Tercihlerde Kullanılacak ALES Puan türünün belirlenmesi

ramseyboun

Öğrenci
Merhaba,

Ben ÖYP tercihlerimde kullanacağım ALES puan türünü belirlemekte sıkıntı yaşıyorum. mezun olduğum lisans bölümü sayısal puanla öğrenci alıyor. ama ben EA puanıyla öğrenci alan bir alanda ÖYP'ye başvurmak istiyorum. başvuru şartında sadece ilgili fakülteden mezun olma şartı var ve ben de buna uyuyorum. bu durumda EA puanımı kullanamaz mıyım? diyelim ki kullandım ve bu tercihi EA puanı ile yaptım. geriye kalan 9 tercihim yanacak mı? onları da normal kendi mezun olduğum SAY puanı ile başvuru alan bölümler için kullanmak istiyorum? ne olacak bu durumda?

bu konuyla ilgili yönetmelikte açık bir şekilde adayların tercih esnasında hangi ALES panını kullanmaları gerektiği yazmıyor. başvurulacak ilanda belirtilen bölüm hangi puan türünde lisans'a öğrenci kabul ediyorsa o puan türünde en az 70 almak şartı koyuyorlar. her alanda 70 üzeri puan alan bir kişi istediği puanını kullanabilir mi?
bence kullanır!
aksini belirten bir maddeye rastlamadım.

bilenleriniz varsa yardımcı olursanız sevinirim.
 
M

Merve

Guest
İstediğiniz puan türünü kullanamazsınız. Size uyan alana EA alesle başvurursunuz ama diğer 9 tercihi yapamazsınız. Bu durumda sayısal alandan daha fazla kadro olduğundan EA ile tercih yapılan diğer kadrodan vazgeçmelisiniz.
 
Son düzenleme:

measure

Öğrenci
evet bu konuyla ilgili kesin bir açıklama yok YÖK'ün sayfasında. Ben de sizin gibi düşünüyorum. Her alanda 70 puan üzeri puan alan bir kişi istediği puanı kullanabilir. Açıklamada sadece 70 barajını geçmek yazıyor. Forum.lardan okuduğum kadarıyla adminlerden "hangi alandan mezunsanız o alandaki puan türünüz geçerlidir" cevabı gelecek. Adminler böyle birşeyin nerde yazdığını açıklarlarsa kafalar karışmaz olacaktır sanırım...
 
M

Merve

Guest
"Başvuru yapılırken;
· Atama yapılacak programın lisans eğitimine hangi alanda öğrenci alınıyorsa o alanda en az
70,

· Özel yetenek sınavı ve yabancı dil puanı ile öğrenci alınan alanlara başvurularda herhangi bir
puan türünden en az 70,
· Eğitim Bilimleri Bölümüne (Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık anabilim dalı hariç) yapılan
başvurularda, adayların lisans öğreniminde mezun oldukları alandan en az 70,
· Alan türü değişen programlardan mezun olanların, lisans eğitimine başladıkları puan türünden
en az 70 puan almaları gerekmektedir."

Ales puan türü önemli, istediğiniz alanı kullanma seçeneğiz yok.
 

measure

Öğrenci
merve bende bu kriterden bahsediyorum. mezun olunan alanda enaz 70 puan almak ama sonrası ile ilgili bir açıklama var mı?(hangi paun türü ile başvuru yapılacağı)
 
M

Merve

Guest
Mezun olduğunuz alan olmalı. Sanırım siz ben 70 aldım ne de olsa istediğim puan türünü kullanırım diye düşünüyorsunuz ama öyle değil işte. O zman herkes dediğiniz gibi yapsın sonuçta 70 almak zor değil ki, en yüksek olanı kullanalım biz de. İfade açık aslında.
 

ramseyboun

Öğrenci
İstediğiniz puan türünü kullanamazsınız. Size uyan alana EA alesle başvurursunuz ama diğer 9 tercihi yapamazsınız. Bu durumda sayısal alandan daha fazla kadro olduğundan EA ile tercih yapılan diğer kadrodan vazgeçmelsiniz.

