3 Ayda YDS'den 70 Almanın Formülü

b3nf4t

Öğrenci
BU FİKİR BANA HASTIR HERKESİN BİR METODU VARDIR VE BEN BÖYLE YAPARAK BAŞARILI OLDUM

Arkadaşlar; Malumunuz dil puanı çok önemli. YDS ingilizceden 70 aldım. Ben de bu puan için 3 aydır sıkı bir şekilde çalıştım ve TOEFL için çalışmaktayım. Sizinle bir durumu paylaşmak istedim. Kpds ve üds nin son 10 yıl sorularını kapsamlıca araştırdıktan sonra şu kanıya vardım: 2011'e kadar sorulan sorular orta düzeyde ve çeldirici sorular her denemede 10'u geçmiyor. Fakat 2011 sorularında ilk 35'e kadar olan kısımda en az 10 tane çeldirici soru var. Yani zorluk seviyesi yakın anlamlı kelimelerle daha da artırılmış. Özellikle cümle tamamlama sorularında teknik işe yaramıyor, sorular çığrından çıkmış. 2000lerde sınava girenler gerçekten çok şanslıymış. Size tavsiyem sınava paragrafla ya da 55’ten sonraki kısımla başlamanızdır. Paragrafları sona saklayınca işin içinden çıkılmıyor ve "birini işaretleyeyim de bitsin" mantığına dönüyor. İlk 35 ten sonraki soruları bir buçuk saatte yaparsanız ilk 35 soruyu enine boyuna tartışarak daha rahat halledersiniz. Bana göre bu ilk 35 soru ilk yapıldığı zaman genelde rastgele bir şık işaretlenir ve "arada kaldığım şık yanlış çıkmış" olur. Oysa ilk 35 soru sona saklanırsa hem sınav heyecanı geçer hem de daha kapsamlı bir şekilde soruyu analiz edersiniz. Mesela şöyle bir soru vardı: ingiltere şu devlete özerklik "grant fiil: vermek" fiilini garanti gibi zannedip diğer 4 şıktan birini seçip, soruyu kaçırabilirsiniz. Unutmayınız Ösym bizim sinirimizi bozmak için elinden geleni yapıyor. Bu sınav taktiğiyle alakalı olan kısım.
Benim çalışma metodum ise şöyle oldu. Kağıttan kelime ezberleme işi gerçekten berbattır ve zaman kaybından başka bir şey değildir. Slayttan çalışmak en mantıklısıdır. Slaytların olduğu link https://www.facebook.com/ingezber/timeline Kelime+soru çalışma stilinin en mantıklısıdır. Kelimeyi soru içerinde görmek başarı şansını daha da artırır. Her gün 30 kelime cümleyle beraber ezberlemeye çalıştım. 3 ayda 3000 değil 10000 kelime öğrendim Zaten sınavda hiçbir şekilde kelime sıkıntısı çekmedim. Soru tiplerine ünite ünite çalıştım, kısım kısım ayırdım. Örneğin 10 konuyu 2 ay boyunca devamlı çözdüm. 2 aydan sonra kısım kısım soru çözmekten sıkıldım, daha sonra devamlı deneme çözdüm. Ben bu işte çok zahmet çektim, bunları sonradan ayıktım. Ben ne yanlışlar yaptım mesela? 2 ay kadar kelime çalıştım sınava 1 ay soru çözersem olur dedim olmadı. Çalışmaları bıraktım yeni bir taktikle aylar sonra tekrar başladım. Emeklerinizi doğru kullanmanız sizi başarıya götürecektir. Eğer ben 20 puandan 70 puana çıkmışsam sizde puanınızı artırabilirsiniz. Ben şuna kesinlikle inanmıyorum: “20 30 dan 60 70 e çıkmak mucizedir” Valla şunu söliyim 70 değil daha dikkatli olsam 80 de gelirdi 90 da gelirdi.

UZUN ÇALIŞMA METODUM DETAY

1) Asla ön yargılı olmamak ve cesur olmak, yaptığımız işte samimi olmak
2) Asla ve asla günlük çalışmaları bırakmamak. Zekası çok iyi olanlar “ben bir oturuşta bin kelime ezberlerim diyor” 1 ay sonra bakıyorsun mahvolmuş bir durumda.
3) Yapacağımız işte ezberin ne kadar önemli olduğunu bilmek; yaptığım slaytlar da bunun içindir.
4) Kaynak seçiminde özenli olmak ve mutlaka uzman biri tarafından tavsiye edilen kitaplardan yararlanmak.
5) Doğru çalışmak. Bundan kastım günlük çalışmanın 2 saati geçmemesi ve 2 saatten fazla olmaması. Tamı tamına 120 dakika; 7200 saniye. Kelime ezber de aynı şekilde her gün 20 kelime ezberlenmelidir. Ne eksik ne fazla. Bilmem anlatabiliyor muyum.
6) Soru çözmeye geçmeden önce mutlaka bilinmeyen 3 bin kelimenin ezberlenmesi. Çünkü çok az bir kelime dağarcığıyla asla sağlıklı bir şekilde soru çözemezsiniz. 3 bin kelimenin bin kelimesi de zaten kelime doğuran kelimelerdir ve bin kadar kelime de her yerde gördüğümüz basit kelimelerdir. Bununla beraber kelime dağarcığınızın çalışmanız durumunda 5 bin kadar olacaktır. Bu kelime dağarcığı için yapılacak en mantıklı şey slaytla yani görsel eğitimle ve seri bir şekilde ezber yapmaktır.
7) Ezber yaparken çekilen zahmetler; kağıda yazmak, kağıttan okumak, kafede arkadaşlarla çalışmak, -evet evet bunu da ben zararlı görüyorum en iyi çalışma kendi başına çalışmadır- ve bir sürü ilginç çalışma yöntemleri… Unutmayınız aziz dostlar hız olmazsa hiçbir şey olmaz. Sayfaya yüklediğim resimleri slaytlarınıza atabilir ve oradan da kendinize süreler ayarlayabilirsiniz. Bir başka şekilde windows7 kullanıyorsanız oradan da masaüstü araçlarından slayt yapabilirsiniz. Bilgisayarınıza her bakışta örneğin facebook’a dalarken veya bir şeyler okurken masaüstünde 10 saniyede bir geçen fotolara gözünüz çarpacaktır. Bu da size çok faydalı olacaktır. Kısa zamanda bu anlattıklarımın farkına varacaksınızdır. Zaman ilerledikçe ezberin yerine oturduğunu göreceksiniz. Çünkü ÖSYM bizden “ezber ezber ezber” istiyor. Gerçekten de bir dili öğrenmenin altın kuralı ezberin sağlam olmasıdır. Fazla felsefik konuşmalar yapmadan diğer bir açıklamaya geçeceğim.
8) Genelde bir dil kursuna gittiğiniz zaman bu kurslar bir bilgiyi öylesine uzun bir müddet boyunca anlatırlar ki her şey çorba olur. Mesela isim ve sıfat cümlecikleri kurslarda 6 ayda verilir. Bunu çok iyi bilirsiniz. Yani hoca çok basit bir konuyu o kadar detaylı anlatır ki neyin ne olduğunu anlayamazsınız. Bu da çok saçma anlatım tipidir.
9) Ezberin bitiminde soru çözme işi: Soruları ilk çözdüğünüzde çok fazla yanlış çıkar ve sinirden ölürsünüz. Benim yaptığım gibi 50 de 2 doğru’dan sonra kitabı duvarlara atarsınız. Ama dikkat edin dilin üzerine inatla giderseniz, dil size kendini yavaş yavaş vermeye başlar. Size teslim olur ve onla dalga geçersiniz. İnatla soru çözme faslından sonra doğrularınız artar. Bu artış sizin azminize kalmıştır. Soru çözerken yanlış yaptığınız ve anlamadığınız soruları mutlaka işaretlerseniz sizin için çok yararlı olur. Çünkü 1 2 ay sonra o sorulara tekrar baktığınızda kendinize gülersiniz ve dili daha iyi kavrarsınız. Unutmayın soru çözmede pes etmek yok !
10) Soru çözme faslından sonra deneme faslı: Genelde deneme çözerken bu dediğim adımları çok sıkı bir şekilde uyguladıktan sonra 80 soruda 40 ile başlarsınız. 1 ay kadar bir zamanda bu doğrularınızın 70 e dayandığına şahid olursunuz ve daha sonra sınav saatini beklersiniz. O an yarı heyecan olması çok iyidir. Artık her şey sınav anına kalmıştır. Sürpriz olmasından korkmayın çünkü tembeller bu yolda hemen erken havlu atar, siz çok iyi çalıştığınız için mücadeleyi bırakmazsınız ve başarılı bir sonuç alırsınız. Çok doğal bir durumdur bu, yüzmeyi öğrenmek gibi. Amacım benim çektiğim rezillikleri herkesin de çekmemesini sağlamak.
11) Peki kardeşim bunları tek tek anlatıyorsun da sen nasıl 3 ayda yapabildin bunları ve YDS'ye ilk girişte 70 alabildin? O artık benim bu saydığım kuralları kullanma becerimin bir ürünüdür. Siz daha iyi çalışırsanız 3 aydan daha az bir zamanda 70 puan gibi güzel bir not veya daha yukarısını alabilirsiniz. Anlatacaklarım bu kadardır. Elimden geldiğince her gün 20 20 foto atacağım facebook’a. Ben yüksek lisans öğrencisiyim bazen fırsat bulamayabilirim. Ama genelde fotolar ulaşır elinize ve birikir.
12) Yani anlaşıldığı üzere KELİME EZBER, SORU ÇÖZMEK, DENEMELER VE SINAV GÜNÜ. Başarı size kalmış en basit ifadeyle anlattığıma inanıyorum.

13) Yararlandığım kaynaklar:

SLAYTLARIN OLDUĞU ADRES https://www.facebook.com/ingezber/timeline

Gramer kitabım:

Deciphering English for Turkish learners, yavuz çelik, kurmay yay.

Sözlükler:

ingilizce sözlük : ingilizce türkçe sözlük : türkçe ingilizce sözlük [lang=tr,en]

Kelimatik, sınav sözlüğü, İngilizce Türkçe, Gürcan günay, pelikan yayınları

Exam Word in the pocket, kpds üds sözlüğü, suat Gürcan, Rıdvan gürbüz, irem yayıncılık

Essential academic vocabulary, key words for yds, üds, kpds, toefl and proficiency, cesur Öztürk, pelikan yayınları

Test Kitapları:

Exam master, a.nejat alperen, süre yayınevi

Test attack, kpds üds soru bankası, Ahmet Taşpınar, uğur Albayrak, irem yayıncılık

Advanced english tests, suat Gürcan Rıdvan gürbüz, irem yayıncılık

40 advanced tests kpds ve üds deneme testleri, Ahmet akın, akın dil eğitim

Her hangi bir YDS KPDS VE ÜDS çıkmış sorularını da çözün.

**********

SİZE BAŞARILAR DİLİYORUM YARDIMCI OLDUYSAM MİNNETTARIM.
 

cansu91

Öğrenci
yds den 70 ve üzeri almak

arkadaslar merhabalar :) son yds den 35 aldım . dersaneye gıtmıyorum en son a2 duzeyıne kadar kurs aldım. nısandakı sınavdan 70 ve uzerı almam ıcın ne tavsıye edersınız. cok tesekkur ederım herkese sımdıden
 

trexq

Öğrenci
çıkmıs sorular üds kpds
reading at work 1-2
eger hazırlık filan okumadıysan işini iyi bilen bir hoca sınava yönelik çalıştırsın diye.
 
A

Akademik Forum

Guest
35 ten 70 olmaz hocam önce bir 50 55 için hedef koyun... Öyle kolay oluyor maalesef YDS de 70 almak...
 

logitech

Öğrenci
İnsanın öğrenme süreci olduğu elbette malum ama bu aşamalı fikir nasıl yerleşmiş beyninize?
Neden 35'den 70'e çıkılmasın? Bu kadar kalıba girmenizin hiçbir anlamı yok. Başkasını da bu kalıba sokmayın.
 

cansu91

Öğrenci
Logitech :) cok tesekkurler

- - - Güncellendi - - -

Hocam reader at work 1 2 yi siparis verdm baslayacagim sizce nasil calismaliyim peki genel olarak
 

trexq

Öğrenci
gördüğün hemen hemen her kelimeyi öğreneceksin öncelikle yapacak birşey .tabi okuma parçalarında bir kuş balık cinsini vs ögrenmene gerek yok .
her bağlacı ,kalıbı ,phare verb ü yazacaksın bir kenara. kelime seçmek yok.
özellikle sınavlarda çıkan kelimeleri . bunlarla karşılaşa karşılaşa artık kemikleşecek beyninde.
ben hazırlık okudugum için hocalardan sınav için yardım almadım ama temelin iyi değilse sınava yönelik kurslara gidebilirsin veya özel hocaya bu faydalı olabilir.
nisana kadar 35 ten 70 e çıkar mı bilmem ama bayagı yol katedersin. sonuçta birikim çok çok önemli
 

redkidx

Öğrenci
Merhabalar bende Sonbahar YDS'den 56,25 aldım. 65 ve üzerini hedefliyorum. Ünide hazırlık eğitimi yanında Work and Travel programı ile 4 ay ABD'de bulundum. Daha önce sınava hiç çalışmadım 65 ve üzeri almak istiyorum.. Ne yapmamı önerirsiniz? Reader at Work 1 kitabına çalışıyorum şu anda.
 
A

Akademik Forum

Guest
şu 3 tanesi 5 lira olan ingilizce hikaye kitaplarından alın mutlaka. hiç bir şey anlamasanız bile faydasını görüyorsunuz. ben metroda gidip gelirken okudum her gün. tabi azıcık da olsa ingilizcenizin olması önemli sıfır ingilizcesi olana bi faydası olmaz bu dediğimin. bir de bi tane grammer test kitabı aldım ama sadece 1 hafta bakabildim ona. 110 ar sorudan 8 test çözdüm toplamda. her gün 1 test olacak şekilde. bu tekniği ben de bir forum sitesinde okumuştum çok önem vermemiştim ama ne kaybederim ki diyip denedim ve o şekilde 67 den 86 ya yükselttim.
 

hayalci

Öğrenci
arkadaslar merhabalar :) son yds den 35 aldım . dersaneye gıtmıyorum en son a2 duzeyıne kadar kurs aldım. nısandakı sınavdan 70 ve uzerı almam ıcın ne tavsıye edersınız. cok tesekkur ederım herkese sımdıden

Merhaba,

Hocam öncelikle şunu söyleyeyim. Eğer çalışırsanız ve ingilizceyi de seviyorsanız 80 üstü bile alabilirsiniz. Bundan şüpheniz olmasın. Bence bu iş çalışmaya, vakit ayırmaya, okumaya ve birazda sevmeye bağlı. Ben hazırlık okudum (2 sene) ve aynı zamanda kursa gittim ilk girişimde 58 aldım (ÜDS 2010). Daha sonra çalışmadım sadece sınavlara girdim ve haliyle aldığım puanı aşamadım! (Sınavlar da artık git gide zorlaşıyordu onu da hesaba katmak lazım) Sonra YDS geldi doktora için dil puanı da gerekiyordu. Yeniden kursa gittim bu sefer 65 aldım (ilk YDS hani şu zor olan). Bu arada, yüksek lisans yaptığım için sadece akşamları çalışabiliyordum, onunda yorgunluktan pek de verimli geçtiği söylenemez!!!

Lafı fazla uzatmaya gerek yok hocam. Siz, bu işe günlük verimli bir şekilde en az 3 saatinizi ayırırsanız ve bu işi destekleyici eğlenceler falan da bulunursanız (ingilizce film,dizi vb.) 80 bile alabileceğinizi düşüyorum. Çevremde bunun örnekleri çok var. Bir arkadaşım, hiç hazırlık okumadan (lise, üniversite dahil) sadece 4 aylık kursla ve günlük ortalama olarak 3-4 saat çalışan arkadaşım son YDS'den 78,75 aldı!!!

Şimdiden kolay gelsin
 

phnompenh

Öğrenci
Hocam bence ilk olarak kelimeyle başlayın çünkü genelde kelime bilgisi belli bi düzeyde olmadıkça diğerleri yarım kalıyor. Kitap almak isterseniz tabii siz bilirsiniz, ben telefon için bi uygulama indirmiştim ve bayağı yararını gördüm açıkcası. Kelime quizleri falan vardı ve kelimelerin eş anlamlılarını ya da anlamlarını ingilizce-ingilizce ve ingilizce-türkçe veriyordu. Boş zamanlarda oyun oynamak yerine quiz çözmek de eğlenceli geliyodu, eğlenirken öğrenmek gibi yani :)

Grameriniz yoksa bu sırada gramere de bakın derim ben. Tenseler, if clauseler, noun ve adjective clauselera da ağırlık verin bence :) Genelde paragraf sorularında clauseler çeldirici olabiliyor çünkü. Daha sonra da paragraf çalışmaya başlarsınız, tavsiyem bu yönde. Sınava 1 - 1.5 ay kala da tamamen deneme çözmeye başlarsanız hedeflediğiniz çok üstünde bir puan bile alabilirsiniz :) Kolay gelsin hocam :)
 
G

Gallus

Guest
Hocam dilinize sağlık...
Ben de bu yıl lisans eğitimimi tamamlıyorum. Akademik kariyer yapabilmek adına YDS'nin önemini de derinden hissetmeye başlamıştım ki yüreğime su serptiniz. Bu şekilde kapsamlı anlatımı az yerde görüyorum doğrusu.
Çokça teşekkürlerimle...
 

Klimatolog

Öğrenci
Öncelikle dili sınav olarak görmeyip yaşamınla bütünleştir. Her gün kesinlikle çalış bu bazı günler 5 saat olur bazı günler 2 saat olur ama her gün çalış bir gün bile aksatma. Kelime bazında yds ye yönelik kelimeleri mutlaka bilmelisin pelikanın kelime hazinesi kitabınla başlayabilirsin. Sonra gramer açısından eksiğin olmamalı anlam sorularına yönelikte bol soru çözmelisin ki bunları her gün sırasıyla çalışmalısın yani bir gün sadece kelime çalışayım bir gün soru çözeyim değil. Bunları yaparsan belki nisanda 70 i geçemezsin ama sonbahar döneminde çok rahat geçersin. Yalnız nisanda 55 le 65 arası bir puanı çok rahat alırsın. Belli bir süre sonra bırakamıyorsun zaten bağımlılık yapıyor 90 üzeri bir puana kadar çıkıyorsun ama tabi ki dili seversen bunu geçmek zorunda olduğun bir sınav olarak görürsen işkenceden farkı yoktur. Kolay gelsin.
 

cansu91

Öğrenci
Bunlar cok iyi tavsiyeler oldu gercekten benim icin hepinize ayri ayri tesekkur ederim.O degerli vakitlerinizden ayirdiginiz icin. Peki grammar icin ben suat hocayla rdvan hocanin sinav stratejileri kitabini aldim sizin oneriniz nelerdir .
 

muhendisffurkn

Öğrenci
Bunlar cok iyi tavsiyeler oldu gercekten benim icin hepinize ayri ayri tesekkur ederim.O degerli vakitlerinizden ayirdiginiz icin. Peki grammar icin ben suat hocayla rdvan hocanin sinav stratejileri kitabini aldim sizin oneriniz nelerdir .
Bende aynı kitabı aldım sınava 5 ay var. Hergün düzenli çalışılırsa halledilir diye düşünüyorum
 

bilmeyenkisi

Öğrenci
Hocam mail adresinizi yollarsaniz size birkaç link yollayabilirim. gerçekten adam akilli izlerseniz grammer in en önemli konularini halledersiniz .



Discovery cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
 
A

Akademik Forum

Guest
merhabalar bende yds mağduru olarak görüyorum kendimi ve cidden psikolojik olarak iyi hissetmiyorum son girdigim 2.sınavdan 38 aldim daha otdü'nun kitabi olan more to read 2 okudum baştan sona ve bitirdim daha deneme çözdüm yine düşük alicam sinava girmem istemiyorum ya ben yanlış calisiyorum yada bi sorun var ne yapmam gerekiyor
 

++alyansss

Kısıtlanmış Üyelik
herkes bişi yazmış değerli arkadasım klimatolog da katılmış bende çok önemsediğim ve özümsediğim ve çok doğru bulduğum bir yöntemi kısaca yazayım


"lütfen sınavdan iyi puan almak için değil dil öğrenmek için çalışın"


bana göre başlangıçlar her zaman önemlidir işte başlangıçta bazı önemli imgelere uyulmadığı için sorun oluyor bu konunun başlangıcındada bence bu felsefe olmalı


başarılar emek veren herkese.
 
Üst