YÖK Başkanlığının Üniversitelere Kadro Verme Yetkisi Kaldırıldı...

ogulhankayabas

Kısıtlanmış Üyelik
İnşallah norm kadro yönetmeliği çıktıktan sonra tüm akademik kadrolara yapılacak atamalar EHLİYET ve LİYAKAT odaklı olur. Dil, din, ırk, mezhep ayrımı gözetilmeksizin, Ak Parti'li, CHP'li, MHP'li, İyi Parti'li demeden, hak edene hakkının verildiği atamaları görmek nasip olur. Hayırlı geceler herkese.

A

Akademik Fo

Guest
Öğretim Görevliliğinde Doktora Şartı ?

Sayın hocalarım.er yada geç cıkacak fakat. Öğretim görevligine yabancı dıl zorunlulugı getırılecek dıye bir soylentı de var bu konuda fikriniz nedir. Sadece norm kadro olsa sımdıye kadar cıkardı yonetmelık bence...
Artı doktora sartı gelecegı konusuluyor. Insallah gelir :)

onuronur

Öğrenci
norm kadro geldikten sonra artık yıllık öğretim üyesi sayısı kavramı kalkacak arkadaşlar. artık her üniversite norm kadroya göre alım yapacak. eğer norm kadro açığı varsa o yıl 8 bin öğretim elemanı da alınabilir. ama eğer norm kadro fazlası varsa sadece yıllık 800 öğretim elemanı da alınabilir. yani eskiden yıllık kadro sayıları baştan hesaplanıyor, bütçe ona göre ayarlanıyordu. artık bu uygulama olmayacak. norm kadroya göre anlık kadro sayısı oluşacak. örneğin bir bölümde prof emekli oldu, oraya yeni bir öğretim üyesi alınacak. bir öğretim görevlisi işi bıraktı, sadece bir öğretim görevlisi alınacak. bu kapsamda norm kadro uygulaması kısıtlamacı ve sıkı ekonomik öncelikli hazırlanmışsa vay halimize. yok eğer genel geçer rakamlar veriyorsa, her bölüme bol keseden kadro genişliği sunuyorsa yaşadık.

mollose0

Öğrenci
Büyük ihtimalle her yıl olduğu gibi 4 bin alım yapılacak hocam.

Muhtemelen hocam. Şayet ciddi bir bütçe kesintisi yahut tasarruf emri olsaydı hem bunu şimdiye dek duyardık hem de bu gönderdiğim habere yansırdı. Devletimiz bütçelerinde hiçbir kesintiye gitmeden üniversitelerin onlara layık kişilerle dolacağı bir düzenleme hazırlamakta ise ne mutlu bize, iyi ki beklemişiz derim hiç tereddüt etmeden!

Bırakın üniversiteleri herhangi bir kurumda “torpil” ve benzerlerinin önüne geçmek çok zor arkadaşlar, belki de imkânsız. Üniversitede bu durum çok daha zor zira torpil ile “usta-çırak” ilişkisi arasında bir denge bulunması gerekiyor zira üniversite böyle bir ilişkiyi şart koşan bir yerdir, biz memur değiliz ki bir sınava girip sonucuna göre kaderimiz çizilsin. İşin içerisinde memuriyetten çok daha farklı bir süreç var, burada hiçbir mesleği küçümsemiyorum ama bu dünyanın her yerinde böyledir.

Bu hafta güzel haberleri bekliyorum!

Mutlu Ege

Öğrenci
Hocalarım evet bu bütçelerde tasarrufa gidildiği gözükmüyor fakat Meb 'in 23 ekimde açıklayacağı eğitimde yol haritasının ana konusu liselerde mesleki eğitimi arttırmak ve üniversiteye gitme talebini düşürmek diye açıklamıştı sayın Bakanımız, bu durumda norm kadro öğrenci sayısına gore olacaksa ve öğrenci sayısının azalmasıyla da öğretim elemanı alımı iyice düşecektir..

chefugur

Öğrenci
Muhtemelen hocam. Şayet ciddi bir bütçe kesintisi yahut tasarruf emri olsaydı hem bunu şimdiye dek duyardık hem de bu gönderdiğim habere yansırdı. Devletimiz bütçelerinde hiçbir kesintiye gitmeden üniversitelerin onlara layık kişilerle dolacağı bir düzenleme hazırlamakta ise ne mutlu bize, iyi ki beklemişiz derim hiç tereddüt etmeden!

