Üniversite Hocaları Sefalet Girdabında

batujan34

Öğrenci
"Sefalet girdabında" ne demek Allah aşkına. Zor bir durumu göz önüne sermek istiyorsunuz; seçtiğiniz kelimeler ve üslubunuz yüzünden karşı tarafın tezi güçleniyor. Sefalet girdabında demek yaşamını dahi çok ekstra çaba harcayarak sürdürebilmesi demektir. Dünyanın her yerinde üniversite hocasının maddi sıkıntıları vardır. Ancak sefalet derecesinde sorunları olan ben bir tek Mısır'ı görmüştüm 2-3 yıl öncesine kadar kelli felli prof.'lar dersten çıktıktan sonra taksi şöförlüğü yapıyordu.Şimdi durumları pek farklı değildir herhalde. Ben Türkiye'de bu raddede bir sorun olduğunu düşünmüyorum.Sefalet girdabı nedir yani. yok kanserin pençesinde...
 

zoso

Öğrenci
Sayın Ekurnaz;
bilim için yaptığınız fedakarlık takdir edici hayalleriniz peşinde koşarken bir şeylerden vaz geçmek zorunda kalmışsınız çalışmalarınıza saygı duyarım hala şunu soruyorum 2204 tl ile sefalet içinde mi yaşıyorsunuz bunu asgari ücretle ev geçindirmeye çalışan biri söyleyebilir bunu demek istiyorum hak isterken kullanılan tabirler rahatsız edici düşüncesizce

Akademisyen olabilmek için gerekli kriterleri biliyorsundur ve bunları sağlamak için harcanan emeği. Girebilmek için Ales, dil ve mezuniyet puanlarından en az birinin 90 civarı olması gerektiği malum, diğerleri de göreceli olarak iyi olmak zorunda. Bu kadar çok vasıf aranan bir mesleği (devletin diğer hiçbir kademesinde aranmaz) asgari ücretlilerle mi karşılaştırmak doğru olur yoksa (A)KPSS ve diğer yollarla yerleştirilen personelle mi?
 

the end

Öğrenci
"Sefalet girdabında" ne demek Allah aşkına. Zor bir durumu göz önüne sermek istiyorsunuz; seçtiğiniz kelimeler ve üslubunuz yüzünden karşı tarafın tezi güçleniyor. Sefalet girdabında demek yaşamını dahi çok ekstra çaba harcayarak sürdürebilmesi demektir. Dünyanın her yerinde üniversite hocasının maddi sıkıntıları vardır. Ancak sefalet derecesinde sorunları olan ben bir tek Mısır'ı görmüştüm 2-3 yıl öncesine kadar kelli felli prof.'lar dersten çıktıktan sonra taksi şöförlüğü yapıyordu.Şimdi durumları pek farklı değildir herhalde. Ben Türkiye'de bu raddede bir sorun olduğunu düşünmüyorum.Sefalet girdabı nedir yani. yok kanserin pençesinde...

Bu duruma üzüldüm açıkçası.
Türkiye'de akademisyenler içinde araş. gör.ler, öğretim görevlisi ve okutmanlara göre daha az maaş almaktadır çünkü ek ders diye bir şey yok. Yard. doç ve ötesinin de durumu aslında belli, belki çalıştıklarının bedelini alamadıklarını düşünüyorlar ama üniversitedeki araba sergisinden bile anlayabiliyoruz durumlarını. Araş. gör kadro alana kadar hep sabit maaş alıyor. Diğer memurlar da öyle evet ama sorun şu ki araş. gör birçok memura göre de az alıyor. Cidden evli ve çocuklu olanlarda tek çalışan o araş. gör.se durum hiç de iç açıcı olmuyor. Asgari maaşla geçinenler var bu ülkede evet ama şunu unutmayalım ki akademisyen kafa patlatıyor bir şeyler üretmek için. Hiç de kolay değil...
 

