Hocalara ikramlar

Efsun.

Öğrenci
Merhaba arkadaşlar
Bu konu benim çok rahatsız olduğum bir konu
Hem yüksek lisans hem de doktora tez savunmalarında hem de yeterlilik sınavlarında, ve buna benzer akademik olaylarda hocalara öyle bir masa hazırlanıyor ki, ben diyim 10 siz diyin 15 çeşit yemek, pasta, börek, çörek, tatlı, tuzlu...
İsteyene örnek bir görsel bile atabilirim,
Bu durumdan bir tek ben mi rahatsızım?
O öğrenci savunma/sınav günü zaten yeterince stresli oluyor, bir de masa donatlanmakla meşgul oluyor
Bunun yanında her ay birtakım paralar toplanıp, çocuğu olduğunda emekli olduğunda vs hocalara çeyrek altınlar yarım altınlar alınıyor
Hiç bi hoca yok mu yapma zahmete girme birşey istemiyoruz diyen?
Bu hocalar neden yiyip yiyip doymuyor?
 

mythbuster

Öğrenci
maalesef bu artık adet haline gelmiş. ramazanda savunmam vardı. danışmanım arayıp ikram hazırlamamı istedi. mecburen sabah erkenden gidip masalarını donattım. çeyrek altın alma veya savunmaya gelen herkesi yemeğe götürme saçmalıkları da var. savunmayı yapan öğrencinin maddi durumunu düşünmeden bunun gibi istekler insanın vicdanını sorgulatıyor
 
Kim başlattı acaba bu adetleri? Bizim zamanımızda yoktu. Bizde halen de yok. Hediye konusuysa o başka. Öğrenci hocaya hediye almaz. Ancak bölümün kadrolu elemanları evlenme doğum nedeniyle alabilir orada da hoca asistan ayrımı olmaz zaten.
 

Efsun.

Öğrenci
Bir gün hoca olursam ben kendi öğrencilerimden asla böyle birşey istemeyeceğim, eğer ki idari yetkim olursa da bulunduğum bölümde bu adeti kaldıracağım. Ne kadar saçma işler ya...
 

kuramci

Araştırma Görevlisi
maalesef bu artık adet haline gelmiş. ramazanda savunmam vardı. danışmanım arayıp ikram hazırlamamı istedi. mecburen sabah erkenden gidip masalarını donattım. çeyrek altın alma veya savunmaya gelen herkesi yemeğe götürme saçmalıkları da var. savunmayı yapan öğrencinin maddi durumunu düşünmeden bunun gibi istekler insanın vicdanını sorgulatıyor

Çeyrek altın mı? Yok artık :nightmare:
 

veterinarius

Öğrenci
evet maalesef tüm üniversitelerde yer alan bir uygulama bu, her yerde var bu durum istisnasız. Sanki onlara minnet etmemiz isteniyormuşçasına bakın bizim sayemizde geçtiniz/savunmayı verdiniz/biz yaptık da oldu zihniyetinin eseri. Sanki kendileri asgari ücretle çalışıyorlarmış gibi sürekli kadrolu kadrosuz asistanlara ne zaman yemek ısmarlıyorsun,o kadar maaşı ne yapıyorsun,bize bi yemek ısmarlamadın yok şunu almadın bunu almadın minvalinde artık can sıkmaya başlayan para ve maaş muhabbetleri döndürüyor istisnasız hepsi. Bilmesek 10-15 bin tl aldıklarını inanacağız, açlar sanacağız yeminlen. Hoca vasfındaki kişi asistana sahip çıkacak kişidir. Kadrolu kadrosuz fark etmez asistan her zaman ayrık otu kalan kişidir kürsüde,bir kere de onlar dese ya sizin bi ihtiyacınız var mı,siz ister misiniz pasta börek çay,her zaman asistan sormak zorunda,belki borcu var sormadan etmeden o kadar masrafa sokmanın vicdani yönden muhakemesini kendilerine bırakıyorum.
 

finduilas

Profesör
Ayni sey yurt disinda da mevcut. Ancak masa donatmaya gerek yok tabii, eger savunma sabahsa kurabiye ve kahve, oglense corek ve kahve yeterli oluyor gayet. Genelde kahve alip geciyor hocalar zaten. Benim savunmam sabahti, kurabiye ve kahve hazirladim. Kendim isteyerek yaptim bunu da cunku benim danismanim da ne zaman lab genelinde toplanti yapsak pizza ismarlayan, kahve ikram eden biri, ben de ayni hoslugu ona ve juri uyesi hocalarima yapmak istedim. Sonrasinda yemege goturmenin ya da masayi cesit cesit donatmanin asiri oldugunu dusunuyorum ben de.

