Araştırma Görevlisi Sözleşme Yenilenmesi

architects

Öğrenci
Arkadaşlar herkese merhabalar. 2013 Aralık ayında araştırma görevlisi bilim sınavına girdim fakat çeşitli usulsüzlüklerden dolayı kadroya dekanın yeğeni alındı, ben ise gerçekte sınavı kazanmama rağmen YEDEK ilan edildim. Gerek idare gerek YÖK gerekse de mahkemeye başvurularım oldu ama hep RET cevabı aldım. 15 Temmuz sonrası üniversite yönetimi komple değiştiği için tekrar başvuru yaptım ve iddialarımda haklı olduğumdan ötürü yerime haksızlık yapılarak alınan kişi için devlet memurluğundan çıkarılması için soruşturma dosyasının YÖK Disiplin Kurulu'na gönderildiği ile ilgili üniversiteden yazı geldi. Şimdi sorularımı izninizle yazıyorum,

1. Kadro ilanında "........... Alanda Yüksek Lisans Yapıyor Olmak" ibaresi yer alıyordu. Fakat bu şahıs başvuru esnasında Balkan üniversitelerinden birine yüksek lisans kaydı yaptırmış ve kadroya başvurmuş. Bu başvuru usule uygun mudur? Yani şunu demeye çalışıyorum, yüksek lisans devam ederken Türkiye'deki devlet üniversitesinde araştırma görevlisi olunabilir mi? Ayrıca o üniversitenin web sayfasında detaylı araştırma yaptım ve öyle bir bölüm olmadığını gördüm, ne lisans olarak ne de yüksek lisans olarak. Ne sebeple bilmiyorum ama muhtemelen YÖK denkliği olmadığı için kadroya atandıktan çok sonra Türkiye'de bir vakıf üniversitesine yüksek lisans kaydı yaptırmış.

2. Bu şahsın yüksek lisansı bitirme gibi bir durumu söz konusu değil anladığım kadarıyla. Çünkü lisansı hem alan dışı hem de iş yapmayı sevmeyen biri, zira kadroya atandıktan sonra neredeyse 2,5 sene işe de gelmemiş amcasının vakti zamanında dekan olmasından sebeple. Burada sorum şu olacak; Ne zamana kadar yüksek lisansı bitirmezse kadro sözleşmesi fesih edilir veya yenilenmez? Yoksa hiç yüksek lisansı bitirmez ve araştırma görevlisi kadrosundan emekli olur mu? (kadrosu 50d değil)

3. Yukarıda da bahsettiğim gibi bu şahıs hakkında üniversitece soruşturma tamamlanmış ve devlet memurluğundan çıkarılması istemi ile soruşturma dosyası Yükseköğretim Disiplin Kurulu'na gönderilmiş yaklaşık 4 ay önce. Fakat 2 ay önce de bu şahısın kadrosu 6 aylığına yenilenmiş. Üniversite, dekanlık veya bölüm başkanlığı istese sözleşmesini uzatmayabilir miydi? Misal olarak bölüm başkanı 'bu şahıs usulsüzlükle girmiş ve dosyası yök'e gönderilmiş' diyerek sözleşmesine imza atmama koşulu oluşabilir mi? Ayrıca imza atarak/sözleşmesini uzatarak üniversite kendisiyle çelişerek başka bir usulsüzlük yapmış olmuyor mu?

vereceğiniz cevaplar için şimdiden teşekkürler... (Bu arada konuyla ilgili olarak mahkeme devam ediyor).
 

dpd06

Öğrenci
1- Eğer YÖK denkliği yoksa yükseklisansı kesinlikle sayılmaz. Siteye bakmakla olmaz, siz o üniversitenin öğrenci işleri ile vs görüşün ve öyle bir bölüm olup olmadığına dair bilgi alın, bu bilgiyi de YÖK'e gönderebilirsiniz sonra.

2- 20 Nisan 2016'da YÖK'ün yayımladığı yeni yönetmeliğe göre 3 yılda yükseklisans bitmek zorunda. Ancak bu tarihten önce yükseklisansa başlayanların süreleri sıfırlandı. Yani söz konusu arkadaşın 20 nisan 2016 itibariyle 3 senesi daha var. Ancak ar. gör olarak emekli olamaz.