turabe

Doçent
Yaptığım işin karşılığını alamıyorum ve neden hala ayrılmadığımı açıklayayım : MEYDANI SİZİN GİBİLERE BIRAKMAYACAĞIM DA ONDAN!
 

wonderwall

Öğrenci
Böyle ales'i, dil'i yetersiz gelip, öyp'e alınamayanların gelip burada çatışmasını bir türlü anlamıyorum. neyi ne kadar biliyorlar ? okulda hocalar çalışmıyor-muş???? nasıl yani? okumadan, araştırmadan yatarak mezun olan birini söyleyin lütfen? kim yatar? gece fosur fosur uyuyan adam nerden bilsin sabaha kadar ders çlşan bir araş. gör.ün çilesini ? hocalar bi yerden yüklenir biz tez yazıcaz diye ağlıyoruz artık stresten. o ara dil sınavı yaklaşır yatarak dilden 80 alıcam ? yatarak yapılıyorsa söyleyin de ben de yapayım lütfen. yatarak ancak bi yerlerini geliştirebilirsin memurlar gibi.

söz konusu arkadaşlar benim doktora tezimin sadece 2 sayfasını hazırlayabilirler mi? hollanadaya gitmem gerekiyor da o iki sayfa için. ?? şaka değil.

ayıp ya vallahi ayıp. bari bi habersin sus. adam bi kalemde bi çoğunuz yatıyor diyor. neye göre hesaplamış acaba?

neyse ya cahil insanlara laf yetiştirmek mi boşverin dostlar.

yaklaşım biçiminiz zaten kimin cahil olduğunu gösteriyor bahsettiğim konu tam olarak ta bu öğrenci yetiştiriyoruz ediyoruz diyenlerin kullandığı kelimeler kendilerini ifade ediş biçimleri vasat düzeyde sizinle aynı düşünmüyor diye nereden biliyorsunuz ales ve dil puanının yetersiz olduğunu? yüksek lisansa kabulun gayet zor olduğu bir üniversitede master yapıyorum dil yeterliliğimi üds kpds gibi basit sınavlarla değil ielts toefl gibi sınavlarla alıyorum. ales puanımda gayet iyi eğer ki cahillik düzeyim bununla ölçülecekse. ama işte ülkemiz siz gibi akademisyenlerle dolu ales sınavımla mastera kabul alıyorum ama pardon bu sınav mı belirliyor bilimle olan alakamızı? ülkemizde pek çok akademisyen kendini ifade etmekte zorlanıyor kaldı ki bilgisini öğrencilere yansıtsın. (ayrıca üds lerden geçenlerin ingilizcelerini gayet iyi biliyoruz :) burada akademisyenlerin durumunu ifade ederken kullanılan dilde sorun var ama çevir kazı yanmasın kimse evet burda biraz abartmışız diyemiyor
 

erdek

Öğrenci
Hocam o zaman ol. Gelip bu forumu kurcalıyorsanız, ben yıkılmış bir hayal görürüm durumunuzda. Burası master yapanlar başlığı değil. Maddi durumlarımızı irdelediğimiz başlık? Buyurun öyp orda, kasımda ek yerleştirmeler yapılır. Hoşgelin. (ielts'in yeni dönem yds'lerden daha kolay olduğunu biliyorum, ales içinse 80 puanla 92 puan arasında ki fark zaten esas olan. iyi yetmiyor çok iyi olmak gerek bazen. ve hiç biri cehaleti ölçmez elbette ama bi şekilde sıralandırılmamız gerekiyor.)

Ayrıca kusura bakmayın kızgınlıkla yazıdığınızda belki sizde de oluyordur, devrik cümleler. Ama sizden umudum var hocam, siz ve sizin gibiler üniversitelere gelirse her şey çok daha güzel olacaktır ? Maaşsız da çalışırsınız hem, kira yol yemek aileniz karşılar, nasılsa evden yüzlerce km uzakta her gün yatıyoruz. Tek derdimiz acaba bugün hangi yönümüze yatmak. Sol kol uyuşuyor da.

