TOEFL iBT, PTE Academic, CAE ve CPE Hakkında Bilgiler

palizat

Öğrenci
CAE (Cambridge Advanced English)
CAE Practice Tests

CPE (Cambridge Proficiency English)
CPE Practice Tests

ÖSYM tarafından IELTS’in eşderlilikten çıkarılması üzerine ufkunuzu açmak için aranıza katılınca sorunun görünenden de ağır olduğunu gördüm.

YDS’nin umutları söndüren ve akademik idealleri olan kişileri karamsarlığa ve bezginliğe iten etkisinden kurtulmak için çoğunuz IELTS ve TOEFL gibi sınavlara yöneldiniz ve tam ışığı yakaladığınızı düşünürken karanlık yeniden çöktü. Hem de haksız ve yanlış biçimde. Sanki sizlerin akademik geleceğinizi güvence altına almanız istenmiyormuş gibi.

YDS’nin Akademik İngilizce Yeterliliği ölçme özelliği ne yazık ki yoktur. Konuşma, yazma ve dinleme olmadan ölçülen bilgi yeterliliğin sadece dörtte birine denk düşer. Bu acınılacak durumda bir de dünyanın kabul ettiği bir sınavı eşdeğerlilikten çıkarmak açıklanması zor bir durumdur.

Gelinen bu noktada sizlerin önünüzü daha iyi görebilmeniz için çeşitli sınavları sizin için inceledim ve bilgi ve deneyimlerimi paylaştım ve paylaşmaya devam edeceğim.

TOEFL iBT, IELTS, CAE ve CPE yakından tanıdığım sınavlardı, çünkü 7 yıllık Adanadolu Liselerinde yıllarca FCE, CAE ve CPE sınavlarına hazırlayan ders kitapları ile çalıştık. Şimdi IELTS yerine bir alternatif arayışı doğduğu için dün sizlerle PTE sınavı ile ilgili araştırıp öğrendiklerimi paylaştım, bugün de CAE ve CPE sınavları ile ilgili görüş ve önerilerimi paylaşacağım.

TOEFL iBT, IELTS Academic, PTE Academic, CAE ve CPE sınavlarının hepsi ileri düzeyde İngilizce bilgisi gerektiren sınavlardır. Yani bu sınavlarla ilgili test materyallerinin başına oturmadan önce sizin ileri derecede İngilizce bilgisine sahip olmanız gerekir; ancak gerçekte durum böyle değildir ve bu yüzden çoğunuz YDS için sizlerin dersane sıraları aşındırır.

Liselerdeki yetersiz dil eğitimi yüzünden üniversitede bu sınavlarla yüz yüze gelindiğinde bu zor sınav materyalleri ile hem İngilizce öğrenilmeye hem de sınava hazırlanılmaya çalışılır. Bu zor bir durumdur, ama başarılmaz değildir. Sizlerin de karşı karşıya olduğu durum budur.

Hangi sınava hazırlanacağınıza karar vermekteki güçlük de yetersiz İngilizce bilgisinden kaynaklanmaktadır. Yoksa İngilizce bilen birisi için bu sınavlardan her biri farklı sularda yüzmek gibidir. Bu duyguyu iki gündür sizler için farklı sınav çeşitlerini incelerken yaşadım. TOEFL iBT ve IELTS derin ve dalgalı denizlerdir. CAE ve CPE birer okyanus. PTE sığ ama akıntısı güçlü bir su, bir nehir. (YDS’nin bataklık olduğunu söylemeye gerek yok!)

Şimdi sizlerle hangi sularda ve hangi stilde yüzmek gerektiğini tartışacak ve yollar arayacağız. Yukarıdaki gerçek resme bakarken belirttiğim saptamalar moralinizi bozmasın, ben ufkunuzu açmak, sizin için en doğru olanı bulmanıza yardımcı olmak için buradayım.

Öncelikle yukarıda sözünü ettiğim bütün sınavlar çalışırken zevk alacağınız ve her çalışmada yeni bir şeyler öğrendiğinizi hissedeceğiniz sınavlardır. Öğrendiğiniz bilginin doğru olduğuna inanmanız ve güvenmeniz bile çalışma azminizi artıran bir etmendir. Muhallebinin tarifi ile oyalanmayacak, muhallebiyi yapacak ve tadacaksınız.

