Doktora Dönemini Başka Bir Üniversitede Geçirmek İçin Ne Gerekir?

StMoses

Öğrenci
Merhaba sayın arkadaşlar, admin.

Herşeyi açıkça yazmak istemiyorum o yüzden biraz alegori kullanacağım.

Ben Neverland'de (?!) ÖYP kapsamında 2011 yılında atanan, Yüksek Lisansını bitiren ve Doktoraya eğitimine başlayan bir Araştırma görevlisiyim. Doktora ders döneminin ikinci dönemi bu dönem bitiyor ve inşallah Şubatta yeterlililiği de vereceğim. Yani anlayacağınız gibi, bulunduğum şehirde doktora programı var.
Şimdi benim çalıştığım konu 'Elflerin Kültürü' (?). Bu konuyu çalışmak istediğim için alanım gereği 'Elfçe' bilmem lazım. Bu dilin hiç bir kursu bulunduğum şehirde açılmadığı gibi, bu dili bilen bir tanecik insan bile yok. O yüzden bu antik dili öğrenebilmek için Ankara'ya geçmek istiyorum. Ailem orada. Orada dil imkanları da var. Hatta Elf Enstitüsü bile var. Bu alanda başarılı olabilmek için yani akademik kariyerim için bu benim için çok önemli ve hayati bir gereklilik. Bu dili bilmeden bu konuyu çalışırsam doktoramı vermezler, böyle de bir teamül var.
Bulunduğum şehirde doktora programı var ama benim çalışmak istediğim konuyu verebilecek bilgiye sahip hiçbir insan yok.

Şimdi ben kimden, hangi bağlamda nasıl bir izin almam lazım?
MEsela 3-4 yıllık (doktora tezi bitirene kadar), bulunduğum hayaldiyarından Ankara'ya geçebilir miyim? Bunun için bölüm başkanı mı, dekan mı rektör mü kim hangi kanuna göre izin veriyor? (Tabi bu süreçte mesela benim fiziksel varlığıma ihtiyaç duydukları anlarda geri dönmem şartıyla, mesela sınavlarda gözetmen lazım olduğu zamanlar filan geri dönmem şartıyla bile olsa razıyım)
35. maddeye göre Yüksek Öğrenim Kurulu Kararı ile görevlendirmesi yapılır. diye bir ibare var ama bu maddeyi yürürlüğe almayan bir bölümbaşkanı olabilir mi? Benim bölüm başkanı Gargamel gibi adam. Hiç izin vermiyor. Her gün 8'de sekreteri odalara gönderip yoklama yapıyor. Bayram dönüşleri vs. çok sinir bozuyor. Bana değil 3 yıl, 3 gün bile izin vermez elinden gelse. 3 yıldır çalışmaktayım daha bir kere bile araştırma izni alamadım. Hep yıllık iznimden kullandım. Güya ona göre Elflerin kültürünü kitaplardan öğrenebilir, dillerini de kendim çalışabilirmişim. O bunu zaruri görmediği gibi, galiba biraz da kıskançlıktan önüme hep set çekmek istiyor. Sadece bana değil herkese böyle yapıyor. Aslında çok ciddi mobiing görüyoruz hepimiz ama konu şimdi o değil.

O yüzden bölümbaşkanın nihai yetkisinde midir bu görevlendirmeler? Mesel benim hocam bunu kabul etse, dese ki, çocuk gitsin öğrensin, bölümbaşkanı: 'hayır efendim, şimdi onu gönderirsek herkes bir bahane bulur gitmek ister' diyip engel olabilir mi? Eğer bu konu fakulte kurulunun yetkisindeyse tek tek tüm hocalarla görüşüp konsensüs sağlatabilirim ve bölümbaşkanı yalnız kalır.

Özetle, Görevlendirilmek için imzalar kimlerden geçiyor? ve Akademik geleceğim için çalışmayı düşündüğüm kültürün dilini öğrenebilmek adına daha imkanları olan ve ailemin ikamet ettiği başkente gitmek istemem yeterli bir sebep olur mu?

Saygılar. Alegoriler kafa karıştırdıysa özür dilerim.
Bir dertli. :)

Edit:
Ha yurtdışı ile ilgili birşey söyliyim, kanser hastasıyım ve 2 ayda bir tetkiklerim, tedavim ve ilaçlarım için kontrollere gitmem gerekiyor. O yüzden yurtdışına çıkamam. Çıksam bile bu süre 2 ay geçemez. Bu nedenle yurt dışında dil kursu fikrini eliyorum. Bu hastalığımı fakültem veya hocalarım bilmiyor, zira belki o zaman da 'çalışamaz' damgası yiyip işten atılmaktan korkuyorum o yüzden gizliyorum. Yani bu hastalığı bahane edip de daha büyük imkanları geniş bir şehirde tedavi olanakları açısından gitmeyi de isteyemem.

Kısaca bahane olarak sadece 'çalışacağım konu ile ilgili geniş literatür, enstitüler ve dil kursları' başkentte olduğu için gitmek zorundayım. Başka bir bahane ile olmaz.
 
Son düzenleme:
Üst