Biz artık fakültelerde lise mezunu memurlardan daha değersiz hale getirilmişiz, canımız yanıyor, siz olamadığınız mesleğin hakedişlerini kötüyorsunuz. Forumlarda dk'larca en düzgün cümlelerle akademisyenlerle nasıl zıtlaşırım diye kafa yoracağınıza, bence işinize bakın.

Çok da güzel dile getirmiş başlığı açan arkadaş, giderek bu sert tavrımız artacaktır konu için. Bize en son çare meydanlar olacaktır, çünkü öğretmiyorum deyip çekilemeyiz. Şimdilik bize yakışan, sözlü yazılı şikayetlerimizi dile getirmektir.

Saygılar, iyi çalışmalar.
 

wonderwall

Öğrenci
Hocam o zaman ol. Gelip bu forumu kurcalıyorsanız, ben yıkılmış bir hayal gördümdurumunuzda. Buyurun öyp orda, kasımda ek yerleştirmeler yapılır. Hoşgelin.

Ayrıca pardon bir dahaki sefere referans da veririm yazdıklarıma. Ama kızgınlıkla yazıdığımı da belirtirim. Sizden umudum var hocam, siz ve sizin gibiler üniversitelere gelirse her şey çok daha güzel olacaktır di mi ? forumlar hep temiz.. Maaşsız da çalışırsınız hem, kira yol yemek aileniz karşılar nasılsa evden yüzlerce km uzakta her gün yatıyoruz. Neyse.




İnsanların burada canı yanıyor, siz olamadığınız mesleğin hakedişlerini kötüyorsunuz. Bence işinize bakın.

Yine de saygılar.[/QUO

ergen forumunda mıyım acaba? :D akademisyenler var burada dimi? cevap veremeyince şahsa hakarete geçmeye başlıyorsunuz nasıl bir kişilikte olduğumu nereden biliyorsunuz? madem bizim gibiler üniversiteye gelmeyecekse sizin oralarda işiniz ne? asıl sizler gibiler yüzünden üniversiteler bu halde! sokaktaki adamdan farklı olduğunuzu iddia ediyorsunuz ama farkınızı ne biliminizle ne de karakterinizle ortaya koyabiliyorsunuz. sizinle aynı düşüncede olmayan insanlarla düzgün bir şekilde tartışamıyorsunuz üniversitelerimiz bu zihniyetleri aşamamış hocalarla dolu öğretim görevlisiyim dediğin anda beklenti yükseliyor karşı tarafta ama biz okullarda günlerdeki teyzelerden farklı olamayan birbirinin kuyusunu kazmaya çalışan insanlara, bir bilim insanının bir başka bilim insanının çalışmasını küçümsemisine şahit olduk bu insanlar mı sefalet içinde yaşıyor ve daha fazlasını hak ediyor? burada birkaç kişi tepki gösterdiğimiz konu bu durumun abartılması oldu ama eleştiriye tahammülü olmayan hocalarımız! olayı şahsileştirmeye başladılar kim olduğumuzu niteliklerimizi bilmeden
 

wonderwall

Öğrenci
son düzeltmenizi yeni gördüm bence gerçekten bi kompleks var sizde ielts in daha kolay olması gibi bir durum mu var yoksa yapılan yds karşısında ielts eşdeğerliğinin düşürülmesi mi var? reading, writing, listening, speaking bölümleri olan sınavlar bunlar neden bir insanla farklı düşündüğünüzde o kişiyi kötülemeye çalışıyorsunuz?

