YÖK Başkanlığının Üniversitelere Kadro Verme Yetkisi Kaldırıldı...

kadirk

Öğrenci
Tekrar merhaba. Öğretim elemanı ilanı gönderdi dediğim üninin personel daire başkanı ile görüştük. Bize dedi ki, biz ilanlarımızı CB Kararnamesine dayanarak gönderdik, bize 4, 5 güne resmi gazetede ilana çıkılır dendi, ama neden hala çıkmadı bilmiyoruz, belki ortak web sitesi bekleniyor olabilir dedi

Ogulhan hocam bende bi üniversitenin hem ög. üyesi hemde ög. görevlisi ilanlarını geçen hafta persembe fln resmi gazeteye gönderdiğini duydum. Resmi gazetede ögretim üyeleri ilanları cıkıyor ama dedigim üniversitenin oda cıkmadı ögretim görevlisi ilanıda cıkmadı. Şuan tüm standart süreçlerin esnetildiğini bir dönem gibi ve bunda da birşey olabileceği kanısındayım her ne kadar kötü düşünmek istemesemde.

Peki resmi gazete hakkında bi bilgisi olan veya konu hakkında bilgi edinebilecek olan varmıdır?

ogulhankayabas

Kısıtlanmış Üyelik
Evet Oğulhan hocam Vahdet hocanın şimdi paylaşımını gördüm twitterdan ben de. Ancak sitem eder gibi bir twit. Neden ilana çıkmadıkları belirsiz. Garip bir durum. Sizin bahsettiğiniz üniversite ile ilgilide neden ilana çıkmadığına dair geri dönüş yapılmamış mı? Ya da arayıp öğrenmemişler mi?

Onlarda bilmiyorlar hocam, bir geri dönüş olmamış.

- - - Güncellendi - - -

Tekrar merhaba. Öğretim elemanı ilanı gönderdi dediğim üninin personel daire başkanı ile görüştük. Bize dedi ki, biz ilanlarımızı CB Kararnamesine dayanarak gönderdik, bize 4, 5 güne resmi gazetede ilana çıkılır dendi, ama neden hala çıkmadı bilmiyoruz, belki ortak web sitesi bekleniyor olabilir dedi

Ogulhan hocam bende bi üniversitenin hem ög. üyesi hemde ög. görevlisi ilanlarını geçen hafta persembe fln resmi gazeteye gönderdiğini duydum. Resmi gazetede ögretim üyeleri ilanları cıkıyor ama dedigim üniversitenin oda cıkmadı ögretim görevlisi ilanıda cıkmadı. Şuan tüm standart süreçlerin esnetildiğini bir dönem gibi ve bunda da birşey olabileceği kanısındayım her ne kadar kötü düşünmek istemesemde.

Peki resmi gazete hakkında bi bilgisi olan veya konu hakkında bilgi edinebilecek olan varmıdır?

Biraz daha beklemek gerekiyor hocam. Pazar gününe kadar eğer öğretim elemanı ilanı göremezsek yeni yönetmeliğin beklendiği aşikar olacaktır.

onuronur

Öğrenci
ne zamanki biz öğretim üyesi ilanlarında "2547 Sayılı Kanun ve Öğretim Üyeliğine Yükseltilme ve Atanma Yönetmeliği hükümlerine göre" lafından ayrı olarak "2 numaralı Cumhurbaşkanlığı kararnamesine göre" lafını da duyarız; o zaman yeni sisteme göre alımların başladığını anlarız.

ogulhankayabas

Kısıtlanmış Üyelik
ne zamanki biz öğretim üyesi ilanlarında "2547 Sayılı Kanun ve Öğretim Üyeliğine Yükseltilme ve Atanma Yönetmeliği hükümlerine göre" lafından ayrı olarak "2 numaralı Cumhurbaşkanlığı kararnamesine göre" lafını da duyarız; o zaman yeni sisteme göre alımların başladığını anlarız.

