Yabanci Uyruklu Akademisyen ve Araştırma Görevlisi Başvurusu

Arkadaşlar yabancı uyrukluyum ve araştırma görevlisi olmak istiyorum. suan yuksek lisans yapmaktayım. Yabancı uyruklu için araştırma görevlisi olma şartları aynımıdır ? yada farklımıdır? cevaplayan olursa cok sevinirim. şimdiden teşekkürler.
 

Nazmi

Akademikpersonel.org
Yönetici
Merhaba, yabancı uyruklu derken aynı zamanda T.C. vatandaşlığınız var mı? Çünkü yönetmeliğe göre T.C. vatandaşı olmanız gerekir aksi takdirde başvuramazsınız.
 
Merhaba, yabancı uyruklu derken aynı zamanda T.C. vatandaşlığınız var mı? Çünkü yönetmeliğe göre T.C. vatandaşı olmanız gerekir aksi takdirde başvuramazsınız.

hayır T.C. vatandaşlıgım yok ama nasıl oluyorda özellikle istanbul universitesinde birsürü yabancı uyruklu arastırma gorevlısı var. bu T.C. Vatandaslık şartı yeni mi cıktı anlamadım kı bende
 

sidneh

Profesör
Hocam şartlarda 657. kanunun 48. maddesinde belirtilen şartları taşımak var ve o madde de şöyle;

Madde 48 - Devlet Memurluğuna alınacaklarda aşağıdaki genel ve özel şartlar aranır.

A) Genel Şartlar :
1- Türk Vatandaşı olmak
2- Sınav tarihinde 18 yaşını tamamlamış olmak (Bir meslek veya sanat okulunu bitirenler en az 15 yaşını doldurmuş olmak ve Türk Medeni Kanununun 12 nci maddesine göre kazai rüşt kararı almak şartıyla Devlet Memurluğuna atanabilirler),
3- Genel olarak en az Ortaokul veya dengi okul mezunu olmak,
4- Kamu haklarından mahrum bulunmamak,
5- Taksirli suçlar ve aşağıda sayılan suçlar dışında tecil edilmiş hükümler hariç olmak üzere, ağır hapis veya 6 aydan fazla hapis veyahut affa uğramış olsalar bile Devletin şahsiyetine karşı işlenen suçlarda, zimmet, ihtilas (1), irtikâb (2), rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanma, dolanlı iflas gibi yüz kızartıcı veya şeref ve haysiyeti kırıcı suçtan veya istimâli (3) ve istihlâk (4) kaçakçılığı hariç kaçakçılık, resmi ihale ve alım satımlara fesat karıştırma, Devlet sırlarını açığa vurma suçlarından dolayı hükümlü bulunmamak,
6- Askerlik durumu itibariyle
a) Askerlikle ilgisi bulunmamak,
b) Askerlik çağına gelmemiş bulunmak,
c) Askerlik çağına gelmiş ise muvazzaf askerlik hizmetini yapmış yahut ertelenmiş olmak veya yedek sınıfına geçirilmiş olmak,
7- 657 Sayılı Devlet Memurları Kanununun değişik 53 . maddesi (Sakatların Devlet Memurluğuna alınmaları) hükümleri saklı kalmak kaydıyla, görevini devamlı yapmasına engel olabilecek vücut veya akıl hastalığı veya vücut sakatlığı ile özürlü bulunmamak.

B) Özel Şartlar :

1- Hizmet göreceği sınıf için 657 Sayılı Devlet Memurları Kanununun değişik 36. ve 41. maddelerinde belirtilen öğretim ve eğitim kurumlarının birinden diploma almış olmak,
2- Kurumların özel Kanun veya diğer mevzuatında aranan şartları taşımak

O nedenle TC Vatandaşlığınızın olması gerekli.
 
cok sağolun cevaplarınız için...

- - - Güncellendi - - -

Yabancı uyruklu öğretim elemanları

Türkiye'deki üniversitelerde Türkiye Cumhuriyeti uyruklu öğretim elemanlarının yanı sıra yabancı uyruklu öğretim elemanları da görev yapıyor.

Üniversitelerde 185'i araştırma görevlisi olmak üzere toplam bin 332 yabancı uyruklu öğretim elemanı bulunuyor. Bu kadrodakilerin 122'si profesör, 96'sı doçent, 228'i yardımcı doçent, 403'ü öğretim görevlisi, 285'i okutman, 12'si uzman ve 185'i araştırma görevlisi unvanını taşıyor.

