ALES Takıldığınız/Çözemediğiniz Sorular Bölümü Kullanımı

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

hunterandhunt

Öğrenci
Merhaba. Grafikte ilk dikkat etmen gereken eğim "0" iken harcanan benzin ne kadar olduğudur:5 litre. Şimdi yorumlayalım. Verilen ifadede 100 km yol katedildiği ifade ediliyor. O halde yorum; Bu araç eğimi "0" olan bir yolda 100 km'de 5 litre benzin harcıyor. Bu ilk aşama. :)
İkinci aşamada eğim miktarı 10ar 10ar artarken harcanan benzin miktarının 5er 5er arttığına dikkat etmen gerekir. Bu da demek oluyorki eğimi "10" olan bir yamaçta yada yokuşta 100 km'de 5 litre benzin harcanıyor.(Dikkat başlangıçta harcanan 5 litreyi unutmuyoruz.) buraya kadar herşey normal. Yoruma geçelim: Eğimi "10" olan bir yokuşta 100 km'yi 10 litre harcayarak geçmesi anlamına geliyor. O halde eğim 1 derece arttıkça harcanan benzin 0.5 litre artıyor.
Son olarak ana denklem. Bir aracın x derece eğimli bir yokuşta bir kilometrede harcadığı benzin denklemi :) Harcanan benzine y dersek.
y=(5/100)+(x/200) (Dikkat 1 km için yaptık)
(100 km için denklem y= 5 + x/2 olur grafikde denklemin sağlandığını görünüz.)
Şimdi soruya geçelim :)
Eğimi 6 derece olan bir yolda kilometre başına tüketilen benzin y=5/100 + x/200 denkleminden y=5/100 + 6/200 olur. Şimdi 15 kilometre için bulduğumuz "y" değerini yani "5/100+6/200" değerini 15'e çarparak sonucu bulacağız. Bu durumda aradığımız cevap 15.(5/100 + 6/200) = 1.2 bulunur. Yanıt C seçeneği

Not: Şahsi fikrim. Bu kadar araştırdıktan sonra bu yazdıklarımda seni tatmin etmediyse bu soruyu boşver diğer sorulara yoğunlaş :)

Son düzenleme:

ercankb

Öğrenci
Hasan bir işin 1/5 ini yaptıktan sonra, hızını iki katına çıkararak 14 gün daha çalışarak işin 2/3 ünü bitiriyor. Buna göre Hasan ilk hızıyla işin tamamını kaç günde bitirir?

cevap: 60

braveheart34

Öğrenci
Merhaba. Grafikte ilk dikkat etmen gereken eğim "0" iken harcanan benzin ne kadar olduğudur:5 litre. Şimdi yorumlayalım. Verilen ifadede 100 km yol katedildiği ifade ediliyor. O halde yorum; Bu araç eğimi "0" olan bir yolda 100 km'de 5 litre benzin harcıyor. Bu ilk aşama. :)
İkinci aşamada eğim miktarı 10ar 10ar artarken harcanan benzin miktarının 5er 5er arttığına dikkat etmen gerekir. Bu da demek oluyorki eğimi "10" olan bir yamaçta yada yokuşta 100 km'de 5 litre benzin harcanıyor.(Dikkat başlangıçta harcanan 5 litreyi unutmuyoruz.) buraya kadar herşey normal. Yoruma geçelim: Eğimi "10" olan bir yokuşta 100 km'yi 10 litre harcayarak geçmesi anlamına geliyor. O halde eğim 1 derece arttıkça harcanan benzin 0.5 litre artıyor.
Son olarak ana denklem. Bir aracın x derece eğimli bir yokuşta bir kilometrede harcadığı benzin denklemi :) Harcanan benzine y dersek.
y=(5/100)+(x/200) (Dikkat 1 km için yaptık)
(100 km için denklem y= 5 + x/2 olur grafikde denklemin sağlandığını görünüz.)
Şimdi soruya geçelim :)
Eğimi 6 derece olan bir yolda kilometre başına tüketilen benzin y=5/100 + x/200 denkleminden y=5/100 + 6/200 olur. Şimdi 15 kilometre için bulduğumuz "y" değerini yani "5/100+6/200" değerini 15'e çarparak sonucu bulacağız. Bu durumda aradığımız cevap 15.(5/100 + 6/200) = 1.2 bulunur. Yanıt C seçeneği

Not: Şahsi fikrim. Bu kadar araştırdıktan sonra bu yazdıklarımda seni tatmin etmediyse bu soruyu boşver diğer sorulara yoğunlaş :)

hocam çok sağol sayende anladım bu defa

relaxy

Doçent
Hasan bir işin 1/5 ini yaptıktan sonra, hızını iki katına çıkararak 14 gün daha çalışarak işin 2/3 ünü bitiriyor. Buna göre Hasan ilk hızıyla işin tamamını kaç günde bitirir?