Çok doğru hocam. Bu öğretim üyesi ilanları halen dahi ocakta izni alınan ilanlar. Yeni bi öğretim üyesi veya öğretim elemanı ilanı 4 aydır yok! MSÜ'nün zaten statüsü farklı. Benim anlamadığım özel ünilerin bile ilanı yok, hadi devlet ünilerini anladıkta, bunlara ne oluyor? :) :) Gerçekten ağlanacak halimize gülüyoruz. Dünyanın neresinde bu tarz saçmalıklar yaşanıyor acaba çok merak ediyorum. :( :(

yasarayanoglu

Yardımcı Editör
bence ''norm kadroya kadar üniversitesiteler ilana çıkabilir'' ifadesi tam olarak msü içindi. diger ünivler yeni yönetmeliği bekliyor. öyle gözüküyor. msü nün acil ilana çıkılmasıniçin o ibare kondu belki de

Milli Savunma Üniversitesi farklı bir kanun ve yönetmeliğe bağlı. Aylardır burada konu ettiğimiz değişiklik onların ilan ve atamalarını etkilemedi.

exelansss

Öğrenci
Bir de ben de rektör ile görüştüm. Söylediğini aynen aktarıyorum:

"Elimizdeki kadrolar için ilana hemen çıkabilir. (O anabilim dalında boşta kadro varsa). Diğer kadro taleplerini için ise yökten kullanım izni isteyeceğiz dedi. Bahsettiği kadrolar öğretim üyesi kadroları. Yoku mu başka duyum bili vs.

Bu arada merak edip uludağ üniversitesini aradım personel dairesini. şuan ilana çıktıları kadrolar anabilim dallarında boşta duran kadrolarmış. Onları hemen ilana çıktık dedi.

yasarayanoglu

Yardımcı Editör
Bir de ben de rektör ile görüştüm. Söylediğini aynen aktarıyorum:

"Elimizdeki kadrolar için ilana hemen çıkabilir. (O anabilim dalında boşta kadro varsa). Diğer kadro taleplerini için ise yökten kullanım izni isteyeceğiz dedi. Bahsettiği kadrolar öğretim üyesi kadroları. Yoku mu başka duyum bili vs.

Bu arada merak edip uludağ üniversitesini aradım personel dairesini. şuan ilana çıktıları kadrolar anabilim dallarında boşta duran kadrolarmış. Onları hemen ilana çıktık dedi.

Neyin kullanım iznini isteyeceklermiş bu insanlar uzayda mı yaşıyorlar yoksa gerçekten kanun nedir bilmeyen okuduğunu anlamayan insanlar mı YÖK ün artık kadro kullanım izni vermesi diye bir durum söz konusu değil. Bu her nerenin rektörü ise ya başından savmış ya da kış uykusundan yeni uyanmış.

exelansss

Öğrenci
Arkadaşım yeni ilana çıkan 4 üniyi de aradım bizzat. Personel dairelerini. ilana çıktıları kadrolar ellerinde olan boşta anabilim dalında duran kadrolar. yani daha önce izni alınan ya da akademik yükselme ölüm vb nedeni ile boşalan kadrolar bu 4 üni de aynı şeyi söyledi. Ellerined boşta duran az sayıdaki kadroyu ilana çıkmışlar. Maalesef. Umarım farklı bilgiler de gelir.

A

Akademik1111

Guest
Memurlar nette bu durumu haber yapan isme mail atalım arkadaslar. Vahdet hoca ve forum dışında sesimiz çıkmıyor.Gercektrn ruhen yiprandik artık.

Neyin kullanım iznini isteyeceklermiş bu insanlar uzayda mı yaşıyorlar yoksa gerçekten kanun nedir bilmeyen okuduğunu anlamayan insanlar mı YÖK ün artık kadro kullanım izni vermesi diye bir durum söz konusu değil. Bu her nerenin rektörü ise ya başından savmış ya da kış uykusundan yeni uyanmış.