Ayrıca sizden tavsiye alacak değilim ben zaten işimi gayet düzgün yapıyorum bunu kendinize dert etmeyin keşke herkesin düzgün cümleler kurabilme yetisi olsa.

iyi çalışmalar

- - - Güncellendi - - -

öff wonderwall.. vaktim yok yarıştıramıyorum. he en çok sen biliyorsun he. tamam

sen diye hitap ettiğimi hiç hatırlamıyorum. benim için bildiğim gerçekleri tekrardan görme fırsatı oldu tavrınız. eminim vaktiniz olmadığından verecek cevabınız yoktur ben de makalem için çalışırken çok bol vakit buluyorum o yüzden cevaplayabiliyorum
 

erdek

Öğrenci
hayır sabahtan beri kahvaltı yapmadan başka bir fakültenin yetersiz kaldığı sınav için gözetmenlik yaptım (karşılıksız) karnım çok aç yemek yiyeceğim. kolay gelsin.
 

mengineer

Öğrenci
Dünyada farklı bölgelerdeki akademisyen maaşlarıyla yapılan kıyaslamalarla çok düşük olduğu kanıtlandıktan sonra dahi bu kadar ucuz tartışmalar yapılabiliyorsa vay halimize. Türkiye de yine kamudaki diğer meslek gruplarıyla karşılaştırıldığında da bariz maaşların, eğitim seviyesi+ yapılan iş anlamında çok düşük olduğu çok net raporlarla gözler önüne serilmiştir. Akademisyenler yatıyor ise kamuda kim çalışıyor? Kamuda çalışan bir mühendisten, polisten, öğretmenden, fakülte sekreterinden daha mı az çalışıyor bir akademisyen?
Lütfen biraz mantıklı düşünelim, ülkenin durumu yetersiz ise neden diğer kamu çalışanları yüksek maaş alıyor? Eğer bir fedakarlık gerekiyorsa her kesim yapsın yok iyiyse akademisyenler bu maaştan fazlasını hak ediyor.
 

yaman

Öğrenci
hocam; en basitinden araştırma görevlilerinin maaşı 2300 tl civarında yanlış bilmiyorsam TÜBİTAK BAP gibi projelerden de az da olsa (500) alıyorlar bu ücret sefalet girdabına mı sürüklüyor insanı? biraz daha makul eleştiri yapmak gerekiyor. diyeceksiniz ki o çalışmaların karşılığı bu mu gece gündüz çalışıyoruz pardon ama kim çalışmıyor? özel sektörde de insanlar yeri geldiğinde sabahlara kadar mesai yapıyor ve belki bu paranın yarısına sizce size haksızlık mı yapılıyor çok çalışıp ta maaşınızı alamadığınız mı oluyor?

Bahsettiğiniz maaş doğru, fakat tübitak bursunu çok az kişi alıyor. kişiden kişiye değişmekle beraber, alan kişide hocasının zoruyla alıyor. çünkü o kadar işinin arasında fazladan bir proje de yüklenmiş oluyor. Yani şöyle düşünebilirsin: Özel sektörde çalışan kişiye ek iş teklifi geliyor, akşamları 3 saat çalışacak ayda 500 tl alacak.

Aldığım maaşa şükrediyorum. Zaman zaman da, aldığım maaşı hakediyormuyum, hakkını veriyormuyum, birilerinin hakkını yiyormuyum diye düşünüyorum. Ve bu düşünceler beni daha çok çalışmaya teşvik ediyor.

Sefalet girdabına sürüklemiyor tabiki. Fakat ben kendi durmumu 2 cümle ile özetleyeyim:

Yetiştirmem gereken bir bildiri ve bir makale var (deneyler, testler,...). Buna rağmen evimi kendim boyamak zorundayım.

Saygılar.
 

mendieta

Öğrenci
Burada bile "asgari ücrete bakın önce", "olsun yine de aç kalınmaz" tipi sözleri gördüm ya, artık niye maaşlar hak ediliği seviyeye çıkartılmıyor diye kimseyi eleştirmeyeceğim. Bakın bu insanlar bilim insanı. Sen bunu asgari ücret ile değerlendiremezsin. Bugün belediyelerde sekreterler bu parayı alıyor, üstelik kafası rahat işi orada bitiyor.

