33/a olarak açılan ve kazanılan kadronun, atamanın 1 ocak 2018 den sonraya kalması ve 50/d' ye dönüşmesi

alp-eren

Öğrenci
Merhaba arkadaşlar, dün akşam saatlerinde vahdet özkoçak hoca da kendi sayfasında bizim durumumuzda olan bir arkadaşın paylaşımını yaptı. Bugün meclisde öyp50d nin de içerisinde olduğu konular konuşuluyor. Vahdet hocaya bizlerde ayrı ayrı durumlarımızı içeren mesajlar atarak farkındalığı arttırıp vahdet hocanın bu konuya da el atmasını sağlayabiliriz belki faydası olur Vahdet hoca bu konuda genç akademisyenlere önem veren bir hoca belki bizede bir çare üretebilir bizimde sesimiz olabilir arkadaşlar.

Hocam Facebook'taki sayfayı gördünüz mü?2018 e sarkan 33/a atamaları gibi bişeydi.Forumdan bir arkadaşımız açmış sanırım
 

batualper

Öğrenci
Şu Meşhur Ek:38. maddenin gerekçesi "Ülkemizin gelişime açık bölgelerindeki (Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri) Üniversitelerin öğretim üyesi bulmalarını kolaylaşması aynı zamanda doktoralı insan kaynağının bir kısmını da iş dünyası ve sanayide ihtiyaç duyulan nitelikli istihdamı arttırmaya katkı sağlamayı amaçlamak" denilmiş.
http://www2.tbmm.gov.tr/d26/1/1-0837.pdf
19. maddenin sondan 2. paragrafını inceleyin. YÖK bunu amaçlıyorsa doktorayı bitirenler 3 sene 5 sene artık neyse doğuda görev yapmalıdır diyebilirdi ama saçma sapan bir düzenlemeye gitmiş ucu malesef çok açık. Ayrıca maden herkes 50d li olacak 50d olanların özlük hakları en azından düzenlenmeli üniversitelerin keyfine göre yıllarını bu işe vermiş adamlar bir anda isşiz kalmamalı
 

ARŞ:GÖR

Öğrenci
Arkadaşlar merhaba benim dışımda durumla ilgili Kamu Denetçiliği Kurumu'na şikayette bulunan var mı? Durumla ilgili ataması 50/d gelen herkes hatta ataması yapılmayan ama 50/d olacağına dair bilgi alan herkes şikayette bulunursa iyi bir sonuç alınabilir belki. Bu kurumun kamudaki hatalara yönelik aldırdığı birçok karar var
 
1

12341234

Guest
Merhabalar,

Kamu denetçiliği kurumuna bende e-başvuru ile şikayette bulundum. Farklı bir yol deneyen yada ataması tamamlanan veya 33a ile atama olan oldu mu acaba ?
 

bycan3r

Öğrenci
Ben dekan ile görüştüm bir kaç yeri aradı fakat olmadı. Her türlü 50/d olarak yapılıyor atama. Yeni kanunun üzerine düzenleme gelmediği sürece 33/a olacağını sanmıyorum.
 

abcdef123456

Öğrenci
Kamu denetçiliğinin geçmiş yılda hazırladıkları raporlara göz gezdirirken böyle bir şeye denk geldim.
Rapor genel olarak bizim durumumuzla ilgili değil fakat içerisinde var olan bir maddeyi sizinle paylaşmak istedim.

https://www.ombudsman.gov.tr/contents/files/pdf/karar/2013-104-265.pdf

" 17) 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu ve ilgili yönetmeliklerin verdiği yetkiye dayanılarak üniversitenin eğitim, öğretim ve sınav sisteminde, eğitimin kalitesini ve verimini artırmak amacıyla her zaman düzenleme yapabileceği, bu düzenlemenin uygulanmasına engel bir durum yoksa hemen uygulamaya geçilebileceği tabiidir.