Ben de bu bilginin kaynağını merak ediyorum aslında. neden diğer 9 tercihim yanıyor? bu kısıtlama sistemde yalnızca bir türde ALES puanı girilebilmesinden mi kaynaklanmış oluyor? yönetmelikte bunun belirtilmediği halde bu şekilde yapılması durumunda dava hakkı doğar bence.
 

aylinaktas

Öğrenci
merhaba bununla ilgili benim içinde sıkıntı var. blogda konuyla ilgili bir kaç madde açıklama gördüm ama kafa karışıklığım geçmedi.
eğer eğitimi bilimleri mezunuysanız hangi alanda mezun oldunuzsa o alanda ales puan türünü kullanacaksınız, eğer eğitim bilimleri haricinde bir bölümden mezun olduysanız başvuracağınız bölüm hangi alanda öğrenci alıyorsa o puan türünü kullanacaksınız yazısını okudum. ( http://oyp.akademikpersonel.org/ )
eğitim bilimleri mezunu olmakla alakasını kurmadım ben. herkesin aynı koşullar altında başvurması gerekmez mi? mezun olduğum bölümden üç ayrı alana başvurabildiğimi düşünün ea, say ve söz öğrencı alan branşlara... ben bu durumda neye göre karar vereceğim? bölümüm beni ea ile aldıysa vaktiyle ve öyle mezun ettiyse zaten ales sınavına da ea ile girip soruları ona göre çözüp, puan hesaplamam ona göre yapılmıyor mu? şimdi say bölümle öğrencı alan bir yer bana başvuru hakkı tanıyor diye orada say kullanamam ki? sadece sayısaldan da 70 almış olmam gerek ben onu anlıyorum şu yazıdan: Atama yapılacak programın lisans/ön lisans eğitimine hangi alanda öğrenci alınıyorsa o alanda ALES (Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı)'den en az 70 (yetmiş) puan almış olmak
 

akademikemre

Öğrenci
Ben de bu bilginin kaynağını merak ediyorum aslında. neden diğer 9 tercihim yanıyor? bu kısıtlama sistemde yalnızca bir türde ALES puanı girilebilmesinden mi kaynaklanmış oluyor? yönetmelikte bunun belirtilmediği halde bu şekilde yapılması durumunda dava hakkı doğar bence.

Evet çok mantıksız bir durum. O zaman neden işletme fakültesindeki bir bölüm mühendis kadrosu açıyor hiç anlamadım?
 

HAY(m)AT(ematik

Öğrenci
Merhaba Arkadaşlar,

Büyük olasılıkla aklımı okuyorsunuz, özellikle bir iki gündür bu konu üzerine kafa yormaktayım. Hatta [email protected] adresine aşağıdaki e-mektubu gönderdim:

Sayın Yetkili,


Eğitim Bilimleri Bölümündeki Öyp dahilinde araştırma görevlisi alım ilanlarına yönelik başvurularda kullanılacak ALES puan türünü (SAY-EA-SÖZ) belirleyici maddenin yer aldığı ilgili yönetmelik hakkında bilgi edinmek istiyorum.

Gereğinin yapılmasını saygılarımla arz ederim.

...

Merve arkadaşın ilettiği, ilanlarda genel şartlar bölümündeki maddelere göz atalım;

- "Atama yapılacak programın lisans eğitimine hangi alanda öğrenci alınıyorsa o alanda en az
70 puan almaları gerekmektedir." ifadesini inceleyelim. Örnek olarak, Eğitim Programları ve Öğretim programının lisans eğitim programı yoktur, ayrıca çoğu eğitim bilimleri bölümündeki atama yapılacak programların da lisans eğitim programları yoktur. İşte buradaki eksikliğin farkedilmesi üzerine genel şartlar bölümündeki maddelere şu eklenmiş:

- "Eğitim Bilimleri Bölümüne (Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık anabilim dalı hariç) yapılan
başvurularda, adayların lisans öğreniminde mezun oldukları alandan en az 70 puan almaları gerekmektedir."

Gelin bu ifadeyi de inceleyelim. İşe ifadenin yeraldığı bölümden başlayalım. Bu bölüm (GENEL ŞARTLAR), adaylardan başvuru yapabilmeleri için istenen asgari yeterliliklerin yer aldığı bölümdür. Başvuruda değerlendirilecek olan ALES puan türünü belirleyen maddenin yer aldığı bölüm değildir. Fakat bu eksikliği gidermektense, yetkililerce seçilen yol, muallak söylemlerle kafaları karıştıran, belirsiz-yanlış çıkarsamalara neden olan bir ifadeyle durumu geçiştirmektir.

