tam metin bildirinin makale olarak yayımlanması

orhan54

Öğrenci
Merhaba sayın hocalarım,

Aslında soru sormaktan öte; benim yeni öğrendiğim ve ilginç gelen bir konuyu paylaşmak istedim. Öncelikle konuyu merak eden arkadaşlar için biraz altyapı bilgisi de sağlamak isterim.

Bildirilerin makale olarak da yayımlanması ile ilgili şu başlığı okudum.

Benim sorum ise işin akademik teşvik boyutuyla ilgili. Proceedingste tam metin olarak yayımlanan bir bildiri, aynı zamanda konferansı düzenleyenlerin anlaşmış olduğu bir derginin ÖZEL sayısında makale olarak yayımlanması halinde, akademik teşvikte bunları ayrı ayrı (bildiri ve makale olmak üzere) belirterek başvurulduğunu öğrendim.

Akademik teşvik yönetmeliğinde bunu kısıtlayan bir durum yok anlaşılan? Konuyla ilgili bilgi, görüş ve tecrübelerinizi merak ediyorum.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

eczak

Yardımcı Editör
Hocam ayrı ayrı sayılır. Zaten mantıken makalenin bildirinin geniş kapsamlısı olması gerekir. Kimi konferanslarda sunduğunuz bildiriler için sonradan dergi editörleri bu bildiriyi sizden tam makale olarak talep eder. Sizde kapsamını genişletir tablo şekil vs. sayısını artırır ve makaleye çevirmiş olursunuz.
Bu şekilde makale literatüre bir katkı sağlarken bildiri ise makaleden türetilmiş makalenin bir kısmı olarak ilgili konferansta sunulmuştur. Teşvikte ikisinide saydırırsınız.
Tam metin olarak yayımlanan bir makalenin aynı şekilde değiştirilmeden makale olarak yayınlanması dublikasyondur (tam metin bildiri sınıfındaki bir çalışmanın makale olarak nitelendirerek yayınlayacak dergi bulunursa, editör vs kendisi ise gibi). Konu akademik teşvikten uzaklaşmış ve akademik etik kritlerleri içerisinde değerlendirilmesi gereken bir konu olur.
 

orhan54

Öğrenci
Cevabınız için teşekkürler hocam.

Evet, okuduğum yazılarda da bildirinin "genişletilerek, zenginleştirilerek" makale haline gelmesi ve bunların birbirinden farklı olduğu belirtiliyor. Yani hem etik anlamında hem de akademik teşvik anlamında bunda bir sakınca yok.

Birebir aynısı olduğu durumlarda (ya konferans ve dergi editörleri aynıdır; ya da yayın hakikaten makale niteliği taşıyordur ama araştırmacı bunu konferansta sunmuş da olabilir) yine hem etik olarak hem de akademik teşvikte bunlardan biri tercih edilerek yalnızca bu yayın olarak gösterilmeli. Yani, bildirinin aynı haliyle makale olarak da yayımlanması durumunda, makale olarak göstermek daha avantajlı duruyor. Bunun hakkında ne düşünürsünüz? Sakıncalı bir durum mu? Kabul edilir bir durum mu?

Benim özellikle sözünü ettiğim şey, konferansı düzenleyenler ile dergi editörlerinin aynı olduğu veya anlaşmış olduğu durumlarda, tam metin bildirilerin (hemen hepsinin) ayrıca makale olarak basılacağını vaat eden ve bunu yapan uygulamalar. Yani makale için ayrıca özenli bir seçimin pek olmadığı uygulamalar.
Bu durumu savunmuş gibi algılanmak istemem, şahsen elbette doğru bulmuyorum. Fakat akademik teşvikte bu anlamda şu an için bir açık mı var acaba, uygulamada işler nasıl oluyor? Aynı çalışma hem bildiri hem makale olarak gösterilirse; komisyonlar, "bu bildiri zenginleştirilmiş de öyle mi makale haline gelmiş acaba" diye inceliyor mu? (Umarım inceliyordur.) İyi yönden düşünürsek, tecrübeli hocalar, bu tür kuralları bilenler zaten etik anlamda buna dikkat edip, böyle bir şeye kalkışmıyor mu?

Biraz uzun oldu ama akademik dünyayı öğrenmek isteyen herkes için faydalı olmasını dilerim.
 
Son düzenleme:
Üst