D
Dorukhan08
Guest
Msü
Ben işletme için başvuracağım
Ben işletme için başvuracağım
Sıkıntı şurada; YÖK'ün kadro verme yetkisi kaldırılmasına rağmen üniversiteler öğretim üyeleri için zaten ellerindeki kadroları açıyorlardı (Temmuz ayından önce aldıkları kadroları). Fakat YÖKSİS kapalı olduğundan öğretim görevlisi ve araştırma görevlisi ilanı açamıyorlardı. Peki ya ellerinde kadro kalmamışsa? İlanlar iptal edilene kadar birçoğunu kullanmışlarsa? Şimdi dendi ki; "YÖK'ten izin almadan kadrolarınızı biz norm kadro yönetmeliği yayınlayana kadar açın". Fakat üniversitenin elinde kadro yok, YÖK de yeni kadro veremiyor. O zaman üniversitelerin norm kadro yönetmeliğini beklemekten başka çaresi yok. Yani arkadaşlar anlaşılan norm kadro yönetmeliği çıkana kadar en az 2 ay daha beklemek zorunda olunacak gibi görünüyor. Çünkü rektörler ve personel daire başkanları ileride mahkemeyle uğraşmak istemeyeceklerdir. Şimdi birini alsalar, ilerde YÖK iptal etse; kazanılmış hakkı üzerinden aday kişi gidip dava açacaktır.
Bu arada sorun sadece öğretim görevlisi ve araştırma görevlisi alımlarında değil. Öğretim üyeliği için de durum aynı. Yani tüm öğretim elemanları için durum aynı. Milli Savunma Üniversitesi hariç öğretim üyesi ilanı açan üniversite yok. Açılanlar önceden alınmış kadrolar. Elinde kadro bulunmayan üniversiteler norm kadro yönetmelik bekleyecekler.
Sıkıntı şurada; YÖK'ün kadro verme yetkisi kaldırılmasına rağmen üniversiteler öğretim üyeleri için zaten ellerindeki kadroları açıyorlardı (Temmuz ayından önce aldıkları kadroları). Fakat YÖKSİS kapalı olduğundan öğretim görevlisi ve araştırma görevlisi ilanı açamıyorlardı. Peki ya ellerinde kadro kalmamışsa? İlanlar iptal edilene kadar birçoğunu kullanmışlarsa? Şimdi dendi ki; "YÖK'ten izin almadan kadrolarınızı biz norm kadro yönetmeliği yayınlayana kadar açın". Fakat üniversitenin elinde kadro yok, YÖK de yeni kadro veremiyor. O zaman üniversitelerin norm kadro yönetmeliğini beklemekten başka çaresi yok. Yani arkadaşlar anlaşılan norm kadro yönetmeliği çıkana kadar en az 2 ay daha beklemek zorunda olunacak gibi görünüyor. Çünkü rektörler ve personel daire başkanları ileride mahkemeyle uğraşmak istemeyeceklerdir. Şimdi birini alsalar, ilerde YÖK iptal etse; kazanılmış hakkı üzerinden aday kişi gidip dava açacaktır.
Bu arada sorun sadece öğretim görevlisi ve araştırma görevlisi alımlarında değil. Öğretim üyeliği için de durum aynı. Yani tüm öğretim elemanları için durum aynı. Milli Savunma Üniversitesi hariç öğretim üyesi ilanı açan üniversite yok. Açılanlar önceden alınmış kadrolar. Elinde kadro bulunmayan üniversiteler norm kadro yönetmelik bekleyecekler.
8 ekimde akademik açılış var yetişir büyük ihtimal o zamana kadar yönetmelik...
Şahsen başvuru diyor Konya'dan gideceğim Balıksesirdeki 2 kişi öğretim görevlisi için olan ilana tereddütlüyüm okul cevap vermiyor arayınca
Benim aklımın almadığı mesele, buraya üniversitelerin ilgili birimleri ile görüşen pek çok kişinin bu birimlerden duydukları ilgili yönetmelik çıkana kadar risk almayacakları yönünde ifadelerini paylaşmaları. Ne riski? Yani yönetmelikle ne değişeceği şu anda biliniyor mu? Bilinmiyorsa risk olacağı nereden belli/Yönetmelik alım kriterlerini mi değiştirecek? Eğer değiştirecekse henüz kriterler değişmemişken (zira belki de bizim uyamayacağımız kriterler bunlar; belki bir sınav, belki başka şey) üniversitelerin bekleyen insanlardan faydalanmaları çok daha makul değil mi?
Biz burada Resmî Gazeteyi, memuriyet konusunda bilgi sahibi kişi ve oluşumları düzenli olarak takip ediyor ve bilgileniyoruz zira bu mesele bizi ilgilendiriyor. Fakat üniversiteler hiçbir konuda bizden daha fazla bilgi sahibi değil (yahu kararnameden/yazılardan haberdar olmalarını çoğu zaman buradan ilgili üniversiteleri arayan arkadaşlarımız sağladı!), buradan onlar için meselenin aciliyetinin elzem olmadığını anlıyor ve üzülüyorum.
Yazık!
şimdi üniversitelere yetki verildi fakat yökten sadece kadro izin sürecine son verildi. yök tamamen devre dışı bırakılmış değil. yök ise yönetmelikten önce cok acil olmayan kadroların cıkarılmaması taraftarı. her rektör yök ü karşısına almaz.yani sadece davalık bir risk değil kadroları açmayan rektörler kendi çıkarları için bir risk taşıyor.
Peki sevgili hocam, niçin YÖK acil olmayan kadroların çıkarılmamasını yeğliyor? Yine buradan anladığım kadarıyla norm kadro yönetmeliği ciddi bir tasarruf sağlamayacak ekonomik manada, o hâlde YÖKün bundan çıkarı nedir (kaldı ki tasarruf meselesi neden YÖKü ilgilendirsin?)? Bununla Cumhurbaşkanlığından fazla ilgilenen yoktur herhâlde fakat YÖKten çok daha evvel bu meseleye el attılar (YÖK işleyişi birkaç günlüğüne de olsa durdurdu vesaire). YÖK Cumhurbaşkanlığından üniversiteler de YÖKten bir talimat aldıysa, bilemem.
Rektörlerin YÖK korkusu üzerine hiçbir şey söylemeyeceğim. Bu hiçbir şey söylenmeden de son derece mide bulandırıcı ve bu coğrafyaya ait.
bu sır gibi saklanıyor hocam bizde bilmiyoruz ki zaten yök neden bu sekilde davranıyor. sadece duyumlar ve bazı sitelerden anladığım kadarıyla alım kriterleri değişecekmiş. tabi bunu da onaylayan ya da açıklamasını yapan yok. eğer kriterler değişecekse şu yönden almayın olabilir. bildiginiz gibi zaten üniversiteler akraba yuvası oldu. şartlar değişmeden dolduralım mantıgı yürümesin diyede olabilir. o yüzden cok acil kadrolar. yani hiç hocası yoksa yada tıp gibi bölümler.
Belki de! Hocam bu arada sanki sizi sorguluyormuşum yahut size hiddetlenmişim gibi anlaşılmış üst üste sorular sorunca, mazur görün lütfen.
Trajikomik olan da şu: YÖK şayet sırf kriterler değişecek kayırmaca olmayacak diye bu kadar sert ise bu meselede sormak lazım kendileri Haziran ayından sonra mı kuruldular; sanki Hazirana dek bu memlekette adam kayırılıyordu da YÖK meseleden bihaber idi!
Hakkımızda hayırlısı!