ALES Takıldığınız/Çözemediğiniz Sorular Bölümü Kullanımı

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

medre

Öğrenci
Hocam, takıldığım ve çözemediğim sorular, yapılan son iki ales sınavında ki mantık sorularıdır. İşin ilginç yanı, önceki sorulan mantık sorularını yapabiliyordum ama bu son iki sınavda kalem oynatamadım, 3'lü kombinasyon mu ? 4'lü kombinasyon mu ? öyle bir şey diyorlar. Hayır, dediğim gibi önceki mantıkları yaparken bu son iki ales de yapamamak insanın canını sıkıyor. Acaba mümkünse, yapılan son iki ales sınavındaki mantık sorularını anlatarak çözmeniz ya da çözebilen arkadaşların anlatması mümkünmüdür. Öyle tahmin ediyorum ki forumda üye pek çok kişi için de faydalı olacaktır böyle bir şey...

biobiobio59

Öğrenci
merhaba arkadaslar 2012 ales ilkbahardan iki sorum olacaktı çözen olursa ya da daha önce çözüldüyse sayfa belirtirse sevinirim

Soru1: A={a,b,c,d,e,f,g} kümesinin elemanları kullanılarak biri 3 diğeri 4 elemanlı iki ayrık küme oluşturulmak isteniyor. a ve b elemanları
ayı kümede bulunmayacak şekilde bu iki küme kaç farklı şekilde oluşturulabilir ?

Soru 2: Bir torbada 3 beyaz ve 4 kırmızı top vardır. bu torbadan aynı anda rastgele çekilen iki toptan en az birinin beyaz olma olasılığı kaçtır ?

şimdiden teşekkür ederim

Gamze

Administrator
merhaba arkadaslar 2012 ales ilkbahardan iki sorum olacaktı çözen olursa ya da daha önce çözüldüyse sayfa belirtirse sevinirim

Soru1: A={a,b,c,d,e,f,g} kümesinin elemanları kullanılarak biri 3 diğeri 4 elemanlı iki ayrık küme oluşturulmak isteniyor. a ve b elemanları
ayı kümede bulunmayacak şekilde bu iki küme kaç farklı şekilde oluşturulabilir ?

Soru 2: Bir torbada 3 beyaz ve 4 kırmızı top vardır. bu torbadan aynı anda rastgele çekilen iki toptan en az birinin beyaz olma olasılığı kaçtır ?

şimdiden teşekkür ederim

2. Soru;
Torbada 7 top var;
İlkinin beyaz gelme olasılığı toplam beyaz topların torbadaki toplam top sayısına bölünmesiyle bulunur. Yani; 3/7
İkincisinin beyaz gelme olasılığı torbada kalan beyaz top sayısının toplam top sayısına bölünmesiyle bulunur. Yani; 2/6

Bunların çarpımı istenilen oranı verir; 3/7x2/6= 1/7

castiel

Öğrenci

1. küme a b

2. küme b a

olacak şekilde 2 küme düşünelim.

1. olasılıkta a ve b elemanlarını kümeden çıkartırsak geriye 5 eleman kalıyor. 1. küme için bu 5 elemandan 2 eleman seçilir( çünkü a ile beraber 3 eleman olacak) o halde 5 in 2 li kombinasyonu=10 dur. 2. küme için 3 eleman kalır o da 3'ün 3 lü kombinasyonu= 1 dir.---> 10*1=10

2. olasılıkta aynı şekilde b ve a elemanlarını kümeden çıkartırsak ki aynı işlemlerdir ve sonuç da aynı dır. bu durumda 2 farklı olasılık oluşmuş olur. 10+10= 20 olacaktır.

Niye kombinasyon yaptık? çünkü gruplama işlemlerinde kombinasyon sıralama işlemlerinde permutasyon kullanılır. Bu sebeple kombinasyon yaptık.

Anthracite

Öğrenci
2. Soru;
Torbada 7 top var;
İlkinin beyaz gelme olasılığı toplam beyaz topların torbadaki toplam top sayısına bölünmesiyle bulunur. Yani; 3/7
İkincisinin beyaz gelme olasılığı torbada kalan beyaz top sayısının toplam top sayısına bölünmesiyle bulunur. Yani; 2/6

Bunların çarpımı istenilen oranı verir; 3/7x2/6= 1/7

Hocam çözümde bir sıkıntı var sanki. Siz çekilen 2 topun da beyaz gelme olasılığını hesaplamışsınız. Soruda ise en az birinin beyaz gelme olasılığı diyor. Yani 1 beyaz 1 kırmızı da gelebilir.
Yanlış olabilir ama ben şöyle düşündüm: Toplam istenen durum 7 toptan 2 top çekme olduğundan 7 nin 2 lisi diyorum. İstenen durum 1. olarak 1 beyaz 1 kırmızı gelme olasılığı yani 3 ün 1 lisi ve 4 ün 1 lisi 2. durum 2 sinin de beyaz gelme olasılığı 3 ün 2 lisi. Yani sonuç olarak 5/7

Gamze

Administrator
Hocam çözümde bir sıkıntı var sanki. Siz çekilen 2 topun da beyaz gelme olasılığını hesaplamışsınız. Soruda ise en az birinin beyaz gelme olasılığı diyor. Yani 1 beyaz 1 kırmızı da gelebilir.
Yanlış olabilir ama ben şöyle düşündüm: Toplam istenen durum 7 toptan 2 top çekme olduğundan 7 nin 2 lisi diyorum. İstenen durum 1. olarak 1 beyaz 1 kırmızı gelme olasılığı yani 3 ün 1 lisi ve 4 ün 1 lisi 2. durum 2 sinin de beyaz gelme olasılığı 3 ün 2 lisi. Yani sonuç olarak 5/7

Pardon dediğiniz gibi ben yanlış hesaplamışım. Düzeltme için teşekkürler. ALES'ten puanları nasıl kaybettiğim de belli oldu :)
Ben de bu haliyle şu şekilde düşündüm iki toptan 1 kırmızı 1 beyaz top gelme olasılığı: 4/7x3/6= 2/7 ve ikisinin de beyaz gelme olasılığı yukarıda hesapladığım gibi 1/7 bunların ikisini toplarsak: 1/7+2/7= 3/7

Sonucunu bilmeyince çözümler tahmin oluyor artık. Merak ettim bunun sonucunu.