Yabancı öğretim elemanlarının büyük çoğunluğu vakıf üniversitelerinde faaliyet gösteriyor. Bilkent Üniversitesinde 180, Koç Üniversitesinde 82, İzmir Ekonomi Üniversitesinde 74, Bilgi Üniversitesinde 41, Bahçeşehir Üniversitesinde 31, Doğuş Üniversitesinde 27 öğretim elemanı bulunuyor.

Yabancı uyruklu öğretim elemanına sahip devlet üniversiteleri arasında İstanbul Üniversitesi 146 öğretim elemanı ile ilk sırada yer alıyor. Onu 49 öğretim elemanı ile Boğaziçi Üniversitesi ve 47 öğretim elemanı ile ODTÜ takip ediyor.

En çok yabancı uyruklu araştırma görevlisinin çalıştığı üniversite İstanbul Üniversitesi olarak belirlendi.


http://www.sabah.com.tr/Egitim/2012/01/12/gelecegin-profesor-adaylari


Böylede bi yazı var ? mutlaka yabancı uyruklular içinde bi sart vardır ?

araştırıcam buldugumdada burdaya tekrar yazarım
 

sose35

Öğrenci
TC vatandası olmayanların ataması YÖK tarafından degil, sözleşmelı olarak ünıversıtenın rektörlüğü tarafından yapılıyor. YÖKün sayfasından YÖK kanunu 34 madde de yabancı uyrukluların atamaları ve calısma sartları ıle ılgılı bılgıyı bulabılırsınız. Ancak ünıversıte yönetımlerının bıle bu konu ıle ılgılı pek bır bılgısı olmadıgı ıcın, durumunuzu cok ıyı arastırmanızı tavsıye ederım...Sözlesme en cok ıkı yıllık olup, sonra uzatılmaktadır.


Yabanci uyruklu ögretim elemanlari icin ilgili kanun maddesi:
> Madde 34 - "Yüksekögretim kurumlarinda, sözlesme ile görevlendirilecek
> yabanci uyruklu ögretim elemanlari, ilgili fakülte, enstitü veya
> yüksekokul yönetim kurulunun önerisi ve üniversite yönetim kurulunun
> uygun görüsü üzerine rektör tarafindan atanirlar. Bunlar,
> ögretimgörevleri bakimindan, bu kanunda aylikli ögretim elemanlari
> icin konulmus olan hükümlere tabiidirlar.
> (degisik: 17/871983 – 2880/17 md.) Yabanci uyruklu ögretim
> elemanlarinin bu sekilde atanmalari veya görevlendirilmeleri, 657
> sayili Devlet Memurlari Kanununun Bakanlar Kurulu kararinigerektiren
> hükümlerine tabii olmadan, Yüksekögretim Kurulunca Icisleri
> Bakanligina bildirilir ve iki ay icinde alinacak olumlu görüs
> neticesinde ilgili üniversite ile sözlesmesi yapilir."
>

- - - Güncellendi - - -

gereklı degıl... yabancı uyruklu akademısyenler ıcın YÖK kanunu 34 Madde gecerlıdır.
 

ugurdogruyol

Öğrenci
Arkadaslar kolay gelsin, ben Ingiltere dogumluyum ve egitimi orada gordum. Turk vatandasligimi sonradan aldim. artik turkiyede yasiyorum ve YOKten denkligimi aldim. Inonu Universitesine Yabanci Uyruklu Ogretim Elemani olarak basvuru yapmami istedi orada ki yabanci diller bolum baskani, yaptim fakat daha sonra 2010 yilinda cikan bir konuna gore dediler Tr vatandasligimda oldugu icin yabanci uyruklu olarak olmazmis ALESten not alip ancak Turk olarak yapabilirmisim. bununla ilgili ne yapabilirim bilmiyorum, oradaki kisi kestirip atti konuyu ve oylece kaldim. Ne yapabilirim, yardimci olursaniz sevinirim.
 
A

Akademik Forum

Guest
Merhaba,
Bende yabancı uyrukluyum, Türkiye üniversitelerinde sözleşmeli olarak araştırma görevlisi olmak için hangi sınavları vermek gerekir???

Başka şartlar nelerdir??

Hukukta kadrolar ne zaman ilan edilir???

Yardımcı olursanız minnetdar olurum.
 

