Başka bir şehre atanma sebebiyle yatay geçiş yapmak

gencharitaci

Öğrenci
Merhaba.

X Üniversitesi'nde(ANKARA) yüksek lisans düzeyinde öğrenimime devam ederken Y Üniversitesi'nde(İSTANBUL) araştırma görevlisi kadrosu kazandım.

Şöyle ki, geçtiğimiz dönem X Üniversitesi'nde yüksek lisansımın ilk dönemini tamamladım. Bu dönem ise Y Üniversitesi'ndeki kadroyu kazandığım için yatay geçiş(nakil) yapmak ve derslerime Y Üniversitesi'nde devam etmek, tez çalışmamı da orada yapmak istiyorum.

Enstitüye gidip enstitü sekreteri ile görüştüm. Bu dönem yatay geçiş yapamayacağımı, çünkü tüm kayıtların yapıldığını ve bitirildiğini söyledi. "Fakülte bir yatay geçiş kontenjanı açmalı ve sen de ona ilgili tarihlerde başvurmalısın", dedi. Bu dönem için anladığım kadarıyla böyle bir imkân kalmamış.

En geç Kasım ayında göreve çağrılırım diye düşünüyorum. Önümüzdeki sömestırı bekleyip yatay geçiş başvurusu yaparsam yüksek lisans sürecimin X Üniversitesi'nde geçen 1 yılını çöpe atmış olacağım. Y Üniversitesi'nde bir ya da iki ders saydırıp tekrar ders alıp vermekle geçen bir yıl daha geçireceğim ve kalan bir yılda da tez çalışmamı yapıp tamamlayacağım. Diğer bir olasılık ise X Üniversitesi'nde yüksek lisans öğrenimime devam etmem ve bu dönem İstanbul-Ankara arasında mekik dokumam şeklindedir. Tabi bu ihtimalde tezim ve mezuniyetim de çalıştığım üniversiteden değil, X Üniversitesi'nden olmuş olacak.

Merak ettiğim bir diğer husus ise şudur: Malumunuz, kadroya "tezli yüksek lisans yapıyor veya yapmış olma" koşulunu sağlayarak başvurmuştum. Diyelim ki ben kadro kazandığım Y Üniversitesi'nde göreve başladım. Bu dönem de X Üniversitesi'nde göstermelik bir ders alıp bıraktım. Önümüzdeki sömestır döneminde Y Üniversitesi'nin "normal" yüksek lisans kontenjanına başvurup kazansam ve orada yüksek lisansa yeniden/sıfırdan başlasam, bu durumda elde ettiğim görevi yitirir miyim? Böyle bir seçenek de söz konusu mudur? Veya sizlerin de önerebileceği başka bir çıkar yol var mıdır?

Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim.

Saygılarımla.
 
Siz kendiniz bireysel olarak nakil vs. yapmaya çalışmayın şimdilik. Güvenlik soruşturmanız tamamlanıp atanıncaya kadar yüksek lisansınıza devam edin ders falan da bırakmayın atandıktan sonra kadro kazandığınız yer zaten nakil yaptıracaktır zira 50d kadrolarında böyle bir durum söz konusu.
Yeniden yüksek lisansa başlamak size vakit kaybettirecektir azami süre açısından. Azami süreniz kadroya başvurduğunuz yüksek lisansa ilk kayıt olduğunuz dönemden itibaren başladığını gözönüne alın. Ayrıca yeni bir yüksek lisansa başlamak mevzuat açısından uygun olmayabilir.
Son tavsiye bölümünüzle irtibata geçin onların tavsiyeleri en doğrusu olacaktır.
 
Üst