YÖK Başkanlığının Üniversitelere Kadro Verme Yetkisi Kaldırıldı...

tumua

Araştırma Görevlisi
Ben de bu kadar karamsar bakmıyorum emekli olana kadar eleman alımının olmaması ast üst ilişkisine dayalı akademide zaten işlemeyecek bir durumdur. Bu şekilde çalışan devlet daireleri de olabilir ancak yüzlerce bölümün sadece 1 tanesinde en az 3 4 anabilimdalı var üniversitelerimizde e bunu düşününce oldukça saçma bir tablo olur :)

mollose0

Öğrenci
Doğrusunu söylemek gerekirse ben YÖK’ün ilgili maddeden sonra bir açıklama yapmasını ve duruma bir müdahalede bulunmasını bekliyordum. Kararnamede altmış günlük süreç için üniversitelerin serbest bırakıldığını bile bile YÖK’ün bu duruma mani olacak bir adım atacağına inanmıyorum ama ortadan kaldırılması gereken belirsizlikler söz konusu.

Sayın Cumhurbaşkanı “personel alımını emekli olacak personellerin sayısına yakın bir seviyeye çekmeye çalışıyoruz” demiş. Bana kalırsa iki ay içerisinde ne olduğunu öğreneceğimiz “norm kadro” uygulaması, kendisinin bu söyleminin bir uzantısı. Ben iki ayın ardından değişecek yegâne şeyin “ilan sayısı” olduğuna inanıyorum.

Ayrıca... Hepimiz birer akademisyen adayıyız ve biliyoruz ki akademik yeterliliği ölçecek şey ALES değildir. Bu sebeple norm kadro ve liyakat konusundaki hassasiyetin sonucunun ALES’in artacak etkisi vb. olacağına inanmıyorum. Yabancı dilin etkisinin artması (illa bir şey artacaksa yani) bana çok ama çok daha makul geliyor yahut tasarlanacak bir “alan sınavı” (sosyal bilimler, mühendislik, fen bilimleri vs. şeklinde ayrılarak) lâkin asla ALES değil.

ogulhankayabas

Kısıtlanmış Üyelik
Bu forumda en olumlu düşünenlerden birisi bendim. Fakat, Cumhurbaşkanımızın açıklaması ile yıkıldım diyebilirim. Belki 2018'in sonuna kadar akademide yeni alımlar olur ama 2019 çok zor bir yıl olacağa benziyor. Kişisel kanaatim ise şudur, çok zor günler bizi bekliyor. Hayırlı geceler.

yasarayanoglu

Yardımcı Editör
Sn. Cumhurbaşkanımızın söylemine kimse dikkat çekmemiş, ben çekeyim.

"Kamuya kesinlikle personel alınmayacak! Emekli olup, görevi bitenlerin yerine eleman alınacak."

Ben bu yazının Sayın Cumhurbaşkanımızın ifadesi ile bağlantısı olduğunu sanmıyorum. Diyelim ki Cumhurbaşkanımız alım yapılmasını istemiyor düzenlemeyi yapmayabilirdi hadi yine diyelim ki hukuksal boşluğu doldurmak için yaptı 60 günlük sürede üniversitelerin atama yapabilmesinin önünü açan maddeyi eklemezdi. Bu tamamen YÖK'ün işgüzarlığı diyebilirim muhtemeldir ki YÖK daha önce kendilerine 3 yıl boyunca personel ihraç yetkisi verilmesine ettiği gibi bu özerkliğe de itiraz edebilmek adına ilanların önünü kesmiştir. Bu ülkede kişiler de kurumlar da ellerinden yetki alınmasından hoşlanmaz hele ki 1980 Darbesi artığı ucube YÖK!

Son düzenleme:

ogulhankayabas

Kısıtlanmış Üyelik
Doçentlikte jüri meselesinde de Cumhurbalkanının tavrı ortadaydı, ne oldu peki? Ucube dediğin YÖK'ün dediği oldu hala sözlü sınav yapılıyor, Yrd. Doç. Dr.'luk kaldırılmadı.