Anthracite

Öğrenci
Pardon dediğiniz gibi ben yanlış hesaplamışım. Düzeltme için teşekkürler. ALES'ten puanları nasıl kaybettiğim de belli oldu :)
Ben de bu haliyle şu şekilde düşündüm iki toptan 1 kırmızı 1 beyaz top gelme olasılığı: 4/7x3/6= 2/7 ve ikisinin de beyaz gelme olasılığı yukarıda hesapladığım gibi 1/7 bunların ikisini toplarsak: 1/7+2/7= 3/7

Sonucunu bilmeyince çözümler tahmin oluyor artık. Merak ettim bunun sonucunu.

Benim çözüm doğru hocam ales 2012 ilkbaharda çıkmış soru cevabı 5/7. Toplar aynı anda çekiliyor o yüzden 1 top çekilir ondan sonra diğeri çekildiğinde 6 topa düşer gibi bir şey yok soruda. Tüm ihtimalleri bir seferde hesaplamak gerekiyor.

eylül

Öğrenci
1) saat 14:24 de akrep ve yelkovan arasındaki açı kaç derecedir?

2) 3A=2B=4C=5D eşitliği veriliyor. 300 gr B malzemesinin olduğu bir karışımda D malz. kaç gr?

3) birbirine paralel 2 tane doğru veriliyor (d1 ve d2 )... d1 doğrusu üzerinde 3 nokta (A,B,C) d2 doğrusu üzerinde 5 nokta (D,E,F,G,H) bulunuyor. toplam 8 nokta var. bu noktaları köşe kabul edecek üçgenlerin bir köşesinin F noktası üzerinde olma olasılığı kaçtır?
Aklımda kalan son sorular... bakalım cevaplayacak arkadaş bulabilecek miyim bu saatten sonra... :)

Gamze

Administrator
1) saat 14:24 de akrep ve yelkovan arasındaki açı kaç derecedir?

2) 3A=2B=4C=5D eşitliği veriliyor. 300 gr B malzemesinin olduğu bir karışımda D malz. kaç gr?

3) birbirine paralel 2 tane doğru veriliyor (d1 ve d2 )... d1 doğrusu üzerinde 3 nokta (A,B,C) d2 doğrusu üzerinde 5 nokta (D,E,F,G,H) bulunuyor. toplam 8 nokta var. bu noktaları köşe kabul edecek üçgenlerin bir köşesinin F noktası üzerinde olma olasılığı kaçtır?
Aklımda kalan son sorular... bakalım cevaplayacak arkadaş bulabilecek miyim bu saatten sonra... :)

1) Saat sorularında akrep-yelkovan arasındaki açıyı buldurabilecek bir formül var onu kullanmak daha kolay.

|11.dakika-60.saat|/2 = |11.24- 60.2| /2 = 72 derece (Saati 2 almamın sebebi analog saatlerde 14=2 olmasından)

Not: /2 dediğim tüm sonucu kapsıyor yani 60.2/2 değil.

2) Verdiğiniz eşitlikten, B'nin miktarını verip D'yi sorduğundan; sadece B ve D'yi ayırırsak 2B=5D eşitliğini elde ederiz. B yerine soruda verilen 300 gramı yerleştirirsek; 2x300=5D eşitliğinden D= 120 çıkar.

3. soruyu çözemedim çözebilirsem yazarım :) Kolay gelsin.

Son düzenleme:

rules

Öğrenci
hocam 3.sorunun cevabı 1/3 ?

hocam biraz geç bakabildim kusura bakmayın insallah bakarsanız.

toplam elimizde 8 nokta ve 2 dogrumuz var. ücgen olusturmak icin 3 lü noktalar almam lazım ve en az biri farklı dogrudan olmak şartıyla. simdi 8 in 3 lüsü 56 ama iki dogru üzerinde düz cizgi ücgen olusturmaz bü yüzden 3ün 3 lüsü 1 5 ün3lüsü 10 topla ikisini 11 toplam 56-11=45 oldu olasılık kısmına geçeersek tüm kümemiz 45 bizde f icinde oldugu ücgenleri sormus biz icinde olmadıgını düsünelim 7 nokta 3 lüsü 35 düz olanları cıkarırsak 4+1=5 kalır 30 hepsi neydi 45 45-30=15(demekki f yi köse kabul eden bu kadar ücgen var) ve son olarak olasılık sorularını degismez kuralı istenen /hepsi 15/45 =1/3

soru biraz karıstırıcı ygs lys tarzı aleste gelecegini sanmam insallah dogrudur hocam bende biraz unuttum matematiği.

myodes

Öğrenci
ben küme sorusunda takıldım hani 60 öğrenci var 25i tek geliyor. 35 i anne veya babasından en az biriyle diyodu cevap neydi ben çok takıldım o soruya?? :(

2le

Öğrenci
Arkadaslar bende su AB<AC<BC felan lı soru vardı ya tek onda takıldım ve ıkı sorunun cevabınıda 6 yaptım dogru mudur acaba ya?

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...