Bırakın üniversiteleri herhangi bir kurumda “torpil” ve benzerlerinin önüne geçmek çok zor arkadaşlar, belki de imkânsız. Üniversitede bu durum çok daha zor zira torpil ile “usta-çırak” ilişkisi arasında bir denge bulunması gerekiyor zira üniversite böyle bir ilişkiyi şart koşan bir yerdir, biz memur değiliz ki bir sınava girip sonucuna göre kaderimiz çizilsin. İşin içerisinde memuriyetten çok daha farklı bir süreç var, burada hiçbir mesleği küçümsemiyorum ama bu dünyanın her yerinde böyledir.

Bu hafta güzel haberleri bekliyorum!

Mesleki eğitim verilecek bölümlerde işin ehli olan insana görev verilmeli, kendi yaşadığım olayı ele alırsak öğretim elemanı olmak için başvuran arkadaş meslekle yakından alakası olmadığı halde ilana başvuru yapıyor ve bölüm başkanın işin içinde olacaksın takım elbise ders vermeyinunut demesi üzerine vazgeçiyor, bu iş sadece ALES ya da dil puanıyla olmuyor bazen liyakat en başda gerekli olan kriter olmalı eğer rektör x insanın bu işi daha iyi yapacağına inanıp görevi ona veriyorsa torpil değildir bu

Son düzenleme:

ofy

Öğrenci
Hocalarım, dün bir üniversitenin rektör yardımcısıyla görüştük. YÖK, yönetmelik çıkana kadar alım yapılmasını istemiyor, dedi. Şu an bütün üniversiteler bu yönetmeliği bekliyor, ihtiyaçlar birikti, dedi. Son bir ay kaldığını da belitti. Aldığı duyumlara göre de belirtilen 60 günden önce yönetmeliğin yayınlanmasını beklemiyorlarmış.

R

Randomhejjek

Guest
Kk

Bizim rektör geçen hafta YÖK başkanı ile görüşmüştü.buna binayen rektör de çevresine çok yakın zamanda yönetmenliğin çıkacağını ifade etmiş

ogulhankayabas

Kısıtlanmış Üyelik
Hocalarım, dün bir üniversitenin rektör yardımcısıyla görüştük. YÖK, yönetmelik çıkana kadar alım yapılmasını istemiyor, dedi. Şu an bütün üniversiteler bu yönetmeliği bekliyor, ihtiyaçlar birikti, dedi. Son bir ay kaldığını da belitti. Aldığı duyumlara göre de belirtilen 60 günden önce yönetmeliğin yayınlanmasını beklemiyorlarmış.

Madem bu yönetmelik yetki devri olacak ve üniversiteleri kısıtlamayacaksa neden 60 gün boyunca çıkmayacak ki? Bu kadar kapsamlı ne yapılabilir gerçekten anlamak çok güç.

- - - Güncellendi - - -

Vahdet hocanın son twetine bir bayan hocamız şunu yazmış, yönetmeliğin içeriği öğretim üyeleri ile ilgili olacak, araştırma görevlilerini etkilemeyecek.

Ne kadar doğrudur bilemeyiz tabi.

tumua

Araştırma Görevlisi
norm kadro geldikten sonra artık yıllık öğretim üyesi sayısı kavramı kalkacak arkadaşlar. artık her üniversite norm kadroya göre alım yapacak. eğer norm kadro açığı varsa o yıl 8 bin öğretim elemanı da alınabilir. ama eğer norm kadro fazlası varsa sadece yıllık 800 öğretim elemanı da alınabilir. yani eskiden yıllık kadro sayıları baştan hesaplanıyor, bütçe ona göre ayarlanıyordu. artık bu uygulama olmayacak. norm kadroya göre anlık kadro sayısı oluşacak. örneğin bir bölümde prof emekli oldu, oraya yeni bir öğretim üyesi alınacak. bir öğretim görevlisi işi bıraktı, sadece bir öğretim görevlisi alınacak. bu kapsamda norm kadro uygulaması kısıtlamacı ve sıkı ekonomik öncelikli hazırlanmışsa vay halimize. yok eğer genel geçer rakamlar veriyorsa, her bölüme bol keseden kadro genişliği sunuyorsa yaşadık.

