Doktora Programında Özel Öğrenci Olmak

asilk11

Öğrenci
doktora programına özel öğrenci olarak başvurmanın avantaj ve dezavantajları neler acaba? ben başvurmayı düşünüyorum çünkü üds problemim var. yardımcı olursanız sevinirim
 

asilk11

Öğrenci
özel öğrenci olarak mezun olmak imkansız sanırım. eninde sonunda üds'yi geçmek gerekiyor galiba değil mi? eğer üds'yi geçemezsem devam edemiyorum eğitime doğru mu? ya da belirli bir zaman veriyorlar mı bir sene içinde geçilmesi gerekiyor diye? teşekkürler
 
F

financier

Guest
Bu sorulara ek olarak benimde bir sorum olacaktı , yüksek-lisansta öğrenci iken (Tez döneminde) , özel öğrenci statüsünde doktora dersleri alınabiliyor mu ?
yani diğer bir ifade ile ; doktoradan özel öğrenci statüsünde ders alabilmek için yüksek lisans mezuniyet derecesi aranıyor mu.?

teşekkürler , iyi çalışmalar.
 

imagener

Öğrenci
Yükseklisans öğrencisiyken doktoradan özel öğrenci statüsünde ders alabilirsiniz. İlgili madde şu şekilde:

Özel Öğrenci Kabulü
MADDE 4- Bir yükseköğretim kurumu mezunu veya öğrencisi olup, belirli bir konuda bilgisini artırmak isteyenler, ilgili enstitü, anabilim dalı başkanlığının onayı ile lisansüstü derslere özel öğrenci olarak kabul edilebilir. Özel öğrenci statüsünde ders alanlar öğrencilik haklarından yararlanamaz. Özel öğrenci kabul koşulları ve bu konudaki diğer hükümler ilgili senato tarafından kabul edilen yönetmelikle belirlenir.
 

eczak

Yardımcı Editör
Özel öğrenci olmanın avantajı şu; belirli bir eksiğiniz olduğu durumda (dil puanı veya ales gibi) dönemi boş geçirmemek için ders alarak diğer dönem için ders eksiltme yapabilirsiniz. hatta iyi bir danışmana denk gelirseniz dönem kaybına bile uğramazsınız bu aldığınız dersler sayesinde.. yönetmeliğini bildikten sonra özel öğrenci olmak için bir dezavantaj yok.. yinede şunlar sayılabilir; geçen sene Gazi Üniversitesi için ders başına 500 TL kadar ücret veriliyordu pahalı yani. ikincisi maksimum 2 ders alabilirsiniz veya alacağınız ders sayısı limitlidir ve özel öğrenci statüsünden bir kereye mahsus faydalanabiliyorsunuz. okulla hiç bir ilişğinizin olmaması da bir handikap öğrenci olarak hiç bir hakkınız yok yani.
ama 2 ders alıp geçtiğinizde her türlü resmi öğrenci olduğunuzda bu dersleri saydırmanız gayet önemli bence..
 

çınara

Öğrenci
yabancı dil problemi yüzünden doktoraya başlayamıyorum o yüzden benim de bu konu ile ilgili sorularım olacak cevaplarsanız çok memnum olurum.
1. yabancı dili geçtiğimde doğrudan ikinci sınıftan mı başlayacağım? ya da alabileceğim en fazla dersleri alsam ve yarı kredi düzeyi dersleri saydırsam kaç dönem boşa gitmemiş olur?
2. doktoraya özel öğrenci olarak başladığım üni. dışında yabancı dil sınavını geçtikten sonra başka bir üni. asıl olarak devam edebilir miyim?
3. ortalama olarak haftada kaç ders oluyor?
4. yabancı dili kaç sene içinde geçersem dersleri saydırabiliyorum.
5. yabancı dili geçtim diyelim üni. kayıt kabul edeceğinin garantisi ya da özel öğrenci olarak verdiğim dersleri sayacağının garantisi var mı?
 
A

Akademik Forum

Guest
Iky sınav sorusu acil yardım

Sevgili arkadaşlar insan kaynakları yönetimi ile ilgili yardımınıza ...ihtiyacım var. Yardımcı olabiliecek varmı acaba? Emrah tuzcu 0541 219 01 33
 

Galenos

Öğrenci
Özel öğrencilik te doktorada alınması gereken derslerin toplam%20-30 unu alıyorsunuz KTÜ de 7 ders doktora ders zorunluluğu özel öğrenci olarak en fazla 3 ders alabildi bir arkadaşım ingilizce verebilme sınırı yok aynı üniversitede baslicaksiniz verdiğiniz dersleri birdaha almazsiniz başka üniversite de baslicaksiniz kurul karar verir derslerin uyumuna bakarlar 2 sinif tan başlamak diye birşey yok çünkü doktorayi asgari bitirme surenizden (3,5 yıl ) düşme olmaz...

- - - Güncellendi - - -

Özel öğrenciliğin avantajı hocalar kendinizi tanittiginiz için büyük olasılıkla program acildiginda kabul ediliyorsunuz
 
A

Akademik Forum

Guest
arkadaslar bi sorum olacak doktora son donemde olup henuz diplomayi almayip yrd doc ilanina basvuru yapilirmi
 
A

Akademik Forum

Guest
Arkadaşlar 1. sorum özel öğrenci alımında mülakat yapılıyor mu? İkincisi de özel öğrenci olarak doktoraya başvurduğumuzda askerliği tecil ettirme imkanımız var mı? Selamlar...
 

nanofly

Öğrenci
Özel öğrenci alımında mülakat yok. Özel öğrenci olduğunuzda elde ettiğiniz tek hak, eğer o dersten geçerseniz, o dersi doktoraya başvuruda saydırıp, doktorada almanız gereken ders miktarını azaltmaktır.
 
A

Akademik Forum

Guest
özel öğrenci olarak aldığın dersleri kaç yıl saklayabiliyorsun .mesela 5 yılda üds yi geçemedim ve bir doktora programına başvuramadım.ama 6. Yılda doktoraya girdim.5 yıl önce aldığım doktora özel dersleri saydırılabilir mi? Teşekürlerr
 

dpü9

Öğrenci
Bizim zamanımızda iki yarıyıl alabiliyorduk.(Yaklaşık 2 yıl önce) 2 adet dersten ve diğer 2 adet dersi de diğer dönem aldık. Başka yoktu hocam. Anadolu üniversitesinde bu şekilde. İlgili üniversitenin yönetmeliğine bakmakta fayda var.
 
M

mstclk

Guest
özel

Doktora'da özel öğrencilik statüsü, gerçek hayatta öğrencilik avantajlarını görmediğiniz bir durum. iki dönem ardarda özel öğrenci olarak dönem başına 2 ders alabilirsiniz. toplamda 4 ders eder. (bu dersleri verdiğiniz takdirde doktoraya geçtiğinizde 4 ders eksik almış olursunuz. Özel Öğrenci olarak aldığınız derslerin saydırma süresi yok. Ancak A universitesinde özel öğrenci olup B universitesinde doktoraya baslarsaniz, b universitesi o dersleri kabul etmeyebilir. Özel Öğrencilikte, doktoraya %50 başlamış olursunuz -yani mülakat faslinda diğer adaylara göre önde olursunuz.

Özel öğrencilikte sadece üniversite kutuphanesinden yararlanabilirsiniz. Askerlik, ulaşım kartlari vs. alanda hiçbir etkisi yoktur.

Sene kaybetmemek adına, güzel ve malesef ücretli bir statü.
 
Üst