öyp ve norm kadro

Mr December

Baş Editör
Yorumunuz için teşekkür ederim. Ama akademi bu değil, bu olmamalı. Herkes bekleyecekse ben de bekleyeceğim, fakat neden beklememiz gerekiyor, neden bunu sorgulamıyoruz? 10 sene boyunca kimse bir üst kadroya atanmayacak diye yasa çıksa sinip bekleyecek miyiz? Neden bekletiliyoruz diye sorunca bana "hepimiz bekliyoruz, sen de bekle, doçentliğe hazırlan" mı diyeceksiniz? Besbelli ki biryerde aksayan birşeyler var, bu nedenle hepimizin hak kaybı var, o zaman hepimiz ses çıkarmalıyız. Ben herkesi CİMER'e yazmaya davet ediyorum.
Diğer taraftan arkadaşların da belirttiği gibi senet imzalamış akademisyenlerin durumları çok daha kötü, senedi ödeyip başka üniversiteye geçen arkadaşlar var mobbinge dayanamayıp. Lütfen yorum yazarken empati yapalım, haksızlıklara da ses çıkarmayı öğrenelim artık, haksızlığa ses çıkarmayan kişi akademisyen olamaz.

Katılıyorum. Lise mezunu bir memur bile önünde engel olmadan yükselebileceği yere kadar yükselebiliyor. Biz de her seviyede bir engel bir kadro bekleme derdi çıkıyor. Zaten aynı yerde çalışan araş. gör. dr., dr. öğr. üyesi vs'ye neden ayrıca kadro tahsis edilme gereği var. Okulda kadro boşluğu varsa şartları sağlıyorsa direk yükselsin bir üst seviyeye. Kadro ilanına çıkınca da dışarıdan insanlar isme kadro açıldı haksızlık oluyor diye saldırmaya başlıyor ama o kadro onun kadrosu oluyor. Dışarıdan başvuracaklara kadro ilanı açılması gerekiyor, içeridekilere değil.
 

enessom

Öğrenci
Bu arada norm kadro konusunda gözden kaçtığını düşündüğüm bir durumu da paylaşmak istiyorum, belki bu yasanın mantıksızlığı ve uzun süreli etkileri daha iyi anlaşılır böylece. Şimdi 3 Dr. Öğr. Üyesi bulunan bir bölümde Dr. Ar. Gör olduğunuzu varsayın. Bölümünüz Anadolu'da küçük bir üniversitede olsun ve fakültedeki diğer öğretim elemanlarının desteği ile bölümünüzdeki 4 öğretim elemanı bölümün bütün akademik ve idari işlerine yetsin. Küçük üniversitelerde çalışmış olanlar bu durumun ne kadar yaygın olduğunu bilirler, genelde az hocayla işler yürür. Öğretim elemanı sayısı yeterli olduğu için bölüme hiç yeni hoca alınmayacağını varsayalım. Bu durumda:
Ar. Gör. Dr. olan hocamız norm kadro dolayısıyla Dr. Öğr. Üyesi kadrosuna atanmak için mevcut Dr. Öğr. Üyelerinin Doçent olmalarını bekleyecek. Bu arada kendisi de Doçentliğe hazırlanacak tabii. Fakat 3 Dr. Öğr. Üyesinden 2'si daha erken davranıp Doç. olursa, Ar. Gör. Dr. arkadaş Doçentlik sınavını kazansa dahi norm dolayısı ile Doç. kadrosuna atanamayacak, boşalan Dr. Öğr. Üyesi kadrosuna geçecek. Şimdi Doç. kadrosuna atanabilmek için 5 sene boyunca Doç. kadrosunun boşalmasını beklemeli. 5 sene sonra bu iki Doç. arkadaş Prof. olacak, bizim arkadaş da nihayet Doçentliğe geçebilecek. Fakat Profesörlük için önündeki 2 Profesörün birinin vefat etmesi veya emekli olması gerekli, ki bunun da kaç sene alacağını allah bilir. Çoğumuzu bekleyen gelecek işte bu arkadaşlar. Bu iş küçük bir bekleme meselesi değil, tüm hayat boyunca bekleme meselesi olacak.
Beklemek istemeyen başka üniversiteye geçsin denilebilir. O zaman norm kadro yasasının ünvan dengesi yaratmaktan öte, hocaları başka üniversitelere yönlendirmek etkisinin (veya yan etkisinin) ortaya çıktığını gözlemleriz. Bu tabii düşünülmüş bir etki değil, fakat reelde olacak olan bu. Umarım en azından 3:2 düzenlemesinin saçmalığının farkına varılıp başka bir çare düşünülür, kimse istemediği halde başka bir şehre taşınmak zorunda kalmamalı.
 