Nazmi

Akademikpersonel.org
Yönetici
Merhaba,
Bende yabancı uyrukluyum, Türkiye üniversitelerinde sözleşmeli olarak araştırma görevlisi olmak için hangi sınavları vermek gerekir???

Başka şartlar nelerdir??

Hukukta kadrolar ne zaman ilan edilir???

Yardımcı olursanız minnetdar olurum.
Yabancı öğretim elemanları ilgili üniversitenin rektörlük makamı atamayı yapar.

Yabanci uyruklu ögretim elemanlari icin ilgili kanun maddesi:

Madde 34 - "Yüksekögretim kurumlarinda, sözlesme ile görevlendirilecek yabanci uyruklu ögretim elemanlari, ilgili fakülte, enstitü veya yüksekokul yönetim kurulunun önerisi ve üniversite yönetim kurulunun uygun görüsü üzerine rektör tarafindan atanirlar. Bunlar, ögretimgörevleri bakimindan, bu kanunda aylikli ögretim elemanlari icin konulmus olan hükümlere tabiidirlar. (degisik: 17/871983 – 2880/17 md.) Yabanci uyruklu ögretim elemanlarinin bu sekilde atanmalari veya görevlendirilmeleri, 657 sayili Devlet Memurlari Kanununun Bakanlar Kurulu kararini gerektiren hükümlerine tabii olmadan, Yüksekögretim Kurulunca Icisleri Bakanligina bildirilir ve iki ay icinde alinacak olumlu görüs neticesinde ilgili üniversite ile sözlesmesi yapilir."
 
A

Akademik Forum

Guest
Yabancı öğretim elemanları ilgili üniversitenin rektörlük makamı atamayı yapar.
Hocam bu konuda daha ayrıntılı bilgiye sahipseniz beni aydınlatır mısınız? Üniversitenin rektörlük makamı atmayı yapar dediniz ya. Benim anladığım şu; ALES, YDS, Lisans ortalaması falan istenmiyor, belli bir başvuru sistemi de yok. Doğru mu anlıyorum? Doğruysa işe nasıl alınıyor anlamadım. Rektörlüğe gelip sizinle çalışmak istiyorum demekle olmaz herhalde. O zaman yabancı uyruklu biri olarak (T.C. vatandaşlığım yok) nasıl bir yol izlemeliyim? Yardımcı olur musunuz? Şu an doktora yapmaktayım.
 
A

Akademik Forum

Guest
yabanci

merhaba arkadaslar
cok onemli bir sorum var
bildigim kadar ile ozel universitelere yabancilarin ogretim gorevli olmasi daha rahat ama acaba bunu icin yine ales veya baska vir sinav gerekiyor mu?
 

Ink Bottle

Moderator
merhaba arkadaslar
cok onemli bir sorum var
bildigim kadar ile ozel universitelere yabancilarin ogretim gorevli olmasi daha rahat ama acaba bunu icin yine ales veya baska vir sinav gerekiyor mu?

"ÖĞRETİM ÜYESİ DIŞINDAKİ ÖĞRETİM ELEMANI KADROLARINA NAKLEN VEYA AÇIKTAN YAPILACAK ATAMALARDA UYGULANACAK MERKEZİ SINAV İLE GİRİŞ SINAVLARINA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR HAKKINDA YÖNETMELİK" kapsamındaki minimum şartların sağlanması gerekir.
 