Hukukun genel ilkelerinden olan, hukuki güven ve idari istikrar ilkeleri ile yasa ve idari işlemlerin kural olarak geriye yürümezliği ilkesi ve bu ilkelerle doğrudan bağlantılı olan kazanılmış haklara saygı ilkesi hukuk devleti ilkesinin bir gereği olarak karşımıza çıkmaktadır. Hukuk devletinin önemli gereklerinden biri de, bireylerin öngörülebilir bir hukuk ortamında yaşamalarının, yani hukuksal güvenliğin sağlanmasıdır. İdari istikrar ilkesi bu anlamda, hukuk güvenliğin sağlanmasında önemli ilkelerden biridir. İdari istikrar, en genel anlamda, idarenin yarattığı ve bir süredir devam eden öznel hukuki durumların devamlılığını, idarenin bu tür durumları keyfi biçimde değiştirememesini ifade eder.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin kararlarında da sıklıkla kullandığı “haklı (meşru) beklenti” kavramı Anayasa Mahkemesi ve Danıştay kararlarında, “idarenin ister bir taahhüt, isterse uzun süren bir uygulamasına güvenerek olsun, bireylerin bir çıkarları ya da lehlerine olan bir sonuca ulaşabileceklerini ya da edinebileceklerini ümit etmelerini ifade eder. Yeni düzenlemenin hukuki istikrarı bozmaması, hakların kullanılmasını zorlaştırmayacak ya da doğmuş olan haklarının hiçe sayılması anlamına gelecek şekilde tasarlanmaması gerekmektedir.” şeklinde tanımlanmaktadır. Kazanılmış hak, geçmişte oluşmuş belli hukuki durumların hem geçmiş, hem geleceği kapsar biçimde korunabilmesini ifade ederken, haklı beklenti, kişilerin geleceğe yönelik beklentileri bakımından geçerli olur. Bu bağlamda, kazanılmış haklar, bireysel bir işlem vasıtasıyla doğmuş ve tamamlanmış bir hak niteliğinde olmalarına rağmen, haklı beklentiler henüz bir idari işleme konu olmamış, olası bir hakkı korurlar.
"
 

abcdef123456

Öğrenci
" Yüksek yargı organları da kazanılmış hakkı net bir biçimde tanımlamışlardır. Örneğin Danıştay’a göre “Eski kanun yürürlükte iken kesin bir surette kazanılan yani hukukça korunmakta bulunan ve bir iddia haline gelen haklar”14 kazanılmış hak olarak tanımlanırken Anayasa Mahkemesi’ne göre “özel hukuk ve kamu hukuku alanlarında genel olarak, bir hak sağlamaya elverişli nesnel yasa kurallarının bireylere uygulanması ile onlar için doğan öznel hakkın korunmasıdır. Kazanılmış bir haktan söz edilebilmesi için bu hakkın, yeni yasadan önce yürürlükte olan kurallara göre bütün sonuçlarıyla fiilen elde edilmiş olması gerekir. Kazanılmış hak, kişinin bulunduğu statüden doğan, kendisi yönünden kesinleşmiş ve kişisel niteliğe dönüşmüş haktır.”15

Oğurlu’nun kazanılmış hak ve haklı beklentileri konu alan çalışmasının başlığında da ifade edildiği üzere, Türk idare hukuku açısından sorun kazanılmış hakkı tanımlama ve tespit etme değildir. Asıl sorun haklı beklentiyi tanımlayabilmek ve somut bir davada haklı beklentinin korunup korunamayacağını tespit edebilmektir. Haklı beklentinin tespitindeki bu sorun, uygulamada pek çok davayı haklı beklenti niteliğinde olsa bile kazanılmış hak iddiasıyla yargı organlarının önüne gelmesine neden olmaktadır.16 Kazanılmış haklar hukuki güvenlik gereği bireyler lehine çok sıkı ve çoğu zaman mutlak bir koruma öngörmektedir.17 Buna karşın haklı beklentiler, diğer bir ifadeyle “yürürlükteki düzenlemeler ışığında idare ve hukuka duyulan güven gereğince belli bir süre sonra elde edileceğine inanılan haklar” kategorisinde ise de güvence kazanılmış haklarda olduğu kadar güçlü değildir ve kural olarak bu alanda kamu otoritelerinin takdir yetkisi söz konusudur.18 Haklı beklentilerin korunması ilkesi gereğince; idari organlarca belirli çıkarlardan yoksun bırakılan kişilerin haklı beklentilerinin korunması ya da en azından kamu politikalarındaki değişiklik karşısında hukuki belirlilik gereğince bu durumu öngörebilmeleri adına bireylerin muhtemel kazanımlarının güvenceye kavuşturulması gerekmektedir.19