Bakınız, ne 31.07.2008 tarihli resmi gazetede yayımlanan "Öğretim Üyesi Dışındaki Öğretim Elemanı Kadrolarına Naklen Veya Açıktan Yapılacak Atamalarda Uygulanacak Merkezi Sınav İle Giriş Sınavlarına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkındaki Yönetmelik"'te ne de 2547 sayılı Yüksek Öğretim Kanunu'nun ilgili bölümlerinde, arş. gör. atamalarında değerlendirilecek olan puan türünü belirleyen herhangi bir ifade ya da madde bulunmamaktadır. Peki bu durum neyi doğurur, neyi doğurmuştur. Kendi yaşanmışlığımdan aktaracağım. Matematik öğretmenliği mezunuyum ve 2012 Mayıs ayı içerisinde Aksaray Üniversitesi'nin "Eğitim bilimleri alanında yüksek lisans yapıyor olmak" şartıyla açtığı arş. gör. alım ilanına başvurdum. Aksaray üniversitesi, değerlendirmede ALES SAY puanımı kullandı, oysa Eğitim Psikolojisi alanında yüksek lisans yapmakta olduğum Ankara Üniversitesi yüksek lisans başvurumda ALES EA puanımı değerlendirmişti. Bu bir ikilik olmakla birlikte yine bir ikiliğe ve belirsizliğe gebe de bir durumdur. Ankara Üniversitesi Eğitim Psikolojisi alanında ÖYP dahilinde arş. gör. ataması yapacaksa diğer uygulamasına uygun olarak ALES EA punını değerlendirmeli, çünkü ÖYP'de atanan araştırma görevlisine de yüksek lisans ve doktora eğitimi verilmektedir.

Peki böyle mi yapılıyor? Bir bölüm diyecektir ki,
- "Hayır, böyle yapılamaz, mezun olduğunuz alan sayısal ise ALES SAY kullanılır." Bir başka bölüm diyecektir ki
- "Evet, böyle yapılır, çünkü ÖYP haricindeki atamalarda ve yüksek lisans başvurularında atanılan ya da başvurulan bölüm türüne göre ALES puan türü kullanılıyor."

Peki sonuç nedir? Bilmiyoruz. Hangisi hakkımız ya da değil? Belirsiz...Bazılarınız ÖYP 2012'de Eğitim Psikolojisi alanında açılmış bir ilan yok diyebilir, diğer alanlardaki başvurularda bu ikiliğin ve belirsizliğin yaşanmadığı ifade edilebilir mi? Hayır, yine örnek vererek ilerlersek, A arkadaşımız eğitim bilimleri alanındaki ÖYP 2012 kadrolarına ALES EA puanıyla başvuru yapıp atansa ve biz bunu ispatlasak bile uygulamadaki usülsüzlüğe yönelik dayanacağımız herhangi bir madde bulunmamaktadır. Ya da aynı üniversitesinin aynı alanında (Örnek verelim, eğitim bilimleri bölümündeki bir programa), yüksek lisans başvurusunda veya cari usülle arş. gör. atamasında ALES EA puanınız kullanılırken, ÖYP dahilinde arş. gör. atamasında ALES SAY puanınız kullanıldığında, itiraz etmenize dayanak olacak, yönetmelikte belirleyici bir madde yoktur.

Bu eksikliğe yönelik daha çok farkındalık oluşturmayı ve YÖK'ün ilgili birimlerindeki yetkililerin bu farkındalığa paydaş olmalarını temenni ediyorum. Umarım bu ileti bu noktada yardımcı olur.

Sağlıcakla kalın.
 

ramseyboun

Öğrenci
Ben de yazdım YÖK'e ama cevap gelmedi henüz. Eğer yönetmeliklerde ilgili maddeyi bulamazsam benim niyetim şu şekilde,

EA puanımı kullanarak hem kendi alanımla ilgili SAY bölümlere, hem de EA ile alan başvurabileceğim bölümlere başvuracağım. Atamam olur da ALES puanım yüzünden iptal edilirse mahkemeye gideceğim.
 

measure

Öğrenci
Merhaba Arkadaşlar,

Büyük olasılıkla aklımı okuyorsunuz, özellikle bir iki gündür bu konu üzerine kafa yormaktayım. Hatta [email protected] adresine aşağıdaki e-mektubu gönderdim:

Sayın Yetkili,


Eğitim Bilimleri Bölümündeki Öyp dahilinde araştırma görevlisi alım ilanlarına yönelik başvurularda kullanılacak ALES puan türünü (SAY-EA-SÖZ) belirleyici maddenin yer aldığı ilgili yönetmelik hakkında bilgi edinmek istiyorum.

