personel daire başkanları ileride mahkemeyle uğraşmak istemeyeceklerdir. Şimdi birini alsalar, ilerde YÖK iptal etse; kazanılmış hakkı üzerinden aday kişi gidip dava açacaktır.

Bu arada sorun sadece öğretim görevlisi ve araştırma görevlisi alımlarında değil. Öğretim üyeliği için de durum aynı. Yani tüm öğretim elemanları için durum aynı. Milli Savunma Üniversitesi hariç öğretim üyesi ilanı açan üniversite yok. Açılanlar önceden alınmış kadrolar. Elinde kadro bulunmayan üniversiteler norm kadro yönetmelik bekleyecekler.

Üniversiteler yeni kadro isteklerini temmuz basında mi yapıyorlar? Tam tarih o mudur hocam

moğol

Öğrenci

Hocam üniversitelerin ellerinde kadro olmadığı hakkında nasıl böyle kesin konuşuyorsunuz ? Kadrolar sene başında dağıtılır ve çoğu sene sonunda kasım aralık ayında kullanarak ilana çıkar benim şahsi görüşüm üniversitelerin elinde kadro var.Ayrıca benim konuştuğum dekan hoca ellerinde kadro olduğunu ilana norm kadrodan önce çıkacaklarını söyledi.

tumua

Araştırma Görevlisi

Norm kadro yonetmeligi geldigi zaman yeni kadrolar gelecek saniyorsunuz sanirim? Universitelere dagitilan kadro sayilari yilin ilk uc ayinda belli olur. Yani Kasim’da norm kadro yonetmeligi geldigi zaman nazar boncugu gibi extra kadro dagitmayacak hicbir kurum. Universiteler 2018’in basinda kendilerine verilmis olan kadro izinlerini norm kadroya uygun sekilde kullanacak sadece. Elindekini kullanan da ilana cikmayacak.

Bu arada Dogu illerimizdeki bir universitenin personel daire baskaniyla konustum arkadaslar. Buyuk cogunluk ne olup bittigini bizim kadar dahi bilmiyor. Yok yeni yonetmelik yayinlayacakmis diyorlar norm kadroyu kastederek. Ayni zamanda personel daire baskanliklari bastirinca YOK calismayi hizlandirmis ve Norm kadro yonetmeligi Ekim’in ortasinda bekleniyormus

Son düzenleme:

DOKTORALI

Öğrenci
8 ekimde akademik açılış var yetişir büyük ihtimal o zamana kadar yönetmelik...

- - - Güncellendi - - -

8 ekimde akademik açılış var yetişir büyük ihtimal o zamana kadar yönetmelik...

bide arkdaşlar herkes yok yönetmelik 2 ayda bitermi falan diyor ama bence yök daha önceden başlamıştır zaten çalışmalara zannetmiyorum kararnameyle haberi oldugunu...o yüzden cok uzun sürecegini zannetmem inşallah 8 ekime yetişirde herkes kurtulun su bilinmezlikten...

mollose0

Öğrenci
Benim aklımın almadığı mesele, buraya üniversitelerin ilgili birimleri ile görüşen pek çok kişinin bu birimlerden duydukları “ilgili yönetmelik çıkana kadar risk almayacakları” yönünde ifadelerini paylaşmaları. Ne riski? Yani yönetmelikle ne değişeceği şu anda biliniyor mu? Bilinmiyorsa risk olacağı nereden belli/Yönetmelik alım kriterlerini mi değiştirecek? Eğer değiştirecekse henüz kriterler değişmemişken (zira belki de bizim uyamayacağımız kriterler bunlar; belki bir sınav, belki başka şey) üniversitelerin bekleyen insanlardan faydalanmaları çok daha makul değil mi?

Biz burada Resmî Gazete’yi, memuriyet konusunda bilgi sahibi kişi ve oluşumları düzenli olarak takip ediyor ve bilgileniyoruz zira bu mesele bizi ilgilendiriyor. Fakat üniversiteler hiçbir konuda bizden daha fazla bilgi sahibi değil (yahu kararnameden/yazılardan haberdar olmalarını çoğu zaman buradan ilgili üniversiteleri arayan arkadaşlarımız sağladı!), buradan onlar için meselenin aciliyetinin elzem olmadığını anlıyor ve üzülüyorum.

Yazık!

DOKTORALI

Öğrenci
Benim aklımın almadığı mesele, buraya üniversitelerin ilgili birimleri ile görüşen pek çok kişinin bu birimlerden duydukları “ilgili yönetmelik çıkana kadar risk almayacakları” yönünde ifadelerini paylaşmaları. Ne riski? Yani yönetmelikle ne değişeceği şu anda biliniyor mu? Bilinmiyorsa risk olacağı nereden belli/Yönetmelik alım kriterlerini mi değiştirecek? Eğer değiştirecekse henüz kriterler değişmemişken (zira belki de bizim uyamayacağımız kriterler bunlar; belki bir sınav, belki başka şey) üniversitelerin bekleyen insanlardan faydalanmaları çok daha makul değil mi?

