Eğer bir danışmanla bir konuda çalışıyorsanız ve bu sizin tez konunuzsa böyle birşey mümkün değildir. Cahil ceraretimi alem tanır misali tek başınıza yayın çıkartabilirsiniz tabii. Ama akabinde başınıza geleceklere hazırlıklı olmanızı tavsiye ederim:öyle bir zorunuluuk yok bence tek basınıza da cıkartbilirsiniz elbette
Cevaplarınız için teşekkürler. Danışmanımla ortak isimli yayın hazırlamama gibi bir yaklaşım içinde değilim ki zaten doktora tezimden birden fazla yayın hazırladım ve bu yayınlara danışmanımın ismini (1. yazar olarak) ekledim. Talep ve ihtiyaç halinde bunu yine yaparım, bu konuyla ilgili herhangi bir sıkıntım yok. Benim bilmek istediğim şey şuydu: Tek başıma doktora tezimden yayın hazırlama hakkına sahip miyim? Doktora tezimden bir yayın hazırlayıp bunu tek isimli olarak bir sempozyumda (bildiri olarak) sunmamda veya hakemli bir dergide yayınlatmamda kanunen bir sakınca var mı? (Cevaplarınızdan anladığım kadarıyla kanunen böyle bir yasak yok.)
Doktora tezini danışman mı hazırlıyor? ki danışmanın adını makalelere ekleme adeti [akademik etik!] çıktı ortaya! Makale, araştırmaya katılan yazarların adını taşır. İsteyen hocasının adını ekleyebilir tabi bu kendi inisiyatifindedir elbet ancak bence asıl ilmi düşünce ve araştırma etiği ile ters bi durum o zaman ortaya çıkar. Tabi eğer danışmanın sizin lütfunuza ihtiyacı varsa bilmem, yada tam tersi tezinizi hoca yazdıysa o zaman başka
[Hoca zaten, bizim gibi talebeleri yetiştirmek için para alıyor ve bir danışman aylık 200TL kazanıyor bir talebenin danışmanlığından]
Eğer bir danışmanla bir konuda çalışıyorsanız ve bu sizin tez konunuzsa böyle birşey mümkün değildir. Cahil ceraretimi alem tanır misali tek başınıza yayın çıkartabilirsiniz tabii. Ama akabinde başınıza geleceklere hazırlıklı olmanızı tavsiye ederim:
1) Danışman sizi etik kurula şikayet edebilir. Konuyu beraber çalıştık ama kendi başına yayın yaptı diye
2) Danışman size kin güder ve doktoranız boyunca burnunuzdan getirir ki bunu yapması çok zor değil.
Bunu mesele yapmayacak danışmanlar da vardır tabii ama istisnalar kaideyi bozmaz
Peki tam tersi bir durum söz konusu olursa nasıl olur? Yani tezimden önce yayımladığım bir makalemi YL tezim içinde bir başlık altında tamamıyla kullanabilir miyim?
tamamını aynen kullanamazsınız. tıpkı bir kaynak gibi muamele etmek durumundasınız.
Hocam daha yeni Tubitak araştırma ve yayın etiği yönetmeliğine baktım ve suç oluşturacak veya herhangi bir intihal durumu söz konusu değil. Ayrıca birçok hoca öncesinde yayınladığı makaleyi sonrasında bir kitap içinde veya bir kitap olarak yayınlamış.Diğer taraftan makale zaten bana ait, haliyle tez de bana ait yani demem o ki yayın hakları bende. yani yayınlanmış bir makaleyi başka bir dergide yayınlatmak suç ve yönetmelik bu çok açık..fakat bu durum tezlerde nasıl işliyor ve bu durumun yasal mevzuatı nedir?teşekkür ederim
hiç mi hocaya danışmıyorsunuz ? hiç mi bilgi alış-verişi olmuyor ? anlamıyorum :s O danışman görevi bu! bence yanlış bir yaklaşım ...
siz selametiniz için 2. isim olarak yazın (ki doğru olan bu beraber yürütüyosunuz çalışmayı)... bu arada diğer yayınlarınızda 1. yazar olarak yazdıgınız için 2. yazarlık kesmeye bilir hocayı![]()