Yüksek lisans, doktora ve araştırma görevlisi alımımda özel şart

selcuk02

Öğrenci
İnşaat mühendisliği anabilimdalı geoteknik bilimdalında yüksek lisans yapmaktayım. Trankripte bu şekilde geçiyor
Araştırma görevlisi Alımlarda şöyle koşullar var
İnşaat mühendisliği anabilimdalında yüksek lisans yapıyor olmak
Geoteknik anabilimdalımda yüksek lisans yapıyor olmak
İlgili anabilimdalımda yüksek lisans yapıyor olmak
Doktora alımlarında da aynı şeyler yazıyor
Şimdi ben hangisine başvurabilirim. İlanları açan üniversiteye soruyorum kimse cevaplayamıyor.Anabilimdalı ve bilimdalı arasında bu belirsizlik birkaç üniversitede bu şekilde farkı nedir
Hangilerine başvurabilirim yönetmeliği iyi bilen bir hocam cevaplayabilirmi yada başından böyle birşey geçmiş olan yardımcı olursanız sevinirim
 
Önce genel bilgi: Fakülteler bildiğiniz üzere bölümler ve o bölümlerin altında anabilim dalları olarak yapılandırılmıştır. Sizin bölümünüz İnşaat Mühendisliği bölümü yüksek lisansınızı da geoteknik anabilim dalında yapıyorsunuz. Ancak, enstitülerde yüksek lisans eğitiminde bölümler anabilim dalıdır. Anabilim dalları da bilimdalı. Sizinki gibi. İnşaat Mühendisliği anabilim dalı geoteknik bilim dalı.
İlanlara gelince: İnşaat Mühendisliği anabilim dalında yüksek lisans veya doktora. YÖK lisansüstü program açılması için öğretim üyesi sayısıyla ilgili kriter belirlemiştir. Bazı bölümlerde anabilim dallarındaki hoca sayısı bu kriterleri sağlamadığı için bölümler genel anabilim dalı başlığı altında lisansüstü program açar. Burada bilim dalları olmaz. Öğrenciler seçmeli dersler ve danışman hocaları ve tezleri ile farklı alanlarda eğitim alsalarda lisansüstü eğitimlerini tek anabilimdalı başlığı altında alırlar. İnşaat Mühendisliği anabilim dalı.
Yeterli hoca olduğu durumlatda da sizinki gibi İnşaat Mühendisliği anabilim dali geoteknik bilim dalında yüksek lisans yapılır.
İlanlara gelince: İlanlar bölüm tarafindan verilir. İnşaat Mühendisliği anabilim dalında yüksek lisans yapmak dendiğinde hem genel anabilim dalı bazında açılmış programda yüksek yapanlar hem de bu anabilim dalının bilim dallarında yapanlar başvurabilir.
Geoteknik anabilim dalında yüksek lisans yapmak. Yani sizin durumunuz. İnşaat Mühendisliği anabilim dalı geoteknik bilim dalinda yüksek lisans yapanlar.
İlgili alan ya da anabilim dalı dendiğinde: Bölümün hangi anabilim dalına araştırma görevlisi alınacaksa o anabilim dalında yüksek yapmak. Örneğin İnşaat Mühendisliği Bölümünün Geoteknik anabilim dalı için kadro açılmışsa o bilim dalında yüksek yapanlar. Buna başvurabilirsiniz. Eğerkadro başka bir anabilim dalı için açılmışsa başvuramazsınız.
 
Üst