Biz burada Resmî Gazete’yi, memuriyet konusunda bilgi sahibi kişi ve oluşumları düzenli olarak takip ediyor ve bilgileniyoruz zira bu mesele bizi ilgilendiriyor. Fakat üniversiteler hiçbir konuda bizden daha fazla bilgi sahibi değil (yahu kararnameden/yazılardan haberdar olmalarını çoğu zaman buradan ilgili üniversiteleri arayan arkadaşlarımız sağladı!), buradan onlar için meselenin aciliyetinin elzem olmadığını anlıyor ve üzülüyorum.

Yazık!

şimdi üniversitelere yetki verildi fakat yökten sadece kadro izin sürecine son verildi. yök tamamen devre dışı bırakılmış değil. yök ise yönetmelikten önce cok acil olmayan kadroların cıkarılmaması taraftarı. her rektör yök ü karşısına almaz.yani sadece davalık bir risk değil kadroları açmayan rektörler kendi çıkarları için bir risk taşıyor.

mollose0

Öğrenci
şimdi üniversitelere yetki verildi fakat yökten sadece kadro izin sürecine son verildi. yök tamamen devre dışı bırakılmış değil. yök ise yönetmelikten önce cok acil olmayan kadroların cıkarılmaması taraftarı. her rektör yök ü karşısına almaz.yani sadece davalık bir risk değil kadroları açmayan rektörler kendi çıkarları için bir risk taşıyor.

Peki sevgili hocam, niçin YÖK acil olmayan kadroların çıkarılmamasını yeğliyor? Yine buradan anladığım kadarıyla norm kadro yönetmeliği ciddi bir tasarruf sağlamayacak ekonomik manada, o hâlde YÖK’ün bundan çıkarı nedir (kaldı ki tasarruf meselesi neden YÖK’ü ilgilendirsin?)? Bununla Cumhurbaşkanlığı’ndan fazla ilgilenen yoktur herhâlde fakat YÖK’ten çok daha evvel bu meseleye el attılar (YÖK işleyişi birkaç günlüğüne de olsa durdurdu vesaire). YÖK Cumhurbaşkanlığı’ndan üniversiteler de YÖK’ten bir talimat aldıysa, bilemem.

Rektörlerin YÖK korkusu üzerine hiçbir şey söylemeyeceğim. Bu hiçbir şey söylenmeden de son derece mide bulandırıcı ve bu coğrafyaya ait.

DOKTORALI

Öğrenci
Peki sevgili hocam, niçin YÖK acil olmayan kadroların çıkarılmamasını yeğliyor? Yine buradan anladığım kadarıyla norm kadro yönetmeliği ciddi bir tasarruf sağlamayacak ekonomik manada, o hâlde YÖK’ün bundan çıkarı nedir (kaldı ki tasarruf meselesi neden YÖK’ü ilgilendirsin?)? Bununla Cumhurbaşkanlığı’ndan fazla ilgilenen yoktur herhâlde fakat YÖK’ten çok daha evvel bu meseleye el attılar (YÖK işleyişi birkaç günlüğüne de olsa durdurdu vesaire). YÖK Cumhurbaşkanlığı’ndan üniversiteler de YÖK’ten bir talimat aldıysa, bilemem.

Rektörlerin YÖK korkusu üzerine hiçbir şey söylemeyeceğim. Bu hiçbir şey söylenmeden de son derece mide bulandırıcı ve bu coğrafyaya ait.

bu sır gibi saklanıyor hocam bizde bilmiyoruz ki zaten yök neden bu sekilde davranıyor. sadece duyumlar ve bazı sitelerden anladığım kadarıyla alım kriterleri değişecekmiş. tabi bunu da onaylayan ya da açıklamasını yapan yok. eğer kriterler değişecekse şu yönden almayın olabilir. bildiginiz gibi zaten üniversiteler akraba yuvası oldu. şartlar değişmeden dolduralım mantıgı yürümesin diyede olabilir. o yüzden cok acil kadrolar. yani hiç hocası yoksa yada tıp gibi bölümler.

mollose0

Öğrenci
bu sır gibi saklanıyor hocam bizde bilmiyoruz ki zaten yök neden bu sekilde davranıyor. sadece duyumlar ve bazı sitelerden anladığım kadarıyla alım kriterleri değişecekmiş. tabi bunu da onaylayan ya da açıklamasını yapan yok. eğer kriterler değişecekse şu yönden almayın olabilir. bildiginiz gibi zaten üniversiteler akraba yuvası oldu. şartlar değişmeden dolduralım mantıgı yürümesin diyede olabilir. o yüzden cok acil kadrolar. yani hiç hocası yoksa yada tıp gibi bölümler.

Belki de! Hocam bu arada sanki sizi sorguluyormuşum yahut size hiddetlenmişim gibi anlaşılmış üst üste sorular sorunca, mazur görün lütfen.