Akademikkadro.net sitesinin haberinde de yeni yönetmelik çıkmadan ilana çıkılamayacak deniliyor. 2 ayımız daha gitti zannedersem. İşler çok karıştı.

htaysi

Öğrenci
Ben bu yazının Sayın Cumhurbaşkanımızın ifadesi ile bağlantısı olduğunu sanmıyorum. Diyelim ki Cumhurbaşkanımız alım yapılmasını istemiyor düzenlemeyi yapmayabilirdi hadi yine diyelim ki hukuksal boşluğu doldurmak için yaptı 60 günlük sürede üniversitelerin atama yapabilmesinin önünü açan maddeyi eklemezdi. Bu tamamen YÖK'ün işgüzarlığı diyebilirim muhtemeldir ki YÖK daha önce kendilerine 3 yıl boyunca personel ihraç yetkisi verilmesine ettiği gibi bu özerkliğe de itiraz edebilmek adına ilanların önünü kesmiştir. Bu ülkede kişiler de kurumlar da ellerinden yetki alınmasından hoşlanmaz hele ki 1980 Darbesi artığı ucube YÖK!

Katılıyorum. Ki akademide emekli olacak profesör sayısı ile akademi hayatına sıfırdan başlayacak araştırma görevlilerinin alım sayısı arasında nasıl bir bağlantı kurulabilir ki zaten?

H

Hayırlısıolsun

Guest
...

Hocam bu açıklama var, evet. Sn. Cumhurbaşkanı ülkemizin içinde bulunduğu durumdan dolayı böyle bir açıklama yaptı. Ancak bu açıklamayı katı bir şekilde uygularsak öğretim elemanı kadrolarına şöyle bir sonuç mu çıkıyor: Emekli olan öğretim elemanı kadar yerine araştırma görevlisi veya öğretim elemanı alınacak. Böyle bir durum pek mantıklı gelmiyor bana zira bu alımın çok çok az olması anlamına gelir. Ancak şunu da ihmal etmemek gerek, norm kadro uygulamasının ne demek olduğunu ve nasıl uygulandığını akademik camiadaki tecrübeli bir hocama danıştığımda, ihtiyaç kadar personel alınması ve mevcut kadro sayısının olabildiğince mimimize edilmesi anlamına geldiğini ifade etti. Yani yapılan açıklama ile aynı yönde bir amaca hizmet ettiği açık. Bu noktada şuna açıklık getirmek gerekir; alımların eskisi gibi çok sayıda olmayacağı kesin ve fakat çok çok az sayıda bir alım mı olacak, yani bu bir nevi hadi artık ülkece ekonomik bir devrim yapmanın zamanı geldi, kamuya personel alımı ( altyapısı oluşturulmadan ve onca insanın belli bir hedef uğruna onca emeğini hiçe sayarak) yerine size özel sektörün kapılarını sonuna kadar açtık stratejisi mi yoksa yine alımlar devam edecek ama %20 oranında ya da % 30 oranında bir kısıtlamaya gidildi ve öylece norm kadro üzerinden bu alımlar olacak şeklinde bir uygulamaya mı gidilecek? Sizin duyumlarımız , görüşleriniz ne yönde acaba ? ( Yazacağım , belki de öfkemi dökeceğim çok şey var ama şu zor günlerde birbirine yardım etmek isteyen insanları burada görünce ben de duygularımı bir yana koyarak sadece olan durumu netleştirebilmek adına bu soruları sorma gereği duydum.)

ogulhankayabas

Kısıtlanmış Üyelik
Son gelişmeler hep şunu gösterdi ki, YÖK ne diyorsa o oluyor. 2 ay boyunca ilan felan beklemeyin derim tabi kişisel kanaatim. Yeni yönetmelikte ne olur ne biter göreceğiz. Devletimiz kemer sıkma politikasına geçerse ve sadece emekli olanların yerine eleman alırsa zaten tamamen geçmiş olsun vesselam.

tumua

Araştırma Görevlisi
YÖK'ün bu restleşmesini anlayamadım restleştiği yer de CB'lığı :) Resmi gazetede bugün de 2 üniversitenin ilanı var ancak tıklayamıyorum telefondaki uygulamadan izin vermediğinden dolayı. Gazetenin internet sitesinde ise henüz yayınlanmamıştır uyarısı çıkıyor, bakalım onlar neymiş

--prof doc. ilanıymış

Son düzenleme:

ogulhankayabas

Kısıtlanmış Üyelik
Yeniden sancılı döneme hazırlıklı olun hiç umutlanmayıj derim ben. YÖK'ün 1980'den kalma bürokratik ağırlığıyla 60. gün de yönetmelik çıkar, ilanların yayınlanması, ekonomik kriz, bir eksik madde al birkaç ay daha derken 4, 5 ayı bulur arkadaşlar. Bu süreci bu hale getirenler Cumhurbaşkanımıza hesap vermelidir.

tumua

Araştırma Görevlisi
YÖK'ün tam olarak temizlenemediğini akademik çevrelerde bilinen ve konuşulan bir durum. Her olumsuzluğu buna bağlamak istemiyorum ama bu reste rest olayının başka bir anlamı yok. YÖK elindeki en büyük işlevin elinden alınmasını istemiyor belli ki.