işin tamamı 150a olsun çalışma hızı x olsun, 30a sını yaptıktan sonra x olan çalışma hızını 2x'e çıkararak 14 gün daha çalışıp 100a'lık iş yapmış oldu, 30 a'sını zaten yapmıştı demekki 14 gün 2x hızıyla 70a'lık iş yaptı, günlük çalışma katsayısına da k dersek;

buradan 14.2x.k=70a denklemini elde ederiz, buradan da
a=28.x.k/70 elde edilir, en başta işin tamamı 150a olsun demiştik,
a'yı yerine koyarsak;

(150.28.x.k)/70= 60.x.k'ı elde ederiz, yani işin tamamı, günde k çalışma katsayısı ve x çalışma hızı ile 60 günde tamamlanır...

biraz karmaşık oldu ama idare et :)

m3sut

Öğrenci

Toplam işe 15x dersen, ilk hızı ile 1/5 ini yani 3x olan kısımını bitirir. Daha sonra hızını 2 katına çıkarınca 7x işi 14 günde bitirdiğini anlıyoruz. Bu 7x işi hızını iki katına çıkarmadan 28 günde bitirirdi. Buradan bir oran orantı kurarsak, 7x işi 28 günde bitirirse, 15x işi (yani toplam iş) kaç günde bitirir? içler dışlar çarpımı yaptığımız zaman cevap 60 çıkar.

ercankb

Öğrenci
ellerinize sağlık arkadaşlar teşekkür ederim. mesut hocam bölüm neydi sizin acaba? çoğu sorularda maşallah güzel çözümlerinizi görüyorum :)

m3sut

Öğrenci
ellerinize sağlık arkadaşlar teşekkür ederim. mesut hocam bölüm neydi sizin acaba? çoğu sorularda maşallah güzel çözümlerinizi görüyorum :)

Teşekkürler hocam elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışıyorum. Bu sayede bende çalışmış oluyorum. Bölümüm Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi.

ercankb

Öğrenci
x2+x+1=0 olduğuna göre, x9-x11 ifadesinin eşiti hangisidir?

Cevap = x+2

Rakamları aynı 25 basamaklı 555....5 sayısının 36 ile bölümünden kalan kaçtır?

Cevap= 35

Radiation1

Öğrenci
Rakamları aynı 25 basamaklı 555....5 sayısının 36 ile bölümünden kalan kaçtır?
Cevap= 35[/QUOTE]

2.soruyu ben cevaplayayım. 25 basamaklı 555...5 sayısının rakamları toplamı 25x5=125 eder. 125 in 9 a bölümünden kalan 1+2+5= 8 dir.
25 basamaklı 55..5 sayımız A olsun , o halde 9k+8=A eşittir. 4 e bölünme kuralına göre son iki basamağa baktığımızda 55 , 4 e bölümünden kalan 3tür.
Yani A= 4x+3= 9k+8 olur . Her tarafa 1 eklersek ; A+1= 4x+4=9k+9 olur.
A+1=4(X+1)=9(k+1) A+1 sayısı = 36 buradan A=35 bulunur.

ercankb

Öğrenci
evet hocam aynen o şekilde. telefondan yazdığım için tam olarak üslü ifadeleri yazamamıştım :)

ercankb

Öğrenci
arkadaşlar çok teşekkür ederim sağolun ;)

mesut hocam o soruyu çözdüm sanırım ben eklicem cevabını birazdan.

ercankb

Öğrenci
Hocam ilk verilen denklemi iki küp farkına benzetiyoruz. Her iki tarafı (x-1) ile çarpıyoruz.

(x3-1)=0 x3=1 oluyor.

Ardından soruda verilen işlemi x9-x9.x2 olarak yazıyoruz.

1-1.(-x-1)
1+x+1=x+2 oluyor.

m3sut

Öğrenci
Hocam ilk verilen denklemi iki küp farkına benzetiyoruz. Her iki tarafı (x-1) ile çarpıyoruz.

(x3-1)=0 x3=1 oluyor.

Ardından soruda verilen işlemi x9-x9.x2 olarak yazıyoruz.

1-1.(-x-1)
1+x+1=x+2 oluyor.

Helal. Güzel çözüm. Ama bu sorunun Ales'de çıkma ihtimali nedir bilmiyorum.

x küp farkını görememişiz.

Radiation1

Öğrenci
A sayısının 20 ile bölümünden elde edilen bölüm B ve kalan 17 dir.
Buna göre A'nın 5 ile bölünmesiyle elde edilen bölüm aşağıdakilerden hangisidir. (cevap : 4B + 3)

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...