Yukarıda linkini paylaştığım ilk sınav CAE hem TOEFL iBT hem de IELTS’den farklı bir sınavdır. Bu sınavdan alınan A YDS’de 80, B 70, C 60 puana denk düşer. TOEFL iBT speaking ve writing dışında tamamen çoktan seçmeli test olduğu halde, CAE Use of English bölümündeki close testler, word formation (parts of speech) bölümleri ile klasik sınav görünümündedir.

TOEFL iBT ve IELTS sınavlarında bilginiz ölçülürken CAE sınavında bilginizi kullanmanız gerekir. İyi bir yüzücü olmanızın yanı sıra denizi de tanımanız istenir.

Önceden söylediğim gibi bu test materyallerine çalışırken zevk alacaksınız. Öğreneceksiniz ve İngilizcenizi geliştirdiğinizin farkına varacaksınız.

CPE tam bir okyanustur. Denizci olmanız gerekir. TOEFL iBT’den 90 ve üzeri almış olanlar zevk ve macera için çalışabilir ve deneyebilirler. CPE’den A YDS’de 100, B 90, C 80 puana denk düşer.

Benim sizlere önerim TOEFL iBT veya CAE arasında bir seçim yapmadan önce yukarıdaki linke girerek oradaki sınav örneklerini, soru çeşitlerini 3-5 gün dikkatle incelemektir.

Speaking sınavında hem CAE hem de CPE’de sınav examiner tarafından yapılıyor. TOEFL iBT’de bilgisayar ekranına konuşuyorsunuz, ama bu karar vermenizde ölçü olmasın. Önce CAE sınavını inceleyin.

Kararınız CAE olursa yukarıdaki linkte sağlanan test materyalleri ve edineceğiniz bir CAE test kitabı ile kendi başınıza çalışmanız yeterli olacaktır.

Şimdiden başarılar!

Veysel Hocam bilgileriniz iiçin çok tşk ederim. Ben İELTS'den 3.5, Pte'den 33, Yds'den 40 aldım. Listening ve speaking bölümleri iyi geçmiyor. Telafuzum iyi değil. ve benim bu sınavlardan birinden 50 almam gerek. TUS için. Hocam bana hangisini önerirsiniz.
 

candeğer

Öğrenci
zor filan değil kardeşim ya... toefl a göre konular daha uygun. burada millet tutturmuş toefl diye.. PTE bin kat daha uygun bir sınav.. biraz araştırsanız anlarsınız aslında. kolay gelsin

siz pte ye girdiniz mi. ielts ile karşılaştırılınca nasıl bu sınav. ieltsden 4,5 alan biri için uygun mu.
ayrıca ne kadar süre bir çalışma yapmak lazım. pte hiç bilinmiyor şu an ve bir çok kursa gidip hoca arıyorum kendime ama onlar pte ye hiç girmedikleri için yardımcı da olmuyorlar. sıkıntıdayım.
 

sherlock

Öğrenci
bu başlığa yorum yazmayı hiç istemezdim...:( girecek sınav yok. yds kötü geldi. ne yapacağım bilmiyorum toefl ibt ya da pte hakkında en ufak bir tecrübem yok nedir nasıl geçilir. lanet olsun ya. 3 soru sadece.:(
hocam malesef ben de aynı durumdayım yds dışındaki eşdeğer sınavlarla ilgili daha fazla bilgiye sahip olabilirsek önümüz açılacak en azından bir hedefimiz olacak, lütfen birileri bu sınavlar konusunda deneyimlerini paylaşıp bizi yönlendirsin teşekkürler.
 

Veysel Yahşi

Öğrenci
Veysel Hocam bilgileriniz iiçin çok tşk ederim. Ben İELTS'den 3.5, Pte'den 33, Yds'den 40 aldım. Listening ve speaking bölümleri iyi geçmiyor. Telafuzum iyi değil. ve benim bu sınavlardan birinden 50 almam gerek. TUS için. Hocam bana hangisini önerirsiniz.