3- 6 aylığına kadrosunun yenilenmesi ilginç. Çünkü sözleşmeler yıllık yapılır, 12 aylık. 6 aylık yapılmış olması soruşturmanın sonucunu beklemek içindir. Artık top YÖK'te, rektörlükte değil, hakkında bir soruşturma var, o sonuçlanana kadar uzatmışlar sözleşmeyi. YÖK'ün kararına göre değişir. Ha diyelim ki YÖK şimdi bugün atma kararı verdi, o sözleşme geçersiz sayılır ve arkadaş atılır. Dekanlık elbette istese sözleşmeyi uzatmayabilirdi ama arkadaş 33a'lı, sözleşmesi yenilenmezse mahkeme yoluyla geri dönüşü daha kolay olurdu. Dolayısıyla rektörlük bence doğrusunu yapmış ve YÖK'ün kararını beklemek için 6 aylık görev uzatması yapmış.
 

finduilas

Profesör
Ar. Gor. olarak neden emekli olamiyor? Yuksek lisanstan atilir evet ancak 33/A'li arastirma gorevlilerinin lisansustu egitim alma zorunlulugu yok.

Sent from my SM-N920T using Tapatalk
 

47

Moderator
Üniversitenin sözleşme yenilemesi bence normal. Çünkü sözleşme yenilenmezse YÖK'ün vereceği kararı beklemeden elemanın mağdur etmiş olur. Eleman oarada olduğu sürece kanunlar sözleşme olmak durumunda diye biliyorum. Zaten 6 ay olması son derece manidar. Gerçi [MENTION=5472]dpd06[/MENTION] çok güzel bir noktaya değinmiş, sözleşme uzatılmasa elemanın işine yarardı. Mobbing yapıldı, soruşturmam sonuçlanmadan linç edildim, yeni yönetim eskisinden intikam alıyor ben arada kaldım falan diye mahkeme vesaire iş uzardı.

Asıl önemli olan YÖK'ün vereceği karardır. Eğer karar atılma ise 50 yıllık sözleşmesi olsun farketmez, atılır.

Sonucunu büyük bir merakla bekliyorum. Bir gelişme olduğunda bir @ mention atarsanız sevinirim. İnşallah hak adalet yerini bulur ve hakeden hakettini alır :encouragement:
 

architects

Öğrenci
verdiğiniz cevaplar için teşekkür ederim [MENTION=5472]dpd06[/MENTION] ve [MENTION=52046]47[/MENTION] . Şahıs YÖK tarafından devlet memurluğundan bir daha atanmamak üzere çıkartıldı. Sıra mahkemenin vereceği karara geldi. Umarım hakkımı iade ederler. Tekrardan teşekkürler.
 

architects

Öğrenci
verdiğiniz cevaplar için teşekkür ederim [MENTION=5472]dpd06[/MENTION] ve [MENTION=52046]47[/MENTION] . Şahıs YÖK tarafından devlet memurluğundan bir daha atanmamak üzere çıkartıldı. Sıra mahkemenin vereceği karara geldi. Umarım hakkımı iade ederler. Tekrardan teşekkürler.
 

hrcnt

Öğrenci
Araştırma Görevlisi Alımında Yanlışlık

Merhaba, ben Istanbul Universitesi Ulaştırma ve Lojistik Fakültesinin 15.09.2020 tarihli ogretim elemanı ilanina basvurdum ve sinav sonucu ikinci oldum. Ilanda Ulastirma ve Lojistik,Endustri Muhendisigi,Isletme Muhendisligi alanlarından birinde yuksek lisans veya doktora yapiyor olmak sarti vardi. Fakat birinci olan kisi bu üç bolumde de okumuyor Dokuz Eylül Uni'de Lojistik Yonetimi okuyor. Bu kisinin sinava bile alınmamasi gerekirdi diye düşünüyorum. Anabilim dalı başkanını aradığımda "Onun bolumu bizim bolumu %95 kapsıyor o yuzden sorun yok" dedi. Halbuki iki bolum mufredatlari arasında ciddi uyuşmazlık var. Ha %100 uyuşsa bile yine de alinmamasi ve hakkın ikinciye geçmesi gerekmez mi? Dekanlık ve rektorluge ayri ayri dilekçe yazdım ama hala yanıt alamadım. Bu konuda elinizde emsal karar varsa lütfen paylaşabilir misiniz? Benim icin çok önemli. [MENTION=95662]architects[/MENTION]
 

hrcnt

Öğrenci
Merhaba İstanbul Universitesi Ulastirma ve Lojistik Fakultesinin arastirma gorevlisi sinavinda ikinci oldum. Ancak birinci olan kisi ilanda yazilan Ulaştirma ve Lojistik, Endustri Muhendisligi,Isletme Muhendisligi haricinde bir bölümde(DEÜ Lojistik yonetimi) yuksek lisans yapiyor. Bu alımda bir yanlışlık yok mudur? Anabilim dali başkanını aradigimda bana onun bolümü bizim bölümü %95 kapsiyor dedi halbuki iki bölüm arasında ciddi uyusmazlik var. Üstelik %100 uyuşsa bile sinava alinmamasi gerekirdi diye dusunuyorum. Dekanlıga ve rektorluge dilekce yazdim lütfen bana yol gösterir misiniz?
 
Üst