YÖK Başkanlığının Üniversitelere Kadro Verme Yetkisi Kaldırıldı...

yasarayanoglu

Yardımcı Editör
Çok doğru hocam ama asıl merak ettiğim şey norm kadro kıstasına dahil mi değil mi arş. görevlileri?

Ah o sorunun cevabını bilsem YÖK başkanı ilan edicem kendimi:) zaten bu sorunun cevabı baştan beri anlamadığımız üzerine kafa yorduğumuz bir sorunun cevabı.. Öğretim Görevlisi sayısını öğrenci sayısına göre belirleyebilirler bunda bir mahsur yok ancak Öğretim Üyesi ve Ar.Gör. sayıları için kıstas çok fazla kaldı ki o kıstaslara göre bir belirleme yapmakta çok mantıklı değil. Yayın sayısı, atıf, araştırma projeleri bu liste uzar gider bu noktada eleman sayısı belirlemek enteresan bir uygulama olacak çıktığında. Ayrıca temel bilimler ve anabilim dalları arasında da bir çok fark var neyi neye göre yapacaklar halen çözebilmiş değilim.

ogulhankayabas

Kısıtlanmış Üyelik
Ah o sorunun cevabını bilsem YÖK başkanı ilan edicem kendimi:) zaten bu sorunun cevabı baştan beri anlamadığımız üzerine kafa yorduğumuz bir sorunun cevabı.. Öğretim Görevlisi sayısını öğrenci sayısına göre belirleyebilirler bunda bir mahsur yok ancak Öğretim Üyesi ve Ar.Gör. sayıları için kıstas çok fazla kaldı ki o kıstaslara göre bir belirleme yapmakta çok mantıklı değil. Yayın sayısı, atıf, araştırma projeleri bu liste uzar gider bu noktada eleman sayısı belirlemek enteresan bir uygulama olacak çıktığında. Ayrıca temel bilimler ve anabilim dalları arasında da bir çok fark var neyi neye göre yapacaklar halen çözebilmiş değilim.

Bilimsel gerçekler açısından çok doğru bu yorumunuz hocam ama burası Türkiye olduğu için yayın, araştırma, proje konularından ziyade TASARRUF daha etkin olacakmış gibi geliyor.

Ayrıca, aldığım bir duyuma göre bir fakültede ne kadar öğretim üyesi var ise o kadar araştırma görevlisi olabilecek. Yani 2 yrd. doç, 2 doç, 3 prof varsa, en fazla 7 arş. gör. olabilecek 8 asla olamaz.

Bekleyiş

Öğrenci
Yaşar Hocam aynı şeyleri yazmışız katılıyorum size, ders yükümlülüğü farklılıkları var, Öğretim görevlisi ayda belli bir saat ders verme zorunluluğu olan, dr sını bitirirse ve de kadro bulursa yükselen bitiremezse öğretim görevliliğinden emekli olan kişidir, ama araştırma görevlisi anabilim dalında araştırma yapmak ve hocalarını asiste etmek için vardır, yükselme hedefi olmayan zaten seçmez araştırma görevliliğini. (Görev süresi uzatılmayabilir) Dr sını bitirirse ihtiyaç da varsa derse girer ama en azından benim bildiğim fakültelerde araştırma görevlisi dr lar kolay kolay ders alamıyorlar, hiç bir hoca pasta dilimini paylaşmak İstemiyor, ders az olsa da onu a/b şubesi diye ikiye bölüyor yine de ders çıkarıyor kendine.

- - - Güncellendi - - -

Öğretim görevlileri myo larda çok zaten fakültelerde pek yok, bu listede yer alma sebebide yıkarıda fakülte/enstitü/yüksekokul yazmış, ben Prof ve doçent olan myo ilçelerde örneğin çok görmedim.

Sadece kendi görüşüm; araştırma görevlisinin öğrenciyle bir bağı yok ki doğrudan bu listede ondan yer almamıştır diye düşünüyorum.

ogulhankayabas

Kısıtlanmış Üyelik
Yaşar Hocam aynı şeyleri yazmışız katılıyorum size, ders yükümlülüğü farklılıkları var, Öğretim görevlisi ayda belli bir saat ders verme zorunluluğu olan, dr sını bitirirse ve de kadro bulursa yükselen bitiremezse öğretim görevliliğinden emekli olan kişidir, ama araştırma görevlisi anabilim dalında araştırma yapmak ve hocalarını asiste etmek için vardır, yükselme hedefi olmayan zaten seçmez araştırma görevliliğini. (Görev süresi uzatılmayabilir) Dr sını bitirirse ihtiyaç da varsa derse girer ama en azından benim bildiğim fakültelerde araştırma görevlisi dr lar kolay kolay ders alamıyorlar, hiç bir hoca pasta dilimini paylaşmak İstemiyor, ders az olsa da onu a/b şubesi diye ikiye bölüyor yine de ders çıkarıyor kendine.

