Yeni Yükseköğretim Yasası ve ÖYP'lilerin Durumu

halbert

Öğrenci
Arkadaşlar, yeni yükseköğretim yasası ile ilgili olarak sesinizi mutlaka duyurun.

YÖK bununla ilgili olarak , görüşlerimizi yazabilecegimiz bir platform oluşturmuş. Özellikle özlük haklarımız bu yasada oldu bittiye getirilmesin.

YÜKSEKÖĞRETİM KURULU/The Council of Higher Education adresinden sesimizi duyuralım. Ne kadar çok kişi olursak, o kadar kuvvetli çıkar sesimiz. Kendi geleceginize sahip çıkın arkadaşlar.

Ben kendi yazdığım yazıyı paylaşıyorum sizlerle de

Kişilerin kendi özel durumlarına yönelik isteklerinden ziyade, öğretim üyelerinin genelini kapsayan derin yaralara neşter vurulması gerekiyor bu yeni yasa ile.
1)Öncelikle şuana kadar alınmış olan ve alınacak olan binlerce öyp´li öğretim üyesi üzerindeki senet baskısının kaldırılması gerekiyor. Hem başarısızlık korkusu, hem de bilim insanı olmamıza rağmen başkalarının sana kefil olmasını istemenin verdiği onur kırıcı durum ortadan kaldırılmalı. Ayrıca 300 küsür binlik senetlere de kimse kefil olmak istemiyor.
2)Maddi bakımdan yapılması gereken iyileştirme konusu. Yök başkanı tarafından müjdeli haber diye iki kez açıklama yapılmasına rağmen, halen bir ilerleme yok. Bu işe yıllarını vermiş akademisyenlerin halen bir hemşireden bile düşük maaş alması bu ülkenin bir ayıbıdır. En açık bir örnek olarak arş. gör. maaşlarının en az 750-1000 TL arası bir iyileştirmeye ihtiyacı vardır.
3)Yök´ün akademisyenler için biçtiği role istinaden, yurtdışı eğitim programları çok yetersizdir. Halen binlerce yeni akademisten yurtiçinde dil kurslarına gönderilerek, sırf usulen ingilizce yeterliliği saglanmış gözükmeleri için üds, kpds gibi ingilizce yeterliliğini ölçmede uzaktan yakından alakası olmayan sınavlara hazırlanmakta ve bu ugurda hem büyük miktarlarda paralar heba olmakta hem de bu kişilerin hayatından azımsanamayacak bir zaman dilimi çalınmaktadır.
4)Akademisyenlikte yükselme şartları ve esasları , sistemi daha dinamik hale getirecek şekilde değiştirilmelidir.
 
Üst