2015 İtibari İle YLSY ÖYP'den Daha Avantajlı Olduğu Halde Karalanması

A

Akademik Forum

Guest
Bu karşılaştırma komik olmuş. Sanki Ylsy toz pembe gibi gösterilmiş. Ylsy ile gidenlerin Birçoğu Türkiye de iş bulamadığı için gidiyor. Yani zorunluluktan.ylsy ile girmiş birçok tanıdığım var toplasan 5 i Geçmez idealist olup da giden. Bu yazı öyp ye giremeyen birinin , öyp yi yermesinden oluşmuş gibi duruyor.İkisinin birbirine üstün olabilecek bir tarafı yok. Her ikisi de kendi içinde avantaj /dezavantajları barındırıyor. Mesela burda yazmışsınız şuraya gidersiniz , şu kadar sürede biter vs. Okullar hadi gelin sizi bekliyoruz demiyor kimseye. Ayrıca Türkiye de Ylsy için istenen not ortalaması ile yurt dışı kabullerinde istenen not ortalaması uyuşmuyor ve birçok bursiyer bu konuda sorun yaşıyor. O Sırada yaşanan stresle nerden geldim ben buraya diyeni de duydum. Özetle ikisinin de sorunlu yanları var kim neye uygun görüyorsa onu tercih eder. Böyle çamur atarak yol gösterilmez.
not: her 2 programa da kabul aldım ve avantaj/ dezavantaj bilgilerine sahibim , Haybeden atmıyorum.

selma19

Öğrenci
Bu karşılaştırma komik olmuş. Sanki Ylsy toz pembe gibi gösterilmiş. Ylsy ile gidenlerin Birçoğu Türkiye de iş bulamadığı için gidiyor. Yani zorunluluktan.ylsy ile girmiş birçok tanıdığım var toplasan 5 i Geçmez idealist olup da giden. Bu yazı öyp ye giremeyen birinin , öyp yi yermesinden oluşmuş gibi duruyor.İkisinin birbirine üstün olabilecek bir tarafı yok. Her ikisi de kendi içinde avantaj /dezavantajları barındırıyor. Mesela burda yazmışsınız şuraya gidersiniz , şu kadar sürede biter vs. Okullar hadi gelin sizi bekliyoruz demiyor kimseye. Ayrıca Türkiye de Ylsy için istenen not ortalaması ile yurt dışı kabullerinde istenen not ortalaması uyuşmuyor ve birçok bursiyer bu konuda sorun yaşıyor. O Sırada yaşanan stresle nerden geldim ben buraya diyeni de duydum. Özetle ikisinin de sorunlu yanları var kim neye uygun görüyorsa onu tercih eder. Böyle çamur atarak yol gösterilmez.
not: her 2 programa da kabul aldım ve avantaj/ dezavantaj bilgilerine sahibim , Haybeden atmıyorum.

Açıkcası benim niyetim ylsy hakkında bilinen yanlışları sıralamaktı, bunuda öyp ile göstermek istedim.

Ayrıca öyp'yi kazanamayan biri ylsy'yi nasıl kazansın , siyasi bir referans fln varsa bilmem ama, hakkıyla girmek isteyen biri için gerçekten zor, kadro sayısı az, mülakat var, ales okul ort....vs

Bu arada sizede özelden göndereceğim bulabilirsen sonucumu, öyp den atanıp sonrasında kendimi geliştiremeyeceğimi anlayıp ylsy'ye geçenlerdenim bende. Hatta belki inanmayacaksınız arkadaşımın teki tam 35 bin tl tazminat ödeyerekten öypden istifa edip ylsy'ye geçti, zaten ylsy kolay birşey olmadığından akademisyen yoluna başkoymayan birinin kolay kolay giremeyeceği bi program. Cesaret işi isteyen bir süreç bu konuda haklısınız. Öyp den vazgecip gelen kisiler cok var bu arada, ylsy'yi secseydiniz sasirirdiniz bu duruma.Evli insanlar bile gordum o derece yani. Hatta devlet memuru olup istifa edip gelen biriyle dil kursunda ayni siniftaydik.

Ancak size şu kadarını söyleyebilirim burada tanıdığım dönen arkadaşlarımın hiçbirinde bir problem olmadı, ufak tefek bikac ay kabul beklediler ama nihayetinde aldılar kabulü. 1000de 1 sıkıntı yasayan yok mudur vardir ama o sknti öyp de de var kusura bakmayin, hatta bu forumdan birinin atamasi iptal edilmisti.

Herneyse gelecek açısından düşünürsek ylsy>öyp>cari alımlar . Programlara girme zorluğunu sorarsanız da cari>ylsy>öyp . Nedeni cari alımların çoğu mülakat+referans, ylsy içinde nispeten benzer, ancak öyp merkezi atama, yani oturup dizlerini kırıp 1 yıl yds ales kasan biri rahatlıkla atanabilir. Bu sebeple öyp'den atanamayip ylsy ile giden işsiz kesim tabiriniz çok komik olmuş kusura bakmayın :)

Son diyeceklerim şunlar;

-Ünv.de yurtdışı görmüş dili iyi seviyeli akademisyenlerin yanında ezilmemek için

-Yurtdışında pek çok kültürde insanlar görüp, onlarla kolay bilgi alışverişinde bulunup, ufuk açmak için

-Uluslarası alanda daha kolay etiket oluşturabilmek için

-Akademisyenliğin hakkını daha kolay verebilmek için

Benim tavsiyem ylsy şansınız varsa kaçırmamanızdır.

Ama bu şu demekte değildir öyp ile atanıp yine bu dediklerimi yapabilirsiniz , fakat yolu daha çok uzatma ihtimaliniz yüksek :)

dyt.bartu

Öğrenci
Açıkcası benim niyetim ylsy hakkında bilinen yanlışları sıralamaktı, bunuda öyp ile göstermek istedim.

Ayrıca öyp'yi kazanamayan biri ylsy'yi nasıl kazansın , siyasi bir referans fln varsa bilmem ama, hakkıyla girmek isteyen biri için gerçekten zor, kadro sayısı az, mülakat var, ales okul ort....vs

Bu arada sizede özelden göndereceğim bulabilirsen sonucumu, öyp den atanıp sonrasında kendimi geliştiremeyeceğimi anlayıp ylsy'ye geçenlerdenim bende. Hatta belki inanmayacaksınız arkadaşımın teki tam 35 bin tl tazminat ödeyerekten öypden istifa edip ylsy'ye geçti, zaten ylsy kolay birşey olmadığından akademisyen yoluna başkoymayan birinin kolay kolay giremeyeceği bi program. Cesaret işi isteyen bir süreç bu konuda haklısınız. Öyp den vazgecip gelen kisiler cok var bu arada, ylsy'yi secseydiniz sasirirdiniz bu duruma.Evli insanlar bile gordum o derece yani. Hatta devlet memuru olup istifa edip gelen biriyle dil kursunda ayni siniftaydik.

Ancak size şu kadarını söyleyebilirim burada tanıdığım dönen arkadaşlarımın hiçbirinde bir problem olmadı, ufak tefek bikac ay kabul beklediler ama nihayetinde aldılar kabulü. 1000de 1 sıkıntı yasayan yok mudur vardir ama o sknti öyp de de var kusura bakmayin, hatta bu forumdan birinin atamasi iptal edilmisti.

Herneyse gelecek açısından düşünürsek ylsy>öyp>cari alımlar . Programlara girme zorluğunu sorarsanız da cari>ylsy>öyp . Nedeni cari alımların çoğu mülakat+referans, ylsy içinde nispeten benzer, ancak öyp merkezi atama, yani oturup dizlerini kırıp 1 yıl yds ales kasan biri rahatlıkla atanabilir. Bu sebeple öyp'den atanamayip ylsy ile giden işsiz kesim tabiriniz çok komik olmuş kusura bakmayın :)

Son diyeceklerim şunlar;

-Ünv.de yurtdışı görmüş dili iyi seviyeli akademisyenlerin yanında ezilmemek için

-Yurtdışında pek çok kültürde insanlar görüp, onlarla kolay bilgi alışverişinde bulunup, ufuk açmak için

-Uluslarası alanda daha kolay etiket oluşturabilmek için

-Akademisyenliğin hakkını daha kolay verebilmek için

Benim tavsiyem ylsy şansınız varsa kaçırmamanızdır.

Ama bu şu demekte değildir öyp ile atanıp yine bu dediklerimi yapabilirsiniz , fakat yolu daha çok uzatma ihtimaliniz yüksek :)

bizim bölümün tüm kontenjanları hepsi yüksek lisans şartı koymuş adeta bu ülkede yaşama diyorlar ne mesleğime ne insanlığıma değer veriliyor ben ylsy ile değilde kendim tüm paramı basıp gidicem yurtdışına bir sürü tanıdığım var illa ki bir iş bulurlar çöpçü olsamda olur çünkü görüyorum benim ileride çocuğum olsa tıp okusada işsiz kalacak o yüzden ben kaçar yurtdışına gençler size hayatta başarılar

faruk

Öğrenci
Objektif analiz yapabileni henüz göremedim. Nedense herkes olumlu veya olumsuz olarak sadece kendi tecrübelerine odaklanıyor. Malesef bunu da kendi tecrübesi olarak değil, genele yayarak anlatıyor.

Ben işin içinde yıllarca kalmış biri olarak birkaç düzeltme ihtiyacı hissediyorum:

Maaşların yatırılması konusunda büyük ilerlemeler oldu. Bu iyileştirmelerin Bakanlık değil ataşelik sayesinde gerçekleştiğine de bizzat şahidim. Gelin görün ki hâlâ Ocak ayı maaş sorununu çözemediler. Yıllarca Ocak maaşını 15 Ocak'dan daha önce alamadım. Yaşadığım eyalet birikim yapmaya müsaitti fakat büyük sıkıntılar çeken çok arkadaşım oldu.

Dönüşte atama sorunu yaygara değil, realitedir. Gönderildiğiniz kuruma atanmanızı sağlayan hiçbir yasal düzenleme yok. MEB'in dayandığı yönetmelik maddesinin ne üniversiteler, ne de YÖK üzerinde hiçbir yaptırım gücü yok. Şu anda üniversitelerinden red almış, aylardır boş bekleyen(tazminattan görev talebi sebebiyle) yahut ilçe milli eğitim müdürlüklerinde çalışan bursiyerler var. Bunlar sağdan soldan duyum değil tek tek isimlerini bildiğim kişiler.

Eski bursiyerler olarak master'dan sonra dönüş şansımız vardı. Yeni bursiyerlerden bu imkanı da aldılar. Artık doktorasını belirlenen sürelerde bitiremeyenler tazminata düşecek. MEB'den aksi yönde SÖZLÜ güvenceler aldığınızı ve malesef bunlara kandığınızı biliyorum. Lakin "söz uçar, yazı kalır" gibi veciz bir sözü aklınızdan çıkarmamanızı tavsiye ediyorum. Allah korusun elde olmayan sebeplerle (hastalık, yeterliliği geçememe, doktora konusunun beklenenden uzun sürmesi, danışman hocanın başka okula gitmesi, projenin finans kaynağıın kesilmesi, danışman ile yaşanabilecek şahsi sorunlar vs.) doktoranız sekteye uğrarsa ve tazminatla yüzyüze kalırsanız tazminata düştüğünüzü sözlü değil, size ve kefillerinize yazılı olarak bildiriyorlar.

Velhasıl kelam, şahsi tecrübelere ve Bakanlıktan alacağınız sözlü güvencelere dayanarak yüzbinlerce dolarlık sözleşmelerin altına imza atmayın. Şahsi görüşüm öğrencilerin bir kısmının bu bursu akademik imkanlardan çok yurtdışına çıkış bileti olarak görmelerinden ötürü yükümlülükleri yerine getirmekte zorlanmaları. Eğer gerçekten akademik kariyer hedefiniz varsa bu burs mükemmel bir imkan ve risk almaya değer. Ancak akademik çalışmaların stresini kaldırabilecek azim ve kararlılık yoksa hayatınızı kabusa dönüştürebilecek müthiş bir potansiyele sahip.

Saygılar, selamlar...