- - - Güncellendi - - -

Öğretim görevlileri myo larda çok zaten fakültelerde pek yok, bu listede yer alma sebebide yıkarıda fakülte/enstitü/yüksekokul yazmış, ben Prof ve doçent olan myo ilçelerde örneğin çok görmedim.

Sadece kendi görüşüm; araştırma görevlisinin öğrenciyle bir bağı yok ki doğrudan bu listede ondan yer almamıştır diye düşünüyorum.

İşte tam da burada şu mesele gündeme geliyor ki, Araştırma Görevlileri norm kadro kıstasının neresinde olacaklar hocam. İki ucu boklu değmek misali biraz... :D :D

ogulhankayabas

Kısıtlanmış Üyelik
Hocam sosyal bölümlerde yapabilirsiniz de, 5 hoca 25-30 asistanın olduğu Tıp Fakültesi gibi bölümlerde bu dediğinizi uygulamak bana bir garip geldi:)

Zaten bana da garip geliyor ama işte burası gariplikler ülkesi maalesef o yüzden korkuyorum. Yoksa bir hocanın 2 asistanının olması 1 asistanının olmasından daha mantıklıdır. Biri tutmaz, biri tutar hesabıdır bu akademide. Bu duyumum gerçekleşirse zaten geçmiş olsun arş. gör. Kadrosu bekleyenlere.

Bekleyiş

Öğrenci
İşte tam da burada şu mesele gündeme geliyor ki, Araştırma Görevlileri norm kadro kıstasının neresinde olacaklar hocam. İki ucu boklu değmek misali biraz... :D :D

Bizden bi kaç kişiyi görevlendirseler de şu işi çözsek Hocam 😁
Bence araştırma görevliliği genel şartlarda puan yüzdelerinde bir değişiklik olmazsa norm kadrodan çok etkilenmeyecekler Hocam. Sadece kendi fikrim bu yönde. Öğretim görevliliği için bir sınırlama gelecek, merkez ve ilçelerdeki myolardaki adaletsiz dağılımın önüne geçilmeye çalışılacak eğer öğretim görevliliği genel şartlarına da müdahale edilecekse bilemiyorum tabiki.. ama 15 hocayla ders veren, haftada iki gün okula giden öğretim görevlisiyle, 3 kişiyle aynı bölümü yürüten, haftada 25 saat ders anlatıp 4 gün okula giden bir olmasın zaten.

Bekleyiş

Öğrenci
Zaten bana da garip geliyor ama işte burası gariplikler ülkesi maalesef o yüzden korkuyorum. Yoksa bir hocanın 2 asistanının olması 1 asistanının olmasından daha mantıklıdır. Biri tutmaz, biri tutar hesabıdır bu akademide. Bu duyumum gerçekleşirse zaten geçmiş olsun arş. gör. Kadrosu bekleyenlere.

İnşallah bilime sınırlama Gelmez Hocam, Adaletsizliğe sınırlama ve yapılabiliyorsa ortadan tamamen yok etme gelir..

ofy

Öğrenci
Değerli hocalarım,

Üniversitelerde norm kadronun uygulanabilirliği hakkında 2004 yılında yazılmış bir makaleye rastladım. İnceledim, hoşuma gitti. Bundan 14 sene önce yazılmış ama güncelliğini hâlâ koruyor. Müsait bir vaktinizde okumanızı tavsiye ederim.

Güzel haberler alamıyoruz, duyamıyoruz ama en azından konuyla ilgili daha detaylı bir bilgiye sahip olabiliriz diye düşündüm. Hepimize sabırlar diliyorum, iyi çalışmalar.

Makale linki;
http://dergipark.gov.tr/download/article-file/509197

selam5454

Öğrenci
bugün olmazsa kasımın sonu olur ya da 60 günü beklicekler gibi yargılara nerden varılıyor...sanal bi kanun mu çıkıyor bugün olmadı kasımın sonu çıkmak zorunda falan diye..pztesi de olabilir neden olmasın..ümit besleme noktadında değil bu sözüm bugün olmadı 60 günü bekliyolar mantıksız bi laf...

M

Marsias

Guest
Eğer yönetmelik bir hafta daha çıkmazsa burada çok pis kavga çıkacak gibi :) sayın hocalarım biraz sakin. Evet sinirliyiz ve hepimiz çok haklıyız ama sabredersek kazanacağız.

ogulhankayabas

Kısıtlanmış Üyelik
60 günün dolacağına ben de katılmıyorum. Cumhurbaşkanımızın genelgesini okudunuz mu? Bürokratik hantallığın son bulması gerektiğini söylemiş. Süreç hızlanacaktır.

ogulhankayabas

Kısıtlanmış Üyelik
YÖK, öylesine kötü ve hantal bir kurum ki! 2 ay önce 5 defa CİMER'den yazdığım istek ve görüşlere geri dönüş dahi yapmadılar. Yazıklar olsun böyle bir kuruma! Bir de bunlar bilimin temsilcileri ha, pes vallahi! 21. Yüzyıla zerre uymayan bir kurum!!!