Sent from my SM-N950U using Tapatalk
 

parafiskalite

Yardımcı Editör
Ben de savunma gunumde danısmanıma ve jurı uyelerıme cıkolata yaptırmıstım, emeklerıne tesekkur etmek anlamında.
Devlette mı oluyor bu gun havasındakı savunmalar :)
 
Bu gün şeklindeki savunmalar nereden başladı acaba? 15-20 yıl önce yoktu. Dediğim gibi bizde halen yok. Kuru pasta çay kahve makul. Aşırı ve abartılı ikramlar bence savunmaya giren öğrenciden kaynaklanıyor. Hocaları alıştırma.ak lazım. Biri yapınca diğerlerinden de istiyorlar sonra.
 

agoodperson

Öğrenci
Bu konu beni de çok düşündürüyor, içimden hiç ikram yapmak gelmiyordu. Objektif değerlendirme gerekliliği olan ve öğrencilerin (genellikle) çok bunaldığı bir eğitim-öğretim süreci sonunda geldiği bir ortamda öğrenci ikram düşünmek zorunda bırakılmamalı. Açıkçası ben hoca olsam, kendi adıma ikram vb. istemediğimi ilgili öğrenciye açıkça belirtirdim. Ayrıca, çoğu öğrencinin maddi durumu ve savunma sınavı yaklaştığı/gerçekleştiği zamanlardaki psikolojisi zaten malum. "Yahu, bir 20 lira da harcayamayacak mısın?" diyenler olabilir, ancak günümüzde bazı insanlar için 5 lira dahi çok çok önemli.

Biz bu konuyu danışmanımla hiç konuşmamıştık. Kendisini uzun zamandır tanırım, böyle bir şeyi ne kendisinin ne de ana bilim dalındaki diğer hocalarımın istemeyeceğini düşünüyordum. Ayrıca, bir şey istiyorsa kendisi bana açıkça söylerdi. Dolayısıyla ben de hiç sormamıştım.

Sınav sabahı sınava çok kısa bir süre kala ben yoldayken benden kuru pasta almamı istedi. Ben ise yanıma fazla para almamıştım. Hoş, alabilecek bir maddi durumum da yok ya. Durumu anlattım, yalnızca özür dileyebildim.

Neyse, sınav zamanı kendisi baktım hocalara çay almış, tepsiyle getiriyor. Sanırım onu da bizim bölümün çay ocağından aldı. Hocalar çaylarını içtiler, sınav bitti dağıldık. Hatta sınav çıkışı benim ellerim o kadar doluydu ki, üyelerden biri almamı teklif etmeme rağmen kabul etmeyip, boşları kendisi taşıdı.

İkram olmalı mı? Bence danışman öğrenciye böyle bir şey söylememeli, öğrencinin tercihine bırakmalı. Bu seçim doğrudur, yanlıştır onu bilmem ancak ben her koşulda dürüstlükten yanayım. Riyadan hiç hoşlanmıyorum. Açıkçası, ben orada "kıvranırken", karşımda kuru pasta yenmesi dahi benim sinirimi bozar ne yalan söyleyeyim. Ancak diğer görüşlere de saygı duyarım. Dediğim gibi, bu bir mecburiyet olmamalı ve "görgü" denilen o önemli kavram bunun gibi hususlar üzerinden değerlendirilmemeli. Empati hepimize lazım.

Saygılar...
 
Jüri üyesi olarak savunma sırasındaki ikramlar canımı sıkıyor açıkcası. Nefsime hakim olamayıp bir tane bir şey yiyeyim diyorum aynen karşımdaki öğrenciye saygısızlık ama canım da çekiyor. Tam yerken soru sırasının gelmesi dolu ağızla konuşma da cabası. Öte yandan kuru pasta bile olsa hazırlık yapan öğrencinin tezini beğenmemişsen etik sorunlar..kendini kabule mecbur hissetme gibi.
Danışman olarak kendi öğrencilerimin jürisinde jüriye çay kahveyi ben almayı tercih ediyorum. Kendim yüksek lisans sırasında hiçbir ikram yapmadım . Öyle bir adet yoktu zaten. Doktorada da savunma sonrası okulun lokalinda yemek ısmarladım ama arş.gör olduğum için külfet olmadı.
 
Üst