Nitel Araştırma Hakkında Destek

relaxy

Doçent
Nitel konusunda deneyimli arkadaslar ŞOK gözlem nedir ? Nasil yazilir fikri ve bilgisi olan arkadaslar yardimci olurlarsa sevinirim ;)
 
A

Akademik Forum

Guest
Sok Gozlem Hakkinda Update

Hocam cevap gec oldu ancak biz de gecen yil ogrendik. Sok gozlem nitel arastirmada nispeten yeni bir gozlem turu oldugu icin pek fazla yayginlasmamistir. Ancak Creswell (2014) gözlemci rolleriyle ilgili olarak aşağıdaki önemli bilgileri kitabında açıklamıştır.

Gözlemleme sürecinde katılımcı olarak, katılımcı olmadan veya değişen gözlemci rollerinin olabileceğini belirtmiştir.

Standart gözlem süreci aşağıda ana hatlarıyla açıklanmıştır:

-merkezi olgunun anlaşılabileceği bir alan seçmekle başlayabilirsiniz

-ilk etapta kısa gözlemler yapın, etrafı taniyin ve genel bir fikir sahibi olun

-kimi, neyi, ne zaman ve ne kadar gozlemleyeceginize karar verin

-gozlemci rolünü kesinlestirin

-notlarinizi alarak gozleminizi gerçekleştirin

Bir gözlem alt türü olan şok gözlemde ise farklı olarak dışavurumsal bir veri toplama yaklaşımı beninsenmektedir. Bunun için yanınızda mutlaka ses kayıt cihazı, fotoğraf makinası veya kamera bulundurmanız gereklidir. Aldığınız bu kayıtları üzerinden çok vakit geçmeden, gözlemleriniz sonucunda oluşan kendi perspektifiniz ile yeniden illüstrasyona donusturmeniz gerekmektedir. Bu teknik, nitel araştırmaya giriş basamağı olup, kişinin kendi var olan bilgilerini kişinin içinde var olan gözlem yeteneğiyle birlestirip, henüz teoriden etkilenmeden kendini ifade etme şansı tanımaktadır. Şok gözlemin esinlendiği yer ise naturalistlerdir. Bu nedenle, araştırmacıların doğa üzerinde herhangi bir kontrolü olmadan derinlemesine bir gözlem ve inceleme yapmalarına olanak sağlar.
 
Üst