Trajikomik olan da şu: YÖK şayet sırf kriterler değişecek kayırmaca olmayacak diye bu kadar sert ise bu meselede sormak lazım kendileri Haziran ayından sonra mı kuruldular; sanki Haziran’a dek bu memlekette adam kayırılıyordu da YÖK meseleden bihaber idi!:)

Hakkımızda hayırlısı!

DOKTORALI

Öğrenci
Belki de! Hocam bu arada sanki sizi sorguluyormuşum yahut size hiddetlenmişim gibi anlaşılmış üst üste sorular sorunca, mazur görün lütfen.

Trajikomik olan da şu: YÖK şayet sırf kriterler değişecek kayırmaca olmayacak diye bu kadar sert ise bu meselede sormak lazım kendileri Haziran ayından sonra mı kuruldular; sanki Haziran’a dek bu memlekette adam kayırılıyordu da YÖK meseleden bihaber idi!:)

Hakkımızda hayırlısı!

yok hocam yanlış anlaşılacak birşey yok.

hakılısınız yök hep vardı ama cok absürt ilanlarda falan müdahale ediytordu. şu anda bir yetki devri söz konusu üniversitelere. bu yetkiyide belirli sınırlar çizmeden vermek istemiyorlar. emin olun üniversitelere alın yetki sizde desek isyan eden biz oluruz gene bu şekilde forumlarda. çünkü haysiyetsiz karaktersiz cok insan var..

LEO

Öğrenci
ya arkadaşlar herkes umutsuzluğa kapılmış , yök eğer norm kadro uygulaması başlamadan alım olmasın da ısrarcı olsa ikinci bir bildiri yayınlamazdı , biri bişe duyuyor kar topu gibi büyüyor , ben alımların bu ay içerisinde başlayacağını düşünüyorum,milleti korkutmanın alemi yok....

ogulhankayabas

Kısıtlanmış Üyelik
Arkadaşlar hepimiz bilgi kirliliği ve kavram karmaşası içinde boğuluyoruz. Evvela şu hususa açıklık getirmek isterim ki, YÖK üniversitelere yetki devretmedi, bizzat CB Kararnamesi yetkiyi devretti. Üniversitelerin acil eleman ihtiyacından dolayı, yeni yönetmelik beklenmeden ilana çıkma yetkisi üniversitelere verildi. Şuan yasal anlamda hiçbir boşluk yoktur! bknz. Vahdet Özkoçak paylaşımları ve Memurlar.net haberleri.

Üniversite rektörlükleri ve senatoları, geçen hafta salı günü YÖK'ten gelen 2. yazıyla birlikte, yeniden mevcut öğrenci ve akademisyen sayılarını baz alarak, gerekli akademisyen ihtiyaçlarını belirleme hususunda çalışma başlatmışlardır.

Çoğu üniversitede bu çalışma bu cuma günü ile birlikte son bulmuş, akademik birimler ihtiyacı oldukları kadroları kendi rektörlüklerine bildirmişlerdir.

Rektörlükler birkaç gün sürecek değerlendirme ile gerçekten nerenin, nereye ve hangi kadroya ihtiyacı var bunu tespit edip, ilana çıkacaklardır.

Duyum aldığım birkaç üniversite ilanlarını şimdiden göndermiş bile yayınlanması bekleniyor. Ama sanmayın ki, her üniversite bol bol ilana çıkacak. Hayır, çıkmayacak. Yeni yönetmelik çıkmadan ilana çıkmayacağım diyen üniversitelerde elbet vardır. Bu talimat geldi bekleyin dendi diye mi yoksa rektörlükler aman boşverelim yeni yönetmeliğe göre adım atalım diye düşündükleri için mi bunu bilemeyiz.

Tekrar ediyorum, şuan üniversitelerde yeni bir akademik personel ihtiyacı çalışmaları yapılıyor ve bu çalışmalar çoğu üniversitede cuma günü son buldu. İlanlar ise haftaya ya da en geç 2 hafta içerisinde verilecektir. Amma ve lakin, bu sürede yeni bir yazı gelir, ilana çıkmayın, biraz daha bekleyin yeni yönetmeliğe göre alımlar yapılsın denilirse, ki bu çok saçma, onuda bilemeyiz. İçiniz rahat olsun. Bu yazdıklarımı hem Vahdet hoca, hem de memurlar.net destekliyor. İnşallah açıklayıcı olmuştur. Herkese bol şans ve iyi günler.

DOKTORALI

Öğrenci
oğulhan hocam bizde yök devretti demedik zaten ama yök te devre dışı bırakılmadı dedik. yök gene yönetmelik vasıtasıyla üniversitelerin sınırlarını belirliyecek dedik. bide rektörlerin görevlerini falan belirlicek öyle bişeyde vardı. buna binayen yorumda bulunduk. ben vahdet hocayada sordum memurlar netteki editörlerden birinede. aynı zamanda okuldaki hocalarla da görüşüyorum. başka üniversiteleri falan bilemem. bu bilgilerle yorumda bulundum. sizde hemen hemen aynı seyleri söylemişssiniz. yani burada kalkıp bilgi kirliliği falan demeniz ayıp oluyor.