TOEFL iBT'den 60 almanız gerekiyor, bu YDS'nin 50 puanına eşit. Longman TOEFL iBT ve arkasından Barron's TOEFL iBT. Çalışırken kelime hazinenizi genişletmeniz gerekiyor. "400 Must Have Words for the TOEFL" sözlüğünü (E-Book) edinebilirseniz çok yararı olur. Hem Longman hem de Barron's test kitapları konuları açıklayarak ve soru çeşitleri üzerinde bol pratik yapmanızı sağlayarak TOEFL'a hazırlıyor sizi. Speaking ve Writing sorularında yönlendirici örnek cevaplar var. Durmadan dinleme yapmanız gerekiyor. Doğru telaffuz bilgisi sadece listening için değil speaking için de gerekli.

Bunlar başarılamayacak şeyler değil. Kendiniz çalışarak yapabilirsiniz. Cambridge sınavlarında hem listening hem de writing daha zor, ayrıca yarı klasik türdeler. Dersane ve öğretmen yönlendiriciliğine ihtiyacınız olacaktır.

Kendinize 4 ay ayırarak düzenli bir çalışma temposuna girmelisiniz vakit kaybetmeden.

Şimdiden başarılar.

- - - Güncellendi - - -

ben PTE sınavına girdim.listening ve speaking zor geldi. İELTS sınavından daha zordu.kendi sitesinden dersdemoları var.

PTE günlük hayatlarında İngilizce'yi sıkça kullanan Avrupa ülkeleri için uygun ve kolay bir sınav olabilir, ama anlama ve konuşmada yavaş kalan bizim gibi ülkeler için zor bir sınav görünüyor. TOEFL iBT daha kolay başarılır durumda.

- - - Güncellendi - - -

Veysel hocam ben 2012 Nisan'da Toefl'dan 80 almıştım. şimdi yine almam gerekiyor. daha önce kursa gidip hazırlanmıştım 2.5 ay gibi bir süre hazırlanıp 80 almıştım. Şimdi kendi başıma çalışıp bana gerekli puanı (YDS>65i Toefl>78) alabilir miyim?

Daha önce 80 almışsınız zaten. Longman TOEFL iBT tek başına yeter size, zaman kalırsa da Barron's TOEFL iBT'nin deneme testlerini çözersiniz. Düzenli olarak çalışmalısınız. Bol bol dinleyin listening parçalarını. Essay'lerinizi kontrol ettirin.

- - - Güncellendi - - -

YDS- KPDS-ÜDS sınavlarından stabil 70 li puanlar alan biri için hangisini önerirsiniz ? 80'i geçmem gerekiyor, bu sınavları kendine meslek edinmiş arkadaşlar sesimi duyun lütfen :)

Longman TOEFL iBT. Düzenli biçimde ve atlamadan çalışın. "400 Must Have Words for the TOEFL" sözlüğünü (E-Book) edinmenin bir yolunu bulun. Barron's TOEFL iBT'nin deneme sınavlarını yapın sadece. Aynı durumda olan 3 arkadaş Skype üzerinden konuşma grupları kurun ve speaking ve writing çalışmalarınızı birlikte değerlendirin, bir birinizin essaylerini okuyarak.

TOEFL iBT başarılması zor bir sınav değil, çalışması da zevkli. Şimdiden başarılar.

- - - Güncellendi - - -

pte ye girmeyi düşünüyorum acaba yds denen musibet sınavdan 61.25 alan bir garibanın iki ay içinde pte den 67 alması ne kadar mümkündür??

PTE ülkemizde yeni tanınmaya başlayan bir sınav olduğu için bu konuda fikir yürütmek doğru olmaz. Bu sınava girenler deneyimlerini paylaşmalı. Nasıl hazırlandıklarını anlatmalı, ve tabii ki aldıkları puanları da belirtmeli.
 

candeğer

Öğrenci
hocam malesef ben de aynı durumdayım yds dışındaki eşdeğer sınavlarla ilgili daha fazla bilgiye sahip olabilirsek önümüz açılacak en azından bir hedefimiz olacak, lütfen birileri bu sınavlar konusunda deneyimlerini paylaşıp bizi yönlendirsin teşekkürler.

giren arkadaşlardan bilgisi olan arkadaşlar yardımlarınızı esirgemeyiniz. ıelts de bilinmiyordu zamanında, ama o zamanlar bilip de puanlarını alanlar rahat ettiler biz de elimiz böğrümüzde kaldık...eşdeğerlik 4,5 iken ielts e yapamam diye düşünüp de girmediğime çok pişmanım...şu an için eylül yds ye kadar ne yapılabilir ona bakıyorum pte yi örnek sınavları inceledim listening kolay geldi bana hatta ieltse göre daha kolay gibi...
 