Ben henüz bu işe dahil olmamış olsam bile doğruları söylemem gerekiyor, bu işin stresi başka işlerle de kıyaslanmaz. Umut sarıkaya tiplemelerinin ne kadar gerçekçi olduğunu görüyorum bu maaşlara "eh fena değil, ekmek şu kadar kira bu kadar" diyenleri görünce. Bu insanlar bilim üretiyor, araştırıyor, ülkeye çok ama çok büyük katkılar sağlıyor, sesim geliyor mu acaba ? "Ama yatan da var yaa kıh kıh" diyen arkadaşlarım, evet haklısınız orada birkaç yatan var diye hepsini cezalandıralım hatta 1300 olsun, beni anlayan insanların olduğunu biliyorum, uzatmama gerek yok.

Bilim insanının aklı bu işlerden arınmış olmalı, kendisini tamamen bilime, araştırmaya vermeli. Bu işten afiyet duymalı, akademiye ve ülkeye iyi katkılar vermeli. Artık bırakın şu günlük öğün başı maaşın iyi mi kötü mü olduğuna karar vermeyi...
 

Mezopotamya

Öğrenci
Ben de henüz bu işe dahil olmayanlardanım ama gerçekten akademisyenlerin maaşını duyunca şok olmamak elde değil. Bu ülkede kimler ne konumlarda ne maaşlar alıyorlar, akademisyenlerin karşılığı bu değil kesinlikle. Hele bir de diğer ülkelerle kıyaslanan ücretleri görünce resmen acınacak ülke olmuşuz biz.
 

haritacı2

Öğrenci
Yeni akademisyen biri olarak ben de söylenilenlere katıldığımı belirtmek isterim. Özel sektörde daha iyi maaş alıyor olmama rağmen yaklaşık 6yıl için bu düzeyde maaş almayı göze almamın tek bir nedeni var o da akademisyen olma bir konuyu araştırıp geliştirme gerçek katkı koyma arzusudur. Özelden ayrılırken hem hocalarım hem de işyerindeki çalışma arkadaşlarım ve müdürler bu kararıma maaşsal anlamda şaşırmış olmalarına karşın benim için doğru bir meslek tercihi olduğunu düşündüğüm için gönül vererek başvurdum bu işe. Ve şuan ek neler yapabilirim diye araştırmaya koyulduğumu belirtmeliyim çünkü istanbul'da 2200-2300 TL maaşla bir akademisyenin bırakın aileyi geçindirmesi tek başına bile geçinmesi zordur. Ev kiralarından- faturaların zaten maaşın yarısını aldığı bir şehirde geçinmek için ya üniversitenize çok uzakta bir yerden ev tutmak zorundasınız, ya yurtlarda yer varsa öğrenci hayatına devam etmek zorundasınız ya da zemin-bodrum katında bakımsız bir evde yaşamak zorundasınız. hımm birinin ev arkadaşı dediğini duyar gibiyim =) çoğunluğun çözümü bu olmuş mecburi birliktelikler ve bilim insanının bir ev arkadaşına istese de istemese de bağımlılığı. Hadi kabul edelim akademisyen maaşıyla geçinmek bilim insanının kafa yorması gereken bir zorunluluktur. Neden olsun?
 

aDNA

Profesör
Arkadaşlar yeni veya eski Akademisyen olun. Bu maaşlarla Normal Şartlar altında evli, eşi çalışmayan ve çocuğu olan bir arkadaşımız Büyükşehirde ancak yaşar. Nefes alır verir, birikimi olamaz ama hamd olsun, şükür diyerek yaşar. O yüzden bu maaşlar hiç yoktan iyidir ancak kesinlikle yeterli değildir. Özellikle kendini geliştirmek isteyen idealist bir arkadaşımıza hiç yetmez. Ama dışarıda iş bulamayıp kapağı atan arkadaşlarımız için bu maaş Mv. maaşına denktir. Ama ben kapağı atmadığım için bana göre azdır. Maaş kime ve hangi şartlara göre yetersizdir? Bunun sorulması ve kimin bu kadroyu nasıl elde ettiği de önemlidir...
 
haber veya yazı yazarken elbette dikkat çekici olması açısından mübalağa yapılabilir. bundan daha doğal bir şey yok. doğal olmayan bazı arkadaşların kraldan çok kralcılığı. onların bu insana kul olan ve önlerine ne atılsa "şükür" diyen anlayışları yüzünden bir arpa boyu yol alamıyoruz. yök başkanı bile bunlardan insaflı. maaşını yeterli bulan-fazla gelen gitsin yardım kuruluşlarına bağışlasın. burada zırlayıp durmasın lütfen.