Sonuç olarak hem ülkemizde hem de İngiltere’de haklı beklenti kavramı, kamu otoritelerinin yönetilenlerle ilgili yaptığı işlemlerle veya istikrar kazanmış uygulamalarla bu kişileri haklı bir beklenti içine sokmuşsa ve söz konusu haklı beklenti hukuk sınırları içerisinde ise bu durumun korunması gerekmektedir.20
"

SAYGIN, E. (2016). Haklı Beklentilerin Korunması İlkesine Yönelik Türk ve İngiliz İdare Hukuku Yaklaşımı Üzerine Karşılaştırmalı Bir Analiz, TBB Dergisi 2016 (126)
http://tbbdergisi.barobirlik.org.tr/m2016-126-1602
 
Son düzenleme:

abcdef123456

Öğrenci
Son verdiğim makaleye siz de göz gezdirirseniz makale içerisinde verilmiş olumlu/olumsuz sonuçlanan danıştay kararlarını barındıran örnek durumları görebilirsiniz. Haklı bulunma ihtimalimizin yüksek olduğu bu durumda, sonuç olarak kararın olumsuz çıkma ihtimali bile olsa en azından hakkımızı arama yönünden bir girişimde bulunalım.

Başvuruda bulunan arkadaşlar, tekrar rica ediyorum; lütfen gelişmeleri bizimle de paylaşın.

Şuan için yapabildiğim tek şey olan BİMER başvurumun üzerinden 30 gün geçmiş bulunuyor. Bunun üzerine tekrar bilgi edinme talebinde bulundum. Geri dönüş alırsam bilgi vereceğim.
 
Son düzenleme:

batualper

Öğrenci
emeğiniz için teşekkürler. Arkadaşlar birlikte hareket edersek sesimizi daha gür duyacaklardır. Kamu Denetçiliği Kurumunun bu işi çözeceğine inanıyorum. Ayrıca Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç'un açıklamasına göre Kamu Denetçiliği Kurumuna en çok şikayet YÖK için yapılıyormuş. Bu YÖK'ün birçok kararlarının hatalı olduğuna da bir işaret. Haber metni için
https://www.memurlar.net/haber/695115/kdk-ya-en-cok-meb-yok-ve-osym-sikayet-edildi.html
 

abcdef123456

Öğrenci
Bimer üzerinden Yök tarafından gönderilen cevap;

"Bilgi edinme talebiniz incelenmiştir. Konu iel ilgili atanmaya hak kazandığınız üniversitenin personel daire başkanlığı ile görüşmeniz gerekmektedir.

Bilgilerinize"
 
1

12341234

Guest
Hocam merhaba, atanmaya ne zaman hak kazanmıştınız ve nasıl bir süreç gelişti bilgi verebilirseniz çok memnun oluruz sanırım aramızda 33a olarak atanan ilk kişisiniz. Bizlere de belki ön ayak olur vereceğiniz bilgiler şimdiden çok teşekkürler
 

batualper

Öğrenci
Atamanız hakkında daha detaylı bilgi verebilir misiniz? Hangi üniversite, hangi ay atamaya hak kazandınız, sizin dışında üniversitenizde böyle olup başka 33a atanan oldu mu? Şuan bizlere umut oldunuz, inşallah tüm arkadaşlar hak ettiği kadrosunu alır ve kafası rahat bir şekilde kendini bilime adayabilir.
 
Üst