Ülkedeki bütün üniversitelerinin rektörlerinin istisnasız her birinin yeni çıkan kararnameden haberlerinin olmadığına ihtimal vermiyorum. Yök'ün 2. yazısının üzerinden 10 gün geçti ve halen tek bir kadro dahi ilana çıkmadı. Bu işin içinde kesinlikle şu an hiçbirimizin ulaşamadığı bir iş var sayın arkadaşlar. Tavsiyem bu geceki resmi gazeteyi de takip ettikten sonra değişen bir durum olmaz ise yarın herkesin bağlı bulundukları üniversitenin personel daire başkanlığı ile iletişime geçmesidir. Süreci en iyi biz takip ediyoruz. Personel daire başkanlıklarına yeni kararı aktarmalı ve kadro ilanına çıkmanın kanunen mümkün olduğunu belirtmeliyiz (haberleri olmadığını iddia eden kurumlar için). Süreçten haberleri var ise uygun bir dille neyi beklediklerini sormalıyız. Kendi fikrim bu başlık altında birkaç arkadaşımız bilgi almak için çaba sarfetmekte ve geri kalanımız ben de dahil onların aldığı bilgilerle yetinmekteyiz. Toplu halde çaba sarfetmemiz gerekiyor. Hepinize saygılarımı sunarım. Allah hakkımızda hayırlısını versin.

Nedense bu yazıyı iyi niyetli gibi görünse de iyi niyetli bulamadım. YÖK ün ağzıyla yazılmış, yükseköğretim kurumlarının yönetmeliği beklemeden kadro ilanına çıkmalarını istemeyen Yök yetkililerinin etkisi altında kaleme alınmış bir yazı gibi geldi bana.

A

Akademik212

Guest
Ben watsap ihbar hattına mesaj yazdım. Bu haberin içeriği bu degil kadroların ilan edilmemesi olmalıydı diye. Üniversiteler ne bekliyor? Yetki karmaşası mı var gibi bir başlık olmaliyken. Sanki sapır sapır kadro ilani varmış gibi bir haber

yasarayanoglu

Yardımcı Editör
Bu haber sadece öğretim üyesi kadroları üzerine kurgulanmış enteresan şekilde. Bir de memurlar.net zaman zaman beklenen bir kararın çıkacağı ya da çıkmak üzere olduğu duyumunu aldığında bu konu ile ilgili haber yapıyor sonra da bizim haberimiz üzerine hemen yapıldı beklenen işlem diye tekrar haber yapıyor bunu sıklıkla görüyoruz. Norm Kadro Yönetmeliği ile ilgili bir gelişme yaşanmış olabilir.

Ayrıca muhtemeldir ki YÖK üniversitelere şifahen yönetmeliği kısa sürede bitireceğiz beklemenizi öneririz gibi bir bilgi de aktarmış olabilir yoksa her şey gayet net iken hem de elleri kolları serbest olduğu halde bu kadar beklenmesinin bir manası yok ..

Son düzenleme:

tumua

Araştırma Görevlisi
Yasar hocamin yukarida bahsettigi sekilde YOK kisa surede yonetmeligi tamamlayacagini belirtmis arkadaslar. Bir de deniliyor ki arastirma gorevlisi ilanlarinin cikmamasi gayet normal. Neden diye sordugumda YOK gecen hafta ilanlari serbest biraktigi zaman “acil ihtiyac olan kadrolar icin ilanlar yayinlanabilir” gibi bir ifadeyle birakti. Dolayisiyla bolumde 1,2 arastirma gorevlisi varken ucuncusu acil ihtiyac degildir. Ucuncusunu de elbette alacagiz ama onun icin norm yonetmeligi bekliyoruz deniliyor. Hocam psikolojik olarak tukendik dedim. Ama siz YOK’un verdigi yaziyi tam anlamiyla okumamissiniz okusaydiniz hazirlikli olur bu kadar kendinizi yipratmazdiniz denildi ve acil olan kadrolara bu surecte atama yapilacagi soylendi. Zaten yuzde doksani da ogretim uyesi olur. Ancak bu tum ulke genelindeki universite yonetim birimlerinin yorumu mu bilinmez. Bakarsiniz yarin ar/ogr gor ilani goruruz.