Kumsal Kınay

Öğrenci
Merhabalar,

YDS'den 56 aldım, seviyemin çok çok altında bir sonuç oldu benim için. PTE'ye hazırlanmak istiyorum, İstanbulluyum fakat Eskişehir'd okuyorum. Eskişehir'de PTE kursu yok. PTE için kaynak arıyorum ama nereden, nasıl bulabilirim bilemiyorum. İstanbul ve Ankara dışında PTE'ye hazırlanmak isteyen aynı sorunları yaşayan birileri var mıdır ya da yol gösterecek biri?
 

amar

Araştırma Görevlisi
Veysel hocam ben 2012 Nisan'da Toefl'dan 80 almıştım. şimdi yine almam gerekiyor. daha önce kursa gidip hazırlanmıştım 2.5 ay gibi bir süre hazırlanıp 80 almıştım. Şimdi kendi başıma çalışıp bana gerekli puanı (YDS>65i Toefl>78) alabilir miyim?

hocam toefl ıbt ye ilk defa gircem. daha önce ielts ye girmiştim.siz deneyim kazanmış biri olarak ne söyleyebilirsiniz.alt yapınız var mıydı önceden.benim yds düşük.Açıkçası korkuyorum alamam diye.
 

candeğer

Öğrenci
Merhabalar,

YDS'den 56 aldım, seviyemin çok çok altında bir sonuç oldu benim için. PTE'ye hazırlanmak istiyorum, İstanbulluyum fakat Eskişehir'd okuyorum. Eskişehir'de PTE kursu yok. PTE için kaynak arıyorum ama nereden, nasıl bulabilirim bilemiyorum. İstanbul ve Ankara dışında PTE'ye hazırlanmak isteyen aynı sorunları yaşayan birileri var mıdır ya da yol gösterecek biri?

Eskişehir'de pte kursu yok demek ki. :( ben küçük yerde yaşıyorum ama eskişehire gelmeyi düşündüm sırf bu iş için.
Ben de pte ye hazırlanacağım, kaynak kurs bulamıyorum, tümer altaş ın online kursunu denemeyi düşünüyorum.
bir de pte exam diye bir yer var orası da olabilir
 

Kumsal Kınay

Öğrenci
Eskişehir'de pte kursu yok demek ki. :( ben küçük yerde yaşıyorum ama eskişehire gelmeyi düşündüm sırf bu iş için.
Ben de pte ye hazırlanacağım, kaynak kurs bulamıyorum, tümer altaş ın online kursunu denemeyi düşünüyorum.
bir de pte exam diye bir yer var orası da olabilir

Ben araştırdım ve bulamadım maalesef. :( Tödok tarzı özel hoca ile ilerleyen bir kurs arıyordum ama hiç bulamadım. Tümer Altaş nasılmış, bir fikriniz var mı?
 

Hazel_aze

Öğrenci
Arkadaşlar, YDS her Üniversite mi talep ediyor ? YDS rusça verirsem sorun olur mu? Bi de anlamadığım zaten tahsil türkçe neden gerekli ki bu YDS?

Sent from my GT-I9100 using Tapatalk
 

omertao

Öğrenci
Hocam, gözünüzde büyütmeyin bence. Ben de ilk girişimde 80 almıştım. gözünüzde büyütünce başarmanız daha da zorlaşıyor. Benim altyapım vardı önceden. lise hazırlık okumuştum. ama biraz azim gösterirseniz geçilemeyecek bir sınav değil. sadece özverili bir şekilde çalışmanız yeterli. çok dinleyin, çok not alın
 
Üst