A

Akademikhüsrann

Guest
Yeniden sancılı döneme hazırlıklı olun hiç umutlanmayıj derim ben. YÖK'ün 1980'den kalma bürokratik ağırlığıyla 60. gün de yönetmelik çıkar, ilanların yayınlanması, ekonomik kriz, bir eksik madde al birkaç ay daha derken 4, 5 ayı bulur arkadaşlar. Bu süreci bu hale getirenler Cumhurbaşkanımıza hesap vermelidir.

Siz sürekli olumlu ve umut veren bir tablo çizerken bir anda böyle olumsuz söylemlere döndünüz. Sanırım yine güvendiğiniz sağlam bir kaynaktan bilgi aldınız.

Hilmi hoca

Kısıtlanmış Üyelik
YÖK'ün tam olarak temizlenemediğini akademik çevrelerde bilinen ve konuşulan bir durum. Her olumsuzluğu buna bağlamak istemiyorum ama bu reste rest olayının başka bir anlamı yok. YÖK elindeki en büyük işlevin elinden alınmasını istemiyor belli ki.

Kesinlikle katılıyorum.
Yalnız şunu söyliyeyim;
Cumhurbaşkanımız ile restleşmenin sonu YÖK için pek hayırlı olmaz.

yasarayanoglu

Yardımcı Editör

Hiç ister mi hocam Rektörleri dize getirdikleri bir yetkiydi bu.. Hali hazırda kullanıma hazır olan kadroları çok uzun süre durdurabileceklerini zannetmiyorum sonuçta o izinli kadrolara göre planlama yapmıştır üniversiteler ve kadro açılmasının engellenmesine müsaade edeceklerini zannetmiyorum. Doçentlik meselesinden bahsedilmiş onu da aydınlatayım yanlış bilinmesin o konuda direten YÖK'ten ziyade akademide köşe başlarını tutan yüksek egolu Prof.lar bazı üniversiteler sözlü sınav uygulamıyor. Bu konu üniversitelerin uhdesine bırakılmış durumda.

Hilmi hoca

Kısıtlanmış Üyelik
Hiç ister mi hocam Rektörleri dize getirdikleri bir yetkiydi bu.. Hali hazırda kullanıma hazır olan kadroları çok uzun süre durdurabileceklerini zannetmiyorum sonuçta o izinli kadrolara göre planlama yapmıştır üniversiteler ve kadro açılmasının engellenmesine müsaade edeceklerini zannetmiyorum. Doçentlik meselesinden bahsedilmiş onu da aydınlatayım yanlış bilinmesin o konuda direten YÖK'ten ziyade akademide köşe başlarını tutan yüksek egolu Prof.lar bazı üniversiteler sözlü sınav uygulamıyor. Bu konu üniversitelerin uhdesine bırakılmış durumda.

Evet, Doçentlik mevzusunda bu yüksek egolu hocacıkların bu tür sorunlara neden olduğunu daha önce duymuştum.
Şahsi görüşüm şudur ki bu adamlar bu ülkede hoca olmayı kesinlikle hak etmiyor.

ogulhankayabas

Kısıtlanmış Üyelik

Kısacası karmaşa hakim kardeşim. YÖK çok etkin bu kadar basit. Bu bir restleşme olamaz! Yekta Saraç, Cumhurbaşkanımıza yanlış yapamaz buna emin olun. İşler çok karışık.

- - - Güncellendi - - -

Siz sürekli olumlu ve umut veren bir tablo çizerken bir anda böyle olumsuz söylemlere döndünüz. Sanırım yine güvendiğiniz sağlam bir kaynaktan bilgi aldınız.