Gözden kaçan bir durum değil, özellikle büyük ve kadrosu dolu olan üniversitedekilerin bildiği bir durum bu. Fakat siz ısrarla ÖYP zorunlu hizmet mağduriyeti üzerinden düşündüğünüz için şimdi yazıyorsunuz. Zorunlu hizmetinizin olmadığını varsaydığınızda, geçebileceğiniz üniversiteler örneğini verdiğiniz türden üniversiteler olabileceğine göre, norm kadro dolayısıyla dr.öğretim üyesi olarak geçmeniz zor olacaktır. Öte yandan, yine dediğiniz gibi, norm kadro nedeniyle kendi üniversitelerinde bir üst kadroya geçemeyenler zorunlu olarak yer değiştirmek isteyebilecektir. Bu durumda örneğini verdiğiniz 3-4 dr. öğretim üyesi bulunan üniversiteye doçent ya da profesör olarak başka bir üniversiteden öğretim üyesi gelecek olursa, bölümün kendi elemanlarının yükselme şansı kalmaz. Ki şimdiden büyüklerde doçent ve profesör kadrosuna atanamayacak durumda olanlardan arayış içine giren örnekler var. Norm kadro dolayısıyla 3. veya 4. bir dr. öğretim üyesi kadrosu açamaz üniversite yönetimi ama, boş olan doçent ve profesör kadrosunu eline hazır gelen kişiye anında açabilir.
Benim şahsi görüşüm bu yönetmelik sonunda kalkacaktır ancak uygulandığı birkaç yıl içinde bile mağduriyetler yaratacaktır.
 

oyp_zorunlu

Öğrenci
Yardımcı doçentlik kaldırılsın, bekleme olmasın derken dördüncü bir bekleme noktası icat edilmiş oluyor sizin mantığınıza göre.

Dediğim gibi norm kadronun amacı fazlalıkların ihtiyaç olan bölgelere dağıtılmasıdır. En başta bahsettiğim meclis kararı da bunun ispatıdır. Mecburi hizmetli norm fazlasıysa ihtiyaç duyulan üniversiteye geçirilecek. "Dene gör güncelle"nin sonu budur. Aklın yolu bir.
 

asaasa

Öğrenci
bana kadro verilmediği için yeşil pasaport alamıyorum. şu anda kadro derecem 4/7'sine geldi. dümdüz memur olsam 2/2'si olmuş, yeşil pasaportumu almıştım. teşekkürler YÖK
 

lafonso13

Öğrenci
Akademi bu olmamalı yazmış bir meslektaşım, akademi ne olmalı? Anadolu da neler gördüm arkadaşlar, iyi bi ünide de ingilizce master yapıp döndüm doktora açtı burda tuttular. Hiyerarşi önemliymiş. düne kadar ben de ar-gördüm artık üstünüm demek istiyo haspam:) bura askeriye mi diye tiye aldım. dekan yardımcısına böle iş olmaz dedim, askere gittin mi askerde mantık olmaz diyor, kendisi öğrenci tacizcisidir onu da bilmeyen yok. fakültede doğru düzgün ingilizce bilen bile yok, lisans kitaplarını ezberlemiş yıllardır anlatıyorlar. herkes esnaf, okulda ürün satan hoca bile var. ailevi meselem var dedim, dekan da ailevi meselen ne diyor, gidersem soruşturma açarmış:) neyse sonunda çıldırttılar odasını bastım beti benzi attı. Akademiyi bilmem de hayat böyle, şimdiki aklımla kesinlikle yurt dışına giderdim, vatan onurunla yaşadığın yerdir, ekmek yediğin değil...
 

Akademiskin

Öğrenci
Hocam merhaba, iki yıl geçmiş muvafakat ile ilgili girişiminiz oldu mu veya bildiğiniz bir durum oldu mu (rektör olumlu olup) YÖK yaklaşımı ile ilgili. Eş ve sağlık durumu gerekçesi dışındaki muvafakat talepleri konusunda kesin red mi veriyor Yök
 
Üst