2200 tlden başlayan maaşlar akademisyenler için yeterli bir maaş değildir. ayrıca, bundan da öte akademisyenler katıldıkları konferans, almaları gereken kitap-dergi-makale ve diğer işleriyle ilgili gereklilikler için ceplerinden ödemek zorunda kalabilmektedir. ayrıca mobbing almış başını gitmiştir. diğer usulsüzlükler de ortadayken lütfen kendinize gelin.
 

denizzznehir

Öğrenci
Kamu çalışanları arasında yine en çok şükredenler eminim akademisyenlerdir kamuda diğer meslek grupları herşeyde greve gidip seslerini çıkartırlar ama akademisyenlikte malesef kimsenin sesi çıkmaz çıkacak olsa milletin gözü maaşımızda olduğu için tepemize binilir sizde ne iş yapıyorsunuz diye...
kısaca yaptığım işlerden bahsedeyim
sabah 8.30 dan akşam 17. 30 a kadar hatta 18-19.00 kadar süren öğrenci pratiklerinde ve de öyle az uz olmayan gruplarda sesimiz kısılarak ayaklarımız şişenen kadar uygulama dersleri yapıyoruz bu şekilde hafta içi 4 gün çalışıyoruz çünkü 3 fakülteden pratikleri yapacak asistan olmadığı için 3 fakültenin (her fakülteye yök çılgın gibi 300 kontenjan verdiği için ) uygulamaları üstümüzde
hocaların ayak işleri şu belgeyi hazırla şuraya götür bunu al şunu yap
hocaların deneysel çalışmaları için gece 11 de laboratuvardan çıktığım çok oluyor keza hafta sonlarıda sabahtan akşama kadar laboratuvarda uğraşıyoruz ki laboratuvar işlerinin ne kadar meşakkatli olduğundan bahsetmeme bile gerek yok
diğer meslek grupları mesai bitiminde eve gittiğinde iş ile ilgili yapması gereken bişey yokken biz eve gittiğimizde kendi lisansüstü derslerimizle tezimizle ilgili kitap makale okumak, sunum hazırlamak, makale çevirmek gibi yine bir sürüde işimiz var
siz bir üniversiyte okuyup kafanız rahat çalışırken biz iki üniversite okuyor zorluğu derecesinde ders çalışıyor laboratuarlarda pinekliyor ayrıcada eğitim veriyoruz öğrencilere
maaşa gelince; kiraların çok pahalı olduğu bir şehirde yaşıyorum kira -elektrik- su- net-yol parası- derken zaten maaş uçuyor bunun üstüne kurslara katılmak için kitap almak için ve de hocalarımızın isteğiyle makale almak için para olması gerekiyor
bunun için bize maaş konusunda laf söyleyenlere el insaf diyorum..biz zaten şükrettik bugüne kadar yinede şükrediyoruz ama biz sizin halinizden anlıyoruz sizde bizi anlayın artık biz şu branşın maaşı şöyle yüksek böyle çok hakketmiyorlar demiyoruz bizim her mesleğe saygımız var
SADECE HAKKIMIZ OLANI İSTİYORUZ
 

legen...dary

Öğrenci
Şu anda TRT 3'te TBMM canlı yayınında MHP grup önergesi görüşülüyor. Akademisyenlerin Türkiye'deki mevcut sorunlarından ve ÖYP'den bahsediliyor. Umut verici konuşmalar yapıldı diğer yandan ise malum olacağı şekilde "şu kadar yılda şunu yaptık bu program sayesinde daha napalım" gibisinden. Hayırlısı...
 
Üst