Yasar hocamin yukarida bahsettigi sekilde YOK kisa surede yonetmeligi tamamlayacagini belirtmis arkadaslar. Bir de deniliyor ki arastirma gorevlisi ilanlarinin cikmamasi gayet normal. Neden diye sordugumda YOK gecen hafta ilanlari serbest biraktigi zaman “acil ihtiyac olan kadrolar icin ilanlar yayinlanabilir” gibi bir ifadeyle birakti. Dolayisiyla bolumde 1,2 arastirma gorevlisi varken ucuncusu acil ihtiyac degildir. Ucuncusunu de elbette alacagiz ama onun icin norm yonetmeligi bekliyoruz deniliyor. Hocam psikolojik olarak tukendik dedim. Ama siz YOK’un verdigi yaziyi tam anlamiyla okumamissiniz okusaydiniz hazirlikli olur bu kadar kendinizi yipratmazdiniz denildi ve acil olan kadrolara bu surecte atama yapilacagi soylendi. Zaten yuzde doksani da ogretim uyesi olur. Ancak bu tum ulke genelindeki universite yonetim birimlerinin yorumu mu bilinmez. Bakarsiniz yarin ar/ogr gor ilani goruruz.

Bu görüşe katılmıyorum. Kadroların durdurulduğu süreçte sadece öğretim üyeliği ilanına çıkıldı ve bu ilanları görmeye devam ediyoruz (Prof, Doç ve Dr. Öğretim üyesi). Yani acil ihtiyaç olan akademik kadrolar daha çok araştırma görevlisi ve öğretim görevlisi olduğu kanaatindeyim.

kadirk

Öğrenci
Benim anlamadığım neden bu sorunlar sadece ög. görevlisi ilanlarında var neden bu kadar oyalanıyor. Üniversiteler neden ög. üyelerine daha önem veriyor. Ales süresi mahkemece 5 yıl olmusken yök neden hala durumu netleştirmiyor (acaba eski sınavlarda usulsuzlukmu var) iyice kötümser olmaya başladım.

Cok net anladığım konu ise hiç bir bürokrat veya idarecinin umrumda değiliz okullarına alacakları 3-5 öğretim görevlisi onların umrunda değil nasıl olsa günü geçiriyorlar ve koltuk derdinde herkes bireysel düşünüyor.

onuronur

Öğrenci
Benim anlamadığım neden bu sorunlar sadece ög. görevlisi ilanlarında var neden bu kadar oyalanıyor. Üniversiteler neden ög. üyelerine daha önem veriyor. Ales süresi mahkemece 5 yıl olmusken yök neden hala durumu netleştirmiyor (acaba eski sınavlarda usulsuzlukmu var) iyice kötümser olmaya başladım.

Cok net anladığım konu ise hiç bir bürokrat veya idarecinin umrumda değiliz okullarına alacakları 3-5 öğretim görevlisi onların umrunda değil nasıl olsa günü geçiriyorlar ve koltuk derdinde herkes bireysel düşünüyor.

sadece öğretim görevlileri değil, öğretim üyelerine de yeni kadrolar çıkmıyor. bu ilanlar Temmuz ayında alımlar durdurulmadan önce YÖK'ten kadro tahsisi yapılmış ilanlar.

Şöyle ki; yıl başında öğretim elemanı sayıları üniversitelere sadece sayı olarak tahsis ediliyor. Fakat daha sonra siz her kullanacağınız ilan için YÖK'e soruyorsunuz ben elimdeki kadroyu bu birim için kullanıyorum diye. YÖK onaylarsa açılıyor. Nerden biliyorum? Bir üniversitede rektör benim için kadro kullanmak istedi MYO'da, YÖK dedi ki MYO'da yeterince var fakültede kullanın. Fakat ilgili fakültede benim çalışabileceğim bir bölüm olmadığından mecburen kaldı. Dolayısıyla bu ilanlar önceden YÖK'ten izin alınmışlar. YÖK demiş tamam bu kadroyu bu bölüm için kullanabilirsiniz.

Dolayısıyla şimdi ilanlar çıkıyor. O yüzden ilanlarda hiç Cumhurbaşkanlığı 2 nolu kararnameye atıf yok. Sadece YÖK kanununa atıf var. Ne zaman CB kararnamesine atıf olan ilan çıkar, o zaman anlarız ki alımlar gene başladı. Çünkü artık YÖK'ün izin verme yetkisi yok. Ama arkadaşların burada söylediklerine göre üniversiteler CB kararnamesine göre kendi kararlarına göre alım yapmak için Resmi Gazete ilan gönderdiler ama yayınlanmadı. işte ilginç olan bu.

Son düzenleme: