Araştırma Görevlileri için Öğrenim Sürelerini Sıfırlamayan YÖK Kararına DANIŞTAY'dan Yürütmeyi Durdurma Kararı...

Akademik-TR

Öğrenci
Selamlar Arkadaşlar,

2016 Nisan'da değişen yönetmelik ile sıfırlanan yüksek lisans öğrenim sürelerinin araştırma görevliliği kadrolarının devamı için kabul edilmediği YÖK Yürütme Kurulu'nun 29.07.2015 tarihli kararı baz alınarak açıklanmıştı. Bu karar doğrultusunda birçok arkadaşımızın kadro ile ilişiği kesilmişti maalesef.

Birkaç gün önce ise sürelerin sıfırlanmasını araştırma görevliliği kadro süreleri için kabul etmeyen 29.07.2015 tarihli YÖK kararı için "Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu" yürütmeyi durdurma kararı almıştır. Bu doğrultuda nasıl bir sürecin bizleri beklediğine dair bilgisi olan arkadaşlarımız, hocalarımız varsa ve bilgi verirlerse çok teşekkür ederiz. Hem halihazırda göreve başlayıp ilişik kesilmesiyle karşı karşıya olanlar için hem de ilgili karar gerekçe gösterilerek öğrenim süresinin sıfırlanmadığı kabul edilip ilişiği kesilmiş olanlarımız için.
Ek dosyalarda ilgili tüm kararlar da mevcuttur. Ekli dosyayı görüntüle yasal-öğrenim-süresi.pdf29.07.2015 - YÖK Karar.jpgDanıştay Karar-1.jpgDanıştay Karar-2.jpg
Herkes için hayırlısı olması dileğiyle...
 

tugceatahan

Öğrenci
Bu durumun herkes için hayırlı olmasını dilerim. Ancak benim tam olarak anlayamadığım şuanda benim gibi uzamalı yüksek lisans öğrencisi olup araştırma görevlisi olmayanların durumu ne oldu. Yani biz herhangi kadroya tekrar başvurabilecekmiyiz bu karar durdurulduğu için.
 

Akademik-TR

Öğrenci
Bu durumun herkes için hayırlı olmasını dilerim. Ancak benim tam olarak anlayamadığım şuanda benim gibi uzamalı yüksek lisans öğrencisi olup araştırma görevlisi olmayanların durumu ne oldu. Yani biz herhangi kadroya tekrar başvurabilecekmiyiz bu karar durdurulduğu için.

Tuğçeatahan hocam ekteki Danıştay'ın yürütmesini durdurduğu 29.07.2015 tarihli kararda 20 Nisan 2016 tarihinde yapılan değişiklik ile sıfırlanan öğrenim sürelerinin 50-D ve ÖYP kadrosundaki araştırma görevlileri için uygulanmayacağına vurgu yapıyor. Fakat sizin değindiğiniz konu için de yorumlanabilir belki. Sonuçta 20 Nisan 2016 tarihli değişiklik ile sıfırlanan öğrenim sürelerinin sadece öğrencilik için değil kadro süreleri için de kabul edilmesi gerektiğini söylüyor. Bu doğrultuda da herkesin öğrencilik süresini sıfırladığı öngörülebilir. Tabi bu bizim bakış açımızdan gördüğümüz. İlgiler nasıl yorumlarlar orasına inanın birşey söyleyemiyorum...
Hayırlısı olması dileğiyle...
 
Ö

öypmaalesef

Guest
Bu sadece öğrenim süresi olarak algılanıyor ancak YÖK 29.07.2015 tarihli YÖK kurul kararına dayanarak bizim öğrenim süremizin dolması durumunda ilişğimizin kesilmesi kararını duyurdu. Bu kurul kararının yürütülmesi durdurulduğu için, ÖYP ve 50/d'lilerin ilişiğinin kesilmemesi gerekiyor. Azami kadro süresi hesaplanmasını 29.07.2015 tarikli karara uygun olarak yapmışlardı. Artık bu geçerliliğini yitirdi. Sadece öğrenim süremizi değil, azami kadro süremizin hesaplanmasını da kapsıyor. YÖK'ten tez zamanda açıklama gelir inşallah, çünkü benim sürem 30 Eylül'de dolmuştu.
 
Danıştay'ın yürütmesini durdurduğu YÖK Yürütme Kurulu'nun 29.07.2015 tarihli kararı. Buna karşılık, şu anda uygulamada YÖK'ün 03.03.2017 tarihli kararı var. Bir hukukçu varsa o daha iyi yorumlayabilir ama benim bildiğim, yürütmeyi durdurma kararı hangi kararname için istendiyse ve davacı için bireysel karar verildiği şeklinde. Başka biri de dava açarsa aynı karar ona da uygulanır zannedersem çünkü Danıştayın kararı içtihat kararı sayılabilir.
Yeni yayınlanmış olan YÖK kararı yine öğrenim süresinin sıfırlanmasını arş. görevlileri için kabul etmiyor ve bu karar için verilmiş bir yürütmeyi durdurma kararı yok henüz. Bu nedenle uzatmalı lisansüstü öğrencileri ve diğer araştırma görevlileri bundan yararlanamaz gibi görünüyor. Tabii bu benim yorumum. Ayrıca hukukçu da değilim. Bu durumda olan kişiler bu karara istinaden rektörlüklere başvurup hukuk bürolarından cevap isterlerse daha kesin bir sonuç elde edebilirler.
 

Bilmiyorum58

Öğrenci
Hocam gerçekten önemli bir noktaya değinmişsiniz. Oldukça saçma bir uygulama idi.
Yalnız bu karar karşısında YÖK ne gibi bir değişikliğe gidecek önemli olan nokta bu.
3 yıl da y.lisans bitiremediğim için şuan açılan araş. gör. kadrolarına başvuramıyorum. Umarım konu en kısa sürede açıklığa kavuşur
 
S

senet ödemesek

Guest
Ben eğitim süremi geçtiğim için senedi ödüyorum halihazırda. Şimdi bu karar üzerine dava mı açmalıyım yoksa direk personel dairesine dilekçe mi vermeliyim ödemenin durdurulmasına dair.

Hukukçu arkadaşlar yol gösterirse sevinirim.
 
Ö

öypmaalesef

Guest
Eskilerden biri Hocam 03.03.2017 tarihli karar 29.07.2015 tarihli karara binaen hazırlanmış bir kararname. Kararnamenin üst kısmında hangi gerekçelerle bu Yönetim Kurulu Kararı alındığı belirtiliyor. Metnin maddelerinden önce üst tarafında yer alan bilgilendirmelere dikkat etmek gerekiyor. Azami kadro süresi hesaplanmasında 29.07.2015 tarihli karardan yola çıkarak 03.03.2017 tarihli kurul kararı alınıyor. Dava sürecinde YÖK 29.05.2015 tarihli kararın sadece azami kadro süresi hesaplamalarında uygulandığını belirtmiş zaten. Şuan yürürlükte olan Yök kurul kararı 29.07.2015 tarihli karar baz alınarak uygulamaya konuldu. Bu nedenle herkesi bağlıyor.
 

öypmaalesef

Öğrenci
07.03.2017 tarihli Yök Yönetim Kurulu Kararında ilişik kesilmesiyle ilgili alınan kararlar 29.05.2015 tarihli Yök Kurul Kararı "uyarınca" alınmıştır. Danıştay bu 29.07.2015 tarihli yönetim kurulu kararının yürütülmesini durduğu için 07.03.2017 tarihli Yök Yönetim Kurulu kararı kendiliğinden devre dışı kalmaktadır. Yök'ün dayanak olarak sunduğu karar metni 2 yıldır davası süren bir karar metniydi, geçen yıl da yürütülmesi durdurulmuş, ilişği kesilenler görevlerine dönmüşlerdi. Yök yürütülmesinin durdurulmasının iptali için dava açmış kazanmıştı. 07.03.2017 tarihli karar metninde tekrardan kullanarak araştırma görevlilerini mağdur ettiği gerekçesiyle ve dava henüz sonuçlanmamış olduğu için Sendikalar dava metnine yeni kararı da eklediler. Sendika kararı örnek dava teşkil etmez, bireysel bir dava değildir, sendika üyesi olan veya olmayan herkesi kapsar. 29.07.2015 tarihli Yök kurul kararının tekrardan yürütülmesi durdurulduğu için "azami kadro süresi" dolduğu gerekçesiyle ilişiği kesilenler 26.04.2017 tarihinde karar alındı gösterildiği için bu tarihten itibaren başlayarak geri dönebilecekler.
 

Ekli dosyalar

  • 17554073_374711082928070_3409096612596240699_n.jpg
    17554073_374711082928070_3409096612596240699_n.jpg
    124.2 KB · Görüntüleme: 49

Monsalve

Öğrenci
Arkadaşlar merhaba. Ben de 50/d’li araştırma görevlisiyim. Eğitim başlangıcım 2014 şubat haliyle 2017 şubatta ilişiğim kesilecek. Bu karar benim için bir umut olabilir mi? Gerçekten çok umutsuz bir haldeyim. Yardımcı olabilecek biri var mı?
 

universe

Öğrenci
YÖK'ün kasıtlı olarak yaptığı şey, bir araştırma görevlisi bakımından tek bir şeyi ifade eden öğrenim süresi ve kadro süresini farklı şeylermiş gibi gösterip, birbirinden ayırmak ve farklı işlem uygulamaktır. Öğrenim süresine bağlı olarak devam eden kadro vardır. Yasanın hükmünü beğenmeyip kafasına göre iş yapıyor. Yök vicdanlı değil anladık, bari yalnızca hukuka uysun. Bir de, verdiği 29/09/2017 tarihli kararda öypliyi, 50/d'liyi ve 35.madde kapsamında senet imzalamış başka bir şehre gitmiş araştırma görevlilerini hep birlikte aynı kefeye koyuyor. Bu arada, 33/a kadrosunda kendi üniversitesinde lisansüstü eğitim yapmakta olanları ise bu kategoriye sokmuyor. Yani verdiği karar hukuka aykırı olmakla kalmayıp, kendi içinde tutarsızlıklar sergiliyor.
 

a new hope

Öğrenci
Ben de doktorada süreyi geçirdiğim için senet ödeyenlerdenim.

Ödemenin durdurulmasına dair mahkeme kararının da ekte olduğu bir dilekçe yazdım. Personel daire başkanığına mı vermek doğru olur?

Bir de YÖK’ün hamlesini beklemek mi gerekir acaba?
 

gokcenorhan

Öğrenci
Arkadaşlar azami süre ile ilgili dava açacağım. ilgilenenler ulaşabilirler .
ben de öyp kadrosundayım 2013 ten beri

bu belirsizlik ortamına son verecek olan tek şey benzer durumdaki tüm arkadaşların bireysel olarak veya sendika aracılığıyla dava açması ve hakkını aramasıdır. lütfen irtibat kuralım masraflar vs. bölüşülebilir. ben bireysel olarak dava sürecini haftaya başlatıyorum. sizlerden mesaj bekliyorum. Ad Soyad, üniversitenizi, kadro türünüzü belirtmenizi rica ediyorum . bir de ilişik kesme nedeni "azami süreyi doldurmuş olma" durumu olmalı. Bu durumdaki tüm arkadaşlara selam olsun:) Ya da yakın gelecekte olacak olanlara :)
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

Akademik-TR

Öğrenci
Arkadaşlar merhaba. Ben de 50/d’li araştırma görevlisiyim. Eğitim başlangıcım 2014 şubat haliyle 2017 şubatta ilişiğim kesilecek. Bu karar benim için bir umut olabilir mi? Gerçekten çok umutsuz bir haldeyim. Yardımcı olabilecek biri var mı?

Değerli 'Monsalve' arkadaşım,

Normal şartlarda bu karar bizler için bir umut olabilirdi fakat üzülerek belirtmeliyim ki Danıştay'ın yürütmeyi durdurma kararına istinaden YÖK 50/d'li araştırma görevlilerin azami öğrenim süreleriyle ilgili kararın aynısını yine aldı . Dolayısıyla şimdilik bir umut görünmüyor maalesef.
Tek şansınız bulunduğunuz üniversitenin ilgili enstitü müdürlüğünün sizin yeniden yüksek lisansa başlamanız durumunda onu baz alarak görevinize devam etmenizi sağlamasıdır. Yönetmelikte buna engel bir durum görünmüyor fakat pratikte bunu uygulayan bir enstitüde bulunmuyor... En azından ben rastlamadım, hele ki içinde bulunduğumuz malum süreçte...

Allah kolaylık versin inşallah.

Selametle...
 
Son düzenleme:

Psychodreams

Öğrenci
Ben eylül sonu itibari ile Trabzon İdari Mahkemesinde dava sürecini başlattım. Konu ile ilgili İdari Hukuk profesörü dahil 5 avukat ile görüştüm. Tamamının söylediği yeni yök kararı dahil kadro süresini uzatmayan kurul kararı, yönetmelik vs. doğru olmadığı, NORMAL şartlar altında hukuki açıdan Danıştay'ın almış olduğu kararın (yönetmelikte Araştırma Görevlisinin kadro süresiyle ilgili öğrencilik süresi dışında bir tanım olmamasından dolayı) kadro süresini otomatik olarak uzatması gerektiği yönünde. Konuştuğum tüm avukatlar davanın sonucunu çok olumlu görüyorlar fakat burası Türkiye diye de ekliyorlar :( Ben ise şahsen idari mahkemeden çok umutlu olmasam da, olası olumsuz durumda istinaf mahkemesine gitmeyi şimdiden kafama koymuş bulunmaktayım ve en azından o itirazdan umudum var. Tabi bu süreç ne kadar sürer, o zamana kadar bambaşka bir yerde olur muyum onu da bilemiyorum. Bu arada dekanlığa bağlı 50 d kadrosundaydım ilişiğim azami süre gerekçesi ile kesildi. Son olarak YÖK yeni kararı ile aslında aynı kararı tekrarladı sadece başına Danıştay'ın yürütmeyi durdurma kararına binaen değiştirdiğini ekledi fakat aynı cümlelerle devam etti. Aslında tam olarak yaptığı şu oldu Danıştay evet bir karar aldı ben ona uyuyor ve değiştiriyorum demeye getirdi ama hiçbir şeyi değiştirmeyerek süreci uzattı, durumu komik bir hale getirdi. YÖK yanlışını kabul etmemek için diretiyor ve açılan davaların herhangi birinde KADRO SÜRESİ UZAR gibi bir ibare olmadıkça da bunu yapmaya devam edecek gibi ki şu anda sendikaların bu anlamda açmış oldukları davaları da devam etmekte. Gerçi o zaman bile kabul etmeyebilir burası Türkiye sonuçta...
 
S

saitsimsek

Guest
araştırma görevlisinin azami süre sorunu

merhaba ben 2015 eylül de yüksek lisansa başlamış idim.. 2017 kasım da araştırma görevlisi oldum.. yüksek lisansım 2019 hazirana kadar devam ediyor.. ancak yökün bu 3 yıllık muhabbeti ve sıfırlama konusunda beni de kapsayabilir mi.. üniversite süremin eylül 2018 de normalde dolduğunu ancak göden kaçmış olabileceğini belirtti geçen hafta ve bende ivedilikle tezi teslim edip mezun olmamı istedi.. ancak istedikleri süre zarfında mezun olmam imkansız.. çünkü sadece tez savunması süresi bile en az bir ay alıyor. bende ek 3 ay süre talep etmekle beraber danıştay kararını dilekçe ile üniversiteye emsal olması adına verdim.. bu durumda bana ne gibi bir cevap gelir.. bilgilendirirseniz sevinirim.. Teşekkürler
 
Üst