Bu süreç benim gibi pozitif bir insanı bile negatife çevirdi. İş, yök ile sınırlı değil. Cumhurbaşkanımızında isteği yok alımların yapılmasına. Hele rektörlerin keyfi kadro dağıtmasına hiçbir şekilde izin verilmeyecek!

tumua

Araştırma Görevlisi
İşte ben tam da bu sebeple kararnameye karşı gelinse dahi 2 ay kadar uzatabileceklerini düşünmüyorum. Bunu bu şekilde yaparlarsa zarar gören radarda daha aktif olarak görünen kendileri olacaktır. Yekta Saraç'ın yerine de zaten yasaayanoglu hocamızın ve Vahdet hocanın da yazdığı şekilde başka isimler düşünülüyor. Bu denli sallanırken daha da uzatamazlar. Ancak Cumhurbaşkanımız da kemer sıkma politikaları gereği bu duruma ılımlı yaklaşabilir elbette

ogulhankayabas

Kısıtlanmış Üyelik
İşte ben tam da bu sebeple kararnameye karşı gelinse dahi 2 ay kadar uzatabileceklerini düşünmüyorum. Bunu bu şekilde yaparlarsa zarar gören radarda daha aktif olarak görünen kendileri olacaktır. Yekta Saraç'ın yerine de zaten yasaayanoglu hocamızın ve Vahdet hocanın da yazdığı şekilde başka isimler düşünülüyor. Bu denli sallanırken daha da uzatamazlar.

Yekta bey ile Cumhurbaşkanımız arasında bir çatışma, bir anlaşmazlık var mı emin değilim, bilmiyorum açıkçası. Dua edelim ki uzun sürmesin, YÖK haddini aşmasın. Ve fakat..

Bakış açımızı değiştirip yorumlarsak, kararname hatalı çıkmış olabilir mi? 60 günlüğüne çoğu sıkıntılı olan rektörlere atama yetkisi ne kadar sağlıklı? 60 günde 3000'e yakın kadro, eş, dost, akrabaya dağıtılabilir miydi? YÖK'teki yetkililer CB'lığına baskı yapıp yetkiyi bize bağlayın yoksa her üniversite rektörü kendi adamlarını doldurur, büyük sıkıntı çıkar, norm kadro yömetmeliğini beklesinler demiş ve CBlığı yerkilileride buma olur verip YÖK Çok ivedi genelgeyi rektörlüklere göndermiş olabilir mi?

Kısacası YÖK, CB'lığına danışarak bu adım atmış OLABİLİR.

- - - Güncellendi - - -

Pazartesi günü gelmeden net bilgilere ulaşmamız mümküm olmayacak. Ama şuna eminim, 60 gün içerisinde çıkacak olan yönetmelik çıkmadan hiçbir üniversite ilana çıkamayacak. İş, yine YÖK üzerinden yüreyeceğe benziyor.

Lakin, 60 gün sonra yine her şey değişebilir. 3 ay önce yetki yökteydi, şimdi üniversitelere devredildi, 2 ay sonra bambaşka bir yere devredilebilir. Çok karışık, bilgi almakta zorlaştı, alınan bilgilerin gerçeği yansıtmasıda. SABIR AKADEMİSYEN ADAYI ARKADAŞLARIM, SABIR...

yasarayanoglu

Yardımcı Editör
İşte ben tam da bu sebeple kararnameye karşı gelinse dahi 2 ay kadar uzatabileceklerini düşünmüyorum. Bunu bu şekilde yaparlarsa zarar gören radarda daha aktif olarak görünen kendileri olacaktır. Yekta Saraç'ın yerine de zaten yasaayanoglu hocamızın ve Vahdet hocanın da yazdığı şekilde başka isimler düşünülüyor. Bu denli sallanırken daha da uzatamazlar. Ancak Cumhurbaşkanımız da kemer sıkma politikaları gereği bu duruma ılımlı yaklaşabilir elbette

Değişir mi değişmez mi orasını önümüzdeki günlerde göreceğiz. Ama dediğim gibi hocam Cumhurbaşkanımız bu atamaların önüne geçmek isteseydi kararnameyi bekletebilir yahut kısıtlayıcı şekilde çıkarırdı sonuçta üzerinde bu düzenleme için bir baskı yoktu kaldı ki böyle bir baskı yapabilecek bir güçte yok. En azından evvelden izinli kadrolar için sürecin çok uzamayacağı kanaatindeyim.

P

Polatkoza

Guest
...

Katılıyorum Oğulhan Hocam . Anlaşılan o ki YÖKün kadro için ikinci yazısı gelene kadar sabredeceğiz. İnşallah bu seneki alımlarda bu gelişmeler hak edenlerin kadroya yerleştiğini görmemize vesile olur.