Gereğinin yapılmasını saygılarımla arz ederim.

...

Merve arkadaşın ilettiği, ilanlarda genel şartlar bölümündeki maddelere göz atalım;

- "Atama yapılacak programın lisans eğitimine hangi alanda öğrenci alınıyorsa o alanda en az
70 puan almaları gerekmektedir." ifadesini inceleyelim. Örnek olarak, Eğitim Programları ve Öğretim programının lisans eğitim programı yoktur, ayrıca çoğu eğitim bilimleri bölümündeki atama yapılacak programların da lisans eğitim programları yoktur. İşte buradaki eksikliğin farkedilmesi üzerine genel şartlar bölümündeki maddelere şu eklenmiş:

- "Eğitim Bilimleri Bölümüne (Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık anabilim dalı hariç) yapılan
başvurularda, adayların lisans öğreniminde mezun oldukları alandan en az 70 puan almaları gerekmektedir."

Gelin bu ifadeyi de inceleyelim. İşe ifadenin yeraldığı bölümden başlayalım. Bu bölüm (GENEL ŞARTLAR), adaylardan başvuru yapabilmeleri için istenen asgari yeterliliklerin yer aldığı bölümdür. Başvuruda değerlendirilecek olan ALES puan türünü belirleyen maddenin yer aldığı bölüm değildir. Fakat bu eksikliği gidermektense, yetkililerce seçilen yol, muallak söylemlerle kafaları karıştıran, belirsiz-yanlış çıkarsamalara neden olan bir ifadeyle durumu geçiştirmektir.

Bakınız, ne 31.07.2008 tarihli resmi gazetede yayımlanan "Öğretim Üyesi Dışındaki Öğretim Elemanı Kadrolarına Naklen Veya Açıktan Yapılacak Atamalarda Uygulanacak Merkezi Sınav İle Giriş Sınavlarına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkındaki Yönetmelik"'te ne de 2547 sayılı Yüksek Öğretim Kanunu'nun ilgili bölümlerinde, arş. gör. atamalarında değerlendirilecek olan puan türünü belirleyen herhangi bir ifade ya da madde bulunmamaktadır. Peki bu durum neyi doğurur, neyi doğurmuştur. Kendi yaşanmışlığımdan aktaracağım. Matematik öğretmenliği mezunuyum ve 2012 Mayıs ayı içerisinde Aksaray Üniversitesi'nin "Eğitim bilimleri alanında yüksek lisans yapıyor olmak" şartıyla açtığı arş. gör. alım ilanına başvurdum. Aksaray üniversitesi, değerlendirmede ALES SAY puanımı kullandı, oysa Eğitim Psikolojisi alanında yüksek lisans yapmakta olduğum Ankara Üniversitesi yüksek lisans başvurumda ALES EA puanımı değerlendirmişti. Bu bir ikilik olmakla birlikte yine bir ikiliğe ve belirsizliğe gebe de bir durumdur. Ankara Üniversitesi Eğitim Psikolojisi alanında ÖYP dahilinde arş. gör. ataması yapacaksa diğer uygulamasına uygun olarak ALES EA punını değerlendirmeli, çünkü ÖYP'de atanan araştırma görevlisine de yüksek lisans ve doktora eğitimi verilmektedir.

Peki böyle mi yapılıyor? Bir bölüm diyecektir ki,
- "Hayır, böyle yapılamaz, mezun olduğunuz alan sayısal ise ALES SAY kullanılır." Bir başka bölüm diyecektir ki
- "Evet, böyle yapılır, çünkü ÖYP haricindeki atamalarda ve yüksek lisans başvurularında atanılan ya da başvurulan bölüm türüne göre ALES puan türü kullanılıyor."

Peki sonuç nedir? Bilmiyoruz. Hangisi hakkımız ya da değil? Belirsiz...Bazılarınız ÖYP 2012'de Eğitim Psikolojisi alanında açılmış bir ilan yok diyebilir, diğer alanlardaki başvurularda bu ikiliğin ve belirsizliğin yaşanmadığı ifade edilebilir mi? Hayır, yine örnek vererek ilerlersek, A arkadaşımız eğitim bilimleri alanındaki ÖYP 2012 kadrolarına ALES EA puanıyla başvuru yapıp atansa ve biz bunu ispatlasak bile uygulamadaki usülsüzlüğe yönelik dayanacağımız herhangi bir madde bulunmamaktadır. Ya da aynı üniversitesinin aynı alanında (Örnek verelim, eğitim bilimleri bölümündeki bir programa), yüksek lisans başvurusunda veya cari usülle arş. gör. atamasında ALES EA puanınız kullanılırken, ÖYP dahilinde arş. gör. atamasında ALES SAY puanınız kullanıldığında, itiraz etmenize dayanak olacak, yönetmelikte belirleyici bir madde yoktur.

Bu eksikliğe yönelik daha çok farkındalık oluşturmayı ve YÖK'ün ilgili birimlerindeki yetkililerin bu farkındalığa paydaş olmalarını temenni ediyorum. Umarım bu ileti bu noktada yardımcı olur.

Sağlıcakla kalın.

Ben de bundan bahsediyorum bir önceki sayfada.Eğitim bilimlerinden y.lisans mezunuyum ama lisansım sayısal bir bölüm. Y.lisansa ve doktoraya başvururken eğitimbilimlerinde Ales EA puanı gözönüne alınıyor ki açılan kadrolara Ales EA puanı ile ilk dört sıralanıyor. ÖYP'nin de yetiştireceği kişiler aynı bölüm adına olacağı için ALES puan türünün lisansa göre belirlenmesi ikilemden başka birşey değil (eğer öyp de bahsediler 70 kriteri bu şekilde yorumlanıyorsa, YORUMLANIYORSA evet çünkü belirsiz bir ifade kimine göre öyle kimine göre böyle) ama ben eğitim bilimlerine lisansı ne olursa olsun ALES EA türündeki puanı ile atanan bir kişinin reddedileceğini zannetmiyorum. eğer olursa da direkt mahkemelik bir durum...
 

HAY(m)AT(ematik

Öğrenci
Merhaba Arkadaşlar,

Bugün, http://dys.yok.gov.tr/docuplus/integration/yok/bilgiedinme.aspx 'ye, [email protected] 'ye, [email protected] 'ye, Yükseköğretim Forum'una, YuksekogretimK isimli resmi twitter adresine eğitim bilimleri bölümleri için öyp başvuru ve değerlendirmelerinde kullanılacak ALES puan türünü belirleyen yönetmeliğe yönelik bilgi edinme iletilerini tekrar gönderdim. İletilerdeki yoğunluk arttıkça yanıt vermek ve bir çözüm bulmak durumunda kalacaklardır. Yoğunluğu arttırmada destekleriniz çok değerli olacaktır.

Sağlıcakla kalın.
 

measure

Öğrenci
HAY(m)AT(ematik edinebildiğin yeni bir bilgi var mı acaba?maillere cevap gelmedi bende.acaba kadro açılan üni.leri aramak daha mı mantıklı?
 

HAY(m)AT(ematik

Öğrenci
Measure yanıt geldiğinde burada ilk paylaşacağım. Dediğin gibi üniversiteleri aramak en doğrusu. Fakat üniversitede de kiminle konuştuğun önemli oluyor. Çünkü enstitü sekreterleri bile "bu konuda bilgi sahibi değiliz, sizi öyp sorumlusuna aktarayım." diyor, şu ünlü öyp sorumluları varya, hani ulaşılamayan numaraları şunlar olan: https://oyp.yok.gov.tr/?page=yazi&c=0&read=50a173ffa434090be87c0ad15e78c74b, işte bunlara hakikaten ulaşılamıyor, enstitü ya da bölüm sekreterine geri dönüyor hat, yanıt alamadık diyoruz, yarım saat sonra tekrar deneyin diyor, yarım saat sonrası ise aynı hikaye...işler,güçler hesabı...
 

aslancimbom

Öğrenci
ben ilköğretim matematik öğretmenliği mezunuyum, hem ölçme değerlendirme hem matematik eğitimi alanlarından tercih yapmak istiyorum ama hangi ales puanımı kullanacağımı bilmiyorum, yardımcı olursanız çok sevinirim
 

Nazmi

Akademikpersonel.org
Yönetici
Sayısal puanınızı kullanıyorsunuz. Eğitim bilimleri mezunları mezun olduğu alanı kullanılar öyp'ye başvuru yaparken.
 
Üst