A

Akademik Forum

Guest
Merhabalar,
eşim de yabancı uyruklu olduğu için, bu konuda az buçuk bilgim var. Kısa ve öz şekilde yazayım bildiklerimi.
1) Uğur bey, ne yazık ki bu konuda yapabileceğiniz pek bir şey yok. TC vatandaşlığınız varsa, siz de bizim tabi olduğumuz şartlara tabi oluyorsunuz.
2) Aslında evet, şartlar görece daha kolay. Sınav yok, puan yok, kadro ilanı yok, vs. Yalnız ortada bir sürekli bir kadro da yok. Denildiği gibi en fazla 2 yıllık sözleşmeler yapılıyor, ilk atamanın çok kolay olmadığını duyuyorum, ama sonraki uzatmalar görece kolay oluyor. Bir de her üniversitenin belli bir kotası var: yabancı uyruklu akademik personel sayısı üniversitenin toplam akademik personel sayısının %3'ünü geçemez. Yani bir üniversitede 1000 akademik personel varsa, o üniversitenin çalıştırabileceği toplam yabancı uyruklu akademik personel sayısı 30'dan fazla olamaz.
3) Başvuru aslında doğrudan ilgili birime yapılabilir. Eposta ile başlayıp, sonrasında yüzyüze görüşme aşamasına geçebilirsiniz. İkna olurlarsa, kadro işlemleri başlatılabilir hemen. Bu da sanırım 6 aya yakın sürer.
4) Şartlar konusu üniversitenin takdirine kalmış şeyler. Ancak YÖK'ten izin alınacağı için, çok abuk sabuk atamaların olacağına pek ihtimal vermiyorum. Şöyle düşünebilirsiniz belki: nasıl ki yurtdışında bir görev alırken bizden şu puan bu puan istenmiyor, bizim CV'mize, yayınlarımıza, tecrübemize vs. bakılıyor, burada da benzer bir durum var.
5) Yabancı uyruklu olarak (çifte vatandaşlık sahibi olanlar değil) doktoranız yoksa, Uzman, Ar. Gör., Öğr. Gör. kadrolarına, doktoranız varsa, Yrd. Doç ve üstü kadrolar dahil tüm kadrolara başvuru yapabilirsiniz.
Saygılar, selamlar.
 
A

Akademik Forum

Guest
Maas konusu

Cok yararli bir cevaptir, sagolun.
Sizin esiniz bir yerde gorev yapiyor mu yabanci olarak?
bir de maaslari soracaktim, sanki normal mesela Ars. Gor.
iki kat maasindan dusuk olamazmis!!;)
 

nagizade

Öğrenci
Yükseköğretim Kurumlarında Yabancı Uyruklu Öğretim Elemanı Çalıştırılması Esaslarına İlişkin Bakanlar Kurulu Kararı'nın 8'inci maddesinde "Yabancı uyruklu öğretim elemanlarının sözleşmeli olarak çalıştırılmaları için öncelikle yükseköğretim Kurulunun Yabancı uyruklu öğretim elemanlarının ücreti konusunda karar alması ve bu karardan sonra İçişleri Bakanlığının konuyla ilgili görüşünün istenmesi, olumlu görüş alınmasından sonra ilgili üniversite rektörlüğünce imzalanacak sözleşmenin vize için Maliye Bakanlığına gönderilmesi gereklidir. Sözleşmeninin aynı şartlarda uzatılması, Yükseköğretim Kurulunun olumlu görüşü üzerine ilgili üniversite Rektörlüğünce yapılır ve Maliye Bakanlığına bilgi verilir." hükmü yer alır. İlgili kararın lafzından da anlaşılacağı üzere yabancı uyruklular sözleşmeli olarak üniversite bünyesinde görev yapabilmektedir.
 
A

Akademik Forum

Guest
YDS-yabancı uyruklular

arkadaşlar selam geçen hafta bir Vakıf Universitesıyle iş görüşmesi yaptım…bende yabancı uyrukluyum.TC vatandaşlığık yok. İş görüşmesinde yabancı uyruklu olduğum içim ALES e girmem gerekmedigi ancak Ingilizce konusulan bir ülkeden gelmedigim için Yabancı dil sınavı yapmam gerektigi belirtildi.
Yani yabancı uyruklu öğretim görevlilerinin ÜDS 85 puana denk gelecek Toefl sınavı yapması gerektigi belirtildi.
Benim sorum bu sınavı bütün vafık üniversiteleri mi istiyor? yoksa üniversiteden üniversiteye değişiyor mu?
teşekkürler
 

ibax

Öğrenci
arkadaşlar selam geçen hafta bir Vakıf Universitesıyle iş görüşmesi yaptım…bende yabancı uyrukluyum.TC vatandaşlığık yok. İş görüşmesinde yabancı uyruklu olduğum içim ALES e girmem gerekmedigi ancak Ingilizce konusulan bir ülkeden gelmedigim için Yabancı dil sınavı yapmam gerektigi belirtildi.
Yani yabancı uyruklu öğretim görevlilerinin ÜDS 85 puana denk gelecek Toefl sınavı yapması gerektigi belirtildi.
Benim sorum bu sınavı bütün vafık üniversiteleri mi istiyor? yoksa üniversiteden üniversiteye değişiyor mu?
teşekkürler

Arkadasım benim esimde yabancı uyryklu. Üniversitelerin ilanlarında yabancı uyruklular için bi ilan yok. Acaba sizin başvuru süreciniz nasıl oldu? Aydınlatırsanız sevinirim..
 
Üst