Mahalle bakkalına çırak alıyorsun herhalde. Te Allahım ya. Bu arkadaşın sistematik olarak aralıklarla gelip bilinçli bir şekilde bu tarz mesajlar bıraktığını düşünmeye başladım bu son mesajıyla. Efendi maaşları devlet veriyor devlet! Devlet memuru olacaksınız nasıl olacak Maliye'den yıllık bütçeden habersiz anlık akademisyen ilanı? Düşünün yahu rica ederim.

M

masterss

Guest
gazete boş. büyük ihtimalle kasımdan önce de çıkmayacak yönetmelik. bu haftada ümitlenmeyelim.

onuronur

Öğrenci
Mahalle bakkalına çırak alıyorsun herhalde. Te Allahım ya. Bu arkadaşın sistematik olarak aralıklarla gelip bilinçli bir şekilde bu tarz mesajlar bıraktığını düşünmeye başladım bu son mesajıyla. Efendi maaşları devlet veriyor devlet! Devlet memuru olacaksınız nasıl olacak Maliye'den yıllık bütçeden habersiz anlık akademisyen ilanı? Düşünün yahu rica ederim.

yıllık bütçeden ve maliyeden habersiz alım olur mu devlet kademesinde? norm kadro ile üniversitede çalışan öğretim elemanı 5bin tl maaş alıyorsa, o kişi işten çıkınca yerine alınan kişi de 5bin tl maaş alır. dolayısıyla sistem maliye denetiminde devam eder. zaten norm kadronun en önemli getirisi mali disiplindir. dolayısıyla gidip maliyeden yeniden kadro için para istemeyecekler, maliye zaten yıl başında norm kadroya göre örneğin 400 kişilik parayı ayıracak üniversiteye. o kadar. üniversite de elindeki kadroyu norm kadro dışına çıkamayacağından, otomatikman mali disipline göre hareket edecek. Düşünün yahu rica ederim.

Son düzenleme:

ogulhankayabas

Kısıtlanmış Üyelik
Bunlar sadece kişisel yorumlarımız Onur hocam. Ne olacağını, ne biteceğini bilemeyiz. Süreci yaşayıp göreceğiz. Kesin bir dille konuşmanızı doğru bulmuyorrum.

onuronur

Öğrenci
Bunlar sadece kişisel yorumlarımız Onur hocam. Ne olacağını, ne biteceğini bilemeyiz. Süreci yaşayıp göreceğiz. Kesin bir dille konuşmanızı doğru bulmuyorrum.

katılıyorum. ben şimdiye kadar "şöyle bir uygulama olacak", "gelecek", "duyum aldım", "bana böyle söylendi" gibi varsayımsal bir yorum yapmadım. sadece norm kadronun mantığını dile getiriyorum. norm kadronun yapısı da benim yorumlarıma bağlı değil zaten. kesinliği olan ve uygulamada olan uygulamalar.

ogulhankayabas

Kısıtlanmış Üyelik
katılıyorum. ben şimdiye kadar "şöyle bir uygulama olacak", "gelecek", "duyum aldım", "bana böyle söylendi" gibi varsayımsal bir yorum yapmadım. sadece norm kadronun mantığını dile getiriyorum. norm kadronun yapısı da benim yorumlarıma bağlı değil zaten. kesinliği olan ve uygulamada olan uygulamalar.

Sizi anlıyorum lakin akademi, diğer devlet kurumlarıyla eş tutulamaz. Dinamikler çok farklı. Sizin dediğiniz tarz da bir uygulama hayata geçerse akademi camia biter! Akademik gelişme tamamen durur! Bu olmaz, olamaz ve olmamalı.

Eğer ki, böyle saçmasapan ve ucube bir yönetmelik çıkarsa, gerçekten bittiğimizin resmidir. Lakin, ben bu